Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hypochondrická porucha - příznaky nádoru slinivky

Psychiatrie Matěj 29.11.2018

Dobrý den,

1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem, že cukrovka vzniká náhle i z důvodu existence rakoviny alinivky. Na krevní testy jdu v rámci kontroly kvůli mononukleoze až 10.12. , a tedy cukr si nechám odebrat až s těmito testy. Co když ale vyjde hodnota přesahující normu? V květnu/červnu jsem měl cukr 5,4 (tedy skoro na hraně, ale ještě v normě) a co když za tu dobu cukr stoupl a nyní už bude přesahovat referenční mez?

2. Co kdyby se toto stalo, tak je to jen další symptom napovídající rakovině slinivky, které se nyní velmi bojím (nevím, jak na tom budu s váhou, přes týden chodím do školy nebo do práce a dojíždím domů jen na víkend). Já mám úplné zděšení z toho stoupnout na tu váhu, abych se nedozvěděl, že jsem zas něco zhubnul.. úplně mě to děsí (už se mi o tom i zdálo...). Váha je nyní můj úhlavní nepřítel.

3. Byl jsem na sonu břicha na konci dubna, kdy už jsem řešil to bělimo - jat. testy i sono celého břicha v pořádku. Myslíte, že by pomohlo sono zopakovat, že by se kdyžtak našly alepsoň hrubé patologie, kdyby tam něco bylo?

4. Jinak já už fakt nevím, co dělat...
je pravda, že jak jsem zhubnul ty 2 kg, tak cca před 2 týdny jsem zas kilo nabral (na 86 kg), držel se s touto vahou asi 4 dny, pak přišel den, kdy jsem nic nejedl, a od té doby zas pravidelně vážím o kilo méně... (85 kg). Kdyby to byla rakovina, bylo by možné takto dočasně to kilo nabrat? Já už jsem v tom zamotaný, už nevím, jak si pomoci, čekají mě prvé zápočty a já místo učení jsem zabředlý do sebe samotného a přemýšlím nad různými scénáři... protože když by to byla rakovina slinivky, tak to je konec... mám z toho obavy a je mi smutno, že zrovna mně se dějí takoveto věci. Nikdo v rodině nikdy žádnou rakovinu neměl, tak nevím, proč ve mně třímají ty obavy.

5. Je pravděpodobná rakovina slinivky ve 20 letech? Myslíte, že už takove případy byly? Bojím se, sby to taky nebylo kvuli stravě (když jsem byl menší, jedl jsem málo ovoce a zeleniny, hodně sladkého...).
A nyní ještě mám strach, jak vyjde ten cukr, ale na odběry jdu až zadlouho... (10.12.).

6. A ještě to zbarvení bělima - všiml jsem si toho už v březnu, opakovaně mi vyšly JT v pořádku, jen posledně 5.11. zvýšené AST a ALT (jen mírně - obě okolo 1.4-1.5). To ale proto, že u mě v tu dobu propukla mononukleoza. Ale bilirubin byl posledně na hodnotě 10 (norma až do 20). Ale děsí mě, jak mi vyjde cukr... když už v květnu byl hraniční. Protože prý rakovina slinivky způsobuje vznik cukrovky.

7. Teoreticky kdyby způsoboval žloutenku nádor, byl by i tak bilirubin nad normou?

Děkuji za odpověď, omlouvám se... snažně Vás prosím o komentář ke každemu číselnému bodu. Děkuji moc. Opravdu mi vyjádření ke VŠEM bodům pomůže, snažně Vás prosím. Děkuju moc.




PŘEDCHOZÍ DOTAZY PRO KONTEXT:

Dobrý den,
ještě k mým předchozím dotazům, které jsem sem zasílal. Napadlo mě, jestli náhodou, jak jsem zhubl, by nemohlo souviset s rakovinou slinivky (u ní se prý taky hubne)... promiňte, že se tu zas znovu ptám, ale nějak mě to teď přepadlo, jestli by to nemohla být rakovina slinivky... taky jsem četl, že u toho bývá i žloutenka (před měsícem z jat. testů mi ale zvýšený bilirubin nevyšel - měl hodnotu 10 těch jednotek, v čem se měří). Ale už v minulosti ( v březnu) jsem řešil, že mám takové ne přímo žluté, ale ne úplně čistě bílé bělimo - trošku žluté tam je... ale jen když si oko vyfotím bleskem, jinak normálně se to jeví jako bílé, při detailnějším pohledu do zrcadla tam taky vidím trochu žluté.. ale není to žádná pronikavá žlutá barva... ale není to čistá bílá... (ale už v březnu to bylo) a nyní jsem si na to zas vzpomněl a zas jsem si to spojil, jestli to nesouvisí s rakovinou slinivky... na konci dubna UZ břicha (vč. slinivky - negativní). Ale zas mě přepadá myšlenka, co když ten nádor nebyl na zobrazovacích zařízeních (tom sonu) vidět, nyní povyrostl a to hubnutí je známkou pokročilého onemocnění...


Foto oka z BŘEZNA posílám v příloze, doteď se nijak barva nezměnila... byly mi dělány jat. testy potom, co jsem to v březnu zjistil, a znovu 5.11. kvuli mé mononukleoze. od té doby se nic nezhoršilo, bilirubin je v normě (poslední jat. testy kvůli EBV primoinfekci na začátku listopadu (5.11.), kontrolní budou cca za 2 týdny, bylo mírně zvýšené jen ALT 1,5 a AST 1,2).
Už teď se bojím, až v pátek přijedu domů a budu se chtít zvážit a co když tam zas bude o kilo či méně... to už nevím, co budu dělat... Omlouvám se, kdyby se mi zas do hlavy nepronikla tato myšlenka na jiný nádor, už bych sem zbyečně nepsal a neotravoval... omlouvám se moc.

Hlavně se chci zeptat: pokud TEORETICKY by to na bělimu představovalo žloutenku kvuli nádoru slinivky, byl by bilirubin zvýšený? Nyní k 5.11. jsem měl hodnotu 10 těch jednotek. Což je v normě. Nebo se žloutenkiu souvisí ALT a AST, které jsem měl mírně zvýšené? Ale to se u mě zjistila mononukleoza, ale aby to nebyla blbá náhoda a nebylo to zvýšené kvuli rakovině slinivky....

A to hubnutí může souviset s rakovinou slinivky? Já prostě to nechápu... první kilo jsem zhubl cca před měsícem, když se u mě objevily příznaky angíny (oteklé mandle, čepy, povlaky - po pár dnech diagnostikována mononukleoza). Pak za cca 2 týdny druhé kilo... váha se držela, před cca týdnem a půl jsem zase kilo nabral. To mi vydrželo asi cca 3-4 dny a pak přišel den, kdy jsem nic nejedl a nepil přes den a až jsem měl večeři (to byl minulý čtvrtek), pak jsem se druhý den zas zvážil a zas o kilo méně jsem měl... a doteď jsem to nenabral zpět.... já to nechápu, přeci když mám chuť k jídlu, a jím a piju hodně, tak to hned musím nabrat ne? A když to nenabírám, tak mě to ještě víc děsí, že je to kvuli rakovině slinivky. A nyní, až zítra večer přijjedu domů, mám ohromné obavy se zvážit znovu, abych nezjisil, že mám další kilo dole... prosím, co bych měl dělat? Já se nechci vážit, ale ten pocit že se něco děje, je hrozný...



PŘEDCHOZÍ DOTAZ
Dobrý den,




K psychiatrovi jsem objednaný.



A navíc si prostě spojuju všechny ty symptomy a bojím se, aby to nebylo něco vážného. V pátek na kontrole na ORL mi na ty hodnoty (nahmatal jsem si uzliny cca do 1 cm na krku, tak jsem tam zašel), co jsem sem zasílal taky, řekli, že je to v pohodě a že to je k proběhlé mononukleoze. Ale co když třeba ten beta-2-mikroglobulin je zvýšený ve skutečnosti kvůli lymfomu, leukemi...


.

Nezlobte se, že se ptám na to samé, ale chci znát názor více lidí..
Děkuju za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
se 1. bod - zvýšená hladina krevního cukru bývá i při infekcích onemocněních, upozorňovala jsem Vás na to již v minulé odpovědi, takže pokud nebudete mít cukr v pořádku, bude to důsledek mononukleózy.
2. pravidelně se vážit je dobré z důvodu prevence obezity, což u Vás určitě nehrozí.
V případě, že by byl váhový úbytek způsobený pokročilým nádorovým onemocněním, projevilo by se to i jinde. Zatím jsou pokud vím všechna vyšetření celkem v pořádku a nenaznačují žádnou katastrofu.
3.je možné, že se paní doktorka rozhodne ultrazvuk břicha zopakovat pokud nebudete mít jaterní testy v pořádku. To ale dopředu nevím.
4.Jak už jsem psala- pokročilé onemocnění by mělo více projevů.
Jediné, co u Vás není v pořádku, je karcinofobie.
6. Bilirubin máte v mezích a nemáte ikterické bělmo.to bývá při vyšších hladinách bilirubinu.
7. pokud by žloutenku způsoboval nádor , bilirubin by byl nad normou.
S pozdravem

Související dotazy

Bolesti při nádoru slinivky
Dobrý den paní doktorko.Chci se zeptat mam nemocneho...
Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Slinivka
Vážený pane doktore/doktorko, chtěla jsem znát Váš...
Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Hypochondrická porucha
Dobrý den, ještě k mým předchozím dotazům, které jsem...
Nádor slinivky
Manželovi určili diagnózu nádor uprostřed slinivky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypoglykemie

Dobry den, muj 62-lety tatinek ma diabetes, pred 25 lety byl operovan a byl...

Hypoglykemie

Dobrý den, je mi 20 let a v noci se mi začne najednou motat hlava, začne mi...

Hypoglykemie

Dobrý den, dnes ráno kolem 8 hodiny měla moje matka záchvat, který přisoudili...

Hypoglykemie

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat náš malinký chytl druhý den po porodu hypoglykémii...

Hypoglykemie po OGTT

Dobrý den ,byl jsem na testu OGTT...Na lačno jsem měl hodnotu 5,6...Dostal sem...

Hypoglykémie u dítěte

Dobry den,mame doma 1rocniho chlapecka jiz od narozeni nam diagnostikovali Ger...

Hypoglykémie za hodinu po jidle.

Dobry den! Jsem diabeticka 1 typu a aplikuju si inzulin Humalog. V posledny...

Hypogonadismus ženský

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje poradna na Hypogonadismus. Je...

Hypogylkémie při sportu

Dobrý den, je mi 31 a stává se mi při větší zátěži, že mám příznaky na hypoglykémii....

Hypochondrická porucha


Hypochondrická porucha - zvětšené uzliny

Dobrý den, včera jsem absolvoval UZ vyšetření krku (viz příloha). Mohu poprosit...

Hypochondrie

Jak bych to měl říci,žačalo to chřipkou a měl jsem zvýšené teploty,začal jsem...

Hypochondrie


Hypochondrie

Dobry den. Chtel bych se vam sverit se svymi problemy a nevim kde zacit. Sam...

Hypochondrie

Dobrý den, zkusím co nejstručněji, podrobně to stejně asi nemá moc cenu :-). V...

Hypochondrie a strach z ALS

Dobrý den, v březnu mi začalo občas slábnou stehno pravé nohy, to přešlo, ale...

Hypochondrie u přítele

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak jednat s přítelem hypochondrem. Již...

Hypochondrie, syndrom dráždivého tračníku, riziko plicní embolie

Dobrý den, předem mého dotazu bych ráda upozornila, že jsem velký hypochondr....

Hypochondrie?


Hypochondrie?

Dobrý den, delší čas se potýkám s problémy kdy úzkostlivě sleduji své zdraví....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zkrácená uzdička pod jazykem

Dobrý den, Mám zkrácenou uzdičku pod jazykem. Když jsem byl malý, tak mi jí...

Poštípání hmyzem

Dobrý den, před 5 dny mě zřejmě kousl komár 4x do lýtka. Nejdříve to vypadalo...

Dlouhotrvající kašel

Dobry den, mel bych dotaz. Moje pritelkyne trpi delsi dobu kaslem. Je to drazdivy...

Jedno oko menší

Dobrý den, před časem jsem dostala zánět do oka, tak jsem přestala nosit kontaktní...

Písek v ledvinách

Dobry den, je mi 18 let a uz jednou jsem mela pisek v ledvinach, vcera me zase...

Zánět mázových žláz (oči)

už asi půl roku mě trápí zarudnutí spodního víčka pravého oka. Kdy toto je doprovázeno...

Ureoplasmata

dobry den mam takovy dotaz. Pred pul rokem jsem byla lecena na ureoplasmata...

Porucha erekce

Dobrý den, je mi 44 let, můj problém je slabá erekce, pokud je erekce skoro...

Kombinace léků

Dobrý den, můj otec je po mozkové mrtvici. Je mu 61 let. Předtím mu byl zjištěn...

Zlomenina

Mám zlomenou 5 zánártní kost. Zlomenina vede od půlky kosti do do vnitřní části...

Málo četné monotopní KES, intermit. krátké úseky KES v bigeminii

Dobrý den, při kardiologickém vyšetření mi byly zjištěny tyto výsledky: "Res.:...

Rychlý tep a nízký tlak

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Je mi 39 let vážím 58 kg, nesportuji, mám sedavé...

Snížení bílých krvinek


Bolest kotníku

Dobrý den, před dvěma dny jsem objevil bouli na kotníku. Je přímo na kosti...

Leukocyty

Dobrý den. Podle lekařu mám zhruba od roku 1996 zvýšené leukocyty. Při posledním...

Orální sex.

Dobry den, chtel bych se zeptat. Pred tremi tydny jsem mel sex s kondomem s...

Zalehnuté ucho po příletu letadlem

Dobrý den, po příletu letadlem mi zůstalo zalehnuté ucho, na které jsem skoro...

Sucho v ústech

v noci sliny mám, ale přitom mám velmi suché patro. Co je příčinou? Děkui za...

Svrab


Dvě pilulky v jeden den

Vážená paní doktorko, beru již přes tři roky antikoncepci Belara. Včera (pondělí)...