Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hlen ve stolici

M. 18.7.2018

Dobrý den,
už jsem sem posílal fotku, kde je má stolice, na které se nachází velké množství hlenu, což mě velmi znepokojilo. Jak je vidět, ten hlen je i místy krvavý... mně to stále nedá a nutí mě to si to myslet, že je to nádor tlustého střeva či konečníku... Snad v pondělí mě vezme proktolog u nás v nemocnici (prý bere i neobjednané, když si počkají). Už jsem byl u lékaře-chirurga, který vyšetřil konečník pohmatem a závěř: “susp. haemorrhoides ani”. Dostal jsem čípky Faktu a tablety Detralex, ale ještě necítím zlepšení.... toho hlenu je tam snad ještě více (viz foto).
Navíc od neděle, co mi začly problémy s tou krví a hlenem ve stolici, jsem byl jen jednou na velké, už předtím jsem měl tvrdší, ale pravidelnou stolici... teď se bojím, že mám zácpu a začne se střídat s průjmem, což je prý typický příznak pro kolorektální karcinom...

Můžu Vás poprosit, jestli byste mi napsala jako hloupému, co si myslíte popořadě:
1. o tom hlenu na fotce a krvi
2. o tom, že jsem byl teď za 3 dny jen jednou na velké, a to ze mě vyšlo jen pár tvrdých kousků s velkým množstvím hlenu... jinak jsem předtím chodil pravidelně každý den
3. o tom, jak moc je to vážné a hrozí mi vážná nemoc? Je mi 19 let.
4. jak řešit to, že když nemůžu na velkou, nebyl jsem pořádně už 3 dny? Mezitím jsem ze sebe dostal jen pár tuhých kousků s velkým množstvím hlenu...
5. Ještě mi zde byla poskytnuta rada, že do návštěvy proktologa bych měl být proveden stěr z rekta + rozbor stolice na parazity či bakterie. Jako naschval má moje praktická lékařka tento týden dovolenou... Takže nevím, co dělat.

Já se moc omlouvám, že sem píšu už poněkolikáté, možná se zdá, že to už dělám naschvál, ale já opravdu nevím, jak si pomoci do doby, než mě vyšetří proktolog. Pořád mám před sebou vidinu, že se přijde na to, že je to něco vážného, už to nepůjde léčit a já umřu... Díkytomu, že ale beru antidepresiva, tak to ve mně nevyvolává úzkostné stavy, spíše je mi z toho smutno, až do breku. Ostatní mí kamarádi tohle vůbec neřeší, a když jsem mezi nimi, tak jim tiše závidím, že oni nemají takovéhle starosti o vážnou nemoc...

Děkuji za případnou odpověď na všechny mé očíslované otázky a přeji hezký den, snad bude u Vás lepší než u mě :-).

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Je mi opravdu líto, že stále máte obavy ohledně nádoru střeva. Opakovaně vám zde v poradně odpovídáme, opakovaně odpovídám na váš dotaz i já. Opravdu nevím, jak více vás mám uklidnit, ale opět vás ujišťuji, že ani po vyšetření proktolog diagnozu nádoru nestanoví. Hlen ve stolici není pro nádory vůbec typický, hlen je známkou zánětlivého onemocnění. Rovněž krev na stolici není známkou nádoru. Krev, která pochází z nádoru je se stolicí smíchána a není vidět, proto se provádí preventivní vyšetření testy, protože lidé krev nevidí. Až je u nádoru krev vidět, tak je pozdě, člověk v té době už ztratil hodně váhy, je velmi unavený a celkově je zdravotní stav špatný. Nic takového u vás není. Opravdu se nádoru nebojte. Nyní jste již v takové úzkosti, a bohužel v takovém stresu a špatných představách, že už se dá hovořit o panickém strachu. To je záležitost psychiky. Určitě tyto vaše úzkosti začněte řešit, mohly by vás provázet i po zbytek života a to by byla škoda. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane M., já jsem Vám také již na Váš dotaz odpovídala, na každý jednotlivý bod zvlášť a myslím, že poctivě a podrobně. Dokáži se vcítit do pocitů, které prožíváte i Vašich mučivých a omezujících obav z nádoru. Myslím si, že Vás tyto obavy a strach omezují do té míry, že by bylo podle mého názoru třeba, abyste se obrátil na toho lékaře, který Vám předepisuje Asentru, aby Vám předepsal nějaký lék na zvládnutí nynějšího stavu a také Vám doporučil psychoterapeutické a relaxační techniky a terapii, abyste byl schopen Vaše potíže překonávat i do budoucna.
Ohledně možnosti nádorového onemocnění Vám musím napsat totéž co předtím a totéž, co moji kolegové, ale obávám se, že to na dlouhou dobu pravděpodobně nepomůže, protože Váš strach je skutečně veliký a vysvětlováním a ujišťováním na internetu nebude zvladatelný. Ujištění a uklidnění pomůže na chvíli a pak se objeví znovu obavy.
V první řadě zaněte dodržovat opatření ohledně pití tekutin, probiotik a dietních opatření. Používejte nadále předepsané léky od chirurga, zlepšení se může dostavit cca po týdnu. Vyčkejte na vyšetření u prktologa, aby se diagnóza zpřesnila a navrhla se léčba. Objednejte se také do gastroenterologické poradny k dovyšetření Vašeho stavu, aby se vyloučiloy potravinové nesnášenlivosti a alergie, je možné vyšetřit stav svěračů a průběh vyprazdňování apod.. Měl byste podstoupit ultrazvuk břicha a základní laboratorní testy. Můžete podstoupit vyšetření stolice na parazity a výter z rekta na vyloučení infekčního původu hlenu ve stolici, nicméně to nepovažuji za pravděpodobné, projevy by spíše byly průjmovité. Vyšetření stolice a výter z konečníku rozhodně nespěchá, pokud bude proktolog považovat toto vyšetření za potřebné na základě nálezu, jistě Vás na ně pošle. Hlen a krev na povrchu stolice (jako je tomu na fotce) nejsou prvotním projevem nádoru, ale spíše zánětu, řitní trhliny, dráždivého tračníku, o který se u Vás také může jednat.
To, že jste nebyl tři dny na stolici Vás nijak neorožuje a není to projevem nádoru, ani na pohled Vaše stoice neodpovídá zúžení v trávicím traktu. Nádorová onemocnění nejsou ve Vašem věku běžná a ani Vaše potíže nádorovému onemocnění neodpovídají. Ani kdybyste teď dostal průjem, nebude to projev nádoru, spíš by se jenalo o to, že zabrala nápravná opatření. Prosím, zkuste zaměřit svou mysl jiným směrem. To, že se vyprazdňování v posledních dnech změnilo je projev toho, že jste se začal jinak stravovat a jste v jiném prostředí. Také projev stresu. Jezte dietně a podle již dřivě uvedených doporučení. Nejdůležitější je dost tekutin.
Podle výsledků vyšetření lékaři zjistí, co je nejpravděpodobnější příčinou Vašich obtíží a doporučí Vám léčbu a režim, který Vám pomůže k dobrému trávení. Domnívám se ale každopádně, že souběžně s vyšetřováním Vašeho trávicího traktu bude naprosto nezbytné začít bojovat s Vaším strachem, jinak se z bludného kruhu nedostanete.
Držím Vám palce. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Hlen ve stolici
Dobrý den, chtěl bych se zeptat mam takový problém,...
Hlen ve stolici
Dobry den, posledni dva dny se u me objevil bily hlen...
Hlen ve stolici
Dobrý den, má dcera 13 let měla cca na den průjem s...
Hlen ve stolici
Dobry den, uz skoro tri roky mam travici problemy...
Hlen ve stolici
Dobrý den, již týden mám hlen ve stolici, resp. na...
Hlen ve stolici
Dobry den.Mam dotaz ohledne hlenu ve stolici.Hlen...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hlen v nose

Dobrý den, nemohl jsem pořád vysmrkat něco v levé nosní dírce. Při snaze o to...

Hlen v očích.

Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně mých očí a špatném spaní, při každém...

Hlen v pochvě

Dobrý den, dnes mě partner při dráždění objevil v pochve hlen. Už před týdnem...

Hlen v puse po vstávání

Dobrý den, každé ráno, když vstanu, mám v puse velké množství hlenu. Vždy musím...

Hlen v stolici

Dobry vecer prosim vas moja dcera ma 3 mesice a ji zistili neznasanlivost na...

Hlen v stolici

Dobrá den, můj syn má 20 měsíců a v podstatě od narození má průjmovitou stolici...

Hlen v žaludku

dobrý den,jsem po nemoci horních cest dýchacích.méla jsem hlenitou rýmu a vykašlávala...

Hlen ve stolici

Dobrý den, již nějakou dobu mě trápí výskyt hlenů ve stolici. Hlen je bez...

Hlen ve stolici

Vážená paní doktorko, obracím se na vás s prosbou o radu. V únoru jsem prodělala...

Hlen ve stolici

Hezký den, minulý rok se mi objevily ve stolici hleny, po psychicky náročném...

Hlen ve stolici

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsoben výskyt hlenu ve stolici?...

Hlen ve stolici

Dobry den,již delší dobu(cca 4mesice) mam problémy s stolici.vyprazdnuji se...

Hlen ve stolici

Dobry den, uz tak 3 mesice se mi ve stolici objevuje zelenozluty hlen nekdy...

Hlen ve stolici

Zdravím, teď jsem zjistila, že mám ve stolici hlen a v poslední době trpím plynatostí....

Hlen ve stolici

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li po užití vermoxu může dojít k výskytu...

Hlen ve stolici

Dobrý den, má dcera 7měsíců má poslední týden ve stolici trochu hlenu /bez krve/....

Hlen ve stolici

Dobrý den, můj syn (21 let) má asi 2 měsíce hlen ve stolici a nejen to, ráno...

Hlen ve stolici

Dobry den, uz skoro tri roky mam travici problemy - nadymani, nepravidelna...

Hlen ve stolici

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Už cca 14 dní se mi střídá v...

Hlen ve stolici

trápí mě hlen ve stolici bez příměsy krve. Nemám průjem ani zácpu, vše naprosto...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestive bradavky

Dobry den, po posledni MS jsem vysadila svoji antikoncepci. Jiz nekolik dni...

Nafouklé břicho

Dobrý den, moje dcera má neustále opravdu hodně nafouklé břicho. Prošly jsme...

Onemocnění vulvy u dítěte

Dobrý den, dnes jsem si vsimla u dcery 3 roky, že se jí na postevacku po ohrnuti...

Bílé flíčky na opálené kůži - pityriasis versicolor

Dobrý den, V létě jsem se vrátil z chorvatska, kde mi na určitých místech zůstaly...

Horečka po aplikaci Priorixu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na reakci po očkování druhou dávkou Priorixu,...

HELICID 20 mg

Dobrý den, prosím o vysvětlení. Moje dcera (16) měla po hospitalizaci v TN...

Polyp na děložním hrdle

Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz. Zjistili mi polyp na děložním hrdle....

Dysplazie děložního hrdla

Dobrý den, v březnové cytologii mi vyšel výsledek ASC-H nelze vyloučit HSIL....

Pravé oko větší než levé

Dobrý den, během posledních 5 měsíců jsem si všimla, že mám pravé oko větší...

PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Neprokrvování rukou

Dobrý den, chci se zeptat na radu co mám dělat, když se mi při spánku neprokrvují...

Infarkt a částečný invalidní důchod


Zácpa u kojence

Dobrý den, Mám doma tříměsíční miminko, které je plně na UM. Už hrozně dlouho...

Vysoký tlak krevní


Bolesti kolenního kloubu


Rakovina jícnu

Dobrý den, mám dotaz ohledně operace rakoviny jícnu. Včera byla moje babička...

Každodení motání hlavy spojené s pocity na omdlen

Dobrý den, nikdy jsem se u psychiatra neléčila, ale jsem k jednomu specialistovi...

Brnění prstů


Hlen ve stolici

Dobry den, uz skoro tri roky mam travici problemy - nadymani, nepravidelna...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Zavřít reklamu