Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je to kandidoza?

Praktické lékařství Monika 26.2.2014

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu. Uz pres pul roku mam tvrde a nafoukle a bolestive bricho po jidle, hlavne po teplem jidle, delaji se mi afty a padaji mi velmi hodne vlasy. U sve prakticke lekarky sem byla s bolestmi bricha. Ta me poslal do nemocnice na ultrazvuk, kde nic nezjistili a dal uz nikdo nic neresil. Vsechny tyto problemy mam od te doby co mi muj gynekolog predepsal dvakeat po sobe antibiotika, protoze me bolel pohlavni styk, ktery me boli stale, takze ty antibiotika mi nepomohli. Dale mi predepsal hormonalni vaginalni masticku. Jinak uz rok a pul beru antikoncepci. Na internetu sem si cetla o kandidoze a delala jsem si domaci test na kandidozu a ten byl takovy, ze jsem hned po ranu plivla do sklenice s vodou a nechala pul hodiny pusobit a podle popisu na internetu byl test pozitivni. PProto bych se chtela zeptat jestli se u me jedna o kandidozu. Predem dekuji za odpoved a preji hezky den.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Ona to s kvasinkami a chorobami, které kvasinky mohou způsobit, vůbec není jednoduché, a bez možnosti Vás vyšetřit Vám, takto po internetu, jednoznačou odpověď určitě dát nemohu. Zkusím alespoň nastínit některé možnosti. Lékaři zpravidla rozlišují lokální (místní) kvasinkové infekce, které jsou vcelku běžné, a i když zpravidla nejde o nijak vážné stavy, mohou být dosti obtěžující - sem patří právě vaginální kandidózy u žen, dále kvasinky mohou způsobovat různé kožní problémy, ve vlasech mohou navodit tvorbu lupů či vypadávání vlasů, postihovat sliznici trávicího traktu (což se třeba v dutině ústní může projevit právě afty, které pozorujete) ad. Jinou problematikou jsou tzv. invazivní kvasinkové infekce - ty se rozvinou, pokud kvasinky překonají kožní nebo slizniční bariéru a napadnou vnitřní orgány. Tato onemocnění jsou vážná, leckdy i život ohrožující, ovšem většinou se netýkají běžné populace, ale imunitně výrazně oslabených osob (např. lidí po orgánových transplantacích nebo po léčbě rakoviny). Dnes se spekuluje o tom, zda by přemnožení kvasinek v organismu mohlo souviset s takovými stavy, jako chronický únavový syndrom ap., ale jednoznačné vědecké důkazy chybí. Vy popusijete různé problémy, které spolu mohou, ale také nemusí souviset. Především bych Vám doporučila zopakovat gynekologické vyšetření. Nevím, proč Vás Vás gynekolog opakovaně léčil antibiotiky, pokud však byl přítomen bakteriální zánět pohlavních orgánů (což by byl důvod k léčbě antibiotiky), mělo by se vyloučit, zda nedošlo k jeho recidivě, stejně tak by se měla vyloučit, případně léčit akutní kvasinková infekce. Jak potíže při styku, tak bolesti břicha mohou být příznakem onemocnění pohlavních orgánů. Po přeléčení akutní fáze se doporučuje dodržovat určitá opatření, aby se předcházelo opětovnému přemnožení kvasinek v pochvě (vzdušný oděv, dieta aj.). S ostatními problémy bych doporučila obrátit se na Vašeho praktického lékaře. Zná Vás a historii Vašeho zdravotního stavu, má k dispozici výsledky provedených vyšetření, má možnost Vás vyšetřit, může doplnit další testy např. z krve, případně Vás doporučit k vyšetření specialistou, shledá-li to přínosným (např. kožním lékařem kvůli vypadávání vlasů; někdy je v podobných případech vhodné i vyšetření alergologem-imunologem). Testy na kvasinky ze slin jsou nespecifické a k potvrzení kvasinkové infekce v dutině ústní je nutné provést výtěr k mikrobiologickému vyšetření (v dutině ústní se kvasinky nachází i normálně, je nutné nejen stanovit jejich přítomnost, ale rozlišit typ kvasinek a určit množství). Zda-li by Vaše trávící potíže mohly být navozeny přemnožením kvasinek v trávicím traktu, nemohu takto posoudit. Můžete zkusit úpravu diety (především omezit/vynechat sladké, bílé pečivo, zvýšit příjem zeleniny a vlákniny), někdy může pomoci příjem laktobacilů v přirozené formě (jogurty a jiné kysané mléčné výroby), příp. ve formě tablet, které jsou k zakoupení v lékárně. Protikvasinkové působení se také uvádí u některých potravin či bylin (např. česnek, grepfruit, řasa chlorella, houba shiitake, čaj lapacho, z bylin levandule, lichořeřišnice, echinacea ad.), v lékarné lze zakoupit různé kombinované přípravky zaměřené proti kvasinkám, nicméně jde o alternativní postupy, vědecké důkazy pro jejich účinnost jsou vesměs nedostatečné nebo chybí (tedy z pohledu západní medicíny). Pokud Vám tyto postupy nepřinesou úlevu, určitě vyhledejte lékaře. Také by byla vhodná kontrola stomatologem - někdy mohou být zdrojem kvasinek právě zuby či jiný problém v dutině ústní. Přeji Vám, ať se Vaše problémy brzy upraví.

Související dotazy

Kandidóza
Paní doktorko, Když má člověk nechráněný pohlavní styk,...
Kožní kandidóza
Dobrý den, trápí mě Kožní kandidóza. Nezabírá canesten...
Kandidoza
Dobrý den,velmi ráda bych se zeptala již rok mně trápí...
Kandidoza
Dobrý den, bila mi zjištěna ustní kandidoza. Dostal...
Kandidoza
Dobrý den, jsem závodní kulturista a byla mi zjíštěna...
Kandidóza
Dobrý den, už téměř 15 let trpím zdravotními problémy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je to hemeroid?

Nekdy se mi stane, ze po vykonani "velke" potreby najdu na papirku...

Je to hemoroid?

Dobrý den, nikdy jsem neměla hemoroidy, ale ted mam podezření, že mám. Nevím,...

Je to hemoroid?

Dobry den, nikdy jsem nemela hemoroid, ale mam takovy pocit, ze se mi udelal....

Je to Hirsuties papillaris ?

Prosím Vás je možné, že sa mi až teraz, mám 30 rokov, začali objavovať po obvode...

Je to HPV?

Dobrý den, nevím co mám dělat :/ uvnitř vagíny mám nějaké výrustky, nevím jestli...

Je to chřipka nedoléčená nebo nova infekce?

Dobry den,mam dotaz. Jiz mesic a tyden mne trapi nemoc. Zacalo to jako chripka....

Je to infarkt?

Zdarvim! Je mi 16 a už 6 let se mi děje hodně divná věc, jednou do měsíce mě...

Je to jen natazeny sval?

Dobry den. Mam dotaz. Pracuji nyni v zahranici. 2 tydny zpet se mi stal mensi...

Je to jen nízkým tlakem?

Dobrý den, když mi bylo 16 let trpěla jsem hodně nízkým tlakem (80/60), byla...

Je to jen psychika nebo RS

Dobrý den, jsem už psychicky na dně, můj problém začal pnutím v lýtku které...

Je to kopřivka, snad to není ekzém?

Dobry den,prosim nevite co by to mohlo byt?prijde mi to jako koprivka,snad to...

Je to kvasinka?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda by se mohlo jednat o kvasinkovou infekci....

Je to lupénka?

dobrý den. Loni po návratu z dovolené se mi na dlani udělal flíček asi 1cm2....

Je to melanom?

Dobrý den, tohle se mi vytvořilo docela nedávno, je to pořád na stejném místě...

Je to menstruace?

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli jsem to uz dostala a jestli je to normalni,...

Je to měsíc co mi první den menstruace bolely obě nohy

Dobrý den je to měsíc co mi první den menstruace bolely obě nohy,celkový pocit...

Je to mononukleoza?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či pri mononukleoze môže byť príznakom bolest...

Je to mozne tehotenstvi?

Dobry den, od konce zari neberu HA. 7.12. me skoncila menzes. 11.12. jsem s...

Je to možné

Dobrý den mam druhým měsícem antikoncepci Mercilon. V první pauze se mi menstruace...

Je to možné

Mám takový problem v rozmezí mezi menstuaci jsem měla pohlavní styk se dvěma...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšená uzlina

Dobry den,asi pul roku možná déle mam na právem třisle zvětšenou uzlinu asi...

Přeskakování, křupáni v koleni- bez bolesti

Dobrý den, už jednou jsem se zde ptal na výsledek MR po urazu z fotbalu meho...

Oteklý ret


Nechutenství při covid-19

Zdravím, v pátek 8. 3. 2021 jsem byl diagnostikován jako pozitivní, neměl jsem...

Je možné, aby mi antibiotika nezabrala a zánět tam stále je?

Dobrý den, jsou to tři týdny, kdy mi pan doktor trhal zub. Zub musel ven,...

Bolest zad s propagací do stehna

Dobrý den. Dlouhodobě trpím bolestmi zad v oblasti bederní páteře. Ta vystřeluje...

Bolest kyčle po TEP

Přeji krásný den: Velikou prosbu mám.Mám po operaci kyčle (TEP) dva měsíce...

Častá stolice u kojence

Dobrý den. Mé dítko má 2 měsíce a je plně kojeno. Problém který nás trápí je...

Zánět dutin

Dobry den chtela bych se zeptat trapi mne hrozna bolest dutin byla jsem ted...

Bolest krční páteře,brnění levé ruky

Dobrý den,asi 3 měsíce mě bolí krční páteř,nyní bolest už zasahuje až do ramene,pod...

Tlak u kořene nosu

Dobrý den, před měsícem a půl jsem prodělala chřipku s následnou silnou, dlouhotrvající...

Svrab

Dobry den, u strejdy (87) byl diagnostikovan svrab. Zrovna ted lezi v nemocnici....

Hučení v hlavě

Dobrý den, je mi 58 let. Už třetím rokem trpím na hučení v hlavě. V poslední...

Bolest dolních končetin


Secatoxin

Dobrý den, již cca 10 let užívám k prevenci lék Secatoxin Forte, dočetla...

Puchýřky na penisu

Dobrý den, rad bych se zeptal, před 11 dny jsem měl nechráněný pohlavní styk....

Bolest bederní páteře

Bolest v bederní páteři. Jak se lidově říká, bolí mne záda. Navíc jsem před...

Zarostlý nehet u novorozence

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o radu týkající se zarostlých...

Resekce MP pliky

Dobrý den, Tak nakonec jsem prý nic neměl s menisky a napsali mi do papíru že...

Omeprazol


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.