Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kontakt s neštovicemi v těhotenství

Infekce Manuela 10.12.2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
V pátek jsem seděla v metru a přistoupila tam paní s malým cca 5ti letym klukem a sedli si přímo vedle mě. Ten kluk byl nevychovaný,pořád do mě kopal a strkal i přesto, že jsem mu rázně řekla, ať toho nechá.
Potom začal hrozně kašlat, schválně přímo na mě s dokořán otevřenou pusou. Bylo úplně slyšet jak vykašlává hlen. Matka kašlala také.
A celou dobu se drbal pod bundou a pod kalhotami a všimla jsem si nějakých pupínků na nohách.
Nemohla jsem si sednout jinam, protože se nedalo vůbec ani hnout.
Teď se bojím bůhví co tomu klukovi bylo. Myslíte, že i kdyby to byly nedej bože zarděnky nebo spálová angína a nebo neštovice (jsem proti neštovicím očkovaná ale jen jednou vakcínou ze 3. Když měla sestra před cca 7 lety neštovice, nechytila jsem je od ní ale nevím jestli jsem nebo nejsem imunní stále), nebo nějaká jiná nemoc s těmito příznaky,tak by se už v tomhle týdnu nic nestalo, nebo i tak něco hrozí? :-( Jsem dnes 27+1
Ještě dodávám,nevím jestli to je důležité, že kvůli Crohnově nemoci, kterou mám beru Imuran, tedy Imunosupresiva.
Mám veliký strach a nevím co mám dělat, je to moje 1.tehotenstvi.
Velmi děkuji za Vaši odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, kapénkovou infekcí, jako jsou běžné virové a bakteriální infekce dýchacích cest nebo plané neštovice, se lze nakazit v davu lidí resp. v kolektivu bez ohledu na to, jestli měl chlapec vedle Vás nějaké takové akutní onemocnění. Běžné infekce dýchacích cest nepředstavují žádné "zvláštní riziko" pro těhotnou, obecně však horečnaté onemocnění těhotenství ovlivnit může, a doporučuji proto vyhledat Vašeho lékaře, pokud by se objevily jakékoli příznaky takové choroby, aby Vás lékař prohlédl a i s ohledem na imunosupresi předepsal vhodnou léčbu . Samozřejmě žádné onemocnění se v těhotenství nemá přecházet. Zarděnky nejsou podle popisu příznaků u chlapce pravděpodobné. Co se týká neštovic, po kontaktu s nakaženým neštovicemi nebo při podezření na kontakt s nimi je vhodné také vyhledat lékaře, když nevíte, jestli jste neštovice prodělala a očkování nebylo dokončeno, aby se u Vás vyšetřila přítomnost protilátek proti neštovicím a podle výsledku se pak určil další postup včetně případného přeléčení.

Související dotazy

Očkování a kontakt s neštovicemi
Dobrý den, můj 22. měsíční syn byl ve středu 25. března...
Kontakt s neštovicemi v těhotenství
Dobrý den, jsem v začátku těhotenství asi 4. týden....
Kontakt s neštovicemi u neočkovaného kojence
Dobrý den. Vnouček má 7 měsíců. Není na nic očkovaný....
Nákaza neštovicemi
Dobrý den, prosím Vás jaká je možnost nákazy neštovicemi...
Neštovice u dospělého
Dobrý den. Měla bych dotaz. Me deti pred 9 dny prisli...
Možnost nákazy neštovicemi
Dobrý den, včera jsem byla v kontaktu s dítětem, které...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kontakt s koronavirem a karanténa

Dobrý den Pracuji jako ochranka v obchodu dnes ráno jsem zadržel zloděje který...

Kontakt s koronavirem a karanténa

Dobrý den, dnes se kolegyně v práci dozvěděla, že jejího manžela kolega v práci...

Kontakt s koronavirem a karanténa

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli bychom měli být v dobrovolné karanténě,...

Kontakt s koronavirem a karanténa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když jsem přišla do přímého kontaktu s nakaženým...

Kontakt s koronavirem v jiné domácnosti

Dobrý den, víkend jsem trávila s partnery, kteří mají 14 letou holku. Té byl...

Kontakt s koronavirovým onemocněním

Dobrý den, měla jsem kontakt s nakaženým. Lze u vás získat žádanku na testy...

Kontakt s koronavirovým onemocněním

Dobrý den, dnes sem se dozvěděla, ze kamarádky přítel je pozitivní na covid....

Kontakt s myším nebo krysím trusem

Mám dotaz, který se týká myších nebo krysích hovínek. Syn dostal k Vánocům boty...

Kontakt s nemocným dítětem

Takto se omlouvám, má neteř má nasezená antibiotika, jaká, to nevím - "sirup"....

Kontakt s neštovicemi u neočkovaného kojence

Dobrý den. Vnouček má 7 měsíců. Není na nic očkovaný. Dcera očkování odmítá....

Kontakt s neštovicemi v těhotenství

Dobrý den, jsem v začátku těhotenství asi 4. týden. Dnes ráno mi to lékař potvrdil....

Kontakt s nezaopatřenými zvířaty

Dobrý den, dnes při návštěvě zámecké zahrady (Ústecký kraj) olízla místní kočka...

Kontakt s novorozencem

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat na jednu věc. Mám týdenní miminko,...

Kontakt s ockovaci latkou Priorixu v tehotenstvi

Dobry den, pani doktorko, muj dotaz je asi hloupy, ale porad nad tim premyslim....

Kontakt s očkovací látkou proti vzteklině

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli hrozí nějaké riziko, když máme pejska...

Kontakt s osobou COVID-19 pozitivní již po prodělání nákazy v minulosti

Dobrý den, před 6-ti týdny jsem prodělala covid, s lehkým průběhem. Nyní jsem...

Kontakt s osobou po ozařování v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda nehrozí nějaké riziko pro nenarozené...

Kontakt s osobou podstupující radioterapii

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda-li je nějak nebezpečný kontakt s osobou,...

Kontakt s poševním sekretem

Dobrý den, nahodna sex. partnerka mě skrabla do krve rukou, na které měla posevni...

Kontakt s psychologem

Dobrý den,mám problém s mým býv přítelem,který mi ublížil sexuálně.Předmětem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kompresní punčochy po AS kolene

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, jak dlouho je třeba po AS kolene...

Hodnoty PSA

Dobrý den, manžel 71 let, váha 95 kg, v péči urologa, TURP v roce 2015 -...

Vřed na penise

Dobrý den , před 14 dny se mi udělěl nebolestivý vřed na penisu , chtěl jsem...

Velikost penisu


Skolióza

Dobry den mam 16 letou dceru a ma skoliozu 30°lekar nam dal pouze cviceni na...

Bolest levého chodidla (vnější hrana)

Dobrý den, cítím palčivou bolest na vnější straně chodidla objevila se z ničeho...

Zánět penisu a předkožky

Zdravím. Chtěl bych se zeptat na jednu intimní věc než s tim zajdu k doktorovi.. Měl...

Snědl kousek alobalu

Dobrý den, můj třinácti měsíční syn snědl ve čtvrtek (6.8.) kousek alobalu-ukousl...

Prosim vas nemohla som mu poskodit brusne organy?

Dobry den, moj 6t syncek mava boelsti bruska. Tlaci tlaci a nic. Dnes som mu...

Boulička na stehně

Dobry den, na vnitrni strane praveho stehna se mi udelala boulicka. Vypada to...

Kolik stojí Belogent?

Dobry den Belogant da sa aj koupit v lekarni?Kolik to stoji?

Plovoucí stolice

Dobrý den, zapomněl jsem zde napsat, že mám poslední dobou plovoucí stolici...

Trhlinky v okolí konečníku

Dobrý den. Je mi 22 let a od 4 let se léčím s revmatoidní artritidou a už asi...

Bolest prsu a bradavky u muže


Prosím Vás o radu

Už tři týdny mě trápí bolest v levé části čelisti, okolo ucha - pod uchem a...

Atopický ekzém bradavek

Dobrý den, jsem atopička a nyní během kojení se mi atopický ekzém dělá (mj.)...

Deprese, úzkosti po užívání hormonální antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svůj problém... Brala jsem antikoncepci...

Kvasinky na penisu

Dobrý den. Rád bych znal Váš názor a nebo uvítám i Vaše rady. Trápilo mě docela...

Opožděná menstruace

Dobrý den Chtěl jsem se zeptat, od kdy se počítá zpoždění menstruace.. jelikozi...

Odumírání nervů nohou

Dobrý den, moje maminka věk 80 let, trpí dle neuroložky odumíráním nervů nohou...