Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kašel od Vánoc

Dětské nemoci Nikola 17.2.2019

Dcera 6 let. Od Vánoc kašle. Chodila do skolky. V novém roce se kašel zhoršil. V obchodě se pozvracela. Druhý den jsme jely k dětské lékařce. Poslechla. Řekla že to má na plicich. Nasadila amoksiklav sirup. Malá ho dobrala za deset dní a dvě hodiny na to vyrážka. První tři fota. Doktorka nasadila fromilid sirup na 14 dní. Po šesti dnech vyrážka mapy. Další tři fotky. Doktora nasadila dithiaden zároveň s fromilid 2 x denně. Vyrážka se objevovala hodinu po antibiotikách. Po dithiadenu zmizela. Za dva dny už dithiaden nepomohl a díteti mapy zůstali a zároveň ji otekli nohy, kotníky zápěstí. Fromilid nedobrala asi dva dny. Doktorka poslechla plíce, byli čisté. Dítě kašle furt. Někdy více někdy méně. Ve spánku nikdy nekasle. Občas má zvýšenou teplotu. Někdy 38 st. Více ne. Dále brala nejdříve robitusin, pak tablety v zelene krabičce za 180 Kč a pak stoptusin. Nic nepomohlo. Mapy pomalu zmizeli. Ale v místě vyrážky má šupinky , které když namazu kremem nebo olejíčkem, tak se začne loupat. Dnes a včera po kašli opět zvrací. Chuť k jídlu má. Ale dnes už je taková unavena. Letos nebyla venku, jen si hraje v posteli. Včera to vygradovalo opět zvracením, a chrchlala opravdu hrozně, sbalila jsem věci a bydlíme u přítele. Dnes bylo 11 st. Přes poledne jsem ji posadila na lehátko na zahradu, na slunce a zabalila do peřiny. Asi na půl hodiny. V pokoji jsem dnes začala přitápět primotopem. V místnosti je 28 st a dítě se nad ním chce nahřívat. Jinak když už neměla antibiotika tak jsem ji zapálila eukalyptový olej v aroma lampě a dokud hořela tak nezakaslala. Jak přestala hořet, zase kašle. Doktorka brala v půlce léčby dva krát krev a prý v normě. Chtěla ji brát po třetí krev ještě na spálu, ale to už jsem nechtěla. Furt nám hrozí i Nemocnice, ale dcerce teď bylo už sedm let a sama v nemocnici nezvládne. Chodí do školky. Na kožním byla, doktorka videla druhou vyrážku mapy. Řekla ekzém a napsala mastičku. Viděla bradavici, tak ji vypálila dusíkem. Výsledky z kožní jsem předala dětské doktorce ale ta řekla že ekzém to rozhodně není. S paní dětskou doktorkou jsem moc spokojená o dcerka. Ale ani jednou ji nedělala crp ani výtěr z krku. Už mám opravdu strach. A nevím co dál. Bydlím na severní Moravě 130 km od Olomouce. Ještě dcerka od té doby co začala chodit do školky má nonstop opary. Doktorka nasadila na půl roku herpesin. To opary neměla a po ukončení léčby za 6 hod se jí udělal opar. Má i dva opary na puse najednou. Od Vánoc nebyla ve školce a opar nemá žádný. Ve školce chodí jednou týdně do tělocvičny kde jim paní učitelka dává pít z jednoho hrníčku 20 děti. Já měla také kašel, ale zabrali mi druhé antibiotika. Amoksiklav jsem dostala po dvou tabletách zánět tlustého střeva a pak mi zabrali antibiotika od A na tři dny po 24 hod. Prosím co je dcerce, co jí může být? Jak ji uzdravit, na koho se obrátit? Děkuji moc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, neřeknu Vám určitě přesně co dceři je, nebo bylo během posledních 2 měsíců. Píšete, že lékařka brala krev již 2x a zároveň, že CRP odebráno nebylo. Já předpokládám, že bylo součástí krevních testů, jejích výsledky by pro mně byly docela nápomocný. Kožní projevy od počátku vypadají jako alergická kopřivka, nechápu zcela, proč se Fromilid podávál celé 2 týdny, když jeho užívání doprovázel opakovaný výsev kopřivky. Pokožka dostala pořádně zabrat, proto se nedivím ani tomu, že se sloupává. V péči o pokožku já doporučuji aktuálně omývát vlažnou vodou max. obden, žádné dlouhé koupele, poté dokonale promazat indiferentním krémem, modrou Indulonou, či Excipial lipolotio a to i několikrát denně. Nyní k jejímu dennímu režimu. Okamžitě by jsem ji vytáhla z postele, ta je určena pouze ke spaní, jinak běžný denní režim, hrát se u stolu, či v prostorách na to určených. Denně podle počasí i několikahodinový pobyt venku, aktivní, pomalá procházka, či alespoň pohyb po zahradě, ne tam jenom posedávát zabalená v několika dekách. Omezit oblíkání, dítě otužovat. V pokoji, kde spí by teplota neměla přesahovat 18stC, vlhkost vzduchu alespoň 50%. Takže zrušte přímotop, ten vzduch jenom nadále vysušuje, vzduch zvlhčujte, zcela stačí čistá voda do difůzeru, žádne eukylptové a jiné esence, jenom ji to bude dráždit ke kašli. Ať jí pestře, hodně ovoce, zeleniny, čerstvé. Vzhledem ke kontinuálnímu oparu dopopručuji imunologické vyšetření, k vyloučení imunodeficitu, vrozeného či získáneho. Já chápu, že se snažíte dělat co je ve Vaších silách, ale všechny režimová opatření mně připadají kontraproduktivní. Nemluvě o sociální izolaci dceři, co musí mít negativní vliv i na její psychiku. Na tělocvik jí zbalte vlastní hrníček, ale ať tam chodí, pohyb je velice důležitý. Co se kašle týče, je suchý, dráždivý, doporučuji antitusikum, Tussin, Robitussin antitussikum, dávku dle váhy dítěte. A pokud si praktička s kašlem neví rady, doporučuji plicní vyšetření. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeněk Suchomel

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské a dorostové oddělení nemocnice Teplice

Dobrý den,
vyrážka opravdu připomíná kopřivku (na prvních snímcích), na dalších to tak jednoznačné není. Jistě dostala obrovskou dávku antibiotik, resp. dlohodobé podávání antibiotik vede ke zničení běžné mikroflóry (hodné bakterie), což může vést i k ekzémům nebo plísňovým chorobám. Nyní bych jen sprchoval vodou, promašťoval, ev. můžete zkoušet krátké koupele ve slabě růžovém roztoku hypermanganu. Co se týče oparu, herpesinu se osobně vyhýbám. Mám pocit, že je určen na závažné infekce herpetickými viry, nikoli na běžné opary. Doporučuji přidat vitamín B, dále také vitamín C k podpoře imunity, jistě zařadit i ovoce a zeleninu, opatrně, aby nedošlo ke zhoršení ekzému. Stran kašle, jistě vypněte přímotom, ideální je chladný, vlhký vzduch, inhalace vincentky apod. Osobně antitusika, léky na utlumení kašle, jako je Stoptussin nepreferuji, nebo pouze na noc, jsem toho názoru, že kašel má svou funkci (v rozumné míře) a jeho tlumení věc jen zhoršuje. V případě, že by se kašel nelepšil, plicní vyšetření je namístě.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dogoši


Vyrážka může souviset s alergií na užitá antibiotika, příp. s přetrvávající infekcí v těle. Celkové vyšetření a léčba za hospitalizace by byla opravdu nejvhodnějším řešením. Je třeba udělat hlavně vyšetření k určení původce příp. infektu a vyloučit i alergické astma.

Související dotazy

Kašel
Dobrý den chci se jen zeptat jestli na pruduskovy kasel...
Kašel
Dobrý den, 30 let, bez nadváhy, epileptik, kuřák (cca...
Kašel
Dobrý den, obracím se na Vás s chronickým kašlem....
Kašel
Dobrý den mám dotaz na začátku dubna jsem začala jezdit...
Kašel
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně kašle. Již...
Kašel
Dobrý den, mám 74 letou maminku. Trpí kašlem, který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel bez příčiny

Asi půl roku mne trápí dost nepříjemný kašel. Kašlu ve dne i v noci (nevyspím...

Kašel dlouhodoby

dobri den pani doktorko je normalni když 16 měsični dite kašle 3-4 tynd ypo...

Kašel dlouhodoby3

prominte že ješte otravuji ale chci ješte navazat na ten problem toho dlouhodobeho...

Kašel dráždivý, vícero příčin

Dobry den, Chtela bych se prosim poradit, ohledne drazdiveho kasle, ktery...

Kašel dusící

Dobrý den, tři týdny přerušovaně kašlu až do dušení. Byla jsem u lékařky a mám...

Kašel chronický

Dobry den. Pisi ohledne sveho syna Tomaska, kteremu je 5 let a casto trpi na...

Kašel mám pořád

Dobrý den mám prosbu, po stresové situaci/tragické úmrtí manžela/ asi po půl...

Kašel miminka: bez příčiny?

Dobrý den, velmi pěkně prosím o radu: mám 4měsíčního syna, který prakticky od...

Kašel nejasné etiologie

Dobrý den, je mi 14 let, nejsem nemocný, ale někdy zakašlu, Nevím čím to je...

Kašel neznámého původu

Dobrý den, od ledna 2016 mám doma zakrslého králíka. Od dubna mám trpím rýmou...

Kašel po ACEi

Dobrý den, před nedávnem jsem s Vašimi lékaři řešila dlouhodobý kašel, kterým...

Kašel po COVIDu

Dobrý den,jsem par dní po karanténě, byla jsem pozitivní na Covid dne 20.10,příznaky...

Kašel po COVIDU a vyšší počet bílých krvinek.

Dobrý den, v průběhu září jsem zřejmě prodělal covid. Nebyla horečka (teplota...

Kašel po čištění komína

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz. Je mi 24 let. Léčím se (jen při sezónních...

Kašel po hexe?

Dobrý den, mám dotaz ohledně očkovací látky hexavakcíny. U syna proběhla...

Kašel po jídle

dobrý den.Chci se zeptat na problém,který trápí mého syna.Je mu 31let,jinak...

Kašel po námaze

Dobrý Den trápí mě bolest na hrudi, někdy svědění hrudníku, hlenovitý kašel...

Kašel po narkoze

Dobry den, jsem po laparo operaci zlucniku. Paty den po operaci jsem dostala...

Kašel po proběhlém zánětu průdušek

dobry den ..mel jsem zanet prudusek a uz ,tak tyden kaslu a kdyz se nadechnu...

Kašel po ránu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého manžela(26let). Má už asi 3roky problém...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka

Dobrý den, pár týdnů zpátky jsem zde psala ohledně pupínků na břiše, které...

Bolest pod levou lopatkou

Dobry den prosim o radu cim by to mohlo byt uz dlouhou dobu skoro kazdy den...

Tuhnutí krku, nevolnost, trnutí ruky, slabost

Dobrý den, dotaz se týká mého manžela. Před 3 týdny si volal záchranku, neboť...

Naražená záda


Ask kolene

Dobry vecer mam na Vas jiz prosbicku o preklad me ASK ktera se konala 8.4.2015.......

Otok pravého kotníku

Dobrý den, otéká mi pravý kotník, cítím v něm takové tažení na nártu. Beru...

Vypadávání vlasů následkem prodělání COVID-19 nákazy

Dobrý den, mám dotaz ohledně vypadávání vlasů u mé maminky. Je jí 73 let a v...

Proč mě nebaví po porodu sex

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat proč mě nebaví sex po porodu. 15 měsícu jsem...

Bolest hrudní páteře

Dobrý den, je to asi měsíc, co mi u levé lopatky začalo vystřelovat takové šimrání,...

Zvuky ve střevech a žaludku

Zdravím, mám takový nepříjemný problém. V poslední době se mi ve střevech a...

Nitroděložní tělísko

Dobrý den, dnes jsem byla na gynekologii, kde mi v celkové narkoze zaváděla...

Červené skvrny a "štípance"

Vážená paní doktorko, chtěla bych vás poprosit o názor k tomuto problému. Je...

Vysazení a nasazení antikoncepce

Dobrý den,20.3. Jsem měla menstruaci ze spádu zhruba po 27 dnech. Nové plato...

Arketis a nežádoucí účinky

Dobrý den, 1) začal jsem užívat lék Arketis 20mg na panickou poruchu, kterou...

Zvýšené ALT

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat mírně zvýšené hodnoty ALT,...

Monokl

Dobry den,mam dotaz,pred 10 dny jsem spadl na motorce na oblicej a udelal se...

Zvětšená uzlina v třísle

Dobrý den, už tak cca 4 měsíce mě trápí bulka v levém třísle. Bulka není hodně...

Bolest hrudní páteře

Dobry den,obracim se na Vas pro radu.Mam potize s hrudni pateri,ktera me boli...

Nespavost, zlé sny, únava

Dobrý den, mám potíže s tím, že nemohu usnout a když už konečně usnu, zdají...

Otoky

Dobrý den, v posledních týdnech se mi občas objevují otoky, naposledy to byl...

Reklama