Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jiný problém

Michaela 10.10.2018

Dobrý den , chtěla bych se zeptat byla jsem hospitalizována před 14 dní v nemocnici s bolesti břicha v závěru se zánětem ve střevě dnes jsem byla v gastro poradne kde mi bylo řečeno že bych měla podstoupit kolonoskopicke vyšetření za 14 dní ,prosím o radu moc se vyšetření bojím s přítelem se snažíme o miminko a mám strach že by to vyšetření mohlo mít nějaké následky a nebylo by to v brzké době možné,tak vaham zda na něj jít nyní mě břicho neboli ,ale mám i strach kdyby přeci ve střevě něco bylo otěhotnět bez tohoto vyšetření prosím o váš názor co dělat může mi kolonoskopie ublížit? bude to bolet a co po vyšetření mohu mít nějaké problémy ? Je mi 27 není to brzy na takové vyšetření ?moc dekuji. Doplnění informací: Moc děkuji ještě ve správě mám napsáno že dle serol. Jsem po hepatitidě B vyděsilo mě to při kontrole u obvodní lékařky nic takového neříkala mám se toho obávat vůbec b případě mého plánovaného těhotenství moc děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, doporučuji absolvovat vyšetření co nejdříve. Samo vyšetření by těhotenství neovlivnilo, ale vzhledem k přípravě - pití projímavého roztoku, by bylo vhodné snahu o otěhotnění odložit. V případě ev. nasazení nějaké léčby je nutné se pak domluvit s gastroenterologem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, Michalelo, právě proto, abyste mohla mít miminko a těhotenství probíhalo v pořádku bez komplikací, jděte na vyšetření co nejdříve. I přesto, že Vás nyní břicho nebolí, není vyloučené, že byste mohla mít nějký z nespecifických zánětů střeva jako Crohnovu nemoc nebo ulcerosní kolitidu. To jsou nemoci, které se bez kolonoskopie nezjistí. Pokud by se ve střevě nic nenašlo, pak hurá a můžete se v klidu bez obav pustit do otěhotňování. Kdyby se zjistil nějaký nález, pak bude třeba léčit. Až bude zánět ve střevě zvládnutý, můžete otěhotnět a v klidném průběhu těhotenství Vám bude kromě gynekologa pomáhat i Váš gastroenterolog. Těch 14 dní určitě zvládnete vydržet a pak se domluvíte s lékařem, co bude třeba dál, jestli vůbec něco bude třeba léčit. Jde o to, aby bylo těhotenství klidné a miminko zdravé, ne o to, aby bylo co nejdříve, nemyslíte? K vyšetření Vám napíši toto - týden před vyšetření se dodržuje bezezbytková dieta, tedy asi týden žádné slupky, zrníčka, sušené ovoce, celozrnné výrobky, vláknina, červené maso, vláknité maso, uzeniny. Je to proto, aby ve střevu nebyl nalepené kousky špatně strávené či nestravitelné potravy. Před samotným vyšetřením se dělá příprava projímadly z důvodů vyčištění střeva od zbytků stolice a jídla. To znamená, že po vypití roztoku budete mít průjem. Nežádoucím účinkem někdy bývá podráždění, tlak v břiše, plynatost, někdy nevolnost, vzácně zvracení. Tyto účinky jsou přechodné. Samotné vyšetření se provádí tak, že se vleže na boku konečníkem zavede ohebná tenká hadička, kterou lze prohlédnout střevo a odebírat vzorky tkáně. Střevo se nafukuje, aby se dalo dobře prohlédnout. Hadičkou je natahováno, což může být vnímáno jako nepříjemné, někdy bolestivé. Proto se podává analgosedace - tedy dostanete léky na zklidnění. Po domluvě lze vyšetření udělat i v celkové narkóze. Po kolonoskopii budete několik hodin ležet na dospávacím pokoji. Domů jeďte v doprovodu a neřiďte kvůli účinkům léků na zklidnění.
Po kolonoskopii se bude střevo vracet do původní polohy a bude odcházet plyn, který byl do střeva nafouknutý. Můžete pociťovat pobolívání či tlak v břiše a pár dní může trvat, než bude stolice taková jako obvykle. Střevo můžete zatěžovat postupně nedráždivou stravou podobnou jako před kolonoskopií podle toho, co Vám lékaři po kolonoskopii řeknou. Žádná zvláštní opatření ale obvykle nejsou potřeba.
Takže jednoduchá odpověď na Vaše dotazy je taková, že zatím těhotenství odložte, jde jen o relativně krátku dobu. Nechte se vyšetřit, případně léčit, poraďte se gastroenterologem a nemějte z ničeho obavu, vyšetření se dělává běžně i mladým lidem. Kdybyste náhodou v době vyšetření již těhotná byla, pak to řekněte gastroenterologovi, nicméně zatím doporučuji používat při sexu prezervativ.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Michaelo, je třeba, abyste se na výsledky odběru zeptala Vašeho lékaře. Je důležité, jaké odběry se Vám dělaly, kdo je hodnotil atd.. U vyšetření na žloutenky se může vyšetřovat více ukazatelů, různé protilátky, jaterní testy, přítomnost viru v krvi atd.. Protože nepíšete, jaké přesně testy Vám byly dělané, pak těžko soudit, co takový výsledek znamená. Mohu Vám jen napsat, jak myslím, že to je. To, co se běžně vyšetřuje, jsou protilátky proti povrchovému antigenu viru žloutenky B, jmenuje se to Anti-HBsAg. Pokud tato hodnota byla zvýšená, znamená to, že jste buď prodělala žlouteku typu B, nebo máte za sebou očkování proti žloutence typu B. Pokud jste očkovaná nebyla či o tom nevíte, pak je třeba, abyste se nechala dovyšetřit. Vyšetření může udělat praktický lékař nebo lékař gastroenterolog, ostatně tam půjdete na kontrolu, tak se s nimi můžete poradit. Vyšetřují se pak z krve další protilátky, pak viremie, tedy kolik DNA viru máte v krvi, pak se dělají jaterní tesyt, ultrazvuk jater a další dle výsledku. Stran těhotenství je to tak, že pokud by byly protilátky po očkování, pak je vše v pořádku a otěhotnět můžete, až budete vyšetřená a případně zaléčená stran zánětu ve střevě. Kdyby se zjistilo, že jste prodělala žloutenku typu B, budete muset podstoupit výše uvedená vyšetření a podle toho, jak dopadnou, se pak poradit s lékařem gastroenterologem či hepatologem (odborník na játra), jak postupovat, zda se bude léčit a kdy můžete otěhotnět. Přeji Vám, aby výsledky vyšetření dopadly co nejlépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Jiný problém
Dobrý den , chtěl bych se zeptat pícha mě pod žebrem...
Jiný problém
Dobry den, chtela bych se zeptat,jiz delsi dobu (asi...
Jiný problém
Dobrý den, léčím (natírám) kyselinou mravenčí bradavice...
Jiný problém
Dobrý den asi před měsícem se mi v třislech a na krku...
Jiný problém
Dobrý den. Měl bych dotaz. Kdyby se stalo, že by se...
Jiný problém
Zdravím. Dnes mi odeslala paní doktorka Eva Dogosi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiný problém

Dobrý den, první problémy mi začaly cca před rokem, kdy jsem si bez tréninku...

Jiný problém

Dobrý den, Po prodělaném nachlazení provázeném silným kašlem (přeléčeno antibiotiky)...

Jiný problém

Dobrý den, chci se zeptat zda je velké riziko otěhotněni, když jsem na konci...

Jiný problém

Dobrý den ,mi 26let mužů se zeptat? Ja pořad dlouho době váhání ze žena bude...

Jiný problém

Vážení lékaři, mám dlouhodobě problém s chůzí-bolesti v koleně. Jsem po operaci...

Jiný problém

Dobrý den, 25.1.2018 mám jít na laparoskopii slepého střeva a jelikož beru antikoncepci,...

Jiný problém

Už několik dní mě trápí občasné svědění v oblasti konečníku,při stolici bolest/pálení...

Jiný problém

Dobry den, dnes se mi stala velmi neobvykla vec, cca 1/2 hod po sexu s pritelkyni...

Jiný problém

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli lze při sigmoideoskopii na první...

Jiný problém

Dobrý den, Předem píši to, že jsem objednana k lékaři, ale než tam zajdu chtěla...

Jiný problém

Dobry den,jak procitam veskere clanky tak premyslim jestli je nepsal nekdo z...

Jiný problém

Dobrý den, po nástupu teplých dní, se mi na dolních končetinách otevřely jakési...

Jiný problém

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Už týden mám pocit plného (nafouklého) břicha,nejde...

Jiný problém

Vážená paní doktorko/doktore, již se delší dobu léčím s RS. Mám problém s těhotenstvím,...

Jiný problém

Dobrý den, je možné, že jsem se ve 25 + 6 tt nakazila HSV-2. Dosud jsem genitální...

Jiný problém

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně klistove encefalitidy. V neděli to...

Jiný problém

Jsem půl roku po lehké mozkové mrtvici. Od té doby stále kolapsy.Každý měsíc...

Jiný problém

Dobrý den, občas když jdu na velkou, najdu krev na toaletnim papiru (trochu)....

Jiný problém

Dobrý den. Cca před půl rokem se mi vytvořil výrůstek na kloubu na malíku pravé...

Jiný problém

Dobry den, byl jsem u kožního a tam mi rekli ze to nic neni ale budu radši za...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zpoždění nenstruace,bolavé bradavky

Dobrý den,mám problém s menstruací už celkem dlouho. Od 15 let jsem užívala...

Rozestup břišních svalů

Dobrý den jsem rok po druhém cisařském řezu. Snažím se cvičit abych se dostala...

Vysoký tlak krevní

Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest vrcholu hlavy predtim...

Bolest svalů

Dobry den, poslednu dobu ma zacali pobolievat svaly, pri normalnych cinnostiach,...

Prohmatání podbřišku a poškození plodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohlo důkladnější prohmatávání podbřišku...

Rozestup břišních svalů

Dobrý den, po porodu mi zůstal rozestup břišních svalů. Je to již 5 let a kromě...

Tetování

Chtěl bych si nechat udělat tetování, ale cca za měsíc mám jít na plastiku kotníku,...

Vysoký krevní tlak a tepová frekvence

Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od dubna jsem v dlouhém stresu...

Prohlubně v kůži po aplikacích Depo Provera

Dobrý den,kožní lékařka mi nepomohla,pokusím se zeptat vás,zda máte zkušenosti...

Kavernom

Dobrý den, stalo se mi, že jsem v práci zkolabovala a ztratila vědomí, nic...

Masivní krvácení do komor mozku

Dobrý den, v sobotu mého manžela převezli letecky do nemocnice Na Homolce v...

Rozestup břišních svalů

Dobrý den jsem po třetím cisářském řezu-posledni těhotenství z Ivf-celé těhotenství...

Tetování

Dobrý den, rád bych se zeptal zda je možné dostat rakovinu z nebareného tetování?...

Vysoký tlak krevní


Tetování

Dobrý den, od roku 2011 trpím strachem z nemoci ALS. V tomto roce se mi začaly...

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den, 6.10.17 jsem byla na běžné gynekologické prohlídce. Paní doktorka...

Prohlubně na spáncích

Dobrý den, mé spánky jsou na obou stránách jakoby propadlé dovnitř. Jsou užší...

Rozestup břišních svalů

Dobrý den, pane doktore, po druhém těhotenství (před 6 lety) mi zůstalo docela...

Pálení v pochvě

Dobrý den, mám takový problém, často se nevídame s partenerem, takže máme třeba...

Vysoký krevní tlak


Zavřít reklamu