Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Komplikace ATB léčby

Infekce Vanda 23.5.2017

Dobry den, chtela bych se zeptat zda se muze jednat o alergickou reakci (viz foto_stehna) na atibiotika dalacin (pred dvema tydny bran penicilin) - nejdrive lecba streptokoka v krku, po dvou tydnech ze steru zjisten znova streptokok i zlaty stafylokok (ten i v pochve). Lecim se jiz pet tydnu, zacalo to cepy na mandlicha zvetsenymi uzlinami na krku, po tydnu ctyrdenni teploty (kolem 37,5) s nocnim i dennim pocenim, do ted mam neustale k veceru zvysenou teplotu max 37,2. Nyni uz jen tyto zvysene teploty, vyrazka na stehnech (viz foto), ktera po par hodinach zmizela a precitlivela svediva kuze s pupinky po sprchovani, ktere do pul hodiny vzdy zmizi. Mam strach z primoinfekce hiv, pritel byl sice testovan s negativnim vysledkem, ale nevim jeho minulost dva mesice pred testovanim. Po rizikovem styku jsem jiz sedmy tyden. Dekuji za odpoved. Doplnění informací:
penicilin byl v ramci Penbene antibiotik, pricemz pred nimi mi bylo udelano pouze CRP a vyter z krku - streptokok. Dalacin mi byl nasazen po vyteru z krku - streptokok a stafylokok a mnou vyzadanych krevnich i jaternich testech, ktere byly v poradku. Takze vyrazku muzu prisoudit k reakci na antibiotika?

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, já jsem vaší léčbou lehce zděšen, doufám že jste měla udělané odběry krve na CRP, sedimentaci, krevní obraz, jaterní testy, a to nejlépe před tím než byl nasazen ten Dalacin, byly provedeny testy na citlivost k antibiotiku ??? jaký penicilin byl podán na začátku ?? je jich více druhů... jinak já bych si u vás tipnul spíše na infekční mononukleosu a ty antibiotika pak možná berete úplně zbytečně nebo ten peniclin byl takzvaný "nechráněný" a tudíž neúčinný... není možné se rozhodovat jen na základě výtěrů z krku, protože ty bakterie tam stejně sedí vlastně neustále a zbavit se jich nelze, jen potlačit zánět a když některé mikroby vybijete, na jejich místo sedne pak ten zlatý s tím už neudělá vůbec nikdo nic a radši ho nechte na pokoji a on pak nechá na pokoji i vás... HIV je u vás už úplně nepravděpodbná příčina potíží, takže se poraďte se skutečným odborníkem, nechte si hlavně udělat ty odběry krve a pak zvažte pokračování v léčbě antibiotiky, protože jejich možná nesprávná volba na začátku způsobila vaše potíže a teploty, tedy pokračování a nevyléčení zánětu, a nikdy si již prosím do budoucna nenechávejte nasazovat antibiotika jen tak od oka bez patřičných vyšetření, tedy hlavně když se jedná o nutnost použítí dalšího ( druhého ) atb. v pořadí, díky za pochopení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Bohužel z fotografií nemohu soudit, zda se jedná o alergickou reakci, nicméně pokud mohu soudit, nejedná se o typické alergické projevy. Co se primoinfekce HIV týká, doporučuji odběr protilátek proti HIV nyní a také s odstupem 6 měsíců. Primoinfekce HIV může mít různé projevy a vámi uvedené obtíže mezi ně spadají. Prosím obraťte se na svého praktického lékaře, aby vám vše podrobně vysvětlil a provedl příslušná vyšetření.

Související dotazy

Problematika ATB léčby
Dobrý den,chci ještě upřesnit můj dotaz.Zapoměla jsem...
Komplikace ATB terapie
Dobrý den, moje babička dostala ATB Klacid 250 po 12h....
Užíváni ATB
Dobrý den, můžete mi prosím odpovědět na otázku ohledně...
ATB
Dobrý večer paní doktorko, mám jednoduchý dotaz. Beru...
Atb
prominte že zase otravju ale potřebuju slyšet nazor...
ATB
Dobrý den paní Blahnáková, dnes je to třetí den co...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Komplexní poranění hlezna

Dobrý den moje diagnoza je: koplexní poranění hlezna velvo,luxační zlomenila...

Komplexní problém

Dobrý den, nikdy jsem se o psychologii nezajímal a tak mě ani ta moje vlastní...

Komplexní problémy

Dobrý den, trápí mne dlouhou dobu bolesti v oblasti bederní páteře a též bolestivé...

Komplexní přístup k bolesti zad

Dobrý den, již 3 měsíce paraelní bolesti nohou, od zadku dolu zezadu a někdy...

Komplexní rozbor těla, metabolismu?

Dobrý den, měřím 164cm, vážím 66kg, mám smíženou fci štítné žlázy, beru Euthyrox...

Komplexní vyšetření těla

Dobrý den poslední rok mi přijde že mám sníženou imunitu jsem pořád unavený...

Komplexy Méněcennosti

Dobrý den, mám takový problém, kterým trpím už několik let, ale až teď jsem...

Komplikace

Dobrý den, před čtrnácti dny jsem dostala uroinfekci a dostala jsem na to biseptol...

Komplikace po operaci šedého zákalu

Dobrý den, otec (58) byl ve čtvrtek na operaci šedého zákalu s pravým okem,...

Komplikace - zlate telisko nehormonalni

Donry den, od rijna 2016 mam zavedeny zlate telisko nehormonalni. Mesicky jsem.mela...

Komplikace ATB terapie

Dobrý den, moje babička dostala ATB Klacid 250 po 12h. Uziva je 4.den a má po...

Komplikace cévního bypassu na pravé noze

Dobrý den, 12. 12. 2016 mi byl operován bypass pravé nohy. A od té doby mám...

Komplikace COVID-19

Jsem 8 dní positivní na Covid 19. Kromě teplot mě začalo silně pálit v ústech,...

Komplikace diabetu

MUŽ68LET,LÉČEN NA DIABETESII+HYPERTENZY,PRAVIDELNÉ PŮL ROČNÍ KONTROLY V PORADNĚ...

Komplikace diabetu

Dobrý den, pracuji jako barmanka. Nedavno se mi stalo, že přišel jeden pan...

Komplikace hemoroidu

Dobrý den, na konci konečníku mám menší výrůstek, který je dobře nahmatatelný,...

Komplikace infekční mononukleózy

Dobrý den, syn prodělává infekční mononukleózu (zvýšené hodnoty ALT, AST, GMT...

Komplikace kolene po zlomenine češky

dobry den pane doktore pri nehode jsem mel otevrenou zlomeninu česky . uraz...

Komplikace léčby antibiotiky

Dobry den, lecim se s chronickou lupenkou, jelikoz je malo slunicka,tak chodim...

Komplikace oboustranné tříselné kýly

. Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké komplikace hrozí při laparoskopické operaci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Hrb na zádech

Dobry den, Je mi 23 let. Mám dost velký problém, dříve jsem nechodil zrovna...

Rakovina spodiny ústní

Dobrý den ,příteli zjistili rakovinu spodiny ustni a krku. Spodiny ústní cT1cN0M0...

Vysoká sedimentace, nádor ?

Dobrý den, prosím poraďte mi mám vysokou sedimentaci 120 zjištěna bakterie v...

Pískání v uších, zavratě, bolest v podžebří

Dobrý den. Mám více problémů a tak bych se Vás prosím zeptal, jak mám postupovat....

Extrakce kovů


Brnění pravé strany obličeje, umrtvovací vložka zubu

Dobrý den, mám od konce prosince v zubu umrtvovaci vložku s kortikoidy, bohužel...

Paréza hlasivek, infekční onemocnění

Pareza Hlasivky. V poslednim kvetnovem tydnu me postihla drobna virozka, kterou...

Rakovina stydké kosti

Dobrý den, má maminka 60 let, se starala o umírajícího manžela a už pociťovala...

Magneticka rezonance

Dobry den, da se podstoupit toto vysetreni (MR) s rovnatkama ci nikoliv???

Vdechnutí mouchy


Káva po obědě

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně kávy po obědě. Nedržím žádnou dietu, ale...

Pupínky kůže varlat a penisu


Zánět močových cest a průjem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám nyní zánět močových cest a doprovází ho...

Rakovina tlusteho streva

Dobry den, Lecim se s crhnovou chorobou v term. Ileu (nyni v klidove fazi)...

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, posledních 14 dní mě trápily průjmy sice jsem chodil na záchod...

Přeříkávání a ALS

Dotaz na neurologa. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na stránkách Alsa.cz,...

Patnáctiletá preventivní prohlídka


Koleno po artroskopii


Ředění krve a Alkohol


Reklama