Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Godasal a žaludeční vřed

Srdce a cévy Roman 25.11.2020

Dotaz pro kardiologa: způsobuje Godasal dlouhodobě návyk a je rizikové ho po dlouhodobém užívání zkusit postupně vysadit?
Komentář: 7 let preventivně beru Godasal, kromě toho beru Prestarium neo, Rosucard, Nebilet, Lanzul.
Ze začátku jsem cítil řidší krev ( snadné modřiny ), ale po 7 letech se cítím naprosto bez problémů, a krev mi asi zase trochu zhoustla. Mozkovou příhodu jsem neměl, infarkt také ne. Obvodní lékařka mě poslala do nemocnice na EKG a na základě zjištěného vysokého tlaku 180/100, tam mi doporučili soukromého kardiologa. Ten mi doporučil výše uvedené léky s tím, že konkrétně Godasal berou lidé celý život, na možné obtíže s vředy mě neupozornil. V současnosti již dva měsíce neúspěšně léčím vředy, beru Lanzul, a proto uvažuji nad možností postupného vysazení Godasalu. Nevím zda se tělo opět přizpůsobí, že bych postupně snižoval dávky Godasalu a zda by mi to nemohlo způsobit ještě větší potíže a také jakým způsobem postupné vysazování dlouhodobě rozvrhnout. Kromě toho mohu uvést, že trpím nadváhou 120kg, mírný kuřák, sedavé zaměstnání, v současnosti mám tlak 129/76, tep 66. Pár dní zpátky jsem vynesl do druhého patra 7 pytlů stavebního materiálu bez přestávky, předtím čtyři. Z hlediska kardia se cítím výborně a jsem bez obtíží.
Moc děkuji za odpověď Roman.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Romane. Váš dotaz samozřejmě přepošlu kardiologovi. Z Vašeho dotazu ale nelze vyčíst Vaší kompletní anamnézu (veškeré nemoci, které jste kdy prodělal, nemoci vašich rodičů, sourozenců nebo dětí). Tím pádem nelze objektivně zhodnotit, z jakého důvodu Vám byl Godasal nasazen a jaká rizika může jeho vysazení pro Vás mít. Pokud máte potvrzený aktivní žaludeční vřed v nedávné době, lze uvažovat o vysazení Godasalu/dočasném přerušení podávání- ale pouze v případě, že Vás jeho vysazení neohrozí více než další užívání. To záleží na důvodu, proč Vám byl nasazen a ten zná lékař, který ho předepsal. Z Vašeho dotazu to nelze spolehlivě vyčíst. Je málo pravděpodobné, že by vřed vyvolal přímo lék Godasal. Dávka salicylátu není vysoká a z pohledu dlouhodobého užívání je bezpečná. Není mi známo, že by se Godasal musel vsazovat postupně. Tento lék se v případě, že je to indikované, vysazuje ze dne na den. Z toho, co jsem se dočetl, by Vám na hojení žaludečního vředu určitě pomohlo zanechání kouření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michaela Romanko Ingrischová

Specializace: Kardiologie

Dobrý den. Godasal návyk nezpůsobuje. Může se vysadit ze dne na den. Otázka je, zda z toho Vaše tělo bude profitovat. Gastroenterolog, který Vám dělal fibroskopii žaludku se musí vyjádřit k tomu, zda je nutné lék tohoto typu vysadit. Ošetřující kardiolog musí zvážit, podle toho, zda je indikován v rámci tzv. primární prevence /vysoké riziko infarktu, prokázaná ateroskeroza zobrazovací metodou, dosud bez dokonané příhody - viz níže/či sekundární prevence /po infarktu, mrtvici, atd./ aterosklerózy, zda je možné jej neužívat, přechodně vysadit. Pokud je lék Gosasal plně indikován, je nutné zvážit dohromady kardio + gastro, zda nadělá více škody jeho vysazení či pokračování v terapii.

Související dotazy

Zaludecni vřed
Dobrý den,chci se zeptat,před 3 týdny mi zjistili žaludeční...
Žaludeční vřed
Dobrý den, včera jsem se probudila v noci s velikou...
Žaludeční vřed v těhotenství
Dobrý den, rok po narození dítěte jsem měla v noci...
Vřed na penisu
Dobrý den mam dotaz na penisu se mi udělal vřed teda...
Vřed na penise
Dobrý den , před 14 dny se mi udělěl nebolestivý vřed...
Vřed v ústech
Dobrý den, před nějakou dobou mě bolelo v krku, všimla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Godasal 100 a chřipka

Dobrý den.Asi prodělávám chřipku nebo nějaké virové onemocnění,s mírně zvýšenou...

Godasal 100 a chřipka

Dobrý den.Asi prodělávám chřipku nebo nějaké virové onemocnění,s mírně zvýšenou...

Godasal 100 a kojení

Dobrý den. Chtěla bych se optat,zda je možné kojit při užívání Godasalu 100?...

Godasal 100 a nealko pivo

Dobrý den, pane doktore,chtěla bych se zeptat jestli mohu pít na lék Godasal...

Godasal 100 a vyšetření selektivní koronarografií

Dobrý den, mám vysoký krevní tlak a užívám godasal 100 a sorbimon. V pátek 20.2....

Godasal a astma

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu. Měla jsem trombózu, včera jsem dobrala...

Godasal a cestování

Dobrý den ,již více jak před 14 dny jsem Vám posílala dotaz, nedostala jsem...

Godasal a kurkuma

Dobrý den, prosím, zda můžete zodpovědět následující dotaz. Beru lék Godasal...

Godasal a potravinové doplňky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli lze kombinovat lék Godasal na ředění...

Godasal a zažívání

Dobrý den, potřebuji poradit jak co nejšetrněji užívat prášek Godasal vzhledem...

Godasal,Tulip a potraviny

Dobrý den. Užívá léky Godasal a Tulip. Doslechl jsem se,že na lék /teď nevím...

Goji

Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně plodu Goji, slyšela jsem že je dobrá...

Golfový loket

Dobrý den, mám jeden tenisový a druhý golfový loket. Ultrazvuk a klidový režim...

Golfový loket

Dobrý den. Před týdnem jsem byl na obstřiku golfového lokte. Sérum mi asi po...

Golfový loket a brnění prstů

Dobrý,den už 2měsice ne bolí golfový loket tenisový loket už mám odoperovany...

Gonalgia 1.sin

Dobrý den, hraji aktivně fotbal, ale kvůli bolesti v levém koleni hrát nemohu...

Gonalgia I.sin.post distorsionem

Dobry den. rada bych se zeptala, co znamena nebo spise, co mam s kolenem. lekar.zprava:...

Gonalgia ľavého kolena

Dobrý ďeň mám 20 rokov a hrávam futbal asi pred mesiacom ma začalo bolieť ľavé...

Gonalgie

Dobrý den, 11/2016 mne píchalo pod kolenem, obvoďák mne poslal na ortopedii,...

Gonarthosa

Dobrý den, opakovaně se mi tvoří výpotek v koleni,v krátké době(půl roku)již...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Desloratadin a alkohol

Dobrý den, mám předepsaný lék Desloratadin +pharma 5 mg, mám je užívat dlouhodobě,...

Neurinom acusticom

Dobry den. Chtela bych se zeptat, zda na neurinom acusticom ma priznak - vertigo? Jiz...

Pocit na zvracení, bolest žaludku


Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Pálení v tříslech - infekce?

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělal zánět močové trubice. Onemocnění nastoupilo...

Neustále se mi něco plete (čísla, písmenka) - od doby, co jsem měl zápal plic

Dobrý den. Měl bych trochu neobyvklý dotaz. Před několika měsíci jsem prodělal...

Tlak v krku

Dobrý den, už cca měsíc mám tlak a zvláštní pocit v krku (hlavně při polykání),...

Bulky a otok pod uchem

Dobrý den, vedle ucha a pod uchem se mi udělaly 2 bulky (asi během 2 dnů) ca...

Steh

Dobrý den měla bych dotaz jestliže mam u pupika zarostly steh už rok mohly by...

Boelsti konečků prstů

Dobrý den, obrácím se již zoufalý o pomoc. již 14 -21 dní mě sužují bolesti...

Při erekci nelze přetáhnout předkožku přes žalud

Dobrý den, mám problém s penisem. Při erekci nelze přetáhnout předkožku přes...

D-diméry, jednotky

Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery. V různých dotazech ve...

Bolest v podbříšku, plynatost, panická a somatizační porucha

Dobrý den, už půl roku se se mnou táhnou zdravotní obtíže, které byly velmi...

Bolest v oblasti hrudní kosti

Dobrý den, už 3 týdny mě bolí v oblasti horní 2/3 hrudní kosti při hlubokém...

Kouření a zahlenění


Abscesy v tříslech


Ztuhlost tváře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. O víkendu jsem byla na běžkách, dost tam foukalo...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Páteř - Diskopathie na hranici hernie v úrovni L5/S1

Dobrý den, stavím rodinný dům svépomocí. V průběhu stavby (přesněji řečeno...

Mám hrozně naběhlou žílu na krku

Dobrý den, Píši znova protoze mam fakt strach... psala jsem již včera. Srchnu...

Reklama