Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ischemie

Srdce a cévy E. 13.2.2010

MUDr. Eva Dogoši
děkuji za odpověď na IDK pravé nohy mojí maminky - bohužel, operace není možná - výsledek angiografie v nemocnici, proto byla provedena LSE. Ulékaře jsme byli včera, místo tramalu nasadil zaldiar, který mže brát ve větší míře než tramal. Kontrola za týden - bohužel i přes prášky bolesti ve vlnách velmi velké. Enelbin už prý zvýšit nelze, bere 4 denně. Noha zatím není kritická, ale řekl nám, že nemusí být gangréna, ale že se amputace provádí i pro ty nepřekonatelné bolesti. Škoda, že se na to nepřišlo dřív, bolesti nohou, zastavování bylo již 2 roky před tím, vzdálenost se zkracovala,ale obvodní lékař, neurolog a kožní - kam byla poslána, ji léčili na zavodnění, na růži, nepomohlo, tak na žíly...teprave internista ji poslal na chirurgii a tam už rozjel pan doktor Dejdar vyšetření a poslal ji ihned do nemocnice, když nám ji vrátili, tak znovu na LSE. Je moc hodný, ale řekl nám, že už nám nemá jak pomoci.....Je možné se obrátit na jinou nemocnici kde by třeba provádí pro záchranu nohy něco jiného než PTA nebo bypss - které v jejím případě nepřipadají v úvahu - takto přesně nám řekli v nemocnici podle výsledků z AG.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, paní E.!

Nohy postižené silnou ischemií se bez razantního chirurgického přístupu těžko zlepší. Léčba bolesti je dnes pokročilá a vždy lze namíchat léky tak, aby pacient netrpěl a to i např. v případě bolestí z generalizované rakoviny. Tyto přístupy ne neobejdou bez použití opiátů, k nimž má většina našich lékařů spíše příliš opatrný vztah, přestože se jedná o léky bezpečné, prověřené, tradiční, levné a účinné.

Pokud nepřipadají u maminky v úvahu chirurgické přístupy, pak je jedinou možností snažit se o přirozenou revaskularizaci, tedy o přirozené obnovení krevního toku. To může být v konkrétním případě nemožné.

Důležitá je nízkotučná strava a maximum pohybu nohou. Chodit, co to dá. Když maminka nechodí, ať pohybuje nohama, vhodné je jakékoli cvičení povzbuzující krevní oběh, kolečka v kotnících, strečing, masáže, hýbání prsty u nohou atd.

V pokročilém seniu záleží často na vůli toho kterého pacienta. Tělesné rezervy nebývají již velké, často rozhoduje touha žít a důvody, které člověka drží při životě. Při maminčině pokročilém věku nemusí mít stav nutně výhodné řešení... Na dálku to nemohu posoudit, shora popsané je jen obecným vyjádřením.

Související dotazy

Ischemie dolních končetin
dobrý den, u mé mamky (79 let) byla diagnostikována...
Ischemie
Dobrý den byla jsem na magnetické resolanci a zjistili...
Ischemie mozku
Dobrý den, asi před rokem a půl jsem byl na MR mozku....
Ischemie v povodí ACD
Prosím, co to znamená a jaké zdravotní omezení bude...
Interpretace EKG holteru
Dobrý den. Chtěla bych požádat o vysvětlení vyšetření...
Dotaz
Letos v březnu mi byla diagnostikována ischémie ve...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ischemická choroba dolních končetin

Dobrý den, byla mne diagnistikovana ischemicka choroba dolnich koncetin, mam...

Ischemická choroba dolních končetin

Dobrý den, mám dotaz, mám ischemickou chorobu dolních tepen, neboli arteriosklerosu,...

Ischemická choroba dolních končetin

Dobrý den, jakou mast používat na defekty dolních koncetin - prstu u nohy po...

Ischemická choroba dolních končetin

Dobrý den, Trápí mě zdravotní stav mého dedy. Je to silný kuřák, věk 66 let...

Ischemická choroba dolních končetin

Dobrý den, jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci rozšířené tepny na noze...

Ischemická choroba srdeční

Mám 85-ti letou maminku u které asi před 20- 25 lety diagnostikovali lékaři...

Ischemická choroba srdeční

Dobry den, moj otec ma 66 rokov, je po operacii 3-nadobneho bypassu uz rok a...

Ischemická choroba srdeční

Mám ischemickou chorobu srdeční, poruchu imunity, ulcerozní kolitidu, jsem po...

Ischemicko-degenerativní změny bílé hmoty

Dobrý den, manželka (65) má jako vedlejší nález uvedeno: dif.mozková atrofie,...

Ischemie

Dobrý den byla jsem na magnetické resolanci a zjistili že mám několik malích...

Ischemie dolních končetin

dobrý den, u mé mamky (79 let) byla diagnostikována v říjnu 09 ischemie DK...

Ischemie mozku

Dobrý den, asi před rokem a půl jsem byl na MR mozku. Byly mi zjištěné ischemicke...

Ischemie v povodí ACD

Prosím, co to znamená a jaké zdravotní omezení bude trvat na práci - za syna...

Ischemizace placenty

Dobrý den, prisla som o miminko v 21tt, vyvolavali mi porod. Robili mi uz nejake...

Ischias

dobry den zde posilam zpravu od doktoro prosim o nejakou radu pani neurolozce...

Ischias

Dobrý den,již před rokem jsem prodělala ischias s lumbagem a od té doby mě...

Ischias a co dál ??

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně dlouhodobé bolesti v bederní...

Ischias, vyhřezlá ploténka


Isicom, Madopar a pivovarské kvasnice

Dobrý den, maminka má Parkinsonovu chorobu. Užívá léky Isicom a Madopar, v poslední...

Iskrenie v ociach

Dobry den , mam 21 rokov a pro prebudeni v noci sa mi pro otvoreni Oci objavili...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odlupování vrchní vrstvy nehtu


Bolesti na pravé straně žeber

Dobrý den, už týden mě bolí na pravé straně žeber při lehání si na břicho, smíchu...

Léčba natrženého stehenního svalu

Dobry den, jak se da vylecit natazeny nebo natrzeny predni stehenni sval? Dekuji...

Kdy zaberou antibiotika

Dobrý den,syn 5let,od neděle má angínu večer na pohotovosti dostal Ospen 400...

Příznaky zápalu plic

Zdravim,musí zápal plic vždy doprovazet teplota.?Nebo jaké jsou vlastně nejčastější...

Pálení žáhy a říhání


Zvýšená hodnota bílkovin

Dobrý den, prosím o radu. Jako dárci krve a plazmy mi byly zjištěny zvýšené...

Těhotenství a užívání globulí Polygynax

Dobry den. Chtela bych se zeptat na zavadeci tablety Polygynax. Jsem v 11 tt...

Opakující se gynekologické záněty

Dobry den, jsem ve 26. tydnu tehotenstvi a od zacatku mam problemy s vytoky...

Je nutné při IMC užívat ATB?


Bolesti srdce, arytmie

Dobrý den, už tak 6 let mě trápí starosti s tím, že si myslím, že mám něco se...

Světle hnědý výtok

Dobrý den, za 3 měsíce mi bude 17 let, mám pravidelnou menstruaci která trvá...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Natržená uzdička


Pupínky na těle

Dobrý den,moc Vás prosím o radu-názor. Uz měsíc a pul mě a naše dvě dcerky trápí...

Cytologie

Chtěla jsem se zeptat, minulý týden mě dělali cytologii a ještě nějaké výtěry,...

Konziliární vyšetření

Pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Byla jsem svou gynekoložkou odeslána...

Příušní žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsou za normálních okolností hmatné příušní...

Bolest v krku


Varixy dělohy

Dobrý večer, moc prosím o zodpovězení mého dotazu. Před dvěma měsíci mi můj...

Reklama
Zavřít