Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
ulekare.web.text.forgotten_password.forgotten_password

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Hyperfunkce štítné žlázy

Endokrinologie Veronika V. 24.9.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,
od února tohoto roku se léčím se zvýšenou funkcí štítné žlázy. Brala jsem lék thyrozol, u kterého mi postupně snižovali dávku, připadalo mi, že se vše vrací do správných kolejí. Bušení srdce a problémy s tlakem ustaly a já se cítím výborně. Proto pro mě byl šok, když mi paní doktorka při mé poslední návštěvě doporučila operaci - úplné odstranění štítné žlázy. Prý mám stále hladinu TSH stejnou jako na počátku, ve zprávě je uvedena TSH - 0,009, FT3 - 7,46 a FT4 18,55. Je mi 28 let a plánuji miminko a tak se bojím, jestli je operace v mém případě nezbytná a bude vůbec k něčemu.
Děkuji za odpověď

Odpovídá:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Veroniko,
štítná žláza je pro naše tělo velmi důležitý orgán. Nicméně pokud je tzv. nemocná a pracuje až moc, může způsobovat mnoho a mnoho problémů. V těhotenství pak při její nadměrné funkci hrozí např. potrat, předčasný porod, abrupce placenty. Za určitých okolností je tedy její odstranění doporučené, její funkci pak nahradí hormony dodávané v tabletách.
Vzhledem k problematice přepošlu Váš dotaz ještě kolegům specialistům, kteří se Vám přesněji vyjádří k daným hodnotám. Přeji hodně zdraví.

Odpovídá:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, pokud se do roka až dvou od započetí léčbou thyrozolem nedostane štítná žláza pod kontrolu a není možné lék vysadit, musí se bohužel léčba operační nabídnout. Ve vašem případě (předpokládám, že máte tzv. Gaves-Based thyreotoxikozu), kdy se nedaří TSH dostat do normy bych ale ještě zkusila podávat vyšší dávku thyrozolu (i za cenu "přestřelení" do nízké funkce a doplňování hormonů tabletově). Až nejdříve po roce až dvou bych "zlomila hůl" a doporučila operaci. Pokud ale na těhotenství spěcháte a 2-3 roky jsou pro vás dlouhá doba na to čekat, nabízí se operace jako řešení definitivní - tzn. štítná žláza (zdroj nemoci) bude odstraněna a vy budete užívat denně hormony tabletově (nehrozí vzplanutí toxikozy v těhotenství a ani následně po porodu - což bývá časté). Těhotenství při aktivní toxikoze je vysoce rizikové jak pro plod, tak pro matku. Po operaci se to samozřejmě nemůže stát. Ale pokud by se léčbou thyrozolem zdařilo štítnou žlázu dostat pod kontrolu, lze poté otěhotnění doporučit s tím, že docházíte na častější kontroly v době těhotenství i po porodu.
S pozdravem Jandíková

Související dotazy

Eufce štítné žlázy
Štítná žláza Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...
Hyperfunkce štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li po uklidnění...
Ultrazvuk štítné žlázy
Dobrý den, dnes byla na sonu štitné žlázy,moje obvodní...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hyperdenzita obratlů

Vážený pane doktore,chtělaa bych se Vás zeptat,co znemená ,když při CT krku...

Hyperechogenity

Dobrý den, náš syn se narodil v 36+1 (2680/46 cm) per VEX. V propouštěcí zprávě...

Hyperechogenni ložiska na obou ledvinach

Dobrý den, byl jsem na sonu břicha a byly mi nalezeny na obou ledvinách hyperechogenni...

Hyperechogenní ložisko

Dobry den s ultrazvuku mi bylo zjištěno vlevo na zad labiu hor/stř seg hyperechgeni...

Hyperemia nosovej sliznice

Dobry den, mam taky problem ze mi neustale opucha spodna nosova musla , nasledkom...

Hyperextenze lokte

Zdravím, můj dotaz se týká spíše pojišťovny...kolega mi na kurzu sebeobrany...

Hyperfosfatemie a digeorgův syndrom

Dobrý den, má 3 letá dcera trpí digeorgovym snydromem - imunopatologie (T-lymfy),...

Hyperfuknce štítné žlázy

Dobrý den, před 3 měsíci jsem měla virozu a lékař mi dělal odběry krve z čeho...

Hyperfuknce štítné žlázy - těhotenství

Dobrý den, mám hyperfuknci štítné žlázy, vůbec na sobě příznaky nepociťuji,...

Hyperfunce štítné žlázy a těhotenství

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Již čtvrtým rokem se léčím na hyperfunci...

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den, náhodou mi byla zjištěna hyperfunkce štítné žlázy. Přečetla jsem...

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li po uklidnění štítné žlázy lékama z...

Hyperfunkce šťítné žlázy

Dobrý den,již pátým měsícem se léčím se šťítnou žlázou..zvýšená hladina hormonů..a...

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den.Na jaře t.r. mi byla zjištěna hyperfunkce štít.žlázy,kdy hormony byly:...

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den, před nedávnem mi zjistili hyperfunkci štítné žlázy. Děti ještě nemám....

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den, problém se štítnou žlázou mě zjistili asi před 2 měsíci. 1. výsledky...

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den, před dvěma týdny mi byla diagnostikována tyreotoxikoza při GB...

Hyperfunkce štítné žlázy

Mohu užívat hormonální antikoncepci při hyperfunkci štítné žlázy

Hyperfunkce štítné žlázy

Hezký den, na dotaz, jestli můžu k moři a na sluníčko, při léčbě hyperfunkce...

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den, před rokem mi zjistili hyperfunkci štítné žlázy. Podle všeho bych...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Akcentovaná difuzní atrofie mozku

Dobrý den, je mi 32 let, vystudoval jsem VŠ, asi 3 roky beru antidepresiva,...

Záda

mám bolesti zad aněkdy dost velké je mi 34 mám skoliosu kyfozu a proušení statiky...

Kontrola po chlymidiové infekci

Beru antibiotika na chlamydie,chci se zeptat,az je doberu,za jak dlouho mam...

Operovat či neoperovat výhřezy?

Dobrý den, mamka má výhřez tří po sobě jdoucích meziobratlových plotének, dvě...

Dráždivý dlouhodobý kašel

Dobrý den paní doktorko, už nevím kudy kam, prosím vás tedy o radu. Jde o 6-letou...

Píchání u srce

Dobrý den,velmi často mě píchá u srdce,skoro každý den a nejčastěji navečer...

Rakovina Plic

Dobry den mam jen takovy dotaz jestli je nak vycisleno od kolika vykourenych...

Únava


Nákaza meningokokem

Dobrý den, s 2letou dcerou jsem ležela v nemocnici a na půl dne k nám na pokoj...

Tina stehen a

Dobrý den přeji. Mám problém s jasně červenou vyrážkou na tříslech na levé straně...

Uteklý kotník

dobrej den, mám dotaz na otek kotníku, v 9 miesíci minulého ruku jsem dostal...

Bolest chodidla

Dobrý den, doplňují svůj dotaz, nejhorší je levé chodidlo,bolest vede od paty...

Praskání v uších


Kvasinky

K jakému lékaři má zajít přítel, v případě, že já se lečím s kvasinkovou infekci,...

Kyselina močová


Atypická hyperplazie

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, po hysteroskopii 4 polypu v děloze...

Dlouhodobá bolest ramene a lokte

Vážení, zhruba před 2,5 roky jsem začala mít potíže s bolestivostí lokte. Absolvovala...

Malý penis

Dobry den mam maly penis je mi 15 let vyska 175 cm 68kg muj penis meri 3 cm...

Bolesti zad, stav po operaci skoliózy

Dobrý den, jsem 3 roky po operaci skoliózy. Pravidelně cvičím, ale díky nepohyblivosti...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×