Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Herpetická infekce

Infekce Anonym 17.3.2019

Dobrý den,

Na předkožce penisu a na okraji žaludu se mi zhruba jednou měsíčně, objeví na 2-3 dny zarudnutí a červené tečky - průvodním jevem je mírné svědění. I po dočasném odeznění je kůže sušší než dříve, červenější. Okraj žaludu je od 11/2018 v klidovém stavu fialovější a mírně, přesto viditelně zbytněl. Při erekci vše v pořádku. Praktický lékař mi dal Betaisodona. Ten pomohl jen dočasně. Problém se však opakuje.

Pro úplnost jetě uvádím, že pod předkožkou jsem měl zhruba od 9/2018 dvě bílé tečky. Neztrácely se, v 12/2018 proběhlo vyšetření. Nález HPV16 a 6. Ambulantní léčba u kožního lékaře zmrazením. Dále v 01/2019 měsíční samoléčba dle doporučení lékaře nanášením přípravku Condylomax. Úspěšně. Při kontrole v 02/2019 kožní lékař potvrdil úspěšný průběh léčby, avšak doporučil pokračovat pro zamezení návratu.

V 03/2019 návštěva urologa kvůli občasnému zarudnutí předkožky a změně barvy i zbytnění okraje žaludu. V době návštěvy zrovna nebyly žádné vizuální projevy opakovaného zarudnutí. Urolog penis shledal bez závad. Erekce taktéž v pořádku. Varlata taktéž.

HIV negativní. V heterosexuálním vztahu od 07/2018. Přítelkyně taktéž nález HPV16, k tomu navíc 51.

V 01/2019 u mě nateklé mandle. Léčeno antibiotikem Tricef po dobu 7 dní na doporučení ORL lékaře. Kontrola v 03/2018 OK. Krevní test v 02/2019 ukázal zvýšené bílé krvinky (viz příloha) a ASLO 350. Lékař říkal, že běžný jev. Doporučil kontrolu na ORL v 05/2019. Spojitost s HPV-16 vyloučil. Od nasazení antibiotika točení hlavy při fyzické aktivitě, např. chůzi do práce (2km). Lékař doporučil návštěvu Neurologie. Objednáno na 05/2019. Točení hlavy nyní na ústupu.

Otázky:
1) Co může být opakující se zarudnutí předkožky a okraje žaludu? Jak vyléčit? Na internetu se dočtu spoustu hrozivých věcí. Ptal jsem se kožního, jestli může jít o balanitidu. Řekla, že ne. Nedávno jsem se ještě dočetl, že by mohlo jít o bowenoidní papulózu. Na toto jsem se lékaře zatím neptal.

2)HPV-16
2.1) Má smysl očkování pro mě a přítelkyni s ohledem na již přítomné HPV-16 u obou z nás? Předpokládejme, že náš vztah bude trvalý a i nadále monogamní.

2.2) Jak zamezit ping-pong efektu s přítelkyní - abychom si nepředávali virus tam a zpět a měli tak šanci na jeho potlačení imunitním systémem?

2.3) Jak pomoci imunitnímu systému vypořádat se s aktivním virem?

2.4) V případě, že imunitní systém virus potlačí u obou partnerů, může dojít v monogamním vztahu k návratu viru? Může proti návratu pomoci očkování?

2.5) V případě, že očkování doporučujete, jaký typ vakcíny?

Děkuji.

Doplnění informací:

V bodu 2.2 paní doktorka hovoří o tom, že kondomem lze zamezit přenosu HPV. Skutečně? Četl jsem, že virus může přejít i přes kondom, protože je menší než póry kondomu. Také může být přenesen dotykem pokožky v oblastí pohlavních orgánů, tj. plochy, kterou kondom nezakrývá. Můžete reagovat, prosím i na toto?

V bodu 2.2 paní doktorka mluví o puchýřcích. HPV-16, na které se ptám, pokud vím, se žádnými puchýřky neprojevuje. Těmi se může projevovat HPV-6.

V bodu 2.3 paní doktorka mluví o herpes viru. Celá moje otázka se ale týká HPV viru. Mezi HPV a HSV je přece zásadní rozdíl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. 1. Podle mého názoru se jedná jen o barevné změny pokožky, které mohou vzniknout po infekci. Dojde ke změně pigmentace, ke změně prokrvení. Dle mého názoru se o žádnou patologii, která by se musela řešit nejedná. Laicky řečeno, myslím, že se jedná o trvalý následek po prodělané herpetické infekci. Balantitida to být nemůže a papuloza též ne. Obrázek nevidím. Může se též jednat o kvasinky či plísně, bývají časté, zkuste použít Canesten crém. Pokud se to nebude zhoršovat, tak vyčkejte, místo jen pozorujte, jako trvalé následky může být stav nezměnitelný, ale nijak vás neohrožuje. 2. Očkování nyní již příliš smysl nemá. Účinné je před zahájením pohlavního styku, proto se očkují děti ve věku 13-14 let. Pokud má vaše partnerka pozitivitu HPV je ohrožena karcinomem děložního čípku. Pokud v rodině tuto rakovinu mají, očkování bych jí doporučila, přece jen je to forma prevence. Pokud ne, podstatné je, aby chodila na gynekologické prohlídky. U mužů může HPV způsobovat karcinom konečníku, ale bývá to typické pro homosexuální páry. U vás, u muže, očkování již nepřinese žádný benefit. 2.2. Zamezit přenosu viru lze pouze kondomem. Pokud máte stejný virus, tak přenos sem tam v podstatě není důležitý. Je podstatné, abyste neměli pohlavní styk v době, kdy by byla infekce u jednoho aktivní (tj. viditelné puchýřky). Pokud budete plánovat rodinu, tak kondom nelze použít a styk budete mít jen v době, kdy budete oba viditelně zdraví. 2.3. prevence proti herpes viru neexistuje. Obecně správná životospráva. Při stresu, infekci se může reaktivovat, nelze tomu zabránit. 2.4. viz výše, virus se může vrátit kdykoliv při oslabení, může dojít k jeho aktivnímu rozmnožování a ke vzniku opětovné nemoci. 2.5. očkování je Silgard či Cervarix - obě látky jsou dobré, je to jedno - efekt očkování u vás viz výše. Přeji dlouhodobý vztah. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dogoši


Doporučuji provedení stěrů při čerstvé recidivě k vyloučení přemnožení bakterií či kvasinek. Pokud bude nález negativní, může jít o kontaktní alergickou/iritační reakci či ekzém . Na bowenoidní papulosu to opravdu nevypadá. Očkování má smysl před začátkem sexuálního života. Virus si bohužel předávat můžete a budete, záleží na stavu vašeho imunitního systému, zda se podaří ho zcela zlikvidovat nebo ne. Na podporu protivirové imunity existuje lék Isoprinosin, ale ani po jeho užívání není 100% šance na úplnou likvidaci viru. K reaktivaci viru může dojít při oslabení imunity i v monogamním vztahu.

Související dotazy

Herpetická infekci
Dobry den, minuly mesíc mi byla odstranena nezhoubná...
Herpetická infekce
Dobrý den, nechal jsem si udělat test na HSV 1/2, výsledkem...
Herpetická infekce
Dobrý den,byl jsem u zubaře na odstranění zubního kamene,od...
Herpetická infekce
Dobrý den, bohužel jsem se při análním styku nakazila...
Herpetická infekce
Dobrý den, prosím Vás stále se mi vrací opar. Ten se...
Herpetická infekce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co může způsobit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Herpesviry

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit laboratorní výsledky : AB/EBV-VCA IgG...

Herpetická angína

Dobrý den mam dotaz ohledně dcery .minulý týden mela teploty pres 38st a mela...

Herpetická encefalitida

Dobrý večer, asi před rokem jsem prodělal HSV- herpetická encefalida, od té...

Herpetická gingivostomatitida

Dobrý den, skoro před rokem jsem prodělala to, co zde na serveru nazýváte oparem...

Herpetická gingivostomatitida

Dobrý den, prosim o radu, než se vydáme zitra k lékaři. Dcera 5 let, žádné jiné...

Herpetická infekce

Dobrý den, rada bych se zeptala na tema genitalni opar u mužů, pritel se dozvěděl...

Herpetická infekce

Dobrý den, před asi 8 měsíci se mi stalo, že mi vyrašil herpes na genitálu....

Herpetická infekce


Herpetická infekce

Dobrý den, dnes mi byl gynekologem diagnostikován genitální opar. První příznaky...

Herpetická infekce

Dobry den, mám dotaz. Lékař Orl mi v září objevil na zadní straně hrtanu cca...

Herpetická infekce

Dobrý den, prosím Vás stále se mi vrací opar. Ten se mi před 3 měsíci rozlezl...

Herpetická infekce

Dobrý den, bohužel jsem se při análním styku nakazila genitálním herpesem, který...

Herpetická infekce

Dobrý den pane doktore. Má otázka se týče HPV. jsem už 2roky po druhé konotací...

Herpetická infekce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co může způsobit HPV 82? Může časem vymizet?...

Herpetická infekce

Dobrý den,byl jsem u zubaře na odstranění zubního kamene,od té doby už 3 měsíce...

Herpetická infekce

Dobry den, chtela bych se poradit ohledne prevence prenosu genitalniho herpesu...

Herpetická infekce

Dobrý den, mám přítele od kterého jsem nejspíš chytla genitální opar, mám asi...

Herpetická infekce

Dobrý den, nechal jsem si udělat test na HSV 1/2, výsledkem je následující: anti...

Herpetická infekce

Dobrý den, jsem po 2 konizacich cipku a mám 2 letou dceru která se semnou sprchuje.Má...

Herpetická infekce

Dobrý den, mám dotaz je mi 32 let, mám se svým partnerem 3 letého syna, byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Slabost, malátnost, unava, motání hlavy


Bolest horního patra v ústech


Mykoplazma genitalium

Dobry den, na konci listopadu jsem mel chraneny styk, ovsem oralni sex probehl...

Bušení srdce po alkoholu


Vysoký tlak krevní


Klouby

dobry den prosim mužete mi poradit asi před 14 dny sem něla zvišenou teplotu...

Bolest v krku


Gastroskopie


Polyvalentní alergie

Dobry den, chcela by som sa spytat na problem ohladne alergie. Ako mala som...

Vysoký krevní tlak


Bolesti hlavy, únava, malátnost

Dobrý den, Obracím se na vás, jelikoz nevím,zda s tímhle není zbytečné chodit...

Tekutina po sexu v těhotenství

Dobry den, obracim se na Vas z duvodu, ze pobyvam v zahranici a momentalne zacinam...

Krev na toaletním papíře

Dobrý den, včera sem obejvila na toaletním papíře krev, ne moc ale byla tam...

Cvičení se zátěží při hluboké žilní tromboze

dobrý den před 14 dny mi na ultrazvuku zjistili hlubokou žiní trombozu v pravé...

Křivá nosní přepážka

Dobrý den, prosím Vás byla jsem přesně před rokem na operaci křivé nosní přepážky...

Zapáchající rýma

Dobrý den, mám problém již cca čtrt roku mě trápí zapáchající rýma. hnědé barvy...

Bolest kostrče

Dobry den uz asi 1 mesic me boli kostrc jemi 14 jezdim na koni ale nespadla...

Bolesti nohou a zimnice.

Dobrý den, předem se omlouvám, že se táži na dva zřejmě spolu nesouvisející...

Problém s erekcí před sexem

Mám problém se svojí erekcí. Před měsícem jsem si našel přítelkyni, hrozně se...

Blokáda krční páteře, svalstva a kloubů, neurologické potíže

Hezký den, chtěla bych poradit. Zlobí mě krční páteř a jiné potíže údajně k...

Reklama