Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekce, záněty

Infekce Eliska 8.12.2018

Dobry den, jsem momentalne na MD se svym 2,5 letym synem. Rodila jsem CS v Anglii, prvni tyden jsem byla v nemocnici kvuli alergii na analgetika (hlavne codein), lecila jsem se s mastitidou a zanetem ledvin, druhy tyden me pustili na doleceni domu. Syna jsem kojila 6 mesicu a jiz 2 roky nakojim. Take se s nicim dlouhodobe nelecim, pouze mi ted byl doporucen Omeprazole 2x denne 20mg pro podezreni na gastritidu. Syn chytil Campylobactera z kurete u rodicu a je 3 tydny po hospitalizaci, jinak krasne zdrave dite. Kvuli jeho stavu jsem ale nedoresila sve potize se zazivanim a na to mi minuly tyden zdurelo leve prso, uvnitr a za me jakoby palelo, ale bez zacervenani. Zaludek me palel smerem doleva a pak jakoby se mi 'zapalila' leva strana tela od pasu nahoru, vcetne leve krcni mandle a leveho ucha. Navic jakoby me bolela kuze nad srdcem, jakoby tam byl skriply nerv nebo modrina, tezko se mi to i samotne vysvetluje, nikdy driv se mi nic podobneho nestalo. Obvodni gynekolog me poslal na akutni sono, kde nasli 3x2 setrelou prosaklou tkan v prsu, ale uzliny v klidu, krevni obraz dobry a CRP 0. Diagnoza asepticka mastitida. Dostala jsem antibiotika (Duomox 500 po 8mi hodinach) a Ibuprofen, pokud ho snesu. Beru abx ted 3. den a spustila se mi silna ryma, praska mi v usich a sem tam me zacne zase palet leva strana. Souvisi vsechny veci nejak spolu? Co prosim znamena to paleni, ktere zacne a zase odezni, pokud se z krve nepotvrdil zanet? Jak jsem si bez kojeni mohla mastitidu znovu privodit? Je ta ryma spojena s uzivanim antibiotik? Chodim doma po byte a smrkam, chvili je to lepsi a pak me zase zcitlivi a zhorkne leve prso, bodne v uchu a mota se mi hlava, kdy muzu prosim cekat zlepseni? Vcera jsem mela dojem, ze je to lepsi a dneska uz se zase desim, zeje to neco horsiho. Dekuji moc za odpoved a omlouvam se za zdlouhavy popis

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, jde o souběh několika zdravotních problémů. Mastitida mohla vzniknout v důsledku virózy a vlivem hormonálních změnit během menstruačního cyklu. Protože se nasadila antibiotika, došlo k poklesu imunity a rýma a ostatní projevy infekty mohou být důsledek. Záněty žaludku bývají i chronické a v tomto období se zažívací potíže všeobecně zhoršují.
Pokud jde o virózu, je třeba počítat s delší dobou léčby, u bakteriálního nzanetu horních dýchacích cest by Vám měly pomoci antibiotika nasazená na mastitidu. Z důvodu zažívacích potíží by jste měla Omeprazol 20 mg užívat 2xd před jídlem, držet dietu, pít můžete 1-2xd heřmánkový čaj pokud ho snášíte a měla by jste mít i dostatek vitamínů. Jako analgetikum by byl vhodný spíše Paralen, Ibuprofen může zhoršovat problém se žaludkem. Na rýmu bych Vám doporučovala nosní kapky Pinosol. Cucání pastilek může pomoci snížit i přetlak v uších, který souvisí s rýmou.
Je nutný klidový režim a pokud nebude přes víkend zlepšení, navštivte po neděli svého praktického lékaře.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Eliško, myslím si jako paní doktorka, že se jedná o souběh několika potíží. Máte mastitidu, která může vzniknout i když nekojíte, může se jednat o prasknutí mlékovodu nebo nějaké cystičky, o které jste nevěděla. Léčba je antibiotická a protizánětlivá. Paralen tlumí bolest, ale ne zánět, ale pokud žaludek takto zlobí, pak je to lék volby. Až doužíváte antibiotika, jděte na kontrolní ultrazvuk a domluvte se na provedení gastroskopie, tedy vyšetření žaludku, zda není přítomen zánět, reflux obsahu žaludku do jícnu, zda nemáte v žaludku infekci Helicobacterem pylori. Souběžná infekce v prsu, krku a v uchu je možná, mohla jste dostat nějakou virózu v oslabení. Píchání v uchu je dané nejspíše tím, že máte ucpaný nos a krční zánět, tím se ucpala Eustachova trubice a máte zánět v uchu. Měla byste zkusit nos čistit mořskou vodou ve spreji, dále užívat po dobu 5-7 dní dekongescenční kapky či sprej do nosu. Optejte se v lékárně, zda nemají kapky do ucha na zánět středního ucha, ale většinou jsou na lékařský předpis. Hodně odpočívejte, pijte dost tekutin, berte vitamin C, na žaludek zatím Omeprazol 20 mg na lačno 30 minut před jídlem, antibiotika jezte s jídlem rovněž. Pokud se Váš stav nezlepší do tří dnů, jděte k lékaři na kontrolu. Přeji Vám brzké zlepšení. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Odebrání dělohy vyřeší záněty?
Dobry den, chtela bych se zeptat mam porad opakovane...
Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Infekce
Dobrý den, je mi to trochu trapné, ale již delší dobu...
Infekce
Dobrý den, Mám takový problém s antikoncepcí. Skoro...
Infekce
Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám...
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce, bakterie

Dobrý den, prosím mám dotaz, mohou mít vliv na snížení mužské potence i bakteriální,...

Infekce, delší doba léčení

Dobrý den. Od poloviny listopadu trpím svalovou a celkovou únavou (něco jako...

Infekce, chrbtica

Dobrý deň!Mala som EBV a CMV infekciu.Sposobuje EBV infekcia neplodnost?Dalej...

Infekce, imunita

1. Je možné, aby malé děti začínající mladé dětské lékařky, která již i při...

Infekce, imunita

Dobrý den, chtěla bych poradit. Od začátku roku, me trápí opakovane zimnice...

Infekce, Klebsiella

Dobrý den, při rozboru sputa mi zjistili bakterii Klebsiella oxytoca 1.10 na...

Infekce, nebo jaký jiný možný problém?

Zdravím. 30.10.2015 jsem měl pohl. styk(chráněný)s neznámou ženou. Orální(já...

Infekce, opar

Dobrý den, před třemi týdny jsem byla u lékaře kvůli svědění a pálení, bylo...

Infekce, vyrážka

Dobrý den, mám dotaz co se týče zřejmě infekce vaginy. Asi týden mě trápilo...

Infekce, zánět dutin

Dobrý den,před týdnem mě dost bolelo na čele,mám mírně natekly váček mezi okem...

Infekce, zvýšené parametry zánětu u 18 měsíčního dítěte

Dobrý den, prosím o radu. Mám 18 měsíčního syna, u kterého se již od 6 měsíců...

Infekce?

Dobry den, asi 2 mesice zpet, kdy jsem zacal spat se svou soucasnou partnerkou,...

Infekce?

Dobrý den, před třemi roky jsem měla mírné astma. V důsledku léčby zcela bez...

Infekce?

Dobry den, dnes jsem byla poprve u sve nove lekarky (predtim detsky lekar) od...

Infekce?

dobry den, tretim dnem me trapi hnedy zapachajici vytok. jde citit i pres obleceni...

Infekce?

Dobrý den, našla jsem si nového přítele, který se mi svěřil s tím, že po...

Infekce?

Dobrý den, naskytl se mě problém,objevili se mi na žaludu červené pupínky.Co...

Infekce?

dobrý den,před dvěma dny se nám dvou letý syn dusil gumovým bonbonem. Manžel...

Infekcia

Dobrý deň!Ktorá infekcia má tendenciu sa vracať,sposobovať obrnu hlavových nervov,napadať...

Infekcia

Dobrý deň!Je možné urobiť lumbálnu punkciu na moju žiadosť a na konkrétne infekcie...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakovaný potrat

Dobrý den. Ráda bych věděla váš názor na můj problém. Mám za sebou již tři potraty....

Otok víček

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na neustupující otok očí. Otok trvá...

Tíha hlavy, pocity na omdlení a mravenčení

Dobrý den, již delší dobu (od roku konce roku 2013) mě jednou za čas (ve stupňujících...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Nález HSIL


Zaboli to jen (nijak ostre, spis takovy tlak), kdyz se skousne, jinak ne.

Dobry den, prosim o radu, zda se Vam muj problem se zubem zda povedomy, prip....

Bodavá bolest stehna

Dobrý den, již nějakou dobu se mi stává,že mi jedním místem ve stejně (vnitřní...

Stav po zánětu ledvin

Dobrý den, jsem po oboustranném zánětu ledvin, vyléčená. Mohu se na oslavě napít...

Vdechnutí jídla?

Dobrý den, při jezení těstovin jsem se začal smát a zhluboka jsem se nadechl...

Skolioza,degenerace páteře

Dobrý den,na rtg.snímcích je vidět jak mám ukrutně zdeformovanou páteř,v bederní...

Ztráta čichu při rýmě


RTG hrudníku

DOBRY DEN PROSIM PROKAŽE SE NA RTG ŽEBER I VNITŘNI ORGRANOVY PROBLEM MAMINKU...

Bolest v podbříšku vlevo

Dobrý den, V říjnu mě přítel odvezl do nemocnice, kde mi našli volnou tekutinu...

Bušení srdce hormonálního původu

Dobry den.Pred dvema lety se u me objevilo buseni srdce v klidu.Nejvice kdyz...

Únava, slabost, pocit na omdlení, padání vlasů...

Dobrý den paní doktorko. Ráda bych Vás poprosila o radu s mým zdravotním problémem. Už...

Výron kotníku

Dobrý den, 22.4. mi při nešikovném pohybu ruplo v kotníku (levá noha, vnější...

Aplikace Fraxiparinu po operaci

Dobrý den, jsem 7 dní po operaci litkoveho svalu. Měl jsem tam veliký hematom...

Strava po kolonoskopii

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kolonoskopie. Po kolonoskopickém vyšetření...

Bulka v prsu u muže

Včera jsem zde psal dotaz ohledně bulky v kůži přímo pod bradavkou. Toto je...

Kapky Pamycon

Dobrý den, mohu ke kapkám Pamycon, které jsem dostala na zánět v nose a uších...

Reklama
Zavřít