Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je nutná léčba radiojodem?

Endokrinologie Andrea 5.1.2019

Dobrý deň,
mam 29 rokov, 2 deti. Liečim sa na hypertyreozu od roku 2015. Od 1.tehotenstva. Od začiatku beriem propycil bez prestavky, momentalne 1tabl.denne spolu s kyselinou listovou. Nemam ziadne problemy. Citim sa dobre. Posledne vysledky z decembra su TSH 0,01 mIU/l, FT3 6,4 pmol/l a FT4 11,2 pmol/l. Pecenove testy a Krvny obraz v poriadku. Na kontroly chodim kazde 2,3 mesiace. Teraz na poslednej kontrole mi doktor povedal, ze si mam rozmysliet termin na radiojod. K tomu, ale naklonena vobec nie som, keďze mam 2 male deti a neviem si predstavit byt taku dlhu dobu bez nich. Operaciu neodporuca lebo stitna nie je tak velka, ze by ju trebalo vybrat. Lieky, ktore uzivam sa vraj nemozu brat dlhodobo. Chcem sa, ale opytat preco, ked sa citim ok. Niekde som citala, ze mozu sposobit aj leukemiu. Je to pravda? Takto este stale dufam, ze sa stitna da do poriadku, ale ked sa odstrani ostanem na liekoch do konca zivota. Nie je mozne byt na tychtlo liekoch dlhodobo? Teraz este skusam dat stitnu do poriadku stravou. Deti uz neplanujem.

Za odpoved Vam vopred Dakujem

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Andreo, dlouhodobé užívání tyreostatik má celou řadu nežádoucích účinků, např. leukopenie, tedy snížený počet bílých krvinek, nebo hepatopatii projevující se abnormálními jaterními testy. Ohledně nutnosti absolvování terapie radioaktivním jodem nejsem schopna V8m relativně odpovědět jelikož toto není v režii praktického lékaře. NIcméně Váš dotaz přeposílám odborníkovi v oboru endokrinologie, který Vám sdělí svůj názor. VYčkejte prosím na odpověď.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den, bohužel pan doktor má pravdu. Pokud léčba nedostane hodnoty štítné žlázy pod kontrolu a nelze ji vysadit, je potřeba již po 1-2letech užívání léků začít zvažovat operační řešení, případně léčbu radiojodem. Bohužel neznám detaily, které jsou důležité k rozhodnutí, např. jaké protilátky jsou zvýšené, případně pokud je vyšší TRAK, tak jaké hodnoty byly na počátku léčby a jaké nyní. Pak zda se pan doktor pokusil (samozřejmě až po dětech) o razantní léčbu, nebo berete stále stejnou dávku.
Dlouhodobá léčba thyreostatiky může poškodit jaterní funkce, může poškodit krvetvorbu (ale nemyslím, že ve smyslu leukemie - rakoviny) a další...
Léčba radiojodem je šetrná varianta i když po jejím průběhu je otazné, jak na tuto léčbu vlastně zareaguje a zda nedojde k poškození tak velkému, že bude potřeba užívat hormon štítné žlázy v tabletě(tak by tomu jistě bylo po operaci).
Stravou si nemáte jak pomoci, spíše se vyhýbat velkému stresu (stres zánět obecně provokuje).
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Léčba radiojódem
Dobrý den, jsem po odstranění ŠŽ s nálezem papilární...
Je nutná léčba?
Dobrý den, mám hodnoty TSH 3,62 a FT4 10,07. UZ: PL...
Léčba radiojodem
Dobrý den, dočetla jsem se na internetu,že existuje...
Léčba radiojódem
Dobrý den pane doktore. Přítel (23 let) jde 8.04.2011...
Léčba radiojodem
Dobrý den, před půl rokem jsem byla na léčbě radiojodem....
Nutna lecba ?
Dobry den, uz mesic mesic mam zlutozeleny vytok, trochu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je normální, že se pityriasis rosea hojí pigmentovými skvrnami?

Dobrý den, chci se zeptat, zda je normální, že se pityriasis rosea hojí pigmentovými...

Je normální, že se tam vejde jen z půlky?+++++++++++++++++++

Dobrý den, je mi skoro 19 a přítelkyni 17, nedavno jsme spolu spali, přítelkyně...

Je normální, že syn vyrostl za 3 měsíce o 12cm?

Dobrý den. Chci se zeptat jestli je normální, že syn vyrostl za 3 měsíce o 12cm?...

Je nutná artroskopie?

Dobrý den, minulý rok jsem absolvovala artroskopii menisku, kdy mi odebraly...

Je nutná cirkumcize u fimózy ?

Dobrý den, jaké jsou rizika ponechání fimozy bez zákroku. Musí se provést circumcise?...

Je nutná druhá operace?

Jsem po operaci jednoho laloku štítné žlázy,na kterou jsem byla odeslána pro...

Je nutná extrakce zubu při zubním váčku?

Dobrý den, jednou jsem vám už tady psal. Před asi 2 lety jsem měl zubní kaz...

Je nutná hysterektomie?

je mi 41let, jsem měsíc po konizaci děl.čípku s výsledkem - Dg.D061 Carcinoma...

Je nutná kyretáž


Je nutná léčba antidepresivy?

Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem, určený hlavně pro psychiatrickeho lékaře....

Je nutná léčba?

Dobrý den, mám hodnoty TSH 3,62 a FT4 10,07. UZ: PL 15x16x40 a LL 15x12x38mm....

Je nutná obřízka?

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně mojí předkožky. Nikdy v minulosti jsem se...

Je nutná Obřízka?

Dobrý den Chtěl bych se zeptat, jestli je nutné podstoupit obřezání penisu,...

Je nutná omezená hybnost?

Dobrý den Mám rentgenový nález C-syndrom, osteofity dorzalně, výšky těl sníženy...

Je nutná operace

Dobrý den, názory dvou neurologů u nás se liší. Přes půl roku mám bolesti v...

Je nutná operace ?

Mám degenerativní změny středního a dolního úseku křční páteře s kyfotizací...

Je nutna operace deložniho cipku?

Prosim o radu.Pred třemi mesici na cytolog.vysetreni zjištena virova infekce.Nebyla...

Je nutna operace nebo jaky ma byt zpusob lecby-hodne me boli prava noha

Prosim o vysvetleni vysledku vysetreni Ct: L4-5 cirkularni protruze disku medialne...

Je nutná operace nebo ne?

Dobrý den. Prosím o radu jestli je nutná operace nebo ne. Děkuji

Je nutná operace nosní mandle?

Dobry den, dcerka 4 roky ma od lonskeho zari (nastup do skolky) cca kazdych...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vynechání menstruace


Pupínek v puse

Dobry den chci se zeptat v puse na patre se mi objevil asi pred mesicem jako...

Roste mi zub moudrosti?

Dobrý den, o zubech moudrosti jsem toho četl spoustu a většina lidí s ní má...

Je možné vysadit léky na vysoký tlak?


Zánět čelistního kloubu

Moje 16letá dcera trpí už delší dobu zánětem čelistního kloubu zubní, lékář...

Každodenní křupání krční páteře

Každý den někdy i 5x za den když hýbnu krkem , protože cítím , že je ztuhlý...

Bolest v nadbříšku

Dobrý den, cca 6 měsíců mne trápí bolesti v nadbříšku, většinou levé podžebří,...

Vyšetření lymfatického systému

Dobrý den, chci se zeptat kde je možné vyšetřit lymfatický systém. Slyšela jsem,...

Vyndání stehů po extrakci zubů


Bolesti zad a brnění rukou u maminky s malým dítětem

Dobrý den. Jsem na rodičovské dovolené. Synovi je 20 měsíců a mě již (s nalými...

Zimnice a brnění špiček prstů

Dobrý den prosím chtěla jsem se zeptat dost často mívám zimnici a brnění špiček...

Evra náplast a antibiotika

Dobrý den, užívám antikoncepční náplast Evra a dostala jsem antibiotika AmoxiHEXAL...

Mám depresi?

Dobrý den, již mám nějaký ten pátek podezření, že mám depresi i když si nejsem...

Opožděná puberta

Zdravím, je mi 17 let a nevím jestli nemám nějakou hormonální poruchu nebo opožděnou...

Řitní trhlina

Dobrý den, už dříve jsem tu psal o mých problémech s konečníkem. Měl jsem obrovské...

Tvrdá boule pod jizvou

Dobrý den, před 11 dny jsem byla na operaci appendixu. V nemocnici jsem zůstala...

Nateklý nárt

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co mám dělat v případě, že jsem před nedávnem...

Omeprazol


Dát prozkoumání mého případu

Dobrý den paní doktorko, předčasem jsem porodila mrtvé dítě - mělo vývojovou...

Miminko chce chovat

Dobrý den, naše téměř 3 měsíční holčička (narozena císařským řezem v 35. tt)...

Reklama