Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kašel a nejasné imunoELFO

Plíce, dýchání Kateřina 7.2.2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li jsem léčena správnými antibiotiky.
V listopadu jsem onemocněla,měla jsem strašný dráždivy kašel, bolest na prave straně hrudníku a jelikož se mi nijak neulevilo, dostala jsem antibiotika. clarithromycin jsem dostala na 7 dni po 12h. Po dobrání jsem se stále necítila dobře, únava a neustálý pocit si odkašlat, proto jsem po 10 dnech navštívila znovu lékaře, byla mi odebrána krev a bylo zjištěno že mám nález Mycoplasma pn. Konkrétní hodnoty Iga 0,92 ; IgG 4,12 ; IgM 4,50. Dostala jsem tedy znovu ty sama antibiotika, tentokrat na 14 dni. Nic méně průběh stejný. Stále jsem se necítila dobre, velká únava a nutkání odkaslavat stále. Sla jsem tedy znovu k lékaři, byla mi znovu odebrána krev na Mycoplasmu, plus lékař připsal i rozbor na černý kasel. Mycoplasma IgG klesla pouze na 3,95 proto mi byla dana antibiotika znovu tentokrat Doxyhexal 200, s tím ze po 10 dnech užívání přijdu na kontrolu. Při kontrole po 10 dnech přišel zbytek výsledku. Sam lékař si s tím úplně nevěděl rady. Ve výsledcích bylo napsáno vysoký titr proto Bordetella parapertussis- pravděpodobně se jedna o infekci. A poznámka: sporný nález. Lékař si nevěděl rady, byla jsem poslána na plicní, na plicním mi řekli ze se tímto úplně nezabývají ale ze se s někým poradi. Paní doktorka na plicním mi předepsala další dvě krabičky Doxyhexalu 100 (20tablet dalších). Dobiram poslední krabičku, jedniu je mi lépe další den zase kašlu. Marodim už 3 měsíce a jsem z toho už nešťastná jak chodím od lékaře k lékaři a stále se necítím fit. Můžete mi prosím Vám poradit, zda-li jsem spravne léčena a správnými léky? Nevím už kam bych zašla abych se konecne vyléčila. Předem Vám mockrát dekuji za odpověď.

Doplňující informace:
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za odpověď. Ještě pro doplnění, byl mi dvakrát dělán RTG plic v prosinci a i teď na začátku února. Výsledky byly v pořádku. Vzorek vykašlaneho hlenu mi nikdo neodebíral. Momentálně kašlu ale bez hlenu. Pořad se mi zdravotní stav mění, jeden den je mi lépe další den zase bolesti na hrudniku, kašel a únava. Proto se obavám, zda antibiotika zabrala a jak nejlépe postupovat dále.

Odpovídá lékař:

Vážená paní/slečno Kateřino.
Je mi líto vašeho několikaměsíčního trápení. Bohužel kašel dovede potrápit i několik měsíců. Plicní lékaři to někdy hodnotí jako parainfekční kašel, který přeléčí někdy jen antitusiky, někdy ATB. Z přiložených materiálů opravdu vysvítá nejednoznačnost imunologického vyšetření. Výsledky mohou být zavádějící a opakovaní často nepřinese očekávaný výsledek.
Nasazené ATB PL či plicním lékařem jsou běžná ATB, která se dávají.
Ve vašem popisu jsem nenašla zda jste také dávala sputum / vykašlaný hlen/ do speciální nádoby. K vyšetření na mikrobiologii a pokud se najde patol. nález. Dělá se citlivost tohoto patol. kmene na jednotlivá ATB. To bych ze z vlastní zkušenosti doporučila. Pak jsem také ve vaší zprávě nenašla zda Vám někdo dělal SKGM hrudníku. Předpokládám, že na plicním jistě. Asi s negativním výsledkem. Pokud je to více než tři měsíce doporučila bych kontrolní rtg plic.
Je ke zvážení navštívit vyšší pracoviště plicní. Rozhodující je Váš současný klinický stav. Zda pozorujete aspoň částečné zlepšení či nikoliv.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Kateřino, serologie černého kašle je obtížně interpretovatelná, protože je populace očkovaná, pokud chceme diagnostikovat přesněji, bylo by vhodné doplnit výtěr z nosohltanu na PCR. Nicméně pokud jste byla přeléčena 14 dní klaritromycinem, tak je to dostačující i na černý kašel. Pokud navíc nyní dobíráte doxycyklin 21 dní, tak je to dostačující na Mycoplasmu (a sice "off label", ale mělo by zafungovat i na černý kašel). Tedy po dalších infekcích bych nepátrala, předepsaná antibiotika jsou v pořádku, další bych ale neužívala. Mycoplasma se kultivovat skoro nedá (musí se na kuřecích zárodcích, nikoliv na běžné plotně, vyhrazeno v podstatě pouze pro experimentální účely), Bordetella je také obtížně kultivovatelná, musí být za speciálních podmínek na speciální půdě, běžně se také neprovádí, bakterie bývá dobře citlivá k empiricky podávaným antibiotikům. Může se jednat o koincidenci černý kašel + mycoplasma dohromady, infekce a zejména rekonvalescence může opravdu trvat dlouho... Nyní Vás může obtěžovat postinfekční kašel, kromě antitusik se dá spekulovat i o předepsání foukaček (Ventolin), které mohou pomoci uvolnit průdušky. Černý kašel je problém spíše horních cest dýchacích, tam se příliš symptomatická léčba zacílit nedá, snad jedině Tusssin na noc, nebo Kodein, nebo Prothazin na noc - vše jsou ale léky symptomatické, neřeší příčinu, jen uleví. Pokud kašel trvá a bude trvat dlouho, uvažte i jinou možnou etiologii kašle - konkrétně alergii (můžete zkusit antihistaminika 2x denně Zyrtec + snahu o eliminaci alergenů - srst atd.), neuškodí to, i kdyby to bylo nakonec zbytečné. Nakonec je možné alergologické vyšetření. Pokud by ani toto nepomohlo a kašel trval, tak by bylo na řadě už podrobné plicní vyšetření, které už ale směřuje k vyš. jako je CT angio plic a/nebo bronchoskopie k vyloučení záludnějších příčin. Držela bych se plicního lékaře a jeho rad. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Kašel
Dobrý den chci se jen zeptat jestli na pruduskovy kasel...
Kašel
Dobrý den, 30 let, bez nadváhy, epileptik, kuřák (cca...
Kašel
Dobrý den, obracím se na Vás s chronickým kašlem....
Kašel
Dobrý den mám dotaz na začátku dubna jsem začala jezdit...
Kašel
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně kašle. Již...
Kašel
Dobrý den, mám 74 letou maminku. Trpí kašlem, který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel a horečka

Zdravim, vcera jsem mel horecku cca 39,2 stupne. Dnes jsem v poradku ale cely...

Kašel a horečka

Syn se vrátil z Holandska s 3 dny trvající horečkou, hlenovitým kašlem.Návštěva...

Kašel a chrapot

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jak mám to astma a i k tomu chraptim. Myslíte...

Kašel a jeho léčba

Dobrý den. Mám jen dotaz. Mohu k nápoji ACC long hot drink, který si dávám jen...

Kašel a jiné obtíže - vysoký krevní tlak

Dobrý den, ráda bych si trošku objasnila svoji situaci. je to již 5. týden,...

Kašel a jiné obtíže.

Dobrý deň, ja som už písal ohľadne dlhodobého kašľa, dotaz #376072, aj keď...

Kašel a klimatizace?

Dobrý den, prosím o radu - od června letošního ruku mam kašel. Kašlu od té doby,...

Kašel a knedlík v krku

Dobré ,krásné odpoledne :-) Chtěla jsem se zeptat,již delši dobu mě trapi kašel,mam...

Kašel a nález na rentgenu

Dobry den mam prosbu mela jsem dva mesice kasel na navsteve u obvodni lekarky...

Kašel a nález na RTG snímku

Dobrý den, syn 9 let neustále kašle. Byli jsme na rtg, ale lékařka řekla, že...

Kašel a nevolnost

Dobrý den, již asi 3-4. týdnem mě trápí nevolnost a nepříjemný kašel, který...

Kašel a opakované užívání antibiotik

Dobrý den,mám 3,5 letá dvojčata a neustále marodí s kašlem.Naposledy jedna dostala...

Kašel a pálení

Dobrý den, již delší dobu mě při kašli pálí na levé straně, myslím si, že jsou...

Kašel a pálení

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně pálení na plicích. Včera večer jsem...

Kašel a pálení nohou

Dobrý den, druhý den beru antibiotika megamox 1g, a kapky ditustat, mám silný...

Kašel a potíže s polykáním

Dobrý den, prosím o Váš názor. V lednu mě něco nutilo pořád odkašlávat, celý...

Kašel a pozitivní pep test

Dobrý den, moje lékařka mi diagnostikovala streptokoka a nasadila na léčbu...

Kašel a prednison

Dobrý den. Paní doktorka Anna Svatová Bodnárová chtěla vědět můj stav chtěla...

Kašel a průjem

Manželka dlouhodobě kašle, vždy několikanásobné zakašlání dosti hluboké po několika...

Kašel a příznaky virózy

Dobrý den. Od pátku s dcerou (5 let) kašleme a já mám zvýšenou teplotu, vždy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Je to hemeroid?

Nekdy se mi stane, ze po vykonani "velke" potreby najdu na papirku...

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Čepy a afty v krku

Dobrý den, již od září 2013 se mi dělají čepy v krku od toho co jsem měla obyčejnou...

Tuhá stolice, úzkost

Dobrý den. Jelikož trpím úzkostnou poruchou, která je neovlivnitelná, hlavně...

Otok kolene po pádu

Dobrý den, Chci se zeptat, jak snížit otok kolene po pádu. Dnes už je to 3....

Cysta odsát nešla

Dobrý den,moc prosím o odpovědět dnes jsem byla na odsátí cysty na štítné žláze....

Stav po prodělaném zánětu středního ucha, ucho je stále zalehlé

Dobrý den, před měsícem jsem prodělal zánět pravého středního ucha. Ucho pícháno...

Pálivá bolest na hrudi

Dobrý den, už déle jak týden mě trápí pálivá a intenzivní bolest na hrudi na...

Menstruace po konizaci a kyretazi

Dobrý den, jsem 14 dni po konizaci a stále ještě špiním. V neděli 22.6.jsem...

Těžká entezopatie

Vážený pane doktore. Je mi 20 let a zhruba v březnu(únoru) jsem začala chodit...

Bulka na patře

Dobrý den, Již 3 týdny mne trápí tvrdá bolestivá bulka na horním patře v...

Pálivá bolest na hrudi

Dobrý den , je mi 21 let a asi 1mesic mě trápí hoření těla , pocení a bolesti...

Problém se stopoření penisu

Dobrý den, jemi teprve 24 let, před cca 2 měsíci jsem začal mít problém se...

Nodozity na plicích, nejasná diagnóza

Dobrý den, manžel od června marodí ( bolest na hrudi a v levé části hrudníku...

Bolest třísla a varlete

Dobrý den, prosím Vás obracím se na Vás s dotazem. Už několik měsíců mě nepravidelně...

Vracející se streptokok

Dobrý den, od listopadu loňského roku se trápím se +++streptokokem betahemo...

Je možné abych mou přítelkyni nakazil virem HPV ?


Zvysena teplota a bolesti v podbrisku

Dobry den, jiz pres mesic mam zvysene teploty {do 37,3, moje standardni teplota...

Můžu být těhotná se psem?


14 dní mě trápí tupá bolest hlavy u kořene nosu a v oblasti čelních nosních dutin

Dobrý den, posledních 14 dní mě trápí tupá bolest hlavy u kořene nosu a v oblasti...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.