Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Itakem a těhotenství

Praktické lékařství Mirka 27.2.2015

Dobrý den, už 5 let se lečím s obsedantně-kompulzivní poruchou. Měla jsem více léků, ale jelikož plánuji založení rodiny můj lékař mi nasadil Itakem 10 mg. Podle něj nemá tento lék žádný vliv na těhotenství a může se během těhotenství užívat, pouze nějakou dobu před porodem se musí vysadit. Chtěla bych slyšet i další názor. Zda opravdu nebude mít Itakem během těhotenství žádný negativní vliv na dítě. Děkuji velice za odpověď

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Mirko. Lék Itakem (s obsahem účinné látky escitalopram) nebyl sice přimo v graviditě cíleně testován, ale je opravdu považován za bezpečný z hlediska ohrožení plodu a průběhu gravidity (byl již užíván velkým množstvím žen, bez problémů). Vyžaduje-li tedy Váš stav dlouhodobou léčbu pokračující i v graviditě, je to rozumná volba. Vysazení (postupné!) v třetím trimestru je (pokud jej stav pacienta z psychiatrického hlediska umožňuje) na místě vzhledem k riziku nežádoucích účinků pro novorozence (zjednodušeně řečeno příznaky "vysazení" léku, mimo to ale léky mohou pravděpodobně přispívat ke vzniku vzácné tzv. perzistující plicní hypertenze novorozenců). Lék je to tedy dobrý, ale ne zcela "nevinný" a jako u každého medikamentu je třeba při jeho užívání v graviditě pečlivě vážit rizika a přínosy - to musí učinit Váš ošetřující lékař a vše Vám vysvětlit.

Související dotazy

Itakem
Dobry den, nove jsem zacal brat itakem. Zaroven s nim...
Itakem a alkohol
Dobry vecer. Chtela bych se zeptat, kdyz beru Itakem...
Tabletka Itakem navíc
Dobry den, uzivam lek itakem 10 mg - 1-0-0K tomu lek...
Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Isoprinosine a lecba hpv viru

Dobrý den, před dvěma měsíci měl můj pan doktor oznámil, že mi špatně...

Isoprinosine a očkování proti COVID-19


Isoprinosine, Rovamycine

Může se brát dohromady rovamycine a isoprinosine?

Isoptin 80

Dobrý den v roce 2013 mi zistili arytmií , byla jsem na kardioverzi , a tím...

Isotretinoin a B5

Dobrý deň. Mám na Vás takúto otázku: Už 10 mesiacov užívam isotretinoin na akné...

Isotretinoin a padání vlasů

Dobrý den, Mám náchylnost ke genetickému vypadávání vlasů a problémy s akné....

Isotretinoin, nežádoucí účinky

Dobrý den, je mi 18 let a už přes 4 roky mě trápí akné, mám střední formu akné...

Isotrexin gel v těhotenství

Jsem nyní v 15 týdnu těhotenství, isotrexin gel jsem užívala ojediněle a lokálně...

Itakem


Itakem a alkohol

Dobry vecer. Chtela bych se zeptat, kdyz beru Itakem 0,5 a z toho jeste jen...

ITP, Prednison


IUD

Dobrý den. Již třetím rokem mám zavedeno IUD Levosert. Za tu dobu jsem nejen...

IUD GyneFix & výtok

Dobrý den, je mi 21 let, před cca. měsícem a půl jsem byla na zavedení nitroděložního...

IUD Gynefix a cysta

Dobry den, nechala jsem si v 18 zavest nehormonalni nitrodelozni telisko Gynefix,...

IUD-výtok

dobrý den,mám zavedeno nehormonální IUD cca měsíc,ale od včerejška mám slabě...

IUGR?

Dobrý den, prosím o radu. Dnes mě obvodní gynekolog po uzt vyšetření odeslal...

Iui

Dobrý den, jsem 17 dní po 2. IUI, zatím jsem nedostala menstruaci, ale domácí...

Iui

Dobrý den, jsem 5. den po iui. Hormonální léčbu jsem neprodělala, pouze jsem...

Iui

Dobrý den, jsem 5. den po iui. Hormonální léčbu jsem neprodělala, pouze jsem...

IUI

Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se Vás touto cestou zeptat, jaký je postup...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Venkovní hemoroid

Dobrý den. Asi od 22.9. jsem zjistil v těsné blízkosti konečníku venkovní hemoroid...

Bolest je zezadu kolene


Obstřik pod CT


Bulka v zadní části temene, pocit bolesti hlavy

Dobrý den, nedávno mi bylo 18 let, pře pár dny jsem zpozoroval v zadní části...

Pálení v krku

Dobrý den, Během neděle mě začalo trápit trochu pálení v krku, během pondělí...

Hrbolek na varleti

Dobrý den , už před měsícem jsem si našel hrbolek na pravém varleti , varle...

Bolest na leve straně podbřišku v těhotenství

Dobry den pane doktore, chtěla jsem se vás zeptat. Jsem ve 14.tt a začalo me...

Náhlý výpadek paměti

Dobrý den, Mám dotaz ohledně náhlého výpadku paměti, dovolte mi abych co nejpřesněji...

Bulka v levé tváři

Dobrý den, asi před dvěma roky jsem si nahmatala bulku v levé tváři asi do...

Antidepresiva generace

Dobrý den paní/pane doktoro/doktore, mám dotaz ohledně antidepresiva Amitriptylin-Slovakofarma...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Obstřik kyčelního kloubu

Dobrý den, chci se zeptat, jaký je Váš názor na obstřik kyčelního kloubu a...

Bulka na sliznici tváře

Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem Vás moc požádat o radu. Náhodou jsem jazykem...

Hypoechogenní ložisko 10x6x8 mm na vyšetření štítné žl.

Dobrý den, chci poprosit o vysvětlení záznamu o vyšetření štítné žl. ze 6.3.2017...

Penis při vzrušení až moc zahli nahoru

Připadami jako bych mel penis při vzrušeni aš moc zohli na horu vadito v něčem?

Kondylomata v oblasti konečníku

Dobrý den jsem gay a mam kondylomata v oblasti konečníku bohužel mě to strašně...

Inkompetence kardie

Dobrý den,zjištěna inkompetence kardie bez zánětu.Nasazena léčba osemeprazol...

Otok po operaci

Dobrý den, chci se zeptat, minulý týden v pondělí mě operovali křížový vaz a...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Pálení v močové trubici

Dobrý den, mám 10 dnů pálení v konečku močové trubice, snad bez výtoku. Byl...

Reklama