Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jaké rozmezí hodnot TSH, ANTTPO a ANTITG je vlastně považováno za normu?

Endokrinologie Jana 22.2.2018

Dobrý den,

jsem po chirurgickém odstranění štítné žlázy v r. 2008, dlouhodobě substituce pomocí Letroxu, nyní dne 22.2. návštěva endokrinologické ambulance s požadavkem na kontrolní vyšetření před plánovaným těhotenstvím. Při odběrech naměřeny tyto hodnoty CA: 2.44, VITD: 91.6, TSH: 0.23<, ANTTPO: 0.09, ANTITG: 4.30>>, FT4: 16.96. Lékařka doporučuje stávající dávkování 100 ug denně +1x týdně 150 ug snížit na 6x 100 ug denně a 7. den jen 1/2 100 ug.
Prosím o sdělení jaký je Váš názor na nové nastavení medikace a jaké rozmezí hodnot TSH,ANTTPO a ANTITG je vlastně považováno za normu?

Děkuji za Vaši odpověď, s pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, co se TSH týče, jeho hodnota po totální thyreidektomii závisí na substituční dávce Letroxu. Před plánovaným těhotenstvím a během něho je ideální udržovat hodnoty TSH do 2.5mIU/l. U Vás je hodnoty TSH ale velice nízká, z důvodu vysoké substituční dávky Letroxu, proto lékařka doporučila mírné snížení dávky Letroxu na týden. Nové nastavení medikace je myslím v pořádku, určitě by jsem doporučila do 1-2 měsíců kontrolu TSH, fT4 aby dávka nebyla zase zbytečně nízká, aby TSH bylo kolem 2.5mIU/l . U protilátek proti thyreoglobulínu a thyreoperoxidáze se neurčuje norma, či rozmezí, ty jsou buď pozitivní, či negativní, obvykle se odebírají 1x za život, opakování nemá přínos pro léčbu. Kvantitativní hodnocení Anti-TPO – protilátky proti tyreoperoxidáze: <35 IU/ml negativní, Anti-TPO – protilátky proti tyreoperoxidáze kvantitativní hodnocení:
<35 IU/ml negativní, hodnoty nad tuto hranici jsou považovány za pozitivní. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, jisté snížení dávkování je na místě, zároveň by ale fT4 nemělo příliš klesnout, hodnoty například mezi 13-16 jsou ideální. Každopádně je zásadní, jaké hodnoty dlouhodobě míváte. Pacienti po kompletním odstranění štítné žlázy mají hodnoty TSH velmi citlivé a můžete i patřit do skupiny, která hodnoty TSH má stabilně nižší než u pacientů se zachovalou štítnou žlázou. Váš endokrinolog jistě zvážil i tuto situaci a nové dávkování mi přijde rozumné, uvidíte za 6-8 týdnů, jak bude dávka "sedět". Každopádně bych se i přesto nebála se o těhotenství pokoušet i nyní, nemusíte další 2 měsíce čekat.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Hodnota TSH
Dobrý den, před 3 roky jsem byla vyšetřena na MR mozku,...
TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
Neplodnost a vyšší TSH
Dobrý den, dne 14.12. jsem byla na transferu embrya....
TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
Zvýšená hladina TSH
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Měla jsem...
Mírně snížená hodnota fT3
Dobry den, me vysledky testu na stitnou zlazu jsou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jaké měření je správné u cukru v krvi.

Byl jsem na prohlídce,kde mi byl změřen cukr v krvi- výsledek 19,4. Měření bylo...

Jake mleko datve 4l u alergie na kravs.mleko

Dobrý den, syn má alergii na kravs.mléko,dáváme mu nutrilon allergy care,ma...

Jaké množství mléka

Prosím o radu, jaké množství mléka by denně mělo vypít dítě předškolního věku...

Jaké mohou být trvalé následky po výhřezu ploténky mezi 5/6 obratlem krční páteře

Před deseti lety jsem absolvoval operaci 5/6 výhřez plotýnky krční páteře (podle...

Jaké multifokální nebo trifokální čočky

Chtěla bych se zeptat jaké multifokální (trifokální) nitrooční čočky jsou v...

Jaké nadstandartní očkování pro děti

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně očkování. Mám tříměsíční dceru,první...

Jaké používat přípravky při výtoku v těhotenství

Dobrý den, jsem v 28 tt těhotentví a začala jsem mít divný výtok a takové trochu...

Jaké prášky brát po mrtvici ?

Dobrý den. Moje mamka 81 let užívá dlouhodobě na vysoký tlak Moduretik a Betaxu...

Jaké probiotika při antibiotikách

Dobrý den, je vhodné užívat Floracor-GI při užívání antibiotik? Beru V-Penicilin...

Jaké příznaky předchází plicní embolii????

Paní doktorko, z osobních důvodů bych ráda věděla, jaké příznaky předchází plicní...

Jaké vitamíny a jiné látky dávat kojenci před a po očkování.

Dobrý den, syn má jít na první dávku Hexavakcíny. Četla jsem různá doporučení...

Jaké vitamíny pro děti

Dobrý den, mám malé děti 5 a 2 roky. Jsou v jenom kuse nemocné. Rýma a kašel...

Jaké vitamíny s Warfarinem

Dobrý den, mám fibrilaci flutteru. Při Warfarinu jsou zakázány skoro všechny...

Jaké vyšetření je třeba podstoupit pro vyšetření příčiny nespavosti

Dobrý den,již více jak dva měsíce spím pouze 3 hodiny za noc.Vždy se vzbudím...

Jaké vyšetření může ohalit srůsty

V prosinci 2010 jsem byl na operaci kde mě byl odstaněný žlučník (jeden 14mm...

Jaké vyšetření může ohalit srůsty v břichu

V prosinci 2010 jsem byl na operaci kde mě byl odstaněný žlučník (jeden 14mm...

Jaké wellnes aktivity mohu využít s trombozou?

Dobrý den, na konci října mám zaplacený wellnes víkend. Momentálně se ale...

Jaké zvolit tělísko?

Dobrý den, chtěla bych změnit druh antikoncepce. Je mi 35 let, mám tři děti,...

Jakého věku se dožívají pacienti bez štítné žlázy?

Dobrý den, zajímá mě, jaký je rozdíl ve výši věku, kterého se průměrně dožívá...

Jakému typu onemocnění odpovídají příznaky, kde se dají diagnostikovat nejlépe?

Dobrý den, před 4 měsíci jsem prodělala silnou rýmu během níž se objevily opary...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest žaludku

Dobrý den, Je mi čerstvě 18 a už asi 7 měsíců mě bolí na žaludku, je to taková...

Antidepresiva - escitalopram teva

Dobrý den, poprosil bych Vás o radu. Praktická lékařka mi předepsala na celkové...

Očkování Boostrix

Dobrý den, před týdnem 11.6. jsem byla přeočkována vakcínou Boostrix (kombinace...

Nosní sliznice


Svědění konečníku a hubnutí


Otok a bolest po vypalování bradavice

Dobrý den pane doktore Predevcirem mi vypalovali bradavici starou pul roku...

Kruhy pod očima

Dobrý den ,mám takový problém .Už asi cca měsíc mě trápí kruhy pod očima ,nejdřív...

Srůsty po operaci slepého střeva

Dobrý den p. doktore(ko) přer časem jsem psala kvůli bolestem v podbřišku a...

Hlasivky,ztráta hlasu

Dobrý den.Už delší dobu - cca čtvrt roku pozoruji,že se mi úplně ztrácí hlas...

Zánět zubu

dobrý den dnes sem byla na trhaní zubu zubař řekl že mám zánět zubu zub vytrhl...

Bolest břicha po operaci

Dobrý den Chci se zeptat v březnu jsem byla laparoskopicky operována s četnými...

Invalidní důchod po operaci srdce

Dobry den.Chci se zeptat zdali kdyz jsem po operaci srdce pri ktere doslo k...

Bolest měkkých tkání krku

Dobrý den. Před pár dny jsem byl na badmintonovém turnaji v klimatizované hale....

Hodnota IgE

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaká je normální hladina Ige a při jaké výšce...

Bolest holeních svalů

Dobrý den, hraji rekreačně hokej ( 1-2 týdně). Můj problém je s bolestí...

Alergie na kravské mléko

Dobrý den, 7-letou dceru dlouhodobě po jídle bolívalo bříško, vždy se zdálo,...

Opakované ranky v oblasti genitálií

Dobrý den, zoufalá se obracím na vás touto cestou jelikož můj gynekolog mi včera...

Dlouhodobý kašel

Dobrý den, Už přes 2 měsíce mě trápí suchý drazdivy kašel. Začalo to bolestí...

Bolest dolní části zad

Dobrý den. Před dvěma dny při fotbalu a prudkém pohybu proklouznutí došlo k...

Opakující se infekce Klebsiella pneumoniae

Dobry den, opakovane se mi vraci bakterie v krku - Klebsiella pneumoniae, kazde...

Reklama
Zavřít