Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hraniční anémie

Hematologie Michaela 25.1.2021

Dobrý den, už 2 roky mám problémy s krevním obrazem (možná celý život, ale do té doby jsem nebyla vyšetřena). Vše začalo tím že jsem začala pracovat v laboratoři a ze zvědavosti jsem si vzala krevní obraz a vyšlo mi nízké MCH a MCHC. Poté jsem zkusila opakovaně několikrát si nechat odebrat a je to pokaždé stejné, MCH v rozmezí 26.6-27.2, MCHC rozmezí 306-314. Mám z toho strach, nevím, nakolik je to závažné, děsí mě to. Ostatní parametry KO+diff v normě, poslední dva krevní obrazy: Ery 4.6, Hbl 121, HTC 0.39, MPV 85.7, bílá řada i trombocyty v normě. Další krevní obraz cca po 2 měsících: Ery 4.63, hemoglobin 123, HTC 0.398, MPV 86., bílá řada+tromb.v normě. A takto podobné mám krevní obrazy už 2 roky, rozdíly mimimalni, jen stále to nízké MCH a MCHC. Následně jsem si nechala udělat biochemické vyšetření: MO, krea, Na, K, Cl, Ca,P,Mg, BC, bil.konj.,glu,ALT,AST,ALP, CRP, TSH, fT4 - vše v normě. Následně jsem si nechala vyšetřit hladinu sérového Fe a Ferritin. Fe jsem měla 7.10 (5.83-34.5 norma), ferritin 10.42 (5-150 norma). Odběr byl proveden krátce po menstruaci. Menstruaci mám celý život pravidelnou, i když hodně silnou, gyn.nalez v normě. Objektivně se cítím úplně dobře, potíže žádné nemám,s ničím se nelecim, jenom to MCH a MCHC mi leží v hlavě, bojím se. K PL se nechystam, mám ho docela daleko od nás a navíc kvůli riziku nákazy Covid, u nás je ho stále dost. Nechce se mi postupovat další a další vyšetření. Musím to MCH a MCHC nějak řešit? Je to závažné? Odběry v laboratoři si platím jako samoplatce. Nechce se mi ani užívat substituci železa, pokud to není nezbytně nutné, je mi 45 let, do přechodu už nechci řešit ani silnou menstruaci , když jsem s tím žila až dosud.... Děkuji za odpověď Michaela

Odpovídá lékař:

MUDr. Kseniia Bilomeria

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Oblastní nemocnice Mladá Boleslav

Dobrý den, paní Michaelo, děkuji za Váš dotaz. Parametry MCH a MCHC odrážejí průměrnou koncentraci hemoglobinu v erytrocytech a vždy by se měly hodnotit spolu s celkovým množstvím erytrocytu a hemoglobinu. U vás jsou parametry červené krevní řády na dolní hranice normy, takže bych to vyhodnotila jako hraniční, možná mírnou hypochromní anémii. Odpovídají tomu i hladiny feritinu a železa. Pokud nemáte žádné potíže a menstruace je stejně intenzity a nehorší se to, nechala bych tento nález pouze ke kontrole. Dotaz ještě předávám našim specialistům v oboru. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Dětská hematoonkologie, Hematologie Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

Dobrý den,

vždy hodnotíme celý krevní obraz - moc děkuji, že jste ho kompletně celý vypsala - je pak jednodušší něco hodnotit/radit.

Hodnoty Vašich červených krvinek jsou hraniční - při dolní hranici - na vrub hraničním zásobám železa. Vzhledem k normálnímu hemoglobinu, MCV a žádným subjektivním potížím (únava, spavost, zadýchávání) bych to dále neřešila. Zkontrolovala bych to v případě, že by se zhoršila intenzita menstruačního krvácení nebo byste byla výrazně unavenější nebo dýchavičnější (tato vyšetření běžně platí pojišťovna, máte nárok na preventivní prohlídky - chápu, že teď je COVID a je jiná situace, ale třeba za rok nebo v létě snad bude klidněji...). Jinak kontrola krevního obrazu za 1-2 roky.

Pokud byste chtěla přírodní cestou zvýšit přísun železa v potravě, tak zvyšte tyto potraviny: červené maso - hovězí, vnitřnosti, luštěniny, obiloviny (nejvíc quinoia), brokolice, tofu, dýňová semínka, mák, hořká čokoláda, sušené ovoce, ořechy, různé druhy hub, červená řepa, červené zelí, křen, kopřiva. Železo se špatně vstřebává, jeho vstřebávání zvyšuje kyselé a vitamin C (např. pomerančový džus), naopak jeho vstřebávání zhoršuje thein (čaj) a mléko.

Přeji hodně zdraví
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Anemie u kojence
Dobrý den, mám ročního syna, a protože má od narození...
Anémie
Dobrý den potrebovala bych poradit uz asi pres tri...
Anemie
Zdravím pane doktore, byla mi zjištěna anémie, když...
Anémie
Dobrý den, před necelým rokem mamince při preventivní...
Únava a anémie
Dobry den, jiz dva tydny trpim silnou unavou. V nekterych...
Sideropenická anémie
Prosím o názor, zda má smysl vyšetření na hematologii...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

HPV? Kvasinky? Zapal?

Dobry den, asi pred tyzdnom som zacal mat neprijemne pocity na vnutornej strane...

HPV. virus ...

Dobrý den Jelikož mám pravděpodobně HPV virus, tak sem se chtěl zeptat,...

HPV/papilae corone glandis

Bojím sa ze čo mám ... Mal som orálny sex ale nemam žiadne problémy a som známi...

Hra na hudební dechové nástroje po operaci slepého střeva

Dobrý den, je mi 20 a 8. srpna mi byla provedena operace slepého střeva. Klasicky...

Hráněně nechráněný sex

Dobrý den, den před sexem a ani v den sexu jsem si nevzala antikoncepci (neměla...

Hraní

Dobrý den, mám dotaz. S přítelem jsme prováděli hrátky. Já jsem mu dělala dobře...

Hranicna pozitivita serologickych vysetreni

Dobrý deň, poprosila by som Vás o intrepretáciu nasledovných vyšetrení: Borelia...

Hranicni cholesterol

Dobry den. Je mi 24 let byla jsem na odberu krve a mam hranicni cholesterol....

Hraničné hodnoty protilátek.

Dobrý deň pri neurologickom vyšetrení mi bolo urobene mimo iných vyšetrení aj...

Hraniční alergie na psa

Dobrý večer , mám prozbu :u malého zjistili alergii hraniční na psa,pily,roztoče...

Hraniční borelie

Dobrý den,prosím Vás,chci jse jenom zeptat,našli mi v krvi hranični borelie,doktorka...

Hraniční glykemie a slazené nápoje

Dobrý den. Je mi 33 let a byl jsem na preventivní prohlídce u lékaře a aktuální...

Hraniční hodnota D-dimerů, CRP

Dobrý den, ráda bych se prosím zeptala. D-dimery ve čtvrtek ráno 0,710, navečer...

Hraniční hodnota onkomarkeru CA 19-9

Dobrý den, již jsem pokládala dříve pár dotazů. Jsem zoufalá, a proto prosím...

Hraniční hodnota TSH a vhodnost farmakoterapie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat v jaké fázi je potřeba začít léčit štítnou...

Hraniční hodnoty černého kašle

Dobrý den, asi od dubna mě trápil trvalý kašel. V červnu mi byly vzaty odběry...

Hraniční hodnoty hormonů štítné žlázy

Dobrý den, 12ti letý syn s hraničními hodnotami hormonu tsh 5,457 mU/l a hormonu...

Hraniční hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, na endokrinologii mi paní doktorka řekla,...

Hraniční hodnoty v krvi

Dobrý den , mám mírně zvýšený Bilirubin 23,5 pak bilkovinu 5.5 a kreatin 115...

Hraniční hodnoty vyšetření

Dobrý den, můj 7-letý syn jde na operaci s mandlemi (nosní, krční EAT+TT). Bylo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pseudomonas aeruginosa

Paní doktorka na ORL mně sdělila, že mám nález Pseudomonas aeruginosa, předepsala...

Pálení v krku a na pruduškách

Dobry den, Jiz par let mam v lete problemy s palenim v krku. jsem alergik...

Zvýšené trombocyty u těhotné

Dobrý den,som tehotná 17týžden.Brali mi krv a mám zvýšené trombocyty 472.Je...

Spánek

Dobrý den, můj dotaz se netýká zdravotního poroblému, nevím, jestli na takovéto...

Systémová mastocytóza

Prosím o pomoc, už jsem z mé situace zoufalá. Problém se zažívání řeším od září...

Točení hlavy vleže

Dobrý den, můj problém se týká točení hlavy. Problém trvá asi 10 dní, nejvíc...

Porucha dýchaní u nákazy COVID-19

Dobrý den jsem pozitivní na covid . Trápí mě špatné dýchání neměl bych po konzultaci...

Bolest za krkem

Dobrý den, mám problém s tupou bolestí za krkem. Asi před 5 dny jsem si...

Kvácení z konečníku

Dobrý den mam problém měl jsem krvácení s konečníku ( natrhle střevo ) chtěl...

Ruptura plotynky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je rozdil mezi: sekvestr plotynky a rupturou...

Necitlive prsty

Dobry den, mám dotaz. Asi tak před týdnem jsem cítila, že malíček na právě ruce...

Erythema migrans?

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o odbornou radu. 3.8. mě kouslo klíště, odstraněno...

Spánek novorozence

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jak obléci novorozence na spaní. 14-cti denního....

Vodnaté pupínky na tváři

Dobrý večer. Zasílám foto.. Svědí mě vyrazka na tváři, mám ji skoro rok. Tvoří...

Užívání léku Panadol extra rapid (šumivé tablety)

Dobrý den pane doktore, roky jsem trpěla na silné migrény. Jediný lék, který...

Epilepsie a invalidní důchod

Dobrý den, mam krátký dotaz, trpěl jsem nočním pomočováním, které podle urologa...

Boule v podpaží

Dobry den, jsem muž a je mi 20 let, nahmatal jsem si bouli v podpaží a z venku...

Alergie na antibiotika

Dobrý den chtěla bych poradit byli my zjištěny plicní chlamydie nasazeny antibiotika...

Je to kandidoza?

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu....

Trombocyty

Dobrý den ráda bych se zeptala co znamená zvýšena hodnota trombocytů ( 425),...

Reklama