Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hodnoty krevního obrazu

Jiný problém Miluše 28.11.2017

Dobrý večer, po odběru krve v rámci preventivní prohlídky mi bylo řečeno, že mám zvýšenou hranici
MCV tj. 100,8 fl a
MCH tj. 34,4 pg.
Můžete mi sdělit co tyto údaje znamenají. Trochu mě to vyděsilo. Bylo mi řečeno, že to nic neznamená a po třech měsících mám přijít na kontrolní krevní testy.

Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Centrum ambulantní zdravotní péče, ÚVN-VFN Praha

Dobrý den,

MCV je hodnota středního objemu erytrocytů (červených krevních buněk) a MCH je průměrné množství hemoglobinu v erytrocytu (červeného krevního barviva v červené krvince). Laicky řečeno - Vaše červené krevní buňky jsou maličko větší a mají maličko více červeného barviva nežli je průměrná normální hodnota české populace. A opravdu to neznamená nci, nad čím by se člověk musel pozastavovat. Všichni se prostě nevejdeme do tabulek, pořád se jedná o průměrné hodnoty. Navíc u Vás je nález zcela okrajový, normální hodnotu MCV uvádí Vaše lab. 82-98 (a Vy máte 100) a MCH 28-34 (a Vy máte 34,4), čili nic zásadního, jedná se o minimální zvýšení, které je zcela bezvýznamné. Já osobně bych zřejmě nedělala ani žádné kontrolní vyšetření, ale možná když jste se tak polekala, tak Vám jej doktor raději doporučil. Domnívám se, že nejsou na místě žádné obavy.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Hodnoty krevního obrazu
prosim o odpoved.mam neutrofily leukocity b 72.7 lymfocyty...
Výsledky krevního obrazu
Mam prosim dotaz.Při vyšetřeni krevniho obrazu mam...
Abnormality krevního obrazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnoty bílých...
Interpretace výsledků krevního obrazu
Dobrý den, Prosím o interpretaci výsledků krevního...
Interpretace výsledků krevního obrazu
Prosím o interpretaci výsledků krevního obrazu. Hodnoty...
Hodnoty krevního obrazu
Pane doktore, prosím o zhodnocení mého krevního obrazu,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hodnoty IgG

Dobrý den pane doktore, jsem asi měsíc po meningoencefalitidě a nyní mi byly...

Hodnoty IGG 200 a IGM 1,66

Dobrý den, v polovině listopadu mi byli zjištěny hodnoty IGG 200 a IGM 1,66....

Hodnoty imunologie

Dobrý večer,byla jsem doporučena na imunologii pro opakované potraty (jedno...

Hodnoty jaterních testů a Essentiale N

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s mými problémy. Nedávno jsem byla na...

Hodnoty k léčení

Dobrý den.letos mi byli naměřeny hodnoty Tsh5.154 mU/I(0,55-4,78) ft4nemám letos...

Hodnoty KO

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamenají uvedené hodnoty v KO: leukocyty...

Hodnoty KO

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda hodnoty u trombocytů - 135,...

Hodnoty koagulace u trombózy ?

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně srážlivosti krve. Možná potřebuji jen uklidnit,lékařka...

HOdnoty krevní laboratoře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky mé krve - viz. příloha. Trpím...

Hodnoty krevního obrazu

Dobrý den, 15-letý syn se léčí už asi 5.rokem se sníženou imunitou, naposledy...

Hodnoty krevního obrazu

Dobrý den, před 14dny mi byl udělat krevní obraz po ukoceniblecby antibiotiky...

Hodnoty krevního obrazu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na krevní obraz který mi byl dělán na hematologii.byla...

Hodnoty krevního obrazu

prosim o odpoved.mam neutrofily leukocity b 72.7 lymfocyty leukocyty b 18.8....

Hodnoty krevního obrazu

Pane doktore, prosím o zhodnocení mého krevního obrazu, jsem žena, 56 let. B...

Hodnoty krevního obrazu

Dobry den, mam otazku k memu krevnimu obrazu. Leukocity---------------24.00 Linfocity...

Hodnoty krevního rozboru

Dobrý den, můžete mi prosím zodpovědět můj dotaz,je mi 60 let a při kontrole...

Hodnoty krve

Dobry den ,chtela bych se zeptat na hodnoty meho vysetreni krve,predem dekuji...

Hodnoty krve

Mám zvýšené S-ALT 0,74 a RBC 4,15- snížené někde je i tato hodnota udaná jako...

Hodnoty krve

Dobrý den, dcera (7.týdnů) měla průjem,bez teplot,bez zvraceni a má v krvi zvýšené...

Hodnoty krve zneu a zlym jsou zvysene, co to znamena?

Dobry den, v rozboru krve mi vysly hodnoty ZNEU 0,43 a ZLYM 0,47 - coz mi bylo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Studený pot

Dobrý den,chci se zeptat každý den jen když se i maličko po nějaké námaze zapotím...

Je možnost tento zákrok nějakym způsobem "zpackat"?

Dobry den. Prosím vás, přečetl jsem vše ale nikde nevidím můj problem, tak...

Leukocyty v moči

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za mamku, 56 let. Cca necelý rok má v moči zvýšené...

Varikokéla a bolesti beder

Dobrý den,asi dva měsíce mě sem tam trápí bolest nebo spíš citlivost levého...

Krvácení z koněčníku

Dobrý den, poslední dobou mě krvácení z konečníku přímo doprovází. Vždy po stolici...

Jasně červená krev na toaletním papíře

Dobrý den, před časem jsem nalezl na toaletním papíře jasně červenou krev....

Foraminostenoza a spondyloza-vysvětlení.

Dobrý den pane doktore.Prosím vás o vysvětlení mého nálezu a o radu,jak dále...

Sono ledvin

Dobrý den, prosím o sdělení, co znamená níže popsaná zpráva ze sono vyšetření...

Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Chronický zánět slepého střeva

dobrý den pane doktore, zajímalo by mě,zda u chronického zánětu slepého střeva...

Drobné krvácení z konečníku

Dobrý den, dnes jsem byl na velké ráno a v poledne jsem byl znovu. Při druhé...

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny

Už asi pár týdnů mám bulku na pravém třísle. Je velká cca 1,3 až 1,5 cm a v...

Bolest mezi žebry

Dobrý den, už přes týden mě pobolívá mezi žebry spíše v práve horní části....

Vypadávání řas

Dobry den, posledny týždeň vzdy ked sa odlicim tak mi vypadnú 4-5 mihalnic....

Bolest třísla a varlete

Dobrý den, prosím Vás obracím se na Vás s dotazem. Už několik měsíců mě nepravidelně...

Bolestivé a opakující se afty

Zdravím, Už cca půl roku se mi v ústech na špičce jazyka objevují bolestivé...

Motání hlavy ve 2. trimestru těhotenství

Dobrý den. Se svou manželkou čekáme potomka. Celý první trimestr proběhl bez...

Krvácení

Zdravím. Je mi 17 let a mám už déle krvácení ve stolici . Ale je to spíše střídavé,...

Úzkostně depresivní porucha a nové projevy

Dobrý den, Obracím se na Vás možná s hodně obecným, ale také možná s divným...

Krátký menstruační cyklus

Dobry den, je mi 15, menstruaci mam cca od 12ti let. Nevzpominam si jak jsem...