Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypotyreóza

Endokrinologie Růžena 6.10.2017

Dobrý den,je mi 44 let.Od svých 21 let se léčím s hypothyreozou užívala jsem pravidelně Euthyrox 75 mg 1-0-0.V lednu 2017 jsem byla na pravidelné kontrole a měla jsem zhoršené výsledky snížené TSH a zvýšený T4,anti TPO v pořádku.Lékařka mi zvýšila dávku na 112 mg 1-0-0,po 14 dnech jsem měla silné palpitace,proto mi dávku snížila na 100 mg 1-0-0,od února 2017 to takto užívám necítím se úplně dobře jsem dost unavená až vyčerpaná,za 3 měsíce jsem přibrala 6 kg a to i když jsem zredukovala jídelníček a pohybu mám dost,navíc jsem po operaci žil LDK a každé kg na víc je opravdu znát.Tento týden mi byl proveden kontrolní odběr hodnoty TSH 0.049,volný-T4 19.33,anti-TPO 3.9.Moje lékařka mi jen vzkázala,že mám nadále užívat zavedenou léčbu Euthyrox 100 1-0-0 a v lednu2018 mám přijít na kontrolu.Nějak se mi to nezdá a lékařka to semnou řešit nechce,Prosím poraďte mi jak mám postupovat a zda mi něco nehrozí do toho ledna.Děkuji Vám moc za radu a odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, předávám Váš dotaz specialistovi, ale stejně jako Vaše endokrinoložka se přikláním k tomu, že potíže nejsou způsobeny nedostatečnou léčbou hypofunkce štítné žlázy. Je těžké přijmout, že viníkem může být psychika, styl života, životospráva apod. S psychosomatického hlediska lidé s poruchou štítné žlázy mají sklon se stavět do role oběti. Pocity strachu, nespokojenost či obavy, které se jeví jako neřešitelné, mohou být příčinou zvýšené únavy, poklesu nálady a přibývání na váze atd.. Pokud budete navyšovat léčbu, a nebude-li k tomu důvod, můžete si velmi vážně uškodit. Proto prosím dodržujte dávkování Euthyroxu, jak Vám doporučila Vaše lékařka. Další Vám zodpoví ještě specialista. Přimlouvám se za to, aby jste se zamyslela nad svým životem, a pokud to tak budete sama cítit, zaměřila se na svůj dosavadní životní styl a životosprávu, svoji psychiku včetně emocí a jak zvládáte stres apod. To, jak se cítíme, je mnohdy víc důležité, než si mnozí myslí.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, z výsledků vyplývá spíše nadbytečné dávkování. Ideální hodnoty TSH jsou kolem 2-3. 0,049 je hodnota velice nízká a spíše škodlivá. Zároveň však nevysvětluje přibývání na váze, spíše by se vám s touto hodnotou mělo dařit hubnout. Nemůže se jednat v současnosti například o počínající menopauzu? Poraďte se s vaším gynekologem.Ohledně dávkování, já bych doporučila nižší dávky a kontrolu za 6-8 týdnů, ale neznám vaše výsledky z minulosti a celou anamnézu, tedy se poraďte s vaším endokrinologem, zda dávku ještě nestáhnout.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Byla mně zjistena subklinicka hypotyreoza
Dobry den, mam recidivujici aftosni stomatitidu, kdy...
Hypotyreóza
Dobrý den, jsem 4. mesice po porodu a byla mi diagnostikovana...
Hypotyreoza a přípravek Femibion s jódem
Dobry den, Jsem v 6. tydnu tehotenstvi a byla u...
Hypotyreóza
Dobrý den, v minulosti jsem se léčila se sníženou funkcí...
Hypotyreóza
dobrý den. Jmenuji se Mirka a chtěla jsem se zeptat...
Hypotyreóza
Dobry den, pred 5lety mi byly zjisteny pri darovani...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypotyreosa a lymfa

Váš dotaz: Léčím se více jak 5 let s hypo, autoimun. zánět ŠZ. Úspěšně nasazen...

Hypotyreoza

Dobrý den, na imunologii jsem si stěžovala na dlouhodobou únavu a po výsledcích...

Hypotyreoza

Chtela bych se zaptat, jestli mohu byt krevni testy na thyroidni hormony zkresleny...

Hypotyreóza

Dobrý den, na podzim mi z odběrů krve byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy....

Hypotyreoza

Dobry den. Mam 32 rokov,moja babka aj mamina trpia na hypotyreozu,mamine ju...

Hypotyreoza

Dobry den. Takze autoimunitna a subklinicka hypotyreoza je jedno ochorenie....

Hypotyreoza

Dobrý den. V poslední době mě trápí tyto problémy: přibírání na váze (asi 10kg)...

Hypotyreóza

Dobrý den, jsem 4. mesice po porodu a byla mi diagnostikovana primarni hypothyreoza...

Hypotyreoza

Dobrý den, psala jsem už tento týden, děkuji za odpověď. Mám výsledky: biochemie...

Hypotyreóza

Dobrý den, v minulosti jsem se léčila se sníženou funkcí štítné žlázy. Nyní...

Hypotyreoza

Dobrý den, z krevního testu mi byly zjištěny hodnoty hormonu THS - 5,35 ,ale...

Hypotyreóza

dobrý den. Jmenuji se Mirka a chtěla jsem se zeptat na hypofunkci štítné žlázy....

Hypotyreóza

Dobrý den, minulý týden jsem byla poprvé na endokrynologii, neboť jsem v březnu...

Hypotyreoza

Dobry den. Mame v rodine znizenu funkciu stitnej zlazy,mala ju babka a mamine...

Hypotyreóza

Dobrý den, prosím o přeložení zprávy ze sona šž: Oboustranně menší laloky,...

Hypotyreóza

Dobry den, pred 5lety mi byly zjisteny pri darovani krve protilatky na zloutenku,...

Hypotyreoza - nervozita po Euthyroxu

Dobrý den, prosím o radu. V únoru mi byly zjištěny hodnoty ŠŽ takovéto TSH...

Hypotyreóza - nutnost léčby

Dobrý den, moje diagnóza je prim.hypotyreoza na bázi chronické lymfocytární...

Hypotyreóza a dechové potíže

Dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy a vždycky po běhání se mi špatně...

Hypotyreóza a lecitin

Dobrý den, prosím Vás mám hypotyreózu a beru každý den 1 tabletku Letrox 50,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Konizace čípku, HPV

Dobrý den, obracím se na Vás, protože bych ráda slyšela další názor a radu....

Krvácení po hysterektomii

Dobrý den. Jsem 27 dnů po odstranení dělohy a vaječníků - endometroidní karcinom....

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Zvýšené jaterní testy

Byla jsem na sono břicha kvůli opakovaně zvýšeným jaterním testům. Paní dr....

Bolest ušního lalůčku

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí bolest levého ušního lalůčku. Na pohled...

Přenos HIV přes kondom

Krásný den. Mám dotaz ohledně přenosu HIV nebo jiné pohlavní nemoci při použití...

Bolest a pálení v oblasti rozkroku

Paní doktorko, chci Vás z Vašeho pohledu poprosit o radu, co může způsobovat...

Pálení močové trubice

Dobry den, uz asi 4. Mesic mam problem s mocovou trubici. Pred dvema mesici...

Streptokok v krku


Bolestivé puchýřky na genitálu

Dobrý den, jsem na dovolené u moře a z ničeho nic mi otekla oblast kolem genitálií...

Svědění močové trubice a bolestivý orgasmus

Dobrý den, po močení mě svědívá močová trubice a bolí mě orgasmus. Nejvíc...

Bolest klíční kosti


Konizace čípku děložního

Dobry den,tento týden jsem objednána na konizaci delozniho čípku. Sestra já...

Užívání Euthyrox 50

Dobrý den, od ledna mě trápily potíže se žaludkem kdy se mi vracely kyseliny...

Bolest ruky

Dobrý den, prosím o řadu,této části jak je ukázané prsten na fotce ,mam ostrou...

Streptokok oralis v močové trubici


Průjmovitá stolice a antikoncepce

Dobrý den, od včerejška mám prujem, dneska už i vodnaty i horečky, takže mám...

Seropram vs Citalec


Imunita

Dobrý den, na poruchy imunity (v komplementu) mi byl předepsán inunor. Ráda...

Zarudlé okolí rtů a koutky

Dobrý den, již delší dobu mám potíže se zarudlým okolím rtů, problém trvá zhruba...

Reklama
Zavřít