Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ischias a co dál ??

Rehabilitace Hana 24.4.2019

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně dlouhodobé bolesti v bederní páteři střílející do jedné dolní končetiny až po prsty (prsteníček a prostředníček) budící mě pravidelně nad ránem. Kychnutí a kašel me tez bolí, někdy kdyz déle sedím mi noha brní, buď jen nad kolenem nebo az dolů zase do těch stejných prstů, které jsem psala již výše. Někdy jsou bolesti tak velké, že brečím. Nemohu
vylézt z postele a dlouho mi trvá nez to tzv rozchodím. Přes den zada cítím ale nejhorší je to opravdu v noci a nad ránem. Běhám od čerta k ďáblu a bohužel zatím bezvýsledně. Moje kolečko začalo samozřejmě u mého praktického lékaře, který mne zprvu napsal léky na bolest (diclofenac duo) poté, co léčba nezabírala mne poslal na ortopedii. Tam jsem absolvovala vyšetření pohmatem s tím, že mám zabkokovane SI skloubení, byla jsem odblokována a poslána na RHB, byla mi i 2x aplikovaná razova vlna, ovšem bezvýsledně, takže začalo kolo druhé. Obvodní lékař mi neustále doporučoval antidepresiva, která brát odmítám, jelikož mi nedělají dobře. Moje další cesta mířila na neurologii, kde mi bylo doporučeno CT vyšetření, na tom mi byl pouze zjištěn mírný výhřez plotýnky a spondyloza. Přikládám výsledek z RTG, který se dělal před vyšetřením CT. Na dotaz, jestli by mne pani neuoroložka nemohla poslat na MR mi bylo sděleno, že nemám výsledky na to, aby se vyšetření dělalo, že se většinou dělá před operací. Jak tomu mám prosím rozumět? Nemám nárok? Někde se ty bolesti brát musejí, prý by mohlo jít "jen" o svalovou disbalanci, ale jak si ulevit, když mi cviky, které mi byly doporučeny nejdou z důvodů bolestí provádět, jak bych chtěla. Již 4 měsíce pořádně nespím a jestli budu potřebovat antidepresiva, tak jedině z toho, že jsem vyčerpaná z nevyspání a z neustálých bolestí. A navyšování léků se mi také zrovna nezamlouvá, protože mi nepomáhá vůbec nic, ani Aulin, Ibalgin jediný prášek, který mi zabral byl Palgotal, ale ten jsem si vzala pouze jednou, jelikož mi nedělal dobře, mela jsem mdloby.Připadám si jako simulant, který je zdráv, přitom na pokraji zhroucení z velkých a nepříjemných bolestí. Omlouvám se za delší dotaz, stručněji to nešlo. Předem moc děkuji za Váš názor a přeji hezký den.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, ano je klidně možné že i mírný výhřez ploténky vám může dělat takové nepříjemnosti, ale situace by přece jen měla býti potvrzena a dořešena MR vyšetřením, které přece jen "vidí" poškození plotének lépe než samotné CT a nejlépe rozhodne o potřebnosti případné operace, takže by to jistě stálo za doplnění, antidepresiva v mírné dávce skutečně mohou pomoci jak od nočních bolestí, tak k prodloužení spánku a odpočinku, a určitě bych je ještě zkusil, nejlépe brát na noc před spaním, Palgotal je hodně silný, takže zkusit půlit, nebo napsat poloviční sílu, např. Doreta, zkusit jinou RHB a pravidelný pohyb, jízda na kole, joga a podobně, což může pomoci vyhnout se operaci, záleží samozřejmě na vašem celkovém stavu, fyzické zdatnosti atd., pokud hodně páteř zatěžujete v práci či doma, pak samozřejmě nelze čekat žádné velké zázraky jak od RHB tak ani od případné operace, takže opravdu záleží na spoustě okolností, o čemž bohužel nepíšete, ale je potřeba podniknout veškerá možná opatření, takže nejlépe by vaši situaci měl posoudit RHB lékař, a RHB je samozřejmě lepší možnost než ukvapená operace, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzikální medicína, Fyzioterapie, Rehabilitační lékařství‎, Sportovní medicína‎ Pracoviště: Naprapathy Klinika

Dle popisu potíží a výsledků rtg a Ct , by opravdu MRI asi nic nového nepřinesla.
problém bude jinde. V návaznosti cvičení na správnou léčbu. Nálezy ,které ukazují pomocná vyšetření jsou následek dlouhodobé svalově funkční disbalance. Ty je třeba řešit cíleným a systematickým cvičením , spolu s úprvaou ergonomických podmínek při práci i mimo ni. JENŽE bez "akiuvně fyzioteraopeutické léčby" to nemá valný efekt, nebo dokonce, jako u vás ani cvičit nelze. proto napřes správná léčba, obnovení statiky pánve, zlepšení funkce a svalově funkčních vztahů "aktivně fyzioterapeutickou léčbou. Současně se zlepšením funkce těla je teprve cílené cvičení možné..a má efekt.. Problém je najít správného fyzioterapeuta, který pracuje " aktivně fyzioterapeuticky", není jich mnoho, ale jsou. Na počátku léčby by bylo dokonce vhodnější navštívit lékaře, který takto pracuje. Ten dle průběhu léčby může opět zvažovat i jiné příčiny, jiné možnosti vyšetření. vypadá to a,le ,že situace je u vás tak, jak jsem popsal.

Související dotazy

Ischias
Dobrý den,již před rokem jsem prodělala ischias s lumbagem...
Popis MRI
Dobrý den byla jsem na magnetické rezonanci a mám tuto...
Nálezy CT a MR páteře
Dobrý večer,v r.2015 operace ploténky L4/5,nyní Lumbago...
Popis rentgenu u bolestí zad
Dobrý večer vám pane doktore přejí a moc vás prosím...
Lumbago s ischiasem
Dobrý den mému švagrovi diagnostikovali lumbago s ischiasem,...
Lumbago s ischiasem
Dobrý den pane doktore, po větší fyzické zátěži jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ischemicko-degenerativní změny bílé hmoty

Dobrý den, manželka (65) má jako vedlejší nález uvedeno: dif.mozková atrofie,...

Ischemie

Dobrý den byla jsem na magnetické resolanci a zjistili že mám několik malích...

Ischemie

MUDr. Eva Dogoši děkuji za odpověď na IDK pravé nohy mojí maminky - bohužel,...

Ischemie dolních končetin

dobrý den, u mé mamky (79 let) byla diagnostikována v říjnu 09 ischemie DK...

Ischemie mozku

Dobrý den, asi před rokem a půl jsem byl na MR mozku. Byly mi zjištěné ischemicke...

Ischemie v povodí ACD

Prosím, co to znamená a jaké zdravotní omezení bude trvat na práci - za syna...

Ischemizace placenty

Dobrý den, prisla som o miminko v 21tt, vyvolavali mi porod. Robili mi uz nejake...

Ischias

dobry den zde posilam zpravu od doktoro prosim o nejakou radu pani neurolozce...

Ischias

Dobrý den,již před rokem jsem prodělala ischias s lumbagem a od té doby mě...

Ischias

Dobrý den, je mi 34 nejspíše mám zánět sedacího nervu. Bolí mě od zad noha v...

Ischias, vyhřezlá ploténka


Isicom, Madopar a pivovarské kvasnice

Dobrý den, maminka má Parkinsonovu chorobu. Užívá léky Isicom a Madopar, v poslední...

Iskrenie v ociach

Dobry den , mam 21 rokov a pro prebudeni v noci sa mi pro otvoreni Oci objavili...

Isonoprisine

Dobry den,dostala jsem na imunologii lek na zvyseni imunity a to isonoprisine....

Isoprinosin

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli očkování proti Hpv vakcínou Gardasil...

Isoprinosin a covid-19

Dobrý den. Mám dotaz týkající se braní isoprinosine během onemocnění covid-19. Beru...

Isoprinosine

Hezke odpoledne pane doktore/pani doktorko,rada bych se,prosim Vas,zeptala-zda...

Isoprinosine

Dobrý den od března se léčím na chlamydie a opakovaně. Brala jsem ATB a nepomoly...

Isoprinosine

Dobrý den, v prosinci jsem měl horečky, zaskuby svalu, tiky ve svalech a byly...

Isoprinosine a lecba hpv viru

Dobrý den, před dvěma měsíci měl můj pan doktor oznámil, že mi špatně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Reflux jícnu a nealergické astma

Dobrý den, mám patologický reflux jícnu, na posledním opakovaném vyšetření je...

Zubní potíže

Dobrý den.Prosím Vás o pomoc ,nebo o radu mého zdravotního problému.Než začnu...

Vakuový fenomén


Krev ve stolici při infekčním průjmu


Sekvestr disku

Dobrý den, obrátím se na Vás s velkou prosbou: před třemi týdny jsem udělala...

Bolest a otok palce u nohy

Dobrý den, trápí mne kloub pravého palce nohy, již třetí den je bolestivý, špatně,...

Ucpávání cév a žádanka na vyšetření

Dobrý den, prosím o radu. Dlouhodobě trpím ucpávámím cév. Levou nohu mám víc...

Tlak ve tváři

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. Můj problém budu dosti krkolomně vysvětlovat....

Pití přes den a noční buzení

Dobrý den, je možné aby zvýšený příjem tekutin přes den způsoboval noční buzení,...

Bolest u podpaží

Dobrý den, je mi 19, pravidelně cvičím, a už v prosinci jsem cítil mírnou bolest...

Snížené množství bílých krvinek u 11 měsíčního dítěte

Dobry den, dcerce (11mesicu) bylo pri odberu krve zjisteno, ze ma malo bilych...

Bolest obličeje

Dobry vecer....uz 3den mam silne bolesti v leve casti obliceje,nejdrive jsem...

Recidivující bulka slinné žlázy

Dobrý den, před pěti lety (r.2015) jsem podstoupila expiraci bulky na slinné...

Toxická psychóza

Jelikož jsem od svých 24 do 30 let byl závislý na pervitinu a od 30 let se léčím...

Nutkavé myšlenky

Dobrý večer, je mi 20, Mám OCD a Sociální Fobii , Mám velké Trápení , Často...

Pooperační dušnost

Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po operaci. V květnu jsem měla...

Těhotenství?


Krev u průjmu

Dobry den, chtel bych se optat, abych to tak nejak celé dopodrobna vysvetlil,...

Ložisko v plicích u maminky


Fascikulace a obavy z onemocnění ALS

Dobrý den, loni na podzim mě začaly trápit fascikulace zejména ve stehnech,...

Reklama