Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypochondrie, syndrom dráždivého tračníku, riziko plicní embolie

Trávení Lucie 25.11.2016

Dobrý den, předem mého dotazu bych ráda upozornila, že jsem velký hypochondr. Bude mi 28 let a mám dva problémy. První z nich jsou trávicí problémy, které se projevují poslední půl rok mnohem častěji než dříve (dříve tak 3x do roka) nyní několikrát do týdne. Projevy jsou různé: řídká stolice, nestrávená potrava, hlen ve stolici, poslední dobou půl hodiny po jídle křeče v celém břiše i zádech. Jsem po kolonoskopii (40 cm střeva), sono břicha (játra, žlučník, slinivka a část sleziny) a nikde nic nenalezeno. Byli mi dělány krevní testy a díky nim vyloučena celiakie, alergie na lepek i laktozu, crohnovu chorobu. Všechny krevní hodnoty jsou v normě (krvinky, amyláza, minerály, vitamíny, všechno). Tři lékaři mi postupně řekli, že se jedná o syndrom dráždivého tračníku a dyspepsii. Údajně to je psychického původu a dělám si to sama. Poradíte prosím jak s touto diagnozou zacházet? Nikdo mi neřekl, jak lze moje stavy léčit.
Druhý problém se týká cév. Od 16 let jsem brala antikoncepci. Ve 22 jsem přestala, protože mě pálila žíla na noze a v horké sprše mi otékaly nohy. Nedávno jsem otěhotněla a následně v 8 týdnu samovolně potratila. Během těhotenství mě začala znovu pálit ta samá žíla na noze a trvá to doposud (6 týdnů).Není to konstantní bolest, spíš, když si dám nohu přes nohu a příškrtím si žíly ve stehnu. Pálí to pár vteřin a po uvolnění nohy (změny polohy) to odezní. Svěřila jsem se s tímto problémem lékaři, který mě vyšetřoval kvůli srdečním extrasystolám, které bohužel pociťuji velice nepříjemně. Zeptal se mě, zda noha natýká a když jsem řekla, že ne, usoudil, že to nic není. Nedávno se mi poblíž této pálivé žilky vytvořila malá modřinka, která mě vylekala a od té doby se bojím žilní trombózy a samozřejmě nebyla bych hypochondr, kdybych se neděsila každých 5 minut embolie. Mám asi 6 metličkových žilek a řekla bych, že se mi možná zažínají tvořit varixy. Jsou velmi nezřetelné a slabě viditelné, ale je to prostě klikatá žíla (opět poblíž místa častého pálení a modřiny). Můžete mi prosím napsat jaká je pravděpodobnost, že k embolii dojde? Pořád si říkám, že chodím lízt na horolezeckou stěnu, do sauny a dávám si horké sprchy a že by se snad už embolie projevila....navíc jsem byla po samovolném potratu na kyretáži, tak tam bych také očekávala, že se projeví. Mám neustále strach z různých nemocí. Časté chození k lékaři začíná vadit mému zaměstnavateli i mému lékaři. Proto se mi nechce zase letět se žílou k lékaři, když nevím, zda je to potřeba.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, to že v úvodu a následně během dotazu opakovaně uvádite, že jste hypochondr, sama tuto poruchu vnímáte, také vnímáte negativní pohled okolí na Vaše chování, časté návštěvy u lékaře, mně vede k tomu, aby jsem v úvodu zmínila vhodnost psychiatrického vyšetření, které pak povede k vhodné léčbě antidepresivy, a tato léčba by pro Vás mohla být výrazně prospěšná a mohla Vám ulehčit život a zbavit Vás nereálného strachu o Vaše zdraví. Co se žilní problematiky týče, povrchové varixy, které popisujete nemůžou být zdrojem plicní embolizace, pokud nejsou výrazně masivné a doprovázený symptomatologií povrchové tromboflebitidy, která by mohla přestoupit na hluboký žilní systém, co Vy ale nevykazujete. K syndromu dráždivého tračníku, je to jedna z nejčastějších střevních poruch tenkého a tlustého střeva. Jeho příčinou není organická porucha. Jde vlastně o dlouhodobou poruchu funkce vyprazdňování tlustého střeva. Spouštěcím mechanismem je často stres, napětí, potravinové alergie, infekce, stravovací návyky, hormonální změny, nebo časté užívání antibiotik a některých dalších léků. Z příznaků dominuje průjem nebo zácpa, pocity špatného trávení, nafouknuté břicho přelévání a kručení ve střevech, bolesti žaludku, plynatost, bolestivé vyprazdňování stolice, nevolnost, bolesti zad, únava a malátnost. Z léčby v rámci nefarmakologických postupů doporučujeme: změna životního stylu, eliminace stresu, pravidelné cvičení, nekouřit, nepít alkohol ani kávu, z důvodu podněcování peristaltiky střeva a podpory vzniku průjmu. Pokusit se zjistit, které jídlo nám způsobuje potíže a vyřadit ho z jídelního lístku. Nejíst kořeněná, smažená a jiná mastná jídla. Z farmakologických postupů se v léčbě používají antidepresíva typu SSRI, které zmírní symptomatologii z trávicího traktu. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

Související dotazy

Jak se vyšetřuje syndrom dráždivého tračníku?
Dobrý den, jak se diagnostikuje při podezdření na syndrom...
Riziko embolie
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, red lety jsem...
Plicní embolie
Dobrý den, známá dnes u lékaře po krevních testech...
Co je syndrom dráždivého tračníku?
Dobrý den, nedávno mi diagnistikoval můj praktický...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku...
Plicní embolie
Dobrý den, na konci srpna jsem prodělala plicní embolii...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypochondrická porucha


Hypochondrická porucha - příznaky nádoru slinivky


Hypochondrická porucha - zvětšené uzliny

Dobrý den, včera jsem absolvoval UZ vyšetření krku (viz příloha). Mohu poprosit...

Hypochondrická porucha a panické záchvaty

Dobrý den. Už po třetí sem píšu kvůli psychickým (myslím že psychickým) potížím....

Hypochondrie

Jak bych to měl říci,žačalo to chřipkou a měl jsem zvýšené teploty,začal jsem...

Hypochondrie


Hypochondrie

Dobry den. Chtel bych se vam sverit se svymi problemy a nevim kde zacit. Sam...

Hypochondrie

Dobrý den, zkusím co nejstručněji, podrobně to stejně asi nemá moc cenu :-). V...

Hypochondrie a strach z ALS

Dobrý den, v březnu mi začalo občas slábnou stehno pravé nohy, to přešlo, ale...

Hypochondrie u přítele

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak jednat s přítelem hypochondrem. Již...

Hypochondrie?


Hypochondrie?

Dobrý den, delší čas se potýkám s problémy kdy úzkostlivě sleduji své zdraví....

Hypochondrie?

Přeji Vám dobrý den . Ikdyž se mi o mém problému celkem špatně mluví věřím že...

Hypochromní anémie

Dobrý den mám dotaz maminka (71) má těžkou hypochromní mikrocytální anémii diagnostikovanou...

Hypokalcemie

Dobrý den,je mi 45 let,jsem 7 měsíců po totální strumektomii(GB choroba) s těžkou...

Hypokalémie

Dobrý den, léčím se s hypertenzí, užívám Nebilet 5mg 2-0-0, Perindopril...

Hypokalemie

Dobrý den paní doktorko,již asi týden mě bolí v oblasti vnitřní strany stehen,mám...

Hypokalemie

Dobrý den pani doktorko,už jsem do této poradny psala dříve.Mám problém s hypokalemii...

Hypokalemie

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o "konzultaci a váš odborný názor" neboť...

Hypokalemie

Dobrý den pane doktore,už 7 let se léčím s vysokým tlakem,který dost špatně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest prsou před menstruací, přetrvávající bulka v jednom prsu

Prvních 6 let menstruace ( až do 20ti let) jsem neměla žádné problémy. Začátkem...

Beru Klacid 500 2 krát denně a mám neustále hořko v ústech.


Prasklina v nose

Dobry den. Již delší dobu mě trápí bolest nosní sliznice. V levé nosní dírce...

Střevní chřipka?


Distenze Achillovy šlachy

Dobrý den, můj dotaz směřuje k tomu, zda bylo správně diagnostikováno mé zranění...

Zánět po vytržení zubu


Hnědý výtok při menstruaci

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám menstruace ale nevychází země jen krev ale...

Špatné dýchání, bušení srdce

Dobrý den, již delší dobu mě trápí více věcí najednou. Jeden čas mám nepříjemné...

Bolest u kořene penisu

Dobrý den, chci se zeptat nebo spíš potřebuju poradit. Asi před rokem mě při...

Obava z rakoviny


Odstranenie uzdicky.

Dobry den. Chcem Vas poprosit o info ohladne odstranenia uzdicky ktora je...

Zánět močových cest

Dobry den, pred mesice jsem byla nemocna - zanet moc.cest,mela jsem krev a...

Zdravotní obtíže nejasného původu

Dobrý den, asi před 3 lety mi začaly všechny problémy. Začala jsem vidět jinak,...

Spolknutí kousku párátka

Dobrý den, za jak dlouho po polknutí kousku párátka mohu mít nějaké potíže s...

Červené puchýřky na jazyku

Dobry den, Vzadu na jazyku se mi udelaly cervene puchyrky, mam dojem, ze mam...

Nádor žaludku, prognóza

Dobry den, už jsem se tu ptala na prognózu mojí maminky cca asi před týdnem...

Pozitivní těhotenský test a menstruace

Dobry den, muzu se zeptat 27-do 5 prosince sem mela menstruaci a pohlavni styk...

Sinus pilonidalis


Antibiotika a slunce


Rosacea

Dobrý den, ráda bych si ujasnila fakta o kožní chorobě rosacea. Není o ní příliš...

Reklama
Zavřít