Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jiný problém

Trávení Lenka 28.12.2018

Dobrý den,

trapi mě několik problému.
Opakuji se mi bolesti břicha a zad už 14 dni, které zacaly po kapacce na uvolnění svalu a pote, co jsem snedla sendvic z benzinky. Ale souvislost to asi mít nebude (zmiňují radeji vše). Celkove to zacalo to bolestmi podbrisku (cekala jsem menstruaci, ta ale prisla až o týden pozdeji) trochu pálením při močení, které přestalo a přidaly se strevni potíže. Proste vsechno nějak najednou. Nejdříve par dni žlutá stolice, nechut k jídlu, bolest levého podzebri. Po par dnech se stolice upravila, nechuť k jídlu se zlepšila. Někdy nevim, jestli bolí víc břicho, nebo zada. Mam bolesti hlavně na levé straně zad a břicha. Někdy cela strana, jindy jen podzebri v břiše, pak trojúhelník, na dotek tvrdý (jako namozene svaly). Pak zase bolí jen podbrisek. Jindy mam spis pocit, jako když mě táhnou jen zada. Bederní, lopatky, bolest v různých mistech v zádech na dotek, záleží dost na poloze. Mam citlivá zebra na dotek. (Před měsíce jsem docházela na rehabilitaci a tam mi řekli, ze mam problém s pravou lopatkou, ale jde to od levé lopatky).
Břicho na dotek skoro nikdy nebolí, kromě občas v trojuhelniku a někdy v podzebri (ale to je spis bolest ze si tam porad podvědomě sahám). Byla i zvýšena teplota 37.2. Ale ta se teď objeví už jen občas.
Krevni testy mam v norme, jaterní, amylaza, urea a kreatinin vše ok. Jen male množství krve v moci (odběr proběhl 5 dni před menstruaci).
Jsem 6 tydnu po samovolnem potratu a kyretazi. Problémy se zacaly stupňovat týden po operaci. Ale gynekologicky prý vše ok.
Ma obvodni se na mě jen směje a říká, ze z krve se nic neukzalo a nic mi není.
Nutno ale říci, ze potíže s trávením mam delší dobu. Dá se říct rok. Vždy se mi vzala krev a nic. Už před rokem jsem si stěžovala na bolest v levém podzebri, ale na sonu v únoru 2018 se nic neukazalo. Mam pocit jako když mě tam něco vadí a tlačí.
Dále mam 10 mm posunutou plotenku v bederní páteří L5 S1a hnutou krční pater.
Problémy jsou nejčastější, když se déle valim, nebo se proste nehybu či špatně sedím v ohnutym krkem. V pohybu jsou bolesti také, ale jiné, ty jsou spíše od bederní patere a znám je. Bricho mě někdy picha a bolí i při chůzi, ale proste nejhorsi to je v klidu a dost to záleží na poloze.
Muže to byt hlavně od zad? Obvodni je až 2.1.a určitě k ni zajdu, ale jen už mam strach proč to bolí už dva týdny. A týká se to i břicha a jsou to bolesti, které neznám. Napadly mě ledviny. Maminky synovec prodělal selhání ledvin a je dva roky po transplantaci. (Geneticky je to prý ze strany, která s nami není pokrevní). Ale děsí mě, ze to někdy více bolí v tom břiše a podzebri a citim tam něco špatně. Nebo to je z psychiky a potratu? Bylo to chtene a první těhotenství, trpím na stavy úzkosti a ty se mi teď dva týdny zhoršují, když nevim, co mi je.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, doporučovala bych Vám požádat Vaši praktickou lékařku o odeslání na gastroskopii a kolonoskopii. Zatím by bylo třeba dodržovat dietu s omezením tuků a cukrů, strava by měla být spíše kašovitá až tekutá, nenadýmavá. Je nutné omezit koření, vyloučit bublinkové vody a alkohol. Je ale třeba dodržovat pitný režim. V případě zhoršení bych doporučovala co nejdříve vyšetření na interním oddělení v nejbližší nemocnici. Psychika může zdravotní potíže vyvolávat nebo zhoršovat, ale je třeba vyloučit i jiné možné příčiny.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní,
nelze jen tak říci, co Vám je. Je škoda, že máte z praktického lékaře dojem, že se Vám směje, protože je to právě on, kdo by Vám mohl a měl reálně pomoci. Konkrétně by se mělo rozlišit, zda jsou Vaše obtíže: 1) psychické nebo funkční, 2) od páteře, 3) organické. Jedno z uvedených možností, nebo kombinace.
Nejdůležitější je vyloučit organické onemocnění (zažívacího traktu, gynekologické ev. nové změny na páteři), a to jednak laboraorními odběry na základní vyšetření (nevím, jak staré je to Vaše vyšetření?), jednak sonograficky, ev. rtg páteře a/nebo neurologické vyšetření. Pokud jsou obtíže nové a/nebo mají nový charakter, jsou staré výsledky nepodstatné a musí se provést nová vyšetření (laboratoř, sonografie břicha). Zvážila bych gastroskopii, jednak se tím vyloučí případná gastritida, která je poměrně častá, žaludeční vředy, ale je možné i odebrat vzorek z dvanáctníku na vyloučení celiakie (byť nepopisujete potíže učebnicově, tyto nemoci jsou zkrátka poměrně časté a bolesti v "trojúhelníku" mohou k tomuto patřit). Kolonoskopii, pokud budete mít odběry krve bez patologie, bych neviděla jako nezbytnou. Zatím bych jedla obecně dietní stravu - lehčí jídla, žádný alkohol, nekouřila. Nevím, zda jste byla nyní na kontrole na gynekologii, pokud se objevily nové břišní obtíže od kontroly na gynekologii (bolesti podbřišku, ale i v bederní oblasti-ledvin), navštivte gynekologa.
Obtíže, které popisujete (bolesti v oblasti žeber, v podžebří, ale i v podbřišku, obtíže horší po delším ""válení se" - ano, mohou být i od páteře a Váš popis pro to imponuje. Pokud Vám bude vyloučena interní a gynekologická organická příčina (žaludek, ledviny...), je možné, že to je od páteře.
Nakonec vězte, psychika je častou příčinou zažívacích obtíží, bolestí břicha, může zhoršovat i jinak banální onemocnění, skutečně zážitky spojené s potratem mohou odstartovat bolesti břicha...nicméně pokud Váš lékař bude toto tvrdit, tak by se neměl smát, že Vám nic není, ale měl by Vám nabídnout řešení jiná - třeba psychoterapii, každopádně osobní rozvoror s ním by ji mohl také docela dobře suplovat (v některých případech stačí pacienta prostě uklidnit), to, že člověk nemá organické onemocnění, ale má prostě problém neorganického původu, neznamená, že si ho vymýšlí (existují i fuknční poruchy, kdy se sice nic nenajde, ale člověku se vážně střeva hýbou moc málo nebo naopak moc, byť se to také nejúčinněji řeší psychoterapií, tak to neznamená, že člověku nic není).
Každopádně, sama zvažte, pokud jsou Vaše obtíže akutní, nechte se neprodleně vyšetřit na interní ambulanci v místě bydliště jako akutní pacient. Pokud toto snese odkladu, obraťte se na svého praktického lékaře, ev. svého neurologa a gynekologa v nejbližší pracovní dny.
Přeji vše dobré, Anna Prchlíková

Související dotazy

Jiný problém
Dobrý den, předem se trochu omlouvám se svůj dotaz,...
Jiný problém
Zdravím. Už nějakou dobu mám problémy s ospalostí,...
Jiný problém
Dobrý den, mám problém týkající se mého penisu,...
Jiný problém
Dobrý večer, chci se jen zeptat, trápí mě stehovavé...
Jiný problém
Dobrý den, ještě dodatek k předchozímu dotazu. Před...
Jiný problém
Dobrý den, léčím se na psychiatrii s depresemi. Můj...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiný problém

Dobrý den, bude to už zhruba 6. rokem, kdy mě trápí nepřetržitá bolest/dráždění...

Jiný problém

Dobrý den, prosím o radu. Již 3 měsíce mě trápí bolest horních končetin v oblasti...

Jiný problém

Dobrý den. Je mi 14 let, už delší dobu mě trápí pálení při močení a celkově...

Jiný problém

Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit o srozumitelné přečtení lékařské zprávy,...

Jiný problém

Dobrý den chtěla bych se zeptat před 14dny jsem nastydla.zánět pochvy a k tomu...

Jiný problém

Dobrý den, je mi 20 let. Poslední půl rok mám značné problémy. Nejprve jsem...

Jiný problém

Dobrý den už tentokráte naposledy. Ještě mi nebyla zodpovězena v předchozích...

Jiný problém

Od června mě trápí noční pocení na temeni hlavy a v oblasti zad.Mám CHOPN,o...

Jiný problém

Dobrý den , Chceme se zeptat na dceru která bude mít za krátkou dobu 6 let. Dcera...

Jiný problém

Dobrý denje mi 44 let a skoro 4 roky mám teto potiže- bolest v levem nadbřišku...

Jiný problém

Dobry den, stava se mi tak jednou mesicne, ze me boli u praveho vajecniku a...

Jiný problém

Dobrý den, nevím na jakeho odbornika se v tomto pripade obratit. Spatne se...

Jiný problém

Dobrý den, Je tento výsledek EKG Holtera indikací k předepsání betablokátoru? Děkuji.

Jiný problém

Dobrý den, po 1,5 měsíčním užívání antikoncepce Torri, mě začalo bolet lýtko...

Jiný problém

Dobrý den, Už asi tyden mam problemy ohledne zdravi.Zacalo to na me nocni smene...

Jiný problém

Dobrý den, chci se zeptat, po stranách jazyka mám takový belavy povlak , je...

Jiný problém

Dobrý den, Mam dotaz dnes uz asi tak tri hodiny to trvá.. me zacala bolivat...

Jiný problém

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, už pár měsíců spím strašně dlouho a jsem i...

Jiný problém

Dobrý den, dnes jsem se na konzultaci s lékařem neurologem dozvěděla, že mé...

Jiný problém

Dobrý den,prosím o info ohledně problému,kterým je vynechání menstruace.Je mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antibiotika na stafylokoka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár otázek a zda byste nevěděli, co mi je. Byl...

Zhmoždění nervu při cvičení.

Dobrý den, mám problém s tím, že jsem při včerejším cvičení na bradlech ucítil...

Bulka v ústech


Vyšší leukocyty

Dobrý den. Byla jsem na vyšetření srdce a díky tomu si dr. vyžádal i vyšetření...

Anémie z nedostatku železa

Dobrý den, lékař mi při preventivní prohlídce zjistil nedostatek hemoglobinu...

Zánět dělohy

dobrý den chci se zeptat prodělala jsem zánět v děloze a brala jsem antibiotika...

Zvýšená kyselina močová v krvi


Furolin a alkohol


SCHIZOFRENIE

Dobrý den,jak se diagnostikuje schizofrenie a jak je potvrzená ,čím Děkuji

Bakteriální vaginóza


Bolestivá boule na tříslech

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Před pár dny se mi udělala boule na tříslech.Ze...

Zvětšená játra která jsou zdravá


Bolest zad


Poškození periferních nervů


Pád na kole na zápěstí


Alkohol a kortikoidy

Dobrý den. Mám Crohnovu chorobu a užívám každý den ráno 3 tablety Entocortu. Alkohol...

Anální trhlina

Dobrý den, můj partner byl před třemi dny na zákroku s anální trhlinou. Chtěla...

Natržený křížový vaz


Výrůstky na malých stydkých pyscích

Dobrý den, pane doktore / doktorko, před pár dny jsem si objevila náhodou...

Down syndrom,epilepsie,alzheimer

Dobrý den paní doktorko,můj bratr 34 let má down syndrom.Tento týden mu diagnostikovali...