Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kolapsové stavy, váhový přírůstek 25kg/1 měsíc

Vnitřní lékařství Martin 15.9.2019

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na své potíže. Posledního cca půl roku mám potíže se kterými si příliš nevím rady. Protože podle svého kardiologia a lékařů na příjmu v nemocnici jsem v pořádku. Celý život jsem byl aktivní sportovec 5 let i na vrcholové úrovni jako hokejista. Jako koníčky jsem dělal bojové sporty a běh. Cca před rokem a půl jsem zničeno nic přibral 25 kg za jediný měsíc, bez zjevné příčiny, nedělo se během toho měsíce nic jinak než běžně, ani stres, strava, nic takového co by mohlo o tak vysokém nárůstu vypovídat. S tak rychlíky nárůstem přišla únava, fyzické vyčerpání, bolesti kloubů. V té době se mi na těle začali obětovat hnědé fleky mykóza, včetně nehtů, vyřešeno návštěvou kožního lékaře. Únava je tak veliká, že jsem nebyl už schopny plnit si své pracovní povinnosti, došlo tedy ke ztrátě v té době několika letého zaměstnání od té doby si jsem vystřídal několik zaměstnání vždy vyhozen ve zkušební době z důvodu nesplnění očekávání. Nejsem doststecně rychlý atd. Jsem furt unavený, zhoršila se mi paměť a mám broblém si vzpomenout na základní věci. Ochabuje mi svalstvo i přesto, že jsem těžší a předpokládal bych asi i nárůst, když sebou tahám o 25 kg navíc. Čistě můj názor. V prosinci u své lékařky z důvodu teplot zjištěny zvýšené CRP 67, příčina nezjištěná nasadila mi širokospektrá antibiotika. V lednu mi začaly stavy připomínají srdeční selhání, byl jsem odvezen do nemocnice RZS zjištěny pouze vysoký tlak a byl jsem propuštěn s poučením, ze je to pravděpodobně sklon k hypertenzi. Bylo mi doporučeno příště dýchat zhluboka nebo dýchat do pytlíku. Cca 1-2 týdně se opakující se stavy jsem řešil tedy tak jak mi bylo doporučeno. Byl jsem na tlakovém holteru, kde byl zjištěn vysoký krevní tlak nasazen Lozap 50mg 1xden., Únava se mnohem zlepšila po nasazení léků. Navštívil jsem i neurologa s důvodu problémů s paměti, nebylo nic zjištěno. V červnu přišel další záchvat, který byl mnohem silnější než ty předchozí do te doby. Celková slabost jak kdybych Vážím tunu motaní hlavy, studený pod pocit vnímání svého srdce a nepříjemný pocit jako kdyby mi tam něco vadilo. Částečně i píchalo. Ve zmatku jsem si rychle zavolal záchranou službu, protože jsem byl na nákupu. V RZS hodnoty TK 160/105, P 120min., sat. 98% bez 02, gly 5.3, EKG ve zprávě nebylo, ale v sanitce záchranář komentoval slovy při prohlížení něco tam je tak jedeme. V nemocnici už mi bylo dobře a všechny hodnoty byli v pořádku. Opět propuštěn se slovy sklon k hypertenzi. (Zprávu přikladám.) poté ještě komunikace se svým kardiologem po telefonu, domluva na pravidelné kontrole tlaku celý týden. Tlak pravidelně v pořádku normální hodnoty, neschledal tedy nutnost návštěvy v ordinace. Po této příhodě má přítelkyně přišla s tím, ze není normální, aby mi nic nebylo a rozhodla se mi jako dárek koupit Apple Watch s EKG měřením. Můj kardiolog mi nabídnul až se mu telefonicky ozvu, když budu mít nějaký větší záchvat zase, abych si zbytečně zase nevolal záchranku, dnes se mi jeden takový záchvat opět stal. Pocit obrovské tíhy na celém těle jako bych vážil 3 x tolik slabost divné pocity na srdci. Narodilo se mu tento týden dítě, tak ho nechci otravovat a chtěl bych Vás poprosit o konzultaci. Podařilo se mi přitom natočit 3 záznamy Ekg dva vyhodnotili hodinky jako Nejednoznačné a jeden jako nevykazující fibrilace síní. TK jsem měl 132/79, tep 103 v klidu. variabilitu srdečního rytmu 20ms a teď po dvou hodinách od záchvatu 16ms. Mohu Vás tedy prosím poprosit o konzultaci? Možná další názor neuškodí víc hlav víc ví, předem moc děkuji za odpověď a za Váš čas.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Martine.
Váhový přírůstek 25kg za měsíc je až neuvěřitelný. V té době jste nebyl vyšetřen, proč k tomu došlo? Na záznamech, které přikládáte, tak není žádná jasná patologie. Nevím, zda jste již toto vyšetření měl či nikoliv, ale doporučila bych endokrinologické vyšetření, zda se za potížemi neskrývá hormonální porucha. Dále v anamnéze máte polycystické ledviny, jste sledován na urologii? Vzhledem k vředové chorobě v anamnéze je dost nevhodné kouření. Váš dotaz předám ještě specialistovi k dalšímu posouzení. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Martine, doporučuji Vám, abyste užíval pravidelně léky na vysoký tlak, ve zprávě se píše, že jej neberete zcela pravidelně, což může mít vliv. Dále doporučuji vyšetření na endokrinologii, kde se zjistí, zda příčina není v hormonech, může být špatně nastavená léčba štítné žlázy a také mohou být přidružené jiné poruchy, které mohly vést k nárůstu váhy a Vašim stavům. K tomu doporučuji, abyste přestal kouřit úplně, zvláště proto, že jste měl astma a vředovou nemoc žaludku. K tomu je třeba pokusit se shodit, protože rychlý nárůst váhy vede jak k únavě, svalovým potížím a dalším problémům. Jděte na to pomalu, vynechejte tučné, smažené, uzeniny, pochutiny, sladkosti, fast food a konzervy, porci si zmenšete a místo příloh přidejte zeleninu, lhostejno jakou, vždy bude mít méně kalorií než rýže, bramobory, těstoviny či pečivo. Vraťte se i přes únavu k pravidelné fyzické aktivitě, stačí rychlá chůze 4x týdně 45 minut, vhodná je také jóga. Vzhledem k tomu, že je neurologické vyšetření v pořádku a máte takové potíže, doporučuji ještě psychoterapeuta, který by Vám mohl pomoci najít techniky, jak zvládnout stres z doprovodných situací, jako je ztráta zaměstnání, potíže s nadváhou, zapomínání apod.. Také u Vašeho lékaře doporučuji vyloučit cukrovku, která může mít vliv jak na váhu, tak na únavu, takl na sklon k infekcím, které jste popsal. Změny tlaku a pulsu při záchvatu mohou být běžné, s Vaším kardiologem se ale domluvte na tom, zda by nebylo možné udělat test při zátěži například na kole či běžícím pásu a také ECHO srdce. Váš praktický lékař Vás také pošle na nefrologii, kde Vás vyšetřeí ohledně polycystických ledvin. Váš kardiolog by o tom, že máte polycistické ledviny, měl také vědet, protože se s touto nemocí druží jak vysoký krevní tlak a zhoršené funkce ledvin, ale také některé další stavy, které by se měly a daly vyšetřit. Přeji Vám, aby Vám bylo lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Kolapsové stavy
Dobrý den. Mám kolapsové stavy od 14 let. Když jsem...
Kolapsové stavy
Dobrý den, před více než měsícem jsem dostala kamenem...
Váhový přírůstek
Dobrý den, mám dotaz ohledně enormního přírůstku...
Vertigo,kolapsove stavy
dobry den chtela jsem se zeptat posledni mesic mam...
Váhový přírůstek
Dobrý den, prosím o radu. Jsem dva roky po operaci...
Kolapsové stavy
Dobrý den. Mám takový problém, je mi 32 let a už delší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kolapsové stavy

Dobry den, mam na vas dotaz ohledne opakovaneho kolabovani. Mam nizky tlak,...

Kolapsové stavy

Dobrý den, je mi 19 let a mam problémy s nízkým tlakem. Často se mi stává, že...

Kolapsové stavy

Dobrý den. Mám kolapsové stavy od 14 let. Když jsem omdlela poprvé, tak mě dětská...

Kolapsové stavy

Nízký tlak, před 10 dny se mi udělalo mdlo, tlak v hlavě a následoval pád,...

Kolapsové stavy

Dobrý den. Mám takový problém, je mi 32 let a už delší dobu trpím na kolapsové...

Kolapsové stavy

Dobrý den, před více než měsícem jsem dostala kamenem do hlavy, od té doby mám...

Kolapsové stavy

Dobrý den, před čtrnácti dny se mi udělalo poprvé dost špatně, manžel mě odvezl...

Kolapsové stavy s kolísáním tlaku u pacienta s chronickým srdečním selháním

Dobrý den podle poslední zprávy jsem polymorbidní pacient s metabolickým syndromem...

Kolapsové stavy, bolest zad a u srdce

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na mého otce. Je mu 40, je to kuřák. Už asi...

Kolapsové stavy, slabý puls

Dobrý den, mívám potíže s dýcháním, někdy, většinou k večeru je to takový až...

Kolapsový stav

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: včera v noci se mi z ničeho nic udělalo zle....

Kolapsový stav

Dobrý den, Včera na tréningu společenského tance, se mi nejdříve udělala strašná...

Kolapsový stav

Dobrý den, ráda bych se touto cestou "poradila" ohledně mého problému. Je mi...

Kolapsový stav

Dobrý den, cca před třemi týdny se mi udělalo hodně zle. Ve smyslu mžitky před...

Kolapsový stav

Dobrý den chci se zeptat mám už 4 měsíce týden co týden prekolapsove stavy byl...

Kolapsový stav

dobrý den mám na vás dotaz ohledně mého manžela.má tak už tři měsíce stavy kdy...

Kolapsový stav

Dobry den. Uz 2. Mesicem mam problemy s tlakami v hlave a na hrudi a pocit omdlivani...

Kolapsový stav

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsme měli příhodu s otcem (ročník 1945): 1....

Kolapsový stav a jiné potíže

Dobrý den, včera jsem zkolabovala v autobuse, byl tam nedýchatelný vzduch do...

Kolapsový stav, bolesti břicha o kojící matky v šestinedělí

Dobrý večer, jsem 3 týdny po porodu a dítko plně kojím. Předevčírem odpoledne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka v pochvě

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Na velkém stydkém pysku dole u vchodu...

Pupinky na stydkem pysku

Dobrý den, cca. před pěti dny se příteli na penisu objevila vyrážka (na délce...

Plastika LFTA

Dobrý den, lékař mi po RTg a MR se zaverem:stp. Kompletni ruptuře LFTA,zesílene...

Pupínky na stydkém pysku

Dobry den, asi pred 3 dny se mi na pravem velkem stydkem pysku udelal takovy...

Vyplivnutí hlenu s krví

Dobrý den, 5.1. Jsem na pohotovosti s bolestmi v krku a vyplinuti hlenu s krví....

Časté močení, tuhnutí varlat

Dobrý den,mám už několik měsíců problém s častým močením.Je mi 30.Taky mi tuhnou...

Pupínky na stydkém pysku

Dobrý den, před třemi týdny jsem měla nechráněný sex. V průběhu tohoto týdne...

Nadýchání azbestu

Dobrý den, před třemi dny jsem demontoval a stěhoval starou dřevěnou chatku,...

Nádor prsu

Dobry den, mam babicku,ktera si nasla pod prsem bulku.Ta bulka se ji pry zvetsila,tak...

Ospen 1000

Dobrý den, prosím Vás pěkně chtěla jsem se Vás zeptat, ode dneška beru antibiotika...

Zápal plic

Dobrý den šla jsem k lékaři s bolením v krku a s horečkou vysokou přes 39st.Dostala...

Pupínky na stehnech a v oblasti třísel

Dobrý den, jsem alergik a trpím na atopický exém právě ve zmíněné oblasti. Také...

Diagnostika epilepsie

Dobrý den jestli se můžu zeptat jak se vlastně identifikuje taková epilepsie...

Kultivace pochvy

Dobrý den, moje lékářka mě lečí už hodně dlouho na kvasinkovou infekci,zatím...

Vodnatý, čirý výtok při užívání Utrogestanu

Dobrý den, jsem dnes týden po IVF, přičemž jsem hned další den začala brát Utrogestan....

Pach jakoby stolice z úst

Dobrý den, u své 66leté matky (VŠ, dobrá životospráva, zahrada, nesportovec,...

Třesy těla

Dobrý den, chci se zeptat na osobní názor než na radu /vyšetření na dálku....

Pupínky

Dobrý den, na stydkých pyskách mám pupínky s bílým hnisem, které svědí. Nevíte...

Tlak pod okem

Dobrý den, před Vánoci jsem prodělala rýmu, trochu jsem kašlala a lehce mě...

Měření délky penisu

Dobrý den, měl bych dotaz asi spíš na nějakého urologa či sexuologa, ohledně...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.