Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypnagogické záškuby

Mozek a nervy Petr 28.4.2019

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu.
Již 7 měsím mě trápí pravidelně při usínání tzv. hypnagogické záškuby.(jak jsem "vygooglil"). Začalo to z ničeho nic po namáhavém výkonu ve fitnessu, prakticky ze dne na den. Navštívil jsem praktika, ortopeda, psychiatra a nakonec neurologa. Ortoped konstatoval, že se jedná o svalové namožení, vysadil jsem sport (který mi ale jinak dělal moc dobře). Psychiatrička se s tím nesetkala, ale napsala mi cipralex na odbourání stresu, který jsem ale v té době ani nepociťoval... a rivotril na uvolnění napětí. Ale přijal jsem diagnózu. Neuroložka mi po vyšetření na EMG s negativním nálezem a magnetické rezonanci krční páteře (také běžný nález) poslala domů se závěrem, že se jedná o syndrom benigních fascikulací (ty se mi totiž sporadicky objevují během dne na horních končetinách nebo ramenou - nic co by mě trápilo). Napsala mi Lyrica a baclofen na uvolnění svalového napětí na noc. Situace se po lécích lehce lehce zlepšila a také poté co jsem si chodil po práci lehnout a relaxoval byť při usnutí jsem stejně i přes den záškuby měl. V noci to ale díky tomu bývá lepší. (Nejde, ale abych si chodil každý den lehnout jako malé miminko. Mám jedno dítě a druhé na cestě a jsem v nejlepším věku, potřebuji fungovat. :-))

Ale mě především velmi trápí ty záškuby noční, jelikož nemohu několikrát měsíčně spát. Následky nemá cenu popisovat, zbytečně bych zdržoval. Každopádně úplně nejhorší je to po požití byť malého množství alkoholu (dvě až tři piva odpoledne). To usínám rychle a záškuby mě budí klidně 10x za sebou dokud nějakým zázrakem neusnu ve 2 ráno. Vždy ve fázi téměř usnutí, při přechodu do hlubší fáze spánku. Z toho důvodu již téměř 7 měsíců nepiji ani jedno pivo, nemůžu sportovat ani se nějak více namáhat, což mě zcela ničí běžný život a radost z něj.
Přikláním se na souvislost s hrudní páteří, mám časté blokace krku (skolióza). Ale neurolg mi řekl, že kdyby byl problém v páteři níže než jsou ramena, nemohlo by docházet k záškubům ramen a nebo krku, že nervový vruch nikdy nejde směrem nahoru.

Děkuji za radu na koho se mohu obrátit, kdo mi pomůže nebo alespoň řekne co mi je a jak se toho zbavit !! Hezký den.

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den ,Petře,
děkujeme Vám za Váš dotaz. Základní vyšetření máte již za sebou, vyzkoušel jste celou řadu léků. Já osobně bych se kromě sledování v neurologické ambulanci zaměřila ještě více na psychickou stránku věci. Zkuste navštívit šikovného psychosomatika či psychoterapeuta, možná by zde byl prostor pro minimálně zmírnění Vašich obtíží ( a teď nemyslím pouze medikaci, ale spíše práci s myslí, psychikou ). Odborný názor k dané problematice nechám na specialistovi, kterému dotaz ještě přeposílám. Očekávejte tedy druhou odpověď. Přeji hezké odpoledne.

prim. MUDr. Vladimír Šigut
Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov, Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den
Hypnagogické záškuby jsou nezavážné občasné záškuby při usínání. Nevyžadují a léčbu a neznamenají žádné onemocnění. Ale potíže, které máte ve spánku a které spánek ruší jsou již jiný problém. Pokud je neurologický a EMG nález normální a nejedná se o neuropatii, může jít o tzv RLS, sy neklidných nohou ev končetin a periodické pohyby ve spánku. Tyto mohou spánek výrazně narušovat a být příčinou denní spavosti a únavy. Jedná se vlastně o zvláštní spánkovou poruchu. Základním lékem j e podávání tzv L Dopy nebo Dopa agonisty i v malé dávce na noc. Blokády páteře takové potíže běžné nepůsobí

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Záškuby jazyka
Dobrý den, je to již cca 2,5 roku co mám záškuby všude...
Záškuby ve svalech
Dobrý den, již cca rok jsem byl vyšetřen na neurologii...
Záškuby svalů
Dobrý den, Je mi 21let a poslední měsíc mě začali...
Záškuby v zádech
Dobrý den, přítel má asi tak 2,5 roku téměř ze dne...
Svalové záškuby
Dobrý den, chtěla bych poradit, a zjistit Váš názor...
Svalové záškuby, ALS, EMG
Dobrý den pane Doktore, měl bych na Vás otázku. Je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hyperventilační tetanie

Dobrý den, od té doby co mě odvezla rychlá s diagnozou hyperventilační tetanie...

Hyperventilační tetanie, panické ataky.

Dobrý den paní doktorko, předem vám velmi děkuji za odpovězení mého dotazu. Od...

Hyperventilační tetanie,palpitace

Dobrý den..chtěl sem se dotázat nebo spíše vysvětlit laicky lékařskou zprávu...

Hypervitaminóza A

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o informaci ohledně předávkování vitaminem...

Hypervitaminóza K

Dobrý den, mám 9měsíčního syna, od dovršeného 6.měsíce dostává příkrmy (do té...

Hypervitaminoza kobalaminu?

Dobrý den, můj dotaz je směrován na mého dědu,je mu 76 lat a každý týden mu...

Hyperzenze

Vážený pane doktore, můj přítel, kterému je 28 let bere již 2 roky léky na vysoký...

Hyperzinkémie

Jsou známa onemocnění s 3-5násobným zvýšením zinku v krvi. Zajímá mě, jestli...

Hypestezie kůže po zlomenině

Dobrý den, mám poškozený kožní nerv na DK, necitlivost vnější strany lýtka v...

Hypestezie na přední straně stehna

Dobrý den, již cca rok mě trápí jakoby pichlavé mravenčící pálení na právém...

Hypnogen

Dobrý večer. Měla bych dotaz ohledně mojí mamči. Která v noci nemohla spát a...

Hypnogen

Dobry den, potrebuji radu ohledne predavkovani leky a nasledkem. Kamaradka si...

Hypnogen v těhotenství

Dobrý den. Na mou nespavost jsem užívala hypnogen,před nedávnem jsem otěhotněla...

Hypnotika

Dobrý večer, Děkuji za předešlou odpověď ohledně sestry, na užívání injekci...

Hypnotika ? vyhýbat se dokud to jde...!!

dobry den chtel bych se zeptat beru rivotril 1 tabletku vecer .Jestly nevadi...

Hypnotika a závislost

Dobrý den paní doktorko, chtěl bych se zeptat mám problémy se spánkem a moje...

Hypnoza

Dobry den. Nevim,zda-li jsem zvolila tu spravnou kategorii na muj dotaz,ale...

Hypnoza

Dobry den,chtel bych vas poprosit o kontakt na dobreho hypnotizera blizko Veseli...

Hypnoza u dětí

Dobrý den, mám dotaz týkající se hypnózy aplikované na dětech. Domnívám se,...

HYPO ci HYPERtyreoza?

Dobry den, mam 30 rokov, v novemri 2010 som mala missed abortion. Po MA mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skvrna na dásni

Dobrý den,syn ma 6 let a již dva týdny ma na dásní jako by váček s bílou skvrnou...

Červené krvácející tečky na kůži

Dobry den. Mam pritele a jemu cas od casu krvaci kuze. Udelaji se mu malinky...

Prohlubeň na lebce

Dobry den, Na lebce na prave strane se mi objevila prohluben, kterou na druhe...

Brnění 4 a 5 prstu a dlaně levé ruky y

Jíž 9 měsíců mám větší problémy s krční páteří ,častá blokace ,bolesti ramenou...

Hnědá tečka

Dobrý den asi před 3-4 měsíci jsem zpozoroval na špičce žaludu hnědou tečku...

Jak se bude odstraňovat zlomený šroub v holení kosti

Prosím o informaci jak se bude postupovat při odstraňování zlomeného šroubku....

Pupínek po klíštěti

Dobrý den. Již 4 měsíce mám "pupínek" ,nebo jak to nazvat, po klíštěti viz....

Rizika cigaret IQOS

Dobrý den, lékař mi naměřil zvýšený cholesterol. Řekl mi že bych neměla kouřit....

Přibírání na váze v dospívání

Je mi 14 let a měřím 151,5cm. Normálně vážím 55-56 kg, ale teď jsem najednou...

Píchání,bolení a tlačení pod levým prsem mezi žebry

Dobrý den,Mám časté píchání pod levým prsem.Často se nemůžu ani nadechnout a...

Operace cystokély

Dobrý den, prosím o informaci. Dne 22.2.2018 mi byla stanovena diagnóza "Cystokéla,...

Antibiotika v práci


Bušení srdce,únava,motání hlavy a třes rukou


Prolaktin zvýšená hladina

Dobrý den příteli zjistil pan doktor zvyseny prolaktin a poslal ho na magnetickou...

MR C a TH pateře

Dobrý den, prosím vás, mohl by jste mi objasnit nález MR? Degenerativní změny...

Zánět úponu Achillovy šlachy

Dobrý den, před dvěma lety jsem se léčila s patní ostruhou. Po aplikaci laseru...

Zvětšené břicho po laparoskopické operaci

po laparoskopické operaci žlučových kamínků se mě nadměrně zvětšilo břicho.Lékař...

Doteď mi na ušním lalůčku zůstala taková tvrdší bulka

Dobrý den, asi před měsícem se mi na jednom ušním lalůčku udělal pupínek, který...

Entizol a Indometacin

Dobrý den, dnes jsem od svého gynekologa dostala předepsaný Entizol v čípkách...

Nadměrné slinění

Trpim zvysenou tvorbou slin, obtezuje mne to i vnoci. Prosim radu co s tim....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.