Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hodně jsem od porodu přibrala, beru AD.

Vnitřní lékařství Karolina 27.1.2018

Dobry den, jsem 4 roky po porodu, hodne jsem od porodu pribrala, beru AD. Trapi me velike tvrde bricho, v podstate ho mam tvrde jako, kdyz jsem byla tehotna. A i stejne velke. Bricho mam "nafoukle" uz pod prsy. A kdyz se ohnu, tak se mi ani neudelaji jednotlive "pneumatiky" nebo jak to rict. Tlaci me i podprsenka asi do zaludku. Na pravidelne gyn.proglidky chodim. Jen jsem nikdy nerekla lekari, ze me toto trapi... myslite, ze mam takove bricho jen z toho, ze jsem pribrala??? Dekuji za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, těžko posoudit bez možnosti břicho alespoň palpačně vyšetřit. Sama uvádíte, že jste od porodu hodně přibrala, pokud by důvodem měli být samotné antidepresíva, určitě lze volit jiné, takové, po kterých nebude chuť k jídlu tak velká a taky zapracovat na režimových opatřeních, pohybovém režimu, dietě k redukci váhy. Taky je podstatné, zdali přibíráte jenom v oblasti břicha, nebo i v oblasti zadku, končetin atd. Břišní stěna během těhotenství dostává zabrat, narůstající objem břicha vede často je jejímu oslabení, k diastáze přímých břišních svalů a toto může přetrvávat i po porodu, kdy až pravidelné cvičení ji opět posílí a svaly zpevní. Pokud k tomu ale nedošlo, váha narůstala, stejně tak objem břicha, vnitřní orgány se obalovali tukem a povolená břišní stěna pak neměla šanci se zregenerovat a posílit, bude pak toto nejspíše příčina Vašeho problému. Podprsenku si kupte s větším obvodem, aby Vás netlačila, zkuste zapracovat na výše uvedených opatřeních k redukci hmotnosti, konzultujte s psychiatrem změnu medikace (pacientky se často dostanou do bludného kruhu deprese - nevhodné AD - nárůst hmotnosti - posílení deprese protože jste nespokojená sama se sebou atd.). Pokud chcete mít jistotu, že v břichu není nic patologického, doporučila by jsem cestou praktického lékaře udělat ultrazvuk břicha a malé pánve, který případnou patologii odhalí. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, rozumím tomu, proč Vás Vaše obtíž znepokojuje. Pokud břicho nebolí, nemáte obtíže s vyprazdňováním, nezvracíte a nemáte žádné další znepokojující příznaky, nemyslím, že by šlo o něco vážného. Je možné, že máte jenom povolené svalstvo, případně rozestouplé břišní svaly a k tomu nadváhu. Proto břicho při ohnutí "visí" a neudělají se na něm faldy. Nicméně vzhledem k tomu, že Vás to trápí, bylo by dobré, něco s tím dělat. Předně navštivte praktického lékaře k vyšetření. Popovídáte si, břicho Vám vyšetří, udělá základní laboratroní testy k posouzení toho, zda všechny orgány fungují, jak mají a také zda na pozadí přibírání na váze není není například nějaký hormonální problém. Lékař Vás může poslat na ultrazvuk břicha. Až se vyloučí vnitřní příčiny zvětšeného břicha, doporučuji Vám, abyste vyhledala nějaké fitness centrum, rehabilitační centrum, nebo centrum pro ženy, kde se věnují posilování břicha po porodu. Doporučuji rozhodně začít pod vedením někoho, kdo svému oboru rozumí, abyste si spíše neuškodila. Posilování by mělo být mírné, postupné a vyvážené. Také se můžete zaměřit na změnu stravovacích návyků ve smyslu snížení příjmu sladkého, pečiva, tučných pokrmů, slazených nápojů a dalších nevhodných potravin. Kromě úvahy o změně antidepresiv by možná stálo za to vyzkoušet psychoterapeutické postupy, abyste dokázala zvládnout změnu stravovacích a případných jiných nevhodných návyků, které mohou vést ke zvyšování váhy. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Porod
Dobrý den, mám malinký dotaz. Před 10 měsíci jsem...
Menstruace po porodu
Dobrý den, jsem 3 měsíce po porodu, 3 týdny už nekojím,...
Porod
Dobrý den, Jsem v 35.týdnu těhotenství a lékaři mi...
Porod
Dobrý den. V roce 1996 nebo 97 jsem 2x prodělala...
Předčasný porod
Dobrý den, jsem ve 34týdnu těhotenství a mám problémy...
Trauma z porodu
Dobrý den, loni na podzim jsem rodila v Hořovicích...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hodgkinova nemoc

Dobrý den, ráda bych věděla zda-li po vyléčení Hodgkinovi nemoci /PET CT čisté/,...

Hodgkinův lymfom

Dobrý den mám dotaz ohledně toho ze tak přes rok trpím příšernou unavou měla...

Hodgkinuv lymfom

Dobry den, Chci se zeptat jak se leci Hodgkinuv lymfom, jaka je pravdepodobnost...

Hodgkinův lymfom

Dobrý den, v r. 2011 jsem ukončil léčbu Hodgkinova lymfomu formou 8 cyklů, tj....

Hodgkinův lymfom?

Dobrý den, už asi rok bojuji s oslabenou imunitou. Asi před 5 lety jsem prodělala...

Hodinové usínání dítěte

Dobrý den.Chtela bych se zeptat,zda je normální,že naše 7týdenní holčička málo...

Hodkginuv lymfom

Dobry den, Uz jednou jsem vam ohledne tohoto tematu psal a chci se jeste zeptat...

Hodná doba otěhotnění od očkování

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jaká je vhodná doba po očkování proti žluté...

Hodně bolestivá menstruace

Dobrý den, Už asi rok beru antikoncepci (Lyndynette) ,ale mám hrozné bolesti...

Hodne citlive bradavky

Dobry den, Pred rokem a pul jsem vysadila HA a menstruace mi potom moc nechodila....

Hodne me boli v pravem boku

Dobry den. Jiz od jara lonskeho roku po operaci zlucniku me hodne boli v pravem...

Hodně modřin na obličeji

Dobrý den, měla jsem úraz na kole. Vše pořádku. Ale mám hodně modřin na obličeji....

Hodně morko při sexu

Dobry den,mam problem s mim pritelem. Jsme spolu 10 mesicu a najednou behem...

Hodně nemocí a k tomu gynekologické potíže

Dobrý den pane doktore,budu se snažit být stručná,je toho na mě už moc. Léčim...

Hodně neobvyklá menstruace

Dobrý den, mám problém, i přesto, že jsem hodně mladá (18) a může se říct, že...

Hodně nepravidelná menstruace

Dobrý den, menstruaci jsem poprvé dostala v sedmnácti a vypadala normálně....

Hodne plodove vody

Dobry den, chtela bych se zeptat na nadbytek plodove vody. Jsem 33tt a pani...

Hodně pupínků na penisu

Na penisu se mi utvořují takové pupínky, nebolí mě, ale bojím se zda by se z...

Hodně se mi zhoršily vlasy a skoro mi nerostou.

Dobrý den jsem 11let po operaci dosti velkého meningeomu hlavy. Asi 2cm nádorů...

Hodně štěstí všem!!!!!

Dobrý den paní doktorko,jmenuji se Mirek,jsem z Ostravy je 31 let.Obavál jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Oční poruchy

Dobrý den, podruhé se mi stalo, že vidím jakoby v periferním vidění jakési "paprsky",...

Bolesti v oblasti spánku, ucha, krku

Dobrý den, můj dotaz se týká bolesti v levém uchu spojenou s bolestí na levé...

Úzkostná panická porucha


Nevolnost,návaly horka,točení hlavy, zimnice


Statiny

Dobrý den, chci se zeptat zda užívání Zocor 40 mg dlouhodobě mě nemůže způsobovat...

Bolest v konečníku

Dobry den, mam bolesti v konecniku,ktere vystreluji obcas do pochvy, kdyz jsem...

Tachykardie

Dobrý den,chtěla bych znát váš názor. Jsem po operaci srdce-defekt komorového...

Hleny v krku, neustálé pokašlávání

Dobrý den, již léta mě trápí problém, který mě poměrně intenzivně obtěžuje....

Alergie na penicilin

Dobrý den. Jsem alergická na amoclen a amocyklav. Moc jsem ATB v životě nepotřebovala...nyní...

Vermox v těhotenství

Dobrý den nakazila jsem se od syna a mam roupi doktorka předepsala celé rodině...

Bušení srdce

dobrý den chtěla bych se zeptat. už 3 tydny trpím pocitem bušení srdce je to...

Opakovaná bolest v krku

Dobry den, uz treti tyden me trapi neustala bolest v krku a pocit v knedliku...

Statiny

Beru lék na snížení cholesterolu. Dočetla jsem se, že statiny blokují tvorbu...

Stržení nehtů

Dobry den, po delsi chuzi v nevhodne obuvi mi zmodraly dva nehty na prstu u...

Modřina pod nehtem

Dobrý večer, na palci u nohy už pár týdnů mám "modřinu". Před časem jsem si...

Skvrny na jazyku

Dobrý den, už několik let nevím co se skvrnatými na jazyku, stomatolog mi tvrdil,...

Léze penisu

Dobry den, chcel by som sa opytat z coho mam take opuchnute miesto pod zaludom...

Zvětšené uzliny v tříslech u dítěte

Dobrý den, paní doktorko, všimla jsem si, že 3 a půl letý syn má v tříslech...

Světlá stolice, kručení v břiše


Nevolnost po malém množství alkoholu


Reklama
Zavřít