Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Klasický seminom st.1

Onkologie partner 17.4.2015

dobrý den, parner je po operaci -jednostranné orchiektomii. Po CT a histologii mu byl diagnostikován nádor, který byl lokalizován čistě jen v odstraněném varleti, označeno klinickým stádiem 1. Při sdělení diagnozy mu doktor sdělil 3 možnosti dalšího postupu, ať si vybere sám.
1. možnost- pouhé sledování
2. možnost- 1 cyklus chemoterapie
3. možnost- radioterapie mízních uzlin retroperitea
Při sledování je údajně 10% možnost recidivy. Pokud postoupí možnot 2 nebo 3, sníží procento recidivy na 3%. Prosím o radu jak postupovat, jeho doktor nechal rozhodnutí na něm. Je lepší postoupit léčbu i za cenu nepříjemných vedlejších účinků? Opravdu se o tolik omezí možnost recidivy, když byl nádor pouze ve varleti, které už nemá? Případně pokud se má rozhodnout pro léčbu, tak kterou?? chemo nebo ozařování? které z těch metod je šetrnější i s ohledem na plodnost?
děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Dobrý den, je dobrá zpráva, že se na onemocnění přišlo v časném stadiu a partner má velkou šanci být zcela zdráv! Ano , riziko recidivy se opravdu zmenšuje přidáních další léčby a já bych Vám doporučila ji podstoupit. Faktem je, že efekt je srovnatelný, ale na prvním místě bývá doporučována spíše radioterapie uzlin, která i stran plodnosti by mohla být šetrnější. V každém případě před zahájením léčby zvažte kryoprezervaci spermatu. Pacienti s nádory varlat mají s plodností obecně někdy problém, tímto se Vaše šance zlepšií. Držím palce!

Související dotazy

Klasický seminom
Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat.Prodělal jsem nemoc...
Klasický seminom
Dobrý den,měl bych na vás dvě otázky moc mi na tom...
Seminom
Dobrý den pane doktore,chtěl bych se vás zeptat prodělal...
Klasický seminóm
Prosím o preloženie expertnej lekárskej diagnózy do...
Seminom varlete, klasický typ
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na způsoby léčby: Patologický...
Seminom varlete
Dobrý den, Dne 21.6 mi byl diagnostikován tumor...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kladívkové prsty u syna

Dobry den, chtela bych se zeptat na lecbu kladivkovych prstu u meho sedmileteho...

Kladívkovité prsty

Prosím o radu. Jsem po operaci kladívkového prstu. Před operací i po ní mívám...

Kladívkový prst

Dobrý den, 19. 8. jsem při běhu v lese zakopla o kořeny a blbě upadla. Výsledek...

Klapavé palce

Dobry den, jiz asi tri tydny me trapi problem klapavych palcu u obou rukou,...

Klasická menstruace a nebo samovolný potrat

Dobrý den vím že tady ohledně tohoto tady padlo spousta dotazu. Ale už sem si...

Klasická menstruace při prášcích

Dobrý den, beru pravidelně antikoncepci a před 2 dni jsem dostala menstruaci,...

Klasické projevy folikulidídy

Dobrý den,mám 4mesicni miminko,které plně kojim a před cca 10dny se mi objevily...

Klasický seminom

Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat.Prodělal jsem nemoc varlat pravé varle odebráno...

Klasický seminóm

Prosím o preloženie expertnej lekárskej diagnózy do ľudskej reči. Ďakujem. Histlógia,...

Klasický seminom

Dobrý den,měl bych na vás dvě otázky moc mi na tom záleží.Jsem po odebrání...

Klaudikace

Dobrý den, při chůzi do kopce mě začnou bolet lýtka. Když se zastavím, tak bolest...

Klaustrofobie

Dobrý den, je možná nějaká premedikace před magnetickou resonancí? Popř. jaká....

Klaustrofobie

Dobrý den.Už asi před 3lety se mi zdál sen že jedu výtahem dolů...a jak je podlaha...

Klaustrofobie

Dobry den, mela by jste nejaky tip, jak mohu sama, efektivne bojovat proti klaustrofobii?...

Klaustrofobie a vyšetření magnetickou rezonancí

Dobrý den, Měla bych jít na magnetickou rezonanci s páteří a jelikož trpím...

Klaustrofobie?

Dobry den už nějakou tu dobu mám pocity motání hlavy které nezůstávají. Když...

Klby

Dobry den Chcel by som sa spytat ,uz dlhsiu dobu mam precitlivene kolena...

Klby

Dobry, dnes mi bola zistena hypermobilita klbov ale chvalabohu len taka mierna...

Klebsiella

Dobrý den, z moči mi zjistili klebsiellu, chtěl bych se zeptat jaké je...

Klebsiella oxytoca a porod

Dobrý den paní doktorko, jsem ve 34. týtnu těhotenství a byl mi zjištěn kultivační...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění kolem konečníku

Dobry den chtel bych se zeptat....svedi mne to v konecniku a mam tam jakoby...

Dlouhodobá bolest břicha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, uz skoro trictvrte roku mě trápí bolesti břicha,...

Červené fleky na kůži


Suchý kašel po Prestariu

Dobrý den, beru Prestarium neo, nechce se mi moc měnit léky, pry je to dobry...

Fialová skvrna na penisu

Dobrý den na penisu pol kůží se mi udělala fialová skvrna a nahmatal jsem malou...

Oteklé a brnící ruce

Dobrý den, poslední dobou mě trápí oteklé ruce, především v noci. Začne to večer,...

Stolice kojence

Dobrý den, mám 8 týdenní miminko, plně ho kojím. nyní má po každém kojení dost...

Steatoza jater, zažívací potíže

: : Dobrý den, mám k Vám prosbu, můžete mi poradit? Asi před půl rokem mi zjistily...

Svědění konečníku a hubnutí


Fimóza

: DOBRÝ DEN je mi 48 a zužila se mi předkoška na penisu při přetahování je to...

Zánět močových cest

Dobrý den, ráda bych věděla, jestli je možné, když jsem prodělala pálivé a řezavé...

Problém se žlučníkem

Hezký den. V sobotu 8.7 mě ráno začal bolet žlučník, páli žáha a přidalo se...

Otoky nohou a jejich příčiny

Dobrý den, chci se zeptat na příčinu oteklých nohou, lýtka a kotníky. Vždy...

Svědění řitního otvoru a páení při močení


Rovamycin

Dobrý den, Pane doktore, mám již od středy zánět krčních mandlí a od čtvrtka...

Nechuť k sexu a vše k tomu spojené

Dobrý den, potřebovala bych poradit už nevím co s tím. Je mi 21let ale nidky...

Průjem po léčbě antibiotiky

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně mého zazivani po dobrani antibiotik....

Tachykardie u plodu

Dobrý den, jsem 38 tt a malinkýmu naměřili tachykardii. Hodnoty ve spánku má...

Následky poranění vazu v kotníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problémy s pravým kotníkem, 13.3 jsem si...

Trávicí potíže

Dobrý den mám problém s trávicí soustavou už několikrát se mi dostavili prudké...

Reklama
Zavřít