Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Herpetická infekce

Infekce Milan 24.11.2017

Dobrý den, nechal jsem si udělat test na HSV 1/2, výsledkem je následující:
anti HSV 1,2 IgM výsledek 1.020 , hraniční
anti HSV 1,2 IgG výsledek 48000.00 pozitivní

Co přesně to prosím znamená? Znamená to, že jsem nakažený HSV2 či ne?

Děkuji mnohokrát za odpověď. Doplnění informací: Měl bych ještě pár doplňujících dotazů. Sám jsem na sobě prakticky nic nepoznal, až po pečlivém prozkoumání jsem objevil pár míst na vnitřní straně stehna s nepatrnou vyrážkou se změněnou strukturou kůže. (žádné puchýřky, ani svědění, možná zpočátku červené tečky) Zajímá mě, zda mohu někoho nakazit například líbáním a jiným tělesným kontaktem (nemyslím pohlavní styk), když tím kontaktem nebude infikované místo? I v případě, že zrovna infekce neprobíhá? A jak je to s pohlavním stykem s osobou, která je již nakažená a zrovna jí infekce neprobíhá? Je pro ní větší riziko mít pohlavní styk se mnou, než se zdravým člověkem? Jde o přítelkyni pro kterou je to samozřejmě momentálně problém. Děkuji za odpověd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Ano, znamená to, že jste infekci způsobenou virem HSV2 v minulosti prodělal. Pokud se člověk setká s virem, tak imunitní systém reaguje dvěma typy protilátek, IgM - akutní stav (tj. infekce probíhá teď), IgG - paměťové protilátky (tj., že infekce v těle byla), protilátky IgG budete mít v krvi celý život. U různých virových infekcí je to jinak, někdy je nález IgG pro tělo dobrý, protože slouží jako ochrana (to je například princip očkování), někdy je tento nález pro tělo špatný, protože infekce přechází do chronického stadia. U HSV2 je to tak, že vám IgG protilátky neškodí, částečně vás ochraňují, ale ne zcela, proto není vyloučeno, že infekci v akutním stavu můžete opět dostat. Tento virus ve vašem těle již bude přetrvávat celoživotně a například při stresu, při oslabení organismu se aktivuje a onemocníte. Rovněž jste přenašečem této infekce pro ostatní, přenáší se těsným kontaktem. Dnes již existuje očkování, které je dobrovolné, ale pro vás již nemá smysl. Očkovat se musí v době, kdy se člověk s touto infekcí ještě nesetkal. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Udaný výsledek znamená, že jste herpetickou infekci prodělal a tyto viry i nadále přetrvávají ve vašem organismu. Herpesviry se znovu aktivují při snížení imunity (např. stres, jiná infekce) a mohou způsobit nový výsev oparu. Při každém výsevu oparu je člověk infekční pro okolí (možný přenos pohlavním tykem nebo kontaktem s puchýřky). Přenos na další osobu při pohlavním styku je také možný ve fázi tzv. asymptomatického vylučování viru, tedy v období, kdy nejsou projevy oparu (puchýřky), ale virus je přesto vylučován. Jinak je riziko nákazy partnera/ky malé.

Související dotazy

Herpetická infekce
Dobrý den,byl jsem u zubaře na odstranění zubního kamene,od...
Herpetická infekce
Dobrý den, bohužel jsem se při análním styku nakazila...
Herpetická infekce
Dobrý den, prosím Vás stále se mi vrací opar. Ten se...
Herpetická viróza
Dobrý den, mám dva syny 2 a 6 let. Oba dva měli tři...
Herpetická infekce
Dobrý den, před asi 8 měsíci se mi stalo, že mi vyrašil...
Herpetická infekce
Dobrý den, mám vyléčené kondylomy v oblasti ohanbí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Herpesviry

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit laboratorní výsledky : AB/EBV-VCA IgG...

Herpetická encefalitida

Dobrý večer, asi před rokem jsem prodělal HSV- herpetická encefalida, od té...

Herpetická gingivostomatitida

Dobrý den, skoro před rokem jsem prodělala to, co zde na serveru nazýváte oparem...

Herpetická infekce

Dobrý den, rada bych se zeptala na tema genitalni opar u mužů, pritel se dozvěděl...

Herpetická infekce

Dobrý den, před asi 8 měsíci se mi stalo, že mi vyrašil herpes na genitálu....

Herpetická infekce


Herpetická infekce

Dobrý den, prosím Vás stále se mi vrací opar. Ten se mi před 3 měsíci rozlezl...

Herpetická infekce

Dobrý den, bohužel jsem se při análním styku nakazila genitálním herpesem, který...

Herpetická infekce

Dobrý den,byl jsem u zubaře na odstranění zubního kamene,od té doby už 3 měsíce...

Herpetická infekce

Dobrý den, mám přítele od kterého jsem nejspíš chytla genitální opar, mám asi...

Herpetická infekce

Dobrý den, mám dotaz je mi 32 let, mám se svým partnerem 3 letého syna, byla...

Herpetická infekce

Dobry den, už nekolikaty mesic me trapi vyrazka na zaludu (herpes) Nekolikrat...

Herpetická infekce genitálu

Dobrý den, mám tak jednou měsíčně genitální opar.U lékařky jsem byla brala jsem...

Herpetická infekce oka

Dobrý den, v listopadu 2016 mi byl diagnostikovaný pásový opar na čele, a v...

Herpetická infekce, hraniční CRP a Cotrimoxazol

Dobrý den, paní doktorko. Několikrát ročně mívám - dle zjištění praktické lékařky...

Herpetická keratitida

Dobrý den, Od dubna mam již 4 keratitidu v levém oku, byl jsem u všech možných...

Herpetická stomatitida

Mam jeste jeden dotaz. Moje dcera ktere jsou 4roky dostala herpes vyr v ustech....

Herpetická stomatitida a těhotenství

Dobrý den, dcera (20 měsíců) má momentálně herpatickou stomatitidu a protože...

Herpetická viróza

Dobrý den, mám dva syny 2 a 6 let. Oba dva měli tři dny vysoké teploty až 39,5C....

Herpetické infekce

Dobrý den, mám spíše teoretický dotaz z oblasti venerologie. Již dlouhou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vynechání menstruace

Dobry den chtela jsem se zeptat presrala my menstruace uz to trva priblizne...

Test na nikotin


Biopsie děložního čípku

Dobrý den, 17.2.2017 mám jít na biopsii děložního, chtěla jsem se zeptat co...

Lehce zvýšená teplota


Candida Albicans

Přeji hezké odpoledne. V posledním roce se mi v krvi objevila zvýšená hodnota...

Dyskomfort při pohlavním styku a výtoky z pochvy

Dobry den od 12 let trpim ma vytoky.Po prvnim porodu se to jeste vice zhorsilo...

Zvýšené trombocyty u těhotné


Bradavice nohy

Dobrý den, ráda bych se ujistila, na noze se mi objevila již před delším...

Naražený nebo zlomený prst


Bledý obličej

Dobrý den, již delší dobu mi okolí říká že mám čímdál bledší obličej... není...

Motání hlavy

Dobrý den, posledních 14 dnů se mi hrozně motá hlava ,nejhorší je to k večeru...

Histologie, apendix


Svědění těla


Vypadlá plomba a jeho ulomení

Dobrý den, před nějakou dobou mi vypadla plomba ze zubu a následně po několika...

Preventivní odčervení lidí

Dobrý den, poslední dobou jsme se známými diskutovali o vhodnosti a možných...

Velikost penisu

Dobrý den. Mám problém se svým penisem. Když nemám erekci tak má pouze 7.5 cm...

Motání hlavy, pocit na omdlení


Hemangiom jater


Bolesti a křeče v nohách

Dobrý den je to měsíc co mi první den menstruace bolely obě nohy,celkový pocit...

Zvýšená hladina kyseliny močové

Dobrý den, je mi 19 let a lékařka mi zjistila zvýšenou koncetraci kyseliny...