Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Helicobacter pylori

Trávení Monika 2.3.2019

Dobrý den, děkuji za téměř bleskovou odpověď na můj dotaz 317013 panu MUDr Petrovi Tomanovi!!!
Ještě k doplnění, všechna daná vyšetření jsem absolvovala právě pro zvýšenou plynatost( měla jsem za sebou těžký rozvod...) a byla stále ve stesu. Z důvodu anémie( mám celoživotní silný menstr. cyklus) byla provedena kolonoskopie a fibroskopie..Když jsem se ptala proč HP nezaléčíme, tak odpověď zněla, že vředy nemám a ATB mi více uškodí:-(.A plynatost tento bacil nezpůsobuje...ač jsem se dočetla, že klidně může :-(.Nechci podstupovat další kolonoskopii...Vše na sonu je v pořádku.
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
tak to je nepříjemné. Stres samozřejmě ovlivňuje podstatně celý náš zdravotní stav a je velmi často příčinou různých zažívacích obtíží včetně nadýmání.
Helicobacter pylori způsobuje chronickou gastritidu, která ale nemusí způsobovat pacientovi problémy. Většinou se ale provádí eradikace. Předám tedy Váš dotaz ještě k doplnění specialistovi, prosím tedy o strpení s odpovědí.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, pokud jste měla "pouze" zvýšenou plynatost a jiné zažívací obtíže nemáte, tak při negativním gastroskopickém nálezu Vám dle odborných doporučení vůbec nebylo indikováno vyšetřovat H. pylori. To proto, že pozitivita stejně není indikací k eradikaci H. pylori. Obecně zbytečné užívání antibiotik není žádoucí z epidemiologického hlediska, ale i pro Vás může znamenat narušení bakteriálního osídlení zažívacího traktu. Nevím, kde jste se dočetla o tom, že může H. pylori způsobovat plynatost, není to obecně uznavané. Pokud jste měla kolonoskopii v nedávné době a neměla jste nález, pak je malá pravděpodobnost, že bude někdo doporučovat její opakování v blízké době, leda by k tomu imponovaly nově se objevené symptomy (podivná zácpa/průjmy, krvácení z konečníku...). Existují i funkční poruchy trávení, kdy má pacient obtíže (třeba plynatost), ale nenajde se při vyšetřeních žádné vysvětlení. Předpokládá se porucha v nervovém zásobení trávicího traktu. Efekt v léčbě mívá psychoterapie (eliminace stresu, hledání příčin...), úlevu může přinést symptomatická léčba (Espumisan při plynatosti), samozřejmě vhodná dobře stravitelná strava. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Helicobacter pylori- eradikace
Dobrý den. Ráda bych věděla jak jinak na Helicobacter...
Helikobakter pylori
Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter...
Helicobacter pylori
Dobrý den, prosím o Váš názor. Moje gastroenteroložka...
Mám zánět žaludku, a našli mi i Helicobacter pylori
Dobrý den, už si nevím rady a tak se obrácím na vás....
Helicobacter pylori
Dobrý den, obracím se na Vás dotazem, zda si myslíte, Byla...
Helicobacter pylori
Dobrý den před časem mi diagnostikovali infekci helicobacter...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

HELICOBACTER PYROLI

Kamaradka mi rekla o svem problemu HELICOBACTER PYROLI a ja si myslim ze mam...

Helicobacter pyroli

Dobrý den, již delší dobu mám zažívací problémy. Po každém jídle jsem nafouknutá...

Helicobacter a hypofýza

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí problémy s žaludkem a jícnem. Nejdříve mě...

Helicobacter a vyrážka

Dobry den, pred mesicem a pul mi ze dne na den zacal hlenovity prujem, zanet...

Helicobacter a vysledky

Dobrý den,již přes 2 měsíce je mi po jídle špatně, na zvracení, nevolnost se...

Helicobacter pilori

Dobrý den, při gastroskopii ze vzorku z antra žaludku mi byl proveden test...

Helicobacter pylori

Dobry den,byl mi z krve zjištěn Helicobacter pylori což asi způsobuje mé problémy...

Helicobacter pylori

Dobrý den,léčím se na Helicobactra,četla jsem,že tuto bakterii má každý 2 člověk,ale...

Helicobacter pylori

Dobrý den, prosím o radu. Cca 2 roky jsem měla neustále bolesti pod levém...

Helicobacter pylori

Dobrý den, předem chci poděkovat za rychlou odpověď. Dnes mi byla již podruhé...

Helicobacter pylori

Dobrý den, u mého 12 letého syna s vrozeným hydrocefalem byl diagnostikován...

Helicobacter pylori

Dobrý den, byl mi zjištěn helicobacter a gastroeneterológ mi napsal léčbu trojkombinaci....

Helicobacter pylori

Dobry den,dnes zacinam brat 3 druhy leku na Herilobacter Pylori.Chtela jsem...

Helicobacter pylori

Dobry den po gastroskopii mi byla zjistena HP bakterie byla jsem prelecena Duomox,...

Helicobacter pylori

Dobrý den,jsem přeléčena na Helicobactera týden Klacidem,Entizolem a Emanerou. Nález...

Helicobacter Pylori

Dobrý den. Prosím o doporučení, jak se zbavit trávicích problémů, které jsou...

Helicobacter pylori

dobry den prosim o radu jiz 4 roky trpim bolestmy bricha nejdrive mi byl zjisten...

Helicobacter pylori

Dobrý den snažím se otěhotnět a ze stolice mi byl zjištěn helicobacter pyroli,měla...

Helicobacter pylori

Dobry den prosim vas chtela jsem se zeptat mela jsem kolem 5mesicu neprijemne...

Helicobacter pylori

Dobrý den, prosím o Váš názor. Moje gastroenteroložka mi k eradikaci přítomnosti...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina záprstní kůstky

Dobrý den, v neděli (30.8.) jsem si při tréninku (americký fotbal) zlomil...

Zmatek v sexuální orientaci

Dobrý den, mám zmatek v mé orientaci. Je mi 19,5 let, vždy jsem se snažil o...

Mravenčení ruky

Dobrý den,mám už delší dobu problém s mravencenim levé ruky.Poprve to bylo jen...

Červené fleky s bílým vystouplým středem

Dobrý den,malému se pouze na předloktích udělaly z ničeho nic červené fleky...

Protopic, s účinnou látkou Takrolimus

Dobrý den, používám mast Protopic 0,1 i 0,03 na exém a na rty, které mi brněly. Moc...

Nesouměrnost horní poloviny těla

Dobrý den, je mi 15 let a nedávno jsem si všimla, že mám každou klíční kost...

Léze menisku

Dobrý den chtěl jsem se zeptat co znamená meniskus leze ? Znamená to ze byl...

Elicea 10mg - ještě jsem nezačal užívat, dost se jich bojím

Dobrý den. Je mi 36 let pracuji jako stavbyvedoucí, loňsky rok byl pro mě dost...

Osteochondroza bederní páteře, Morbus Scheuermann, zvětšená hrudní kyfoza 35 stupňů, vypadávání SI skloubení

Dobrý den, je mi 18 let a už nějakou dobu mám diagnostikovanou osteochondrozu...

Výplach jedlou sodou

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestliže se dělá výplach pochvy jednou sodou,...

Flek na kůži po bodnutí hmyzem

Dobrý den, asi před měsícem mě u vody bodl nějaký hmyz (nejspíš komar). Bodnuti...

Dušnost

Dobrý den, přítelkyni trápí potíže s dechem. Obtíže se dostaví vždy, když si...

Akutní zánět žaludku, jícnu a špatnou funkci žlučníku

Dobrý den, doktor mi diagnostikoval akutní zánět žaludku, jícnu a špatnou funkci...

Cukání v uchu

Dobrý den, Již tři měsíce mě trápí drobné záškuby v levém uchu. Přirovnala...

Vnitřní boule na levé straně břicha

Dobrý den, dva týdny mně už trápí to, že když si sáhnu na levou stranu břicha,...

Bolest varlat

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat,mám bolesti varlat,nejprve to začalo jedním...

Polyneuropatie

Dobrý den. Před rokem mi byla zjištěna polyneuropatie a revmatoidní artróza,...

Stafylokok v nose

Dobry den pane doktore,na ORL mi zjistili,ze mam v nose zlaeho stafylokoka,doktorka...

Paradoní kyfotizace krční lordozy a regresivní změny

Dobrý den pane doktore.Mívám problémy s krční páteří,motání a závratě,migrenozní...

Akutní angína, vysoké teploty

Opakované akutní angíny bez zaléčení a nálezu Dobrý den paní/pane doktore/doktorko....

Reklama