Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hyperprolaktinemie

Endokrinologie Katka 19.12.2012

Dobry den, mam takovy obsirny dotaz. Momentalne se lecim na endokrinologii, jiz jsou tomu 2 roky, kdy mi lekari prisli pomoci magneticke rezonance na adenom v leve casti hypofyzy velky 66 mm. V tuhle.chvili jdu na dalsi kontrolni vysetreni pomoci MR. Vec se ma tak, ze jiz od 16 let trpim amenoreou a galaktoreou, nicmene jsem problem zacala resit az pred 2 lety, tedy ve veku 22 let. Nyni je mi 24 a ma endokrinolozka mi tvrdi, ze tento problem nijak resit nebude, pokud se mi po tomto kontrolnim vysetreni adenom nezvetsi. Jiste chapete, ze to na me velmi negativni dopad. Chtela jsem se zeptat, zda je v tomto pripade mozna operace gama nozem, jelikoz farmakolecbu odmitam, jiz s ni mam take zkusenosti, konkretne s Dostinexem, a zda byste mi gama nuz s timto mym problemem doporucila. Dale bych se Vas chtela zeptat, jaky je vas nazor na moznou pricinu hyperprolaktinemie a obezity, nebot i po uprVe jidelnicku trvajici 2 roky se mi vaha nehla a neustale se i po mensim zhubnuti vraci na stejnou hmotnost, tedy na 162 cm - 83 kg. A dalsi vec, tento kveten jsem byla hospitalizovana na PK Bohnice, kde mi jako anamnezu stvrdili dusevni poruchu schizofrenii. Ja s tim vsak hrube nesouhlasim, nebot se domnivam, ze se zmylili. Myslite, ze to s tim muze souviset? Ja osobne se domnivam, ze jsem spis nejakym zpusobem deprivovana ale rozhodne odmitam lecbu antipsychotiky. Zajimalo by me proto vase stanovisko. Dekuji a preji hezky den.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, asi Vás nepotěším, ale tento druh nádoru se opravdu řeší primárně léky. Nejlepší zkušenosti jsou právě s Dostinexem, byť při jeho intoleranci je možné zkusit i nějaké alternativní podobné léky. Na této léčbě dochází v naprosté většině případů nejen k poklesu hladiny prolaktinu a ústupu potíží, ale i ke zmenšení až vymizení nádoru. Operace má obvykle mnohem horší výsledky. Co se týče gamanože, to se vždy musí posoudit ve spolupráci s neurochirurgem, jelikož ne každý nádor je na tuto léčbu vhodný (musí se posoudit konkrétní snímky MR). Každopádně, nejprve bych se snažila o redukci objemu nádoru léky, jelikož více než 6 cm nádor je na gamanůž dost velký.
Co se týče prolaktinu a obezity, přímá souvislost není známa. Hormony, které mohou souviset s hmotností jsou spíše hormony štitné žlázy a nadledvinový kortizol. Někdy má na hmotnost ale opravdu velký vliv např i genetika, nevím, jestli u Vás v rodině s hmotností bojuje více členů. Můžete se zkusit obrátit na obezitologickou ambulanci, kterých časem stále přibývá.
Co se týče schizofrenie, obávám se, že k tomu se vyjádřit nemohu, jelikož to má k mé specializaci hodně daleko. Každopádně prolaktin samotný na psychiku velký vliv nemá.
Držte se.

Související dotazy

Hyperprolaktinémie
dobrý den může zánět v děloze zpusobený zvýšit prolaktin...
Hyperprolaktinémie a dopamin
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může vysoká hladina...
Zvýšený prolaktin
Dobrý den. Byl mi nalezen zvýšený prolaktin. A nyní...
Cysty-hyperprolaktinemie
Dobrý den, chci se zeptat na příznaky skryté hyperprolaktinemie....
Hyperprolaktinémie
Dobrý den, Z jakého důvody vpadává při zvýšeném prolaktinu...
Hyperprolaktinémie
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, již po několikáté...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hyperplazie endometria- názor na hysterektomii

Dobrý den pane doktore, ráda bych znala Váš názor na svůj problém. Je mi 52...

Hyperplazie korp. endometria, doporučena hysterektomie + adnextomie - je to nutné?

Dobrý den,v roce 1996 jsem měla gyn.zákrok diagnoza CIN II.V roce 2001 konec...

Hyperplazie nadledviny

Dobrý den,jsem po hospitalizaci v nemocnici po zápalu plic oboustranně,CRP-stále...

Hyperplázie sliznice

Dobrý den, prosila bych o vysvětlení popisu MRI mozku: nápadná hyperplázie sliznice...

Hyperplazie sliznice maxilární dutiny


Hyperprolactinamia

Pěkný den. nedavno mi zjistili hyperprolactinaemia PRL 4010. Prosím o veškeré...

Hyperprolaktinémie

Dobrý den, prosím Vás, mám odbornou otázku pro lékaře gynekologa. Jsem 17 let...

Hyperprolaktinémie


Hyperprolaktinémie

Dobrý den, Z jakého důvody vpadává při zvýšeném prolaktinu ochlupení nebo může...

Hyperprolaktinémie

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, již po několikáté se mi zvedla hladina prolaktinu....

Hyperprolaktinémie a dopamin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může vysoká hladina prolaktinu nějakým...

Hyperprolaktinemie u batolete

Dobrý den, u mojí 18-ti měsíční dcery se objevilo výrazné zduření prsní žlázy...

HYPERSENZITIVITA

DOBRÝ DEN, LÉČÍM SE U PSYCHIATRA S AKUTNÍ PŘECHODNOU PSYCHOTICKOU PORUCHOU A...

Hypersenzitívna 5 vpravo hore

Najskôr chcem veľmi pekne poďakovať za odpoveď na moju otázku - Lokálna anestéza...

Hypersexualita X asexualita

Prosím o kontakt na některého sexuologa z Prahy, ke kterému bych mohla jít do...

Hyperstimulační syndrom

Dobrý den, před měsícem jsem podstoupila odběr vajíček po hormonální stimulaci...

Hyperstimulační syndrom

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možnost hyperstimulačního syndromu. Docházím...

Hypertense ??

Dobrý den, Pred mesicem jsem zaznamenal pri smrkani nitky krve v hlenu ktere...

Hypertense u mladých

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Již cca od 16 let mám vysoký krevní...

Hypertenzce-extrémní mrazy

Dobrý den, léčím se na hypertenzi a v těchto mrazivých dnech se mi stává, že...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Invalidí důchod po operacích páteře

Dobrý den moje hlavní diagnoza je Cervikobrachiální syndrom jsem již po druhé...

Pálivá bolest v krku

Dobrý den, již 3 den mám problém s bolestí v krku. Před 3 dny jsem měl 1 den...

Lehce zvýšená teplota


Mozkové aneurysma a nekontrastní MR

Dobrý den, měl jsem některé neurologické problémy - velmi nespecifické a různorodé,...

Chlamydie vs. kvasinky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi chlamydiemi a kvasinkami....

Bílé skvrny na žaludu a předkožce

Dobrý den, v posledních měsících se mi na žaludu a předkožce objevily bílé skvrny....

Sperma a vzduch

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli když chlap se udělá a sperma přijde...

Kýchání po pivu

můj manžel vždy po vetší konzumaci piva velmi kýchá,má alergii?Kdysi jsem zaslechla...

Kožní obtíže


Motání hlavy

Dobrý den, posledních 14 dnů se mi hrozně motá hlava ,nejhorší je to k večeru...

Zadržování ejakulace vlastní vůlí

Je zadržování ejakulace vlastní vůlí nějak škodlivé? Chtěl bych se naučit vlastní...

Vrtání zubu a přetrvávající bolest

Dobrý den, je mi 16 let, dnes jsem byla u zubaře.. Měla jsem kaz na 6-tce vpravo...

Ztuhlé trapézy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na mé zdravotní potíže. Trápí...

MR mozku

Dobrý den, nedávno jsem podstoupila MR mozku s cílem potvrdit /vyloučit RS....

Závislost stilnox

Dobrý den. Již cca 2 roky beru na spaní 1/2 stilnoxu každý den. Jde již o závislost?...

Zlomená chrupavka - po AS kolena - opuch po zaťaží

Dobrý den prajem, Prosím chcem sa opýtať. Mám problém ohľadom môjho pravého...

Nežádoucí účinek léku Elicea

Dobry den, bola mi potvrdenna neurogenna tetania, neurologicka mi predpisala...

Ztráta chuti a čichu při covid-19

Dobrý den, jsem šestý den covid pozitivní a dnes jsem ztratil úplně čich a...

Warfarin a červěná řepa

Dobrý den. Moje maminka měla mrtvičku a musí nyní brát warfarin. Mohla bych...

Bílý výtok z pochvy

Mam už od začátku puberty průhledny až bílý výtok z pochvy, někdy i nepříjemne...

Reklama