Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hemachromatoza

Vnitřní lékařství Gabriela 26.8.2018

Dobrý den , chtěla bych se zeptat.V případě že můj děda měl hemochromatozu, úmrtí v 50 letech .Ale můj otec zemřel náhle ale na srdce. Z pitevního protokolu není patrné že by měl nějak poškozená játra. Je v případě mě a mého bratra nějaké riziko hemochromatozy .Oba zvýšené jaterní testy.
A ještě prosím jeden dotaz . Může mít píchnutí se o pouzitou jehlu od pacienta HbsAg + nějaké následky do budoucna . Domnívám se že byla poté aplikovaná Hepaba injekce, nevím zda si název pamatuji více si bohužel nepamatuji.

Děkuji moc za odpověď. Doplnění informací: Děkuji za odpověď.
Pokud vím tak železo se standardně neprovádí a saturace transferrinu, sérový ferritinu už tuplem ne. Domníváte se že by ty hodnoty jaterních testů musely být opravdu hodně vysoké a léky na játra by nezabírala. Protoze běžně se na zvýšené jaterní testy dávají léky na játra , čímž se vlastně neřeší příčina.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Hemachromatoza je dědičné onemocnění, které se může přenášet i přes generaci. Pokud byste tuto nemoc měla, tak v laboratoři máte vysoké jaterní testy a vysokou hodnotu železa. Je vám 45 let, není pochyb, že tuto diagnozu by vám již lékaři v minulosti stanovily. Po píchnutí jehlou jste byla ošetřena, následky by neměly být žádné. S pozdravem Dr. Janouškovvá

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pokud víte o tom, že Váš děda měl potvrzenou hemochromatózu a oba máte s bratrem zvýšené jaterní testy, pak se objednejte do odborné gastroenterologické porady (nejlépe k hepatologovi) k vyšetření. Tato dědičná nemoc je jednou z nejčastějších vůbec a můžete ji skutečně mít, aniž by se projevila u Vašeho otce. U Vás a Vašeho bratra bude třeba udělat vyšetření na běžné příčiny zvýšení jaterních testů, stanovit hodnotu železa, ferritinu a zejména a hlavně saturace tranferrinu. Je sice pravda, že se to neprovádí rutinně v rámci preventivní prohlídky, ale u Vás je k tomu jasná indikace a na gastroenterologii Vám to bez váhání vyšetří. Pokud by bylo podezření na hemochromatózu, pak byste měli mít udělané genetické vyšetření, určitě ultrazvuk jater, možná i jaterní biopsii podle toho, jaké by byly výsledky zmíněných vyšetření. K diagnóze není třeba, aby byly jaterní testy extrémně vysoké, důležité jsou ukazatele týkající se metabolismu železa, zejména pak saturace transferrinu. Některé formy hemochromatózy mohou mít mírnou podobu. Navíc onemocnění se jen vzácně projeví před 40 rokem. U žen vzhledem k mentruaci a porodům bývají projevy mírnější a nálezy leckdy dlouho normální.
Pokud je mi známo, tak zvýšení jaterních testů je důvodem k dalšímu vyšetření příčiny tohoto stavu před tím, než se dávají léky. Je mi líto, pokud jste se setkala s jiným přístupem. Doporučuji, abyste vyhledala takové pracoviště, kde k Vašim potížím přistoupí podle doporučených vyšetřovacích postupů. Ohledně hepatitidy A, ošetření bylo správné, riziko do budoucna není. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Pupeční kýla
Dobrý den, mám dotaz na pana doktora Šebka.V roce 2008...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hellp syndrom

Dobrý den, mám za sebou jedno těhotenství a prodělala jsem hellp syndrom. Porodila...

HELLp syndrom

Dobrý den chtěla bych se zeptat jaka je pravděpodobnost kdyz jsem prvni porod...

Hellp syndrom

Dobry den, u prvniho ditete se u me projevil hellp syndrom. Porod se musel vyvolat...

Hellp syndrom

Dobrý den, 11.3 2013 jsem porodila císařským řezem kvuli hellp syndromu předčasně...

Hellp syndrom

Dobrý den. Je mě 28let, Mám za sebou dvě těhotenství a jeden porod. První...

Helmiti

Je pravda, že 95%lidí mají helmintoz? Jakými vyšetřeními nejučinnějšimi se dají...

Help

dobry den,chtela bych se zeptat jake je riziko opak.help syndromu u dalsiho...

Help

dobry den,mam dotaz .prvni porod ve 22letech,normalne ve 40t.vse v pohode.druhy...

Help syndrom

Dobrý den, před 2 léty, u porodu císařským řezem se u mne vyskytl help syndrom....

Hemagel

Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi hemagelem a flamigelem?

Hemangim v pravém laloku jaterním

Dobrý den pane doktore,chtěla bych se Vás zeptat na hypoechoegnní ložisko 22...

Hemangiol a Dopegyt

Dobrý den pane doktore Vachku, prosím vás i zidpovězení dotazu, od r 2013...

Hemangiom

Dobrý den, před nedávnem se mi objevila na lýtku skvrna a chtěl bych se zeptat...

Hemangiom

Dobrý den, po bolesti hlavy a křeče do očí jsem byla u očního lékaře kde mi...

Hemangiom

Dobry den, chcela by som sa spytat ci je suvis medzi tvorbou hemangiomov na...

Hemangiom

Angiom? Dobrý den, již pár měsíců mám na ruce tento červený výrůstek, je nějak...

Hemangiom

dobrý den, prosím o přeložení zprávy z MR: Mírná pravostranná herniace ploténky...

Hemangiom

Dobrý den paní doktorko chtla bych se zeptat moje dcera11 tydnu ma na telicku...

Hemangiom

Dobrý den, právě jsem si při sprchování našla na břiše podivný útvar a nejsem...

Hemangiom

Dobry den, rada bych se zeptala, je mi 28 let, a pred mesicem jsem prestala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Dlouhodobé nachlazení

Dobrý den, již přes 14 dní bojuji s nachlazením, respektive hlavně s rýmou a...

Kůže ve vagině

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je normální když si sáhnu prsty do vaginy...

Bodavá bolest pravého oka


Smrkání krve

Zdravím, již delší dobu vymsmrkávám krev. Obvodní lékař mě poslal na ORL, tam...

Boulička u konečníku

Dobrý den, na pravé straně u konečníku mi vyrostla malá kulička na tenké...

Umrtvení zubu

Dobrý den, zubní lékař mi na rentgenu našel kaz (sedmička dole), který byl velmi...

B komplex a žlutá moč


Motání hlavy, třes, pocity na omdlení, bušení srdce, nevolnost, nechutenství - mikroparaziti?

Dobrý den, chtěla bych poradit. Minulý rok v říjnu mi začal třes těla, bušení...

Malý penis, znamínko na žaludu

Dobry vecer je mi 20 let a mam maly penis bez erekce 5cm s erekci 9 cm mam maly...

Kondom v pochve

Dobry den. Nemam prilis zkusenosti s pouzivanim kondomu. Vcera jsme jej pri...

Uro-vaxom jako náhrada antibiotik?


Infekce v krku

Zdravim mam dotaz ohledne nalezu streptokoka beta h.sk.c leči se to nějak doktor...

Lipom


Tuk v moči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li to normální. Už asi dva roky pozoruji,...

Odumřelý zub

Dobrý den 17.11.2013 mě z ničeho nic silně začalo bolet levé horní patro. Bolest...

Výtok a svědění pochvy


Již druhý den mám puls docela vysoký

Dobrý den, již druhý den mám puls docela vysoký.. pohybuje se dnes kolem 88...

Játra


Výrůstek na stydkém pysku

Dobry den, jsem v 14 tt. Nejak na zacatku tehot. jsem si vsimla ze se mi udelal...