Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hashimotova struma

Endokrinologie Martina 27.6.2018

Dobry den,
Chcela by som sa informovat o hashimotovi a tehotenstve. Mam zistenu uz niekolko rokov hypofunkciu stitnej zlazy (hashimoto) s tym ze moje hladiny hormonov su v norme. TSH je 2.49 a free T4 je 1.64 cize neberiem ziadne tabletky. Uz som bola dvakrat tehotna a potratila som v oboch pripadoch na co mi gynekolok zistil ze mam vysoke hladiny TPO (430). Vsetky ostatne geneticke testy boli v poriadku. Moja endokrionologicka TPO pocas tehotenstva netestovala a ani pocas jedneho tehotenstva som nebrala tabletky. Gynekolog mi teraz predpisal euthyrox 25 lebo v minulosti som mala pri brani euthyrox 50 vedlajsie ucinky (naladovost, depresie, vybusnost, apatia).
Moja endokrionologicka mi povedala ze euthyrox na TPO nema ziadne ucinky a navrhla mi brat selenium na 3 mesiace a skusit otehotniet znovu. Na internete som sa docitala ze je dolezite pri hashimotovi mat pri tehotenstve aj euthyrox lebo ak sa nic neberie je az 260 krat vacsia pravdepodobnost potratu. Chcela by som sa opytat ze ako postupovat v dalsom tehotenstve? Dohodnut sa na vyssich davkach euthyroxu hned ako znovu otehotniem alebo co navrhujete? Nechcem si prejst dalsim potratom ak je nejaka sanca aby sa mu predislo.
Velmi pekne dakujem za odpoved. Doplnění informací: Velmi pekne dakujem za odpoved len by som sa este chcela opytat - ja som mala v povodnej sprave aj otazku ako postupovat pri dalsom tehotenstve (ci je potrebne zvysit davky euthyroxu) a na toto som odpoved nedostala.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Váš dotaz předávám lékaři z oboru endokrinologie, ještě jeden e-mail vám přijde v nejbližším možném termínu, ještě vyčkejte odpovědi. Pokud je Hashimotova struma dobře léčena a sledována, tak je vysoká pravděpodobnost, že těhotenství bude probíhat zcela bez problémů. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, pokud je prokázána autoimunita (pozitivita anti TPO) je obecně častější výskyt potratů v I trimestru. Přesný princip není jasně vysvětlen, ale v současné době se opravdu doporučuje už před otěhotněním nasadit malou dávku Euthyroxu, například 25ug. Zkotrolovat za 1-2 měsíce, jak tato dávka "sedí" pomocí laboratoních výsledků a pak až se pustit do těhotenství. Bohužel toto nemusí být jediná příčina potratů a neznamená to, že když budete mít nasazené léky, potrat se nebude opakovat. Berte klidně i selen, dále pak kyselinu listovou 400ug (již 2-3 měsíce před otěhotněním) a přeji ať je další těhotenství úspěšné.
S pozdravem
Jandíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, nyní budete brát 25ug. Zda se navyšuje po zjištění těhotenství závisí na aktuálních výsledcích. Jakmile zjistíte, že jste těhotná, jdete na odběry a podle těchto výsledků se postupuje. Například pokud bude TSH hodnota k 1, nebo pod 1, nebude potřeba navyšovat. Pokud přes 2, jistě by pak dávka měla být 50ug. Dále pak se kontroluje například po dalších 6-8 týdnech a dále pak jen pokud je potřeba. Většinou stačí kontrola na začátku 2. trimestru a pak na začátku 3. trimestru.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Hashimotova struma
Dobrý den, léčím se na juvenilní idiopat. artritidu...
Struma
Dobrý den,je mi 44 let,zdravotní sestra ve směnách,jsem...
Struma
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem byla u...
Struma štítné žlázy
Dobrý den, praktická lékařka mě poslala na endokrinologii,...
Rybomunil versus Hashimotova struma
Chtěla bych poprosit o radu. Opakovaně mívám virózy,...
Možnosti terapie nodózní strumy
Dobrý den, prosím o radu ohledně operace štítné žlázy.Léčím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hamiltonuv hmat

Dobrý den pane doktore..chtela bych se zeptat kdy se muze delat ten hmat jsem...

Hamiltonův hmat při pozitivním Streptokoku B

Dobrý den, jsem 40+1 týden těhotenství a poslední týdny už mě hodně trápí bolesti...

Hamiltonův hmat??

Dobrý den. Zítra budu 39+6 dle UTZ a 38+3 dle MS. Minulý týden jsem měla CS4,...

Hana Z.

Dobrý den, můžu mít pohlavní styk se svým partnerem když mám vir hpv?On ho už...

Hangiomy na jatrech

Vazena pani doktorko.Pred rokem a pul mi byly nahodne pri sonu zjisteny hemangiomy...

Happy pills - doplněk stravy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda ve složení přípravku Happy pills (doplněk...

Harmonet a Cefzil

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na účinek antibiotik Cefzil (mám zánět slinných...

Harmonet a Cefzil

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na účinek antibiotik Cefzil (mám zánět slinných...

Hashimoto?

Dobrý deň, mám 21 rokov a už dlhšiu dobu ma trápi neustála psychická aj fyzická...

Hashimotova nemoc a těhotenství

Dobrý den, prosím o Váš názor. V létě jsem prodělala samovolný potrat v 6.tt(hormony...

Hashimotova struma

Dobrý den, léčím se na juvenilní idiopat. artritidu a byl mi zjištěn chronický...

Hashimotova thyreoitida - předávkování

Dobrý den paní doktorko :-) od 3 let mám sníženou funkcí štítné žlázy ( hypothyerozu...

Hashimotova Thyrioiditis - Euthyrox

Dobrý deň. Bola mi zistena H. T.,pred pár dňami som začala brať Euthyrox 25...

Hashimotova thyroiditida

Dobry den bylo mi sdeleno u lekare endokrinokoga, ze mam chronicke hashimotovo...

Hashimotova thyroiditis

Dobrý den, prosím o radu. Asi 4 měsíce se léčím se štítnou žlázu.Od paní doktorky...

Hashitoxikoza-hyperfunkce štítné žlázy

Zdravím, 1,5 roku se léčím pro hyperfunkci štítné žlázy-hashitoxikozu, užívám...

HAT - Sunya a ATB - Duomox

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v úterý jsem začala brát ATB a v sobotu jsem...

Havrix A - množství očkovací látky pro dospělého

Dobrý den, při podání podání první dávky Havrixu A pro dospělého byl menší...

Házení věcmi u batolete po lidech.

Dobrý den, prosím o vaši radu. Máme skoro dvouletého synka, 19 měsíců. Problém...

HBsAg

Paní doktorko, máme mentálně postiženého syna (*1975). Je nositelem australského...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opožděná menstruace po sexu

Zdravím mám takový problém s přítelem jsme měli nechráněny sex 1den před začátkem...

Napěněná moč, pálení při dočůrání v pochvě.

Dobrý den p. doktorko, prosila bych radu,po čůrání jsem si všimla že mám napěněnou...

Neustálé nutkání močit, hnědý výtok

Dobrý den, je mi 21 let a již 5 týdnů mne trápí neustálé nutkání na močení (mám...

Chronický kašel

Pane doktore, trpim dlouhodobě vlhkým kašlem s vykašláváním hlenů, hlavně po...

Otok rukou

Dobrý den, poslední dobou pozoruji, že mi otékají ruce. Vždy mám pocit tlaku...

Krvácení z konečníku

Dobrý den jsem 3tt. A krvácím s konečníku je to normální a čím to může být děkuji...

Točení hlavy vleže


Budím se každý den v 5 hodin ráno

Dobrý den paní doktorko, můj problém se týká nepřerušovaného spánku. I dříve...

Menstruace dvakrát do měsíce


Bolest na pravé straně hrudníku

Dobrý den, před 14 dny jsem sem vložil dotaz a doteď mi nedošla žádná odpověď,...

Již dva měsíce mě bolí nohy od kolen dolů.

Zdravím. Již dva měsíce mě bolí nohy od kolen dolů. Bolest se projeví v klidu,...

Pichlavá bolest v lýtku

Vážený pane doktore, je mi 24 let, neberu HA, nekouřím a asi před týdnem mě...

Přetrvávající rýma a ucpaný nos

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,už nějakou dobu mám rýmu ale nejde mi vysmrkat,asi...

Bolest kyčle

Dobry den, pane doktore. Mam jiz nekolik let bolesti kolem leveho kycelniho...

Průjem


Vnitrni tres celeho tela

Dobry den, mam obrovsky problem s vnitrnim tresem celeho tela. Nejsilnejsi tres...

Motání hlavy vleže

Dobrý den, již několik měsíců se mi intenzívně motá hlava, závratě mám především...

Otoky končetin

Dobrý den.Mám siné otoky nohou i rukou pálení cítím po celé těle . Mám operované...

Ucpaný noc, zalehlé uši, tlak v obličeji

Dobrý den již tři neděle mne trápí následující problém. Pocit ucpaného nosu,...

Otok a slabost ruky

Dobry den, nekdy na konci listopadu mi lehce otekla ruka. Po dni nenarocne...

Reklama
Zavřít