Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

HPV, mykozy

Gynekologie Jana 26.12.2014

Dobrý den,
cca před pěti lety jsem byla infikována ureoplazmou (měla jsem zapáchající výtok a silné svědění). Po přeléčení azithromycinem (500mg) mi zbylo svědění pochvy, avšak stěr na přítomnost mykoplazmat, ureoplazmat a chlamydií byl již negativní. P. doktorka mne léčila na různé mykózy, nejčastěji na přítomnost kvasinek. Loni v létě mi oznámila (2013), že na mě již vyzkoušela všech 17 preparátů, které má k dispozici a doporučila nemýt se tak dlouho, jak to jen vydržím (alespoň 5 dní ne). Vydržet se to nedalo. Zkoušela jsem vše možné, včetně sedacích bylinkových večerních lázní – ty pomáhaly nejvíce, alespoň na chvíli od svědění ulevily, že jsem mohla usnout. Na radu p. doktorky nosím jen bavlněné prádlo a pokud to šlo, chodila jsem v létě venku nebo chodím doma jen v sukni, bez spodního prádla. Na podzim r. 2013 doporučila p. doktorka kultivaci u partnera – partner si došel na urologii a byl pozitivní na chlamydie a ureoplazmata. P. doktorka nás přeléčila oba. Mně bez předchozí kultivace, zda jsem infikována či ne. Léčbu azithromycinem poměrně těžko snáším – velmi špatně po něm spím. P. doktorka poradila vydržet to – vydržela jsem a antibiotika jsem doužívala. Problémy mi však zůstaly – stálé, někdy více, někdy méně intenzivní svědění pochvy. Na dotaz, zda bych mohla být přetestována, zda se infekce vyléčila mi bylo odpovězeno, že testování musí být po 2 měsících po léčbě. I dva měsíce po léčbě (v zimě 2014) potíže přetrvávaly, p. doktorka však řekla, že nesmí být přítomna kvasinka, že by kultivaci zkreslila. Na kvasinku však doporučila opět jen nemýt se, bavlněné prádlo atp. Nevěděla jsem co dělat a našla jsem na internetu přípravek Candix. Jako zázrakem po 4 dnech užívání svědění velmi ustoupilo. Dokonce i stěr byl již na kvasinku negativní. Nyní stále Candix užívám a dobře mi dělá oplach zevních rodidel přípravkem Aflovag. Svědění je mírnější, pryč však není a je to opravdu nepříjemné, jak jsem již psala, někdy méně, někdy více intenzivní.
Přidal se však další problém. Již při preventivní prohlídce v srpnu r. 2013 jsem měla cytologii CN1. P. doktorka doporučila evelor. Po jeho využívání mi však již žádný kontrolní stěr udělán nebyl (alespoň si to nepamatuji). Po roce – letos v září r. 2014 byly na cytologii opět změny s doporučením na otestování na přítomnost HPV. Na doporučení p. doktorky užívám Wobenzym (první 2 měsíce 2x8tbl., nyní stále 2x3tbl.) a zaváděla jsem si Cicatridinu (čípky). Čípky mi však byly nepříjemné, jakoby lepily sliznici a zhoršovaly svědění. Po 3 měsících jsem šla na kontrolní stěr (doplatek 500 Kč, ThinPrep PaP test), který prokázal přítomnost rakovinných buněk na čípku a přítomnost HPV. P. doktorka mi doporučila dále užívat udržovací dávku Wobenzymu, na Cicatridině již netrvá, prý mohu používat Aflovag, když mi dělá dobře. Též mi řekla další léčbu. Pokud nebude stěr za 3 měsíce lepší, bude následovat kónizace čípku popř. očkování proti HPV – které je prý vzhledem k mému věku (v r. 2015 mi bude 48 let) již na hranici. Svědění pochvy již p. doktorka neřeší, prý nyní musíme vyřešit cytologii a že prý jiné ženy toto ani nevnímají. Navíc cca 1,5 roku mám nepravidelný menstruační cyklus, ale podle p. doktorky je vynechání jedné menstruace normální. Jsem ze své situace opravdu již zoufalá. Hledala jsem na internetu informace o HPV a náhodou jsem narazila i na hodnocení jiných pacientek léčby u mé p. doktorky. Bohužel, nebylo to hodnocení mnohdy vůbec pozitivní. Mimo jiné tam uvádějí, že p. doktorka nemá ultrazvuk (ten opravdu nemá) a že u některé z žen nepoznala 8cm velký nádor v děloze a žena tedy podstoupila chemoterapii. Opravdu mě to vyděsilo, bojím se, abych něco nezanedbala a proto prosím o zodpovězení následujících otázek. Je léčebný postup u pozitivní cytologie a nálezu HPV standardní? Zajímá mě zejména časový odstup kontroly stěru na přítomnost cytologických změn. Myslím si, že již v r. 2013, když jsem měla první nález na čípku (sice jen CN1) jsem měla být po léčbě evelorem na cytologii přetestována. Je prosím, běžným způsobem, že se další stěr dělá až po roce? Domnívám se totiž, že již v r. 2013 jsem byla pozitivní na HPV. Je skutečně nyní nezbytné pro kontrolní stěry používat ThinPrep Pap test s doplatkem (500,-Kč) či je dostačující klasický Pap test? Je pro mne vhodné, po případné konizaci čípku podstoupit i očkování proti HPV? Jakou vakcínu byste pak doporučili? Má toto očkování nějaké negativní stránky v mém věku? Mohu v současné situaci udělat něco víc pro můj imunitní systém, aby mé tělo infekci HPV zvládlo? (užívám Wobenzym 2x3tbl., proti svědění Aflovag, při zhoršení Candix, na imunitu Echinacea kapky).
Je normální léčit vaginální mykózy pět let a v posledních letech doporučovat pouze nemýt se, nosit pouze bavlněné prádlo či chodit bez spodního prádla?
Je běžným postupem léčit azithromycinem na základě pozitivního stěru u partnera, aniž by u mně byl stěr proveden? Mám právo být přetestována na přítomnost M+U+Ch po léčbě tímto antibiotikem, pokud u mne potíže přetrvávají? (léčena jsem byla více než před rokem a p. doktorka test odmítá)
Jak už jsem uvedla, opravdu nevím, co již dále dělat. P. doktorce jsem vždy věřila, jsem u ní již téměř 20 let. Posledních 5 let, kdy jsem začala však mít gynekologické problémy a stále „léčíme“ mykózy avšak bez viditelného úspěchu opravdu nevím, zda bych neměla hledat jiného gynekologa.
Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, milá paní Jano, začnu odpovědí na Vaší první otázku, ohledně špatného cytologického nálezu, většinou se kontrolní stěr dělá s odstupem 4-6 měsíců, ale záleží na několika okolnostech, především jak určí laboratoř, podle nálezu na buňkách a též je důležitý kolposkopický ( mikroskopický) nález na děložním čípku, proto by se sliznice na čípku měla zkontrolovat dříve než s ročním odstupem, především u žen starších 30 let, u kterých je snížená schopnost organismu bojovat proti HPV infekci. A nález CIN 1 , který popisujete je nález histologický, Vaše paní doktorka Vám dělala biopsii z děložního čípku, odebírala kousek tkáně na vyšetření? Popis cytologického nálezu by byl jiný. Co se týče ThinPrep Pap testu není nezbytně nutný, pokud se Vám nechce doplácet, ale hodnocení buněk je kvalitnější. Pokud by Vám i nadále vycházela negativní cytologie, měla byste podstoupit konizaci čípku a podle histologického nálezu by se odvíjel další postup, k očkování v pozdějším věku nejsem nakloněná. Wobenzym je pro Vaší imunitu dostačující. Dále byste mohla na kvasinkovou infekci vyzkoušet Candivac preparát, terapie vychází na 3 měsíce, užívá se 10 tablet v měsíci. Dále pokud jste ještě nemělaa, můžete v lékárně volně pořídit Tetraboritanovéglobule na desinfekci rodidel, velice účinné při vaginálních obtížích, zavádí se na noc do pochvy při obtížích. A naopak hygiena by měla být zvýšená, sprchovat ráno a večer a žehlit spodní prádlo.
A poslední otázka, pokud u sexuálního partnera vyjdou pozitivní chlamydie, léčí se i druhý partner aniž by se dělal stěr, ale po léčbě je vhodné provést kontrolu. Snad jsem zodpověděla všechny Vaše otázky. S pozdravem

Související dotazy

Mykoza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám dělat, když...
HPV
Dobrý den, je možné nakazit se HPV virem pouhým líbáním?...
Mykoza
Dobry den, rada bych se zeptala, co moje problemy...
Mykoza
Dobrý den minuly týden jsem začla brát antibiotika...
HPV
Dobrý deň akú šancu ma 21 ročný človek na rakovinu...
Mykoza v těhotenství
Dobrý den, mám velké problémy s vaginální mykozou již...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

HPV-HR

Dobrý den, byla mi zjistěna mozaika na děložním čípku a začala jsem chodit...

Hpv-kondylomata

Chci se zeptat jestli sex s mužem nakaženym kondylomatama v analnim otvoru...

HPV-nakažení

Dobry den, chtel bych se zeptat, zda muze mit clovek i po nekolik let HPV napr...

HPV, cytologie

Dobrý den, měla jsem podezření, že jsem od partenra byla nakažena HPV virem....

HPV, děložní čípek a muži

Dobrý den, mel bych dotaz ohledně HPV u mužů. Moje přítelkyně se nedávno byla...

HPV, herpes a antibiotika

Dobrý den, přítelkyni před týdnem na gynekologii zjistili genitální bradavice...

HPV, kondylomata a rakovina děložního čípku

Dobrý den, obracím se na vVás s prosbou o radu. Před několika dny jsem našla...

HPV, KONIZACE

DOBRÝ DEN, CHTĚLA JSEM SE VÁS ZEPTAT CO ZNAMENÁ V NÁLEZU PO KONIZACI CIN3,...

HPV, krvácení mimo menstruaci

Dobrý den chtěla bych se zeptat , v listopadu 2015 jsem začala týden po menstruaci...

HPV, léčba, otěhotnění, rizika

Dobrý den, pokusím se popsat problém , já i můj parnter máme HPV, mě je genitální...

HPV, PAP II.

Prosim Vas, jaky je vztah mezi virem HPV a PAP II.? Co to vlastne znamena? Mam...

HPV, vyndání dělohy

Dobrý večer před 14 lety jsem byla na konizaci čípku z důvodu hpv viru, před...

HPV?

Ma to tak byt ? V mojrj posve ? Vydesilo mně to mam strach s hpv byvali pŕitel...

HPV?

Dobrý den, cca před 5 měsíci se mi objevil kondylomat. S partnerem jsme 7 měsíců...

HPV? Kvasinky? Zapal?

Dobry den, asi pred tyzdnom som zacal mat neprijemne pocity na vnutornej strane...

HPV. virus ...

Dobrý den Jelikož mám pravděpodobně HPV virus, tak sem se chtěl zeptat,...

HPV/papilae corone glandis

Bojím sa ze čo mám ... Mal som orálny sex ale nemam žiadne problémy a som známi...

Hra na hudební dechové nástroje po operaci slepého střeva

Dobrý den, je mi 20 a 8. srpna mi byla provedena operace slepého střeva. Klasicky...

Hráněně nechráněný sex

Dobrý den, den před sexem a ani v den sexu jsem si nevzala antikoncepci (neměla...

Hraní

Dobrý den, mám dotaz. S přítelem jsme prováděli hrátky. Já jsem mu dělala dobře...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedostatek slin

Dobrý večer.Mám dotaz ohledně mojí maminky.Je jí 83let a má asi půl roku problémy...

Bolest bradavek

Dobrý den. Už asi půl roku mě při vstávání z postele bolí prsní bradavky. Asi...

Otevřená zlomenina prstu

Dobrý den pane doktore, koncem srpna jsem prodělal otevřenou zlomeninu III.prstu...

Hlasivky, zpěv


Bolesti v krku, kašel, rýma a nově i bolesti ucha


Kožní infekce

Dobrý den, asi před 10 dny se mi objevily dva červené fleky na obličeji. Léky...

Chiariho malformace

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne me dcery 6 let,v kvetnu ji dianostikovaly...

Zadržování stolice

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s problémem mojí dcerky, který...

Akné a seboroická dermatitida - léčba

Dobrý den, již cca 20 let se potýkám s kožními obtížemi na obličeji a ve vlasech....

Od kolika let (v průměru) už je plně vyvinuté sperma?

Dobrý den, Je mi 12, za pár dní bude 13 a chtěl bych se zeptat od kolika let...

Gynprodyl

Dobrý den, mám 2,5 letého syna a nyní se zhruba 6 měsíců snažíme o druhé dítě....

Bolestivý vred

Dobrý deň chcela by som sa poradiť pred dňami sa mi vyhodil veľmi veľký a bolestivý...

CT Jater - správa ze sona

Dobrý den, Chtěla bych vás poprosit o vysvětlení zprávy ze sona břicha na...

Jak dlouho je průkazné THC v krvi a moči


Chronický zánět moč. cest

Dobrý den, od srpna (tzn. 7 měsíců) mám zánět močových cest, nejprve jsem se...

Bušení srdce a tlak v krku

Dobrý den, nestává se mi to často, tak 2 -3 do měsíce, 1 -2 dny po sobě a pak...

Strach z nákazy HIV

Dobrý den, asi před 3 týdny jsem měla nezraněny pohlavní styk, dostála jsem...

Astma a hladina feno

Dobrý den. Před půl rokem jsem byl na měření mého astma. Naměřili mi nějakou...

Zvětšené uzliny na krku a výskyt modřin

Dobry den, od porodu ( zari 2016 ) me trapi zvetsene uzliny na krku, bolestive,...

Mohou za bolest svalů a kloubů ledviny?
