Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Komplikace po náhradě kyčelního kloubu

Ortopedie Ludmila 18.10.2018

Dobrý večer,
moje maminka (75 let) je 5 let po TEP kyčle. Operace v Brně tehdy proběhla dobře. Po osmi dnech byla převezena na rehabilitační oddělení, kde pobyla 10 dnů. Pak už rehabilitovala doma, vše zvládala výborně, dokonce mohla velmi brzy chodit i bez berlí. Bolesti žádné. Nebyla cementována, protože měla v pořádku hustotu kostí.
Po roce ji začal kyčel bolet jako by měla zánět. Ortoped ve Zlíně ji poslal na RTG a řekl, že je vše ok. Brala jen léky od bolesti. Žádné další vyšetření neproběhlo. Tento přístup se opakoval i další roky, kdy maminka změnila ve Zlíně asi dvakrát ortopeda. Bolesti měla značné a mobilní byla stále méně.
Vloni měla první luxaci tohoto kyčle po zvednutí se ze židle. Náprava byla možná bez narkózy. Zdálo se, že bude vše dobré. Bolest byla pak dokonce nějaký měsíc menší.
Před sedmi týdny došlo při zvedání z pozice sezení na posteli k druhé luxaci. Ta byla ale zvlášť bolestivá a náprava byla provedena v narkóze.
Za dva dny poslali maminku z nemocnice ve Zlíně domů. Dostala do čtyř dnů plicní embolii. (Kyčel byl celý zhmožděný).
Za další dva dny se přidal zápal plic a stav byl vážný, zabrala až třetí antibiotika. Náhle začaly potíže se srdcem (v papírech hraničně zvětšena pravá komora), které nikdy dřív neměla. Byla stále dušná a velmi unavená. Do této doby užívala pouze léky na tlak a v posledních několika měsících na cholesterol.
Ještě v nemocnici pár dnů před propuštěním domů jsem zaznamela, že jí kolem starého šití zatvrdlina prohřívá a je zarudlá. Lékaři tvrdili, že se mi to zdá a vše je jak má být. Je to jen z toho, že se maminka více hýbe.
Domů z nemocnice se dostala ve zbědovaném stavu, s potížemi příjmu potravy a množstvím léků včetně Warfarinu. Zhubla 12kg a je velmi slabá.
Po druhé návštěvě rehabilitační pracovnice doma, byly znatelné modřiny na zatvrdlině kolem původního šití po operaci kyčle. Další den na večer začala z těchto míst vytékat žlutavá tekutina. Tekla nepřetržitě téměř hodinu. Na chirurgii při ošetření a dalším čištění vystříkalo několik litrů této tekutiny
z tohoto místa. Starší lékař říkal, že se s něčím takovým ještě nesetkal.
Maminku jsme nechali odvézt do Brna, kde byla před téměř pěti lety operována. Teď čeká na další operaci, která bude dle vyjádření operatéra těžká. Jsou jí podávána antibiotika do žíly. Ta by prý měla být podávána ještě dost dlouho dobu. Jinak s operatérem jsem zatím nemohla mluvit. Dle sdělení maminky jí řekl, že půjde o nějaké cementování a bude třeba ještě i další operace asi po nějaké době.
Mám ale obavy aby ve svém stavu vůbec přežila jednu operaci.

Chtěla bych vědět jak je možné, že ve Zlíně ortopedi nepřišli na to co se s kyčlem děje. Odesílají nás nyní totiž do Brna jako do místa, kde se udělalo něco špatně.
Dokážu pochopit, že tělo někdy nový kyčel nepřijme ale jak je možné, že se to projevovalo až po roce od operace.
Na několika kontrolách v Brně bylo všechno v pořádku. Po roce jsme tam však nejezdili, protože bolestivost kyčle nám dojetí do Brna nedovolovala a maminka toto neměla sílu absolvovat. Spoléhali jsme na ortopedy ve Zlíně. Mám zato, že pochybili tito, kteří neudělali ani jedno vyšetření měkkých tkání aby přišli na to co se uvnitř děje. Bohužel jako laikům nám nenapadlo, že by jsme měli něco takového požadovat. Bylo nám vždy řečeno, že maminka má už přes 70.let a v tomto věku jsou takové bolesti běžné.

Děkuji Vám za Váš profesionální pohled na maminčin problém a přiblížení toho co se mohlo udělat a neudělalo a také co nyní maminku asi čeká. Vaše odpověď mne také utvrdí v rozhodnutí, kterou nemocnici (popř. lékaře) v budoucnosti raději nenavštěvovat. Doplnění informací: děkuji Vám za odpověď. Mám ještě dotaz ohledně cementové náhrady. Maminka už nechce podstupovat další operace, kromě vyjmutí umělého kloubu.
Je možné ponechat kyčel bez kloubu? Slyšela jsem, že se občas stane, že umělý kloub tělo nepřijme a pacient pak musí chodit o berlích a už tak dožije.
V jejím věku by to možná bylo lepší.
Děkuji za informaci.

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, z dostupných informací je pro mě, jako praktické lékaře, velice obtížné posoudit zda došlo k nějakému pochybení, či se mohlo něco provést jinak, rychleji, apod.. Pokud má maminka infekci v oblasti náhrady, po takovéto době od primární operace, tak to s největší pravděpodobností nesouvisí s touto operací, ale s prodělaným zápalem plic. Popisujete, že stav byl velmi těžký, že užívala několikeré antibiotika, hodně zhubla, atd.. Zřejmě šlo tedy o septický stav, kdy se zánět z původního ložiska v plících, může krví šířit na zcela jiné místo v těle. Tím může být právě například endoprotéza kyčelního kloubu. Pokud maminka brala antibiotika, mohl být stav do jisté míry maskován - nemusela míti již teploty, apod.. Potom nemohu posoudit, zda na základě popisovaného zarudnutí a prohřátí kyčle měli lékaři například odebrat krev na zánětlivé markery či provést nějaké zobrazovací vyšetření v místě zarudnutí a zatvrdnutí, či mohl nález opravdu pouze budit dojem změn při zvýšené zátěži. Při imobilitě, operacích kyčle samozřejmě vzniká velikánské riziko plicní embolizace. Předpokládám, že maminka dostávala důslednou prevenci nízkomolekulárním heparinem, i takto se to může stát. Zvětšená pravá komora srdeční souvisí právě s touto plicní embolií, stejně tak nutnost užívat dále warfarin. Co přesně maminku čeká nevím, ale má-li infekci v kloubu, pak jistě dlouhodobá ATB léčba a v nejhorších případech explantace (vyjmutí původní protézy) a až po absolutním vyléčení zánětu možná reimplantace této náhrady. Dotaz samozřejmě předávám k zodpovězení též našemu ortopedovi. Jistě Vám též sdělí, zda jsou běžné popisované luxace po náhradě kyčle a situaci celkově upřesní z pohled specialisty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. K odpovědi kolegy Tomandla těžko něco dodat. K vykloubení náhrady kyčelního kloubu dojít může, pokud je to opakovaně, řeší se operačně. U Vaší matky dle mého došlo k infekci hematomu který při vykloubení vzniká a k infekci došlo krevní cestou z těla nejspíše z plic. S první operací to nemá nic společného a je to jedno z rizik umělého kloubu. Otázkou je zda šlo infekci zjistit dříve a jakými prostředky. Proč to kolegové neudělali, vysvětlit nedokážu ,někdy je to obtížné pokud jsou například vyšetření krve a další vyšetření v pořádku a pacient nemá teplotu.. Pokud nastanou tyto potíže či komplikace je vždy pacient odesílán na oddělení které mu operaci provedlo. Nyní dle mého musí být náhrada vyjmuta dočasně na 12-20 týdnů místo ní se zavádí cementová náhrada , která není určena k chození. Pokud se podaří infekci zhojit pak opět nový kloub. Jedná se tedy o 2 operace náročnější než operace první. Jiná možnost dle mého není.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Někdy se stává po opakovaných operacích, že již nový kloub nelze implantovat. Dříve se taka léčila například tuberkuloza. Pacient bez kyčle má kratší nohu o 3-4 cm, a nemůže se na ni plnou vahou postavit. Je však schopen normálně sedět , ležet a chodit za pomoci berlí nebo 2 holí.
Toto je ale třeba probrat s operatérem , protože pak by se spacer - dočasná náhrada nedával a umělý kloub by se pouze odstranil. Spacer je totiž nutné z kyčle maximálně do roka vyjmout. Což na druhou stranu není zdaleka tak náročná operace jako operace umělého kloubu. Poraďte se tedy s operatérem tyto operace provádějí zkušení lékaři a určitě Vám poradí.

Související dotazy

Výška postele po náhradě kyčelního kloubu
Dobrý den - chtěla bych se zeptat - jak vysokou postel...
Výměna kyčelního kloubu
Vazeny pane doktore, chtela jem se na Vas obratit se...
Stav po náhradě kyčelního kloubu a následné potíže
Pane doktore prosím o radu. V září 2011 jsem byl na...
Píštěl po operaci kyčelního kloubu
Dobrý den, otec je 9 let po operaci levého kyčelního...
Standardní proces rekonvalescence po totální endoprotéze kyčelního kloubu
Dobrý den.Mamka jde v dubnu na operaci kyčelniho kloubu...
Tři dny trpím bolestí kyčelního kloubu.
Dobrý večer. Tři dny trpím bolestí kyčelního kloubu....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Komplikace po hysterektomii

Přeji dobrý den.Chtěla bych se zeptat jaké jsou nejčastěji komplikace po hysterektomii...

Komplikace po chřipce

Dobry den, Pred 2 tydny jsem mela chripku. A pred 2 dny se mi na hrudi na...

Komplikace po infekci boreliosou

Aktualni problemy co resim jsou dva: 1. od zari porad boli leva noha, zacalo...

Komplikace po kataraktě

Dobrý den, je mi 45 let a jsem silně krátkozraký 12 a 14 dioptrií. Letos v...

Komplikace po konzervativní terapii zlomeniny kotníku

Dobrý den, v říjnu 2019 mi luplo v kotníku při běhu. Po čtyřech týdnech mi na...

Komplikace po laparoskopii žlučníku

Dobrý den, moje matka (47 let) byla cca před měsícem na laparoskopii žlučníku....

Komplikace po laserové operaci očí

Dobrý den, po lejzrovem odstranění dioptrii v září se po vytahnuti ochranných...

Komplikace po laserové operaci očí

Dobrý den, před dvěma a půl roky jsem podstoupila laserovou operaci femto lasic....

Komplikace po laterální release pately

Dobrý den, jsem již dva a půl roku po uvedeném zákroku a stále řeším mnohem...

Komplikace po mukotomii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat? Je mi 62 let. Od 10 let mám zakřivení nosní...

Komplikace po očkování

Dobry den, prosim o radu. 19.10. Jsem byla na ockovani proti chripce (chodim...

Komplikace po očkováni,Infranix

Dobrý den, mám dotaz. Dcera byla na pětileté prohlídce spojené s očkováním....

Komplikace po odstraněni krčních mandlí

Před 2 lety mi byly odstraněny krční mandle z důvodu opakujících abscesů.Po...

Komplikace po odstranění nosní mandle

moje vnučka je týden po odstranění nosní mandle,měla silné krvácení,takže musela...

Komplikace po odstranění žlučníku.

Dobrý den, můj otec byl v polovině prosince 2012 na laparoskopickém odstranění...

Komplikace po oeraci žlučníku

Dobrý den dne 18.1.2013 jsem byla na laparoskopickém odstranění žlučníku jelikož...

Komplikace po operaci

Dobrý den, byl jsem na cirkumcizaci a rozjely se mi stehy zespodu, kde byla...

Komplikace po operaci

Dobrý den, Strašně moc vás prosím o radu. Jednou uz jsem svuj dotaz zde ohledně...

Komplikace po operaci

Dobrý večer .Bola som na operácii slepého čreva pred rokom a pol.od tej doby...

Komplikace po operaci

Dobrý deň chcem sa spýtať bola som na laparoskopickej operácii v celkovej anestéze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výrůstek u konečníku


Dyspareunie

Už s přítelem nemůžu skoro vůbec soulozit.Už po jedno styku mi hrozné otece...

2 prášky v jeden den

Dobrý den, mám takvý problém. V sobotu sem si omylem vzala 2 prášky antikoncepce....

Velikost penisu ve 14 letech

Zdravim, je mi 14, vážím 63kg, měřím 160cm. Můj penis měří v erexci 9cm. Chci...

Infekce močových cest a karunkula

Dobrý den opakovaně se mi vrací řezání při močení...Doposud zabraly kapky Lichořeřišnice...

Bolest hlavy, potíže s krční páteří

Dobrý den, v květnu 2016 mi ruplo za krkem tak, že jsem nemohla hýbat s rukama...

Pálení očí

Prosím Vás o odpověď, na oči mám umělé slzy TEars Naturle,které už beru dlouhodobě....

SOUSTO V KRKU,POCIT NESPOLKNUTÉHO JÍDLA

Dobrý den,můj problém nastal po spolknutí kousku kuřete,kdy jsem měla pocit,jako...

Malý penis

Dobry den mam maly penis je mi 15 let vyska 175 cm 68kg muj penis meri 3 cm...

Citlivý klitoris


Bolest nohou

už dva roky mě boli nohy...pocit paleni ve vnitř noh...neurolog nic neshledal...bolest...

Dlhotrvajúca bolesť hrdla na pravej strane

Dobrý deň mám dlhotrvajúcu bolesť hrdla už asi 4-5 mesiacov mám zväčšenú uzlinu...

Bolest hlavy na pravé straně.


Zúžení páteřního kanálu

Dobrý večer. Na magnetické rezonanci mi bylo zjištěno Zúžení L úseku páteřního...

Dva roky bez menstruace.

Dobry den, Je mi teprve 18 let, ale jelikoz cas rychle utika, mam strach,...

Zapáchající pot

Dobrý den,je mi 14 let a strašně moc smrdím...je to hrůza.Nechápu proč,starám...

Revmatoidní artritida a raynandův fenomén

Dobrý den, mám časnou formu séronegativní revmatoidní artritidy s vedlejšími...

Problémy po vysazení Nuvaringu

Dobrý den paní doktorko, již od 15 let užívám HA, zprvu jsem brala pilulky,...

Antibiotika


Celková slabost, paralýza těla, opakované infekce

Vše začalo cca v létě 2013, kdy jsem letěla s přítelem a kamarády na letní dovolenou...

Reklama