Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekce

Infekce Jiří 15.12.2019

Dobrý den, letos začátkem června jsem si všimnul štípance na paži nad loktem, určitě tam nebylo zakouslé klíště. Na přelomu června/července se v tom místě objevil zarudlý flek, který se zvětšoval směrem k rameni. Můj obvodní lékař mi 11.7. předepsal Azitromycin 500, tři balení po třech tabletách na osm dnů (první den užít dvě) a v polovině srpna určil odběr v laboratoři, který proběhl 14.8. Za čtrnáct dní ať si zavolám kvůli výsledku. Z důvodu dovolené lékaře jsem se výsledek dověděl až 17.9. - IgG pozitivní. Lékař mi řekl, že jsem AB již měl, tudíž léčba proběhla a že mne znovu pošle do laboratoře na kontrolní odběr začátkem listopadu. Tak se také 8.11. stalo a výsledek byl opět stejný - IgG pozitivní. To už se u mne objevovaly i příznaky malátnosti, tuhnutí šíje, bolest hlavy. Znovu jsem dostal k užívání Azitromycin ve stejné dávce i na stejný počet dnů. Při následné kontrole po spotřebování AB jsem se cítil lépe a lékař mi sdělil, že v březnu roku 2020 půjdu znova na kontrolní odběr. Asi po čtrnácti dnech se mi opět vrátily příznaky boreliozy. Prosím o posouzení, zda je moje léčba správná. Po přečtení několika příspěvků na těchto stránkách mám pochyby o délce podávání antibiotik. Současně jsem někde jinde četl, že mnou užívaná AB nejsou na boreliozu zrovna vhodná. V roce 2009 jsem prodělal infarkt myokardu (ošetřeno stentem) a v roce 2018 po jistých potížích mi byl zaveden druhý stent. Mám nyní obavy i z toho, aby po případně špatné léčbě boreliozy nebylo ohroženo moje již tak oslabené srdce.
Děkuji za posouzení a radu.

Doplňující dotaz:
Mám s mým problémem jednat co nejdříve a objednat se do poradny FN Brno nebo počkat do března, kdy chtěl můj obvodní lékař u mne nechat provést další laboratorní test? To by bylo asi 14 týdnů od minulé léčby antibiotiky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, doporučuji Vám kontrolní vyšetření na infekční klinické ve FN Brno. Zde zjistí zda jde o nedostatečně přeléčenou boreliózu nebo o pozdní formu tohoto onemocnění. Není jasné, zda nejde i o jiný zdravotní problém. Vzhledem k uváděný obtížím bych doporučovala doplnit neurologické vyšetření. Co se týče Azitromycinu, Váš praktický lékař Vám jej nasadil v doporučené dávce. Ne všechna antibiotika jsou však každého účinná. Proto, jsou-li nějaké potíže, je třeba zjistit skutečnou příčinu potíží a bude-li potvrzena borelióza, pak bude nutné nasadit znovu jiná antibiotika.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství Pracoviště: Infekční klinika nemocnice Na Bulovce

Dobrý den,
Souhlasím s názorem paní doktorky Doležalové a též důrazně doporučuji kontrolu u lékaře specialisty n infekční klinice FN Brno. Dodám, že léčba Azitromycinem byla ve správné dávce a délce, ale někdy se stane, že tabletová léčba antibiotiky u boreliózy je málo účinná (hlavně pokud se jedná o neuroformu boreliózu, což je nemoc která má různé nespecifické příznaky a vzniká až s delším odstupem od prvního setkání s chorobou). V případě, že jste již byl řádně zaléčen tabletovými antibiotiky, máte stále pozitivní IgG protilátky a máte k tomu klinické obtíže nutno právě vyloučit neurologickou formu boreliózy, což se ale dělá pomocí lumbální punkce a odběru mozkomíšního moku, nikoliv pomocí odběru krve (nedá se to zjistit). Proto Vám radím co nejdřív se objednat na vyšetření na infekční kliniku FN Brno. Zdravím a přeji hodně zdaru

Související dotazy

Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Infekce
Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám...
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...
HCV infekce
Paní doktorko,co znamená HCV infekce? O jakou infekci...
Infekce
dobry den, mela bych dotaz co se tyce moznosti infekce....
Infekce
Dobrý den,asi mam v těle nějakou infekci na kterou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce

Dobrý den, dcera dnes na procházce zvedla prázdnou láhev, kterou tam někdo pohodil...

Infekce

Dobry den mam iba strach. Mal som chraneny sex s dvoma zenami jeden v novembri...

Infekce

Dobry den, chtela bych se zeptat posledni dobou mam opakovanou infekci mocovych...

Infekce

Mohla jsem se nakazit virem hiv při orálním styku já-jemu když jsem v puse měla...

Infekce

Dobry den! Mama 72r. mala zapal platnicky az ochrnula (mohla to dostat po obstrekoch?)....

Infekce

Dobrý den. Je mi 23 let a již od mých sedmnácti mě trápí vaginální záněty. Tehdy...

Infekce

Dobrý den, potřebuji se poradit ohledně nemoci děti. Syn sel poprvé do školky...

Infekce

Dobrý den, včera jsem se večer cítil velmi unavený, dnes jsem se probudil po...

Infekce

Dobrý den.Byli jsme s miminem měsíčním na pohotovosti ,čekali jsme v čekárně...

Infekce

Asi na zacatku unora mi bylo 14 dni spatne, tlacel me zaludek, nemohla jsem...

Infekce

Dobrý den,dá se poznat z krve zánět ledvin??Nebo jen z moče,nebo eště z čeho...

Infekce

Dobry den, mam asi hloupy dotaz ale trpim uzkostnymi stavy a proste to resim!...

Infekce

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou,....od září lonského roku jsem nastoupila...

Infekce

Dobry den, pred casem jsem si vsiml mensiho vytoku z mocove trubice a tak jsem...

Infekce

Dobrý den, v období Vánoc jsem nachladl a začala mi infekce močových cest. Zaroveň...

Infekce

Dobrý den, je mi 31 let, před měsícem jsem absolvovala vyšetření u gynekologa...

Infekce

Dobrý večer, moji dceri 2roky byl zjisteny Apec syndrom prwd 14dny dnes rano...

Infekce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně malých svědivých puchýřků naplněných...

Infekce

Dobry den, uz 4 dny trpim na silne svedeni, paleni a podrazdeni pochvy a okoli,...

Infekce

Dobrý den chtěla bych radu,jak se říká víc hlav víc ví .moje 4leta dcera měla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Detralex a jeho varianty

Mám brát na říly Detralex,ale v příbalovém letáku je uvedeno,že mezi možné nežádoucí...

Zácpa po abusu laxativ

Dobrý den, Mám velký problém během 9 let jsem si vypěstovala závislost na kontaktní...

Depresivní porucha

Dobrý den je mi 19 , mám takové divné stavy, ze jsem proste třeba celej den...

Nespavost a stres

Dobrý večer, jsem studentkou druhého ročníku nejmenované lékařské fakulty UK....

Diflucan a další léky-mají vliv na imunologické vyšetření?

Dobrý den, chtěla bych se zepat,zda má cenu začít užívat diflucan 150mg k prevenci...

Bulka za uchem

Dobry den. Jsem jiz zoufala a potrebuji poradit. Na tvari...blize k uchu mam...

Bulka za uchem

Dibrý den. Vytvořila se mi bulka za uchem je zarudlá ale nebolí. Viz. Foto....

Vyrážka v tříslech

Dobrý den. Je mi čtyřicet pět let, mám patnáct let jednoho partnera a lehkou...

Roupy

Dobrý den, je mi to opravdu trapné, ale chtěla bych se zeptat, co mohou být...

Folikulitida


Bolest kolene po artroskopii


Detralex

Dobrý den, beru léky Detralex na cévy. Chtěla bych se jen zeptat, jestli...

ASK genus I.sin. Dg: Leasio MI,gonartrosis I . sin.- M23.90

Dobrý den. Jsem po operaci 31.10.16ASK genus I.sin. Dg: Leasio MI,gonartrosis...

Přenos salmonely


Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Bulka za uchem

Dobrý den udělala se mi za pravym uchem mala na dotek bolestiva bulka nevíte...

Střevní polypy a užívání antidepresiv

Dobrý den, prosím o radu. V létě mi odstranili 3 polypy z tlustého střeva. A...

Pád po otřesu mozku

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, jelikož se obávám o své zdraví. Před 7...

Třes končetin

Dobrý den, už v mladším věku jsem měla problémy se třesem rukou, hlavně když...

Bolesti břicha,nadýmání,plynatost,časté nucení na stolici

Dobrý den. Ani nevím kde začít.Takže začnu od začátku.Je mi 27 let.Vážím 58...

Reklama
Zavřít