Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Intolerance lepku

Praktické lékařství Lucie 10.2.2015

Dobrý den, mám dotaz ohledně intolerance na lepek. Po vleklých potížích se zažíváním (střídání průjmů se zácpami, občasné krvácení při stolici), problémech s ekzémy a pálením očí jsem se loni v dubnu propracovala až na alergologii, kde mě poslali na krevní testy. Zde mi vyšel zvýšený Glia deamid IgA - 15.60 U/ml (referenční meze 0-10) a v kategorii humorál. imunity snížené IgE. Jinak i v dalších kategoriích (potravinová intolerance kravského mléka, tk. transgl. IgA, skupina autoprot. org. nsp a autoprot. spc) vše v pořádku v normě. Na alergologii mi bylo řečeno, že mám lehkou intoleranci lepku a mám omezit konzumaci bílého pečiva s tím, že lepek úplně z jídelníčku vyřazovat nemám. Vyřadila jsem zcela pšenici, stravuji se buď bezlepkově, či kde to jde používám žitnou mouku. Potíže ustoupily, ale poslední dobou (cca 1-2 měsíce) mě opět začly zlobit ekzémy (hlavně v obličeji) a mám problémy s nadýmáním. Chtěla bych se proto zeptat, zda je možné, že mi vadí i žito, na které jsem předtím nereagovala, či zda je možné, že trpím celiakií. Na alergologii na základě zmíněných výsledků tuto možnost vyloučili, nedávno jsem ale byla u výživového poradce a ten mě poněkud znejistil, že celiakii prý pouze na základě krve vyloučit nelze. Prosím o radu, jak postupovat dále. Měla bych postoupit další vyšetření, či je to v mém případě zbytečné? Mám zkusit jíst úplně bezlepkově nebo to při mých laboratorních výsledcích není třeba a mám se zaměřit na to, zda mě nedráždí i něco jiného? Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní/slečno Lucie. Střídání průjmu a zácpy a občasná přítomnost krve ve stolici je problémem, kterému by rozhodně měla být věnována pečlivá pozornost. Příčin podobných potíží může být řada, potravinová alergie i celiakie připadají v úvahu (krvácení ovšem není pro celiakii zrovna typické...), může jít ale i o vážnější problém typu idiopatického střevního zánětu (Crohnova nemoc, ulcerosní kolitida). Kožní potíže ke střevním zánětům patří, stejně tak jako k celiakii - je tedy vhodné charakter kožního problému nechat zhodnotit i z tohoto hlediska - některé typy kožních projevů jsou typické (např. tzv. herpetiformní dermatitida u celiakie). Váš laboratorní nález z vyš. na alergologii neukazuje na celiakii (proti svědčí negativita protilátek proti transglutamináze), ale tuto variantu nevylučuje (pozitivita protil. proti deamid. gliadinu). Diagnostický závěr "lehká intolerance lepku", je, s prominutím, poněkud podivný - výstupem vyšetření měla být myslím především informace, zda máte nebo nemáte celiakii, případně nějakou specifickou potravinovou alergii. Doporučení "omezit" pečivo a lepek je z tohoto hlediska také problematické - pokud je předpokládána souvislost lepku a vašich potíží, bylo by pro zhodnocení stavu potřebné jej vyřadit zcela (je i v žitné mouce!). Takže si dovoluji tvrdit (v souladu s tím, co Vám řekl výživový poradce), že z hlediska možné celiakie byl Vámi popsaný diagnostický postup nedostatečný a doporučená léčebná opatření nedostatečně podložená. K vyloučení/potvrzení celiakie by bylo na místě provést krevní testy zahrnující i hladinu IgA (máte-li nízké, může to vést s falešné negativitě testů na protil. proti transglutamináze...), protilátky proti endomysiu (EMA) a hlavně provést endoskopické vyšetření - definitivní zhodnocení lze provést jen na základně biopsie střevní sliznice (bez toho lze 100% diagnosu celiakie stanovit jen za výjimečných specifických okolností za pomoci genetického testování...). Vzhledem k tomu, že v případě potvrzené diagnosy celiakie je pak bezlepková dieta náročné celoživotní opatření, je potřeba diagnózu dostatečně podložit (chápu, že endoskopie je nepříjemná, ale bohužel, bez toho se to opravdu neobejde...). Doporučuji tedy bezlepkovou dietu nedržet, celou situaci znovu probrat s lékařem, který má veškeré informace o dosavadním postupu, výsledcích (píšete, že na alergologii jste se "propracovala") a Vašem zdravotním stavu celkově - měl by to být Váš praktický lékař - a s ním se domluvit na dalším příslušném postupu. Mimo jiné je třeba, jak výše uvedeno, posoudit, zda v úvahu nepřipadá ještě jiný problém než event. celiakie (vzhledem k popisovaným symptomům, především krvácení, by dle mého názoru mělo být provedeno i endoskopické vyšetření dolní části trávicího traktu - kolonoskopie). Doufám, že tato delší a trochu nesourodá odpověď byla pro Vás užitečná a přeji brzké zlepšení stavu.

Související dotazy

Intolerance na lepek a mléko
Dobry den, nedavno mi lekari zjistili intoleranci na...
Intolerance lepku
Dobrý den, už nějakou dobu asi 3 roky mám problémy...
Intolerance lepku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat je možné že bych měla...
Mám alergii na lepek
Dobrý den, mám potíže se zažíváním. Mám alergii na...
Alergie na lepek ??
Dobrý den mám dotaz když sním at světle nebo tmavě...
Intolerance lepku a laktózy
Dobry den, zajima me vysetreni na intoleranci lepku,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Intolerance laktózy

Dobrý den, Je mi 21 let a v prosinci mi přes vyšetření zjistili zvýšenou...

Intolerance laktózy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné "onemocnět" intolerancí i ve 23...

Intolerance laktózy

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli lze bezlaktózové mléko nahradit mlékem...

Intolerance laktózy

Dobrý den. Mám podezření na intoleranci laktózy. Už jako mimino jsem zvracela...

Intolerance laktózy

Dobrý den pane doktore, měl bych na Vás prosím následující dotaz: Minulý...

Intolerance laktózy

Dobrý den, kvůli táhlým problémům s trávením (meteorismus, nafouklý žaludek)...

Intolerance laktózy

Dobry den, uz mam delsi dobu travici obtize pred rokem jsem absolvoval gastroskopii...

Intolerance léků

Dobrý den, před pár lety mi lékař navrhl léčbu migrény v poslední fázi klinické...

Intolerance lepku

Dobrý den, už nějakou dobu asi 3 roky mám problémy s trávením. V 17-18 letech...

Intolerance lepku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je možné že bych měla intoleranci lepku? Trpím...

Intolerance lepku a laktózy

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí zažívací problémy, typu průjmy, bolesti...

Intolerance lepku a laktózy

Dobry den, zajima me vysetreni na intoleranci lepku, laktozy. Pred pul rokem...

Intolerance lepku a únava, péče o kojence

Dobrý den ,před 2 roky mi bylo zjištěno alergie na pšenici ,po půl roce co jsem...

Intolerance mléčných výrobků

Dobrý den. Navštívil jsem lékaře kvuli dlouhotrvajícímu (4 týdny) průjmu. Ten...

Intolerance na kravské mléko

Dobrý den paní doktorko,prosím Vás tímto o radu .Dceři bylo dle krevních odběrů...

Intolerance na laktózu a slabě lepek

Dobrý den, prosím o radu - mám dlouhodobě problémy s nadměrnou plynatostí, vlastně...

Intolerance na lepek a mléko

Dobry den, nedavno mi lekari zjistili intoleranci na lepek a mleko. Je to pro...

Intolerance nebo alergie na kravské mléko

Dobrý den, při imunologickém vyšetření mi byly zjišťeny následující hodnoty:...

Intolerance polysacharidů

Vážený pane doktore, 6 měsíců mne trápí kruté bolesti zad a také částečně břicha...

Intolerance potravin

Dobrý den, už přibližně 2 roky mám problém se žaludkem. Nemůžu sníst cokoli...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky na noze

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu o jaký problém se přesně jedná. Včera...

Předávkování ???

Dobrý den je mi 13 let a dnes jsem si vzala 5 prášků xyzalu 5 prášků ibalgunu...

Tepání aorty

Tápání v břiše. Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na jednu věc, je mi 23 let...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Pupínek na stydkém pysku


Vřídek na šourku

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před měsícem se mi na šourku...

Lék Meloxicam-Teva

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně náhrady za lék Meloxicam-Teva 15mg, jsem...

Alergie na Amoksiklav

Dobrý den. Předevčírem jsem dobral balíček antibiotik Amoksiklav 1mg. Dnes se...

Preejakulát a otěhotnění


Červené fleky pod nehty

Dobrý den, objevily se mi zvláštní červené nehty pod nehty, viz. přiložená...

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Povlak na jazyku a kouření

Dobry den, Asi od června me trápí povlak na jazyku. Nikdy predtim jsem tento...

Růst penisu


Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvrtnutý kotník - přetrvávající potíže

Dobrý den, Před 4 týdny jsem si zvrtla kotník. Ten mi během chvíle otekl...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Předávkování léky

Můj dotaz je jestli existuje lék na předávkování lékem říká se tomu asi antidotum...

Znaménka a pihy


Zkažený sýr v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, resp. ujistit. Jsem ve 30. tt a snědla...

Oranžové zbarvení dlaní

Dobry den, jiz priblizne rok sleduji občasné bezdůvodné skvrny v dlanich, ktere...

Reklama