Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kontrola štítné žlázy

Alena 24.11.2017

Dobrý den, chodím každý rok na kontrolu štítné žlázy. Kontrola v roce 2015,2016 -laboratoř v normě. Kontrola v roce 2017 (TSH 2,43, FreeT4 15,7,Free T3 5,22,profil proti tyreoglobulinu 1,29,profil proti TPO 5,21,jodurie 105,tyreoglobulin 254,70 ( rok 2015 34 ,7) son. nález :drobná štítnice s ložiskovými změnami bilat vs cystické degenerace. Další kontrola koncem roku 2018 .Překvapilo mě veliké zvýšení tyreoglobulinu (norma 1,40-78). Prosím o sdělení, jaký může být důvod tohoto zvýšení a zda-li kontrola až za rok je dostačující .Děkuji za odpovědˇ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, paní Aleno, tyreoglobulin může být vyšší u pacientů se strumou, to je zvětšení štítné žlázy, u zánětů štítné žlázy nebo u pacientů s hyperthyroidismem. Nález zvýšených hodnot může být projevem patologického procesu ve štítné žláze, bez jeho bližšího určení. Ostatní markery ale máte v normě. Váš dotaz ještě předám k odpovědi endokrinologovi, vyčkejte prosím i druhé odpovědi. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, standardně se thyreoglobulin vůbec nenabírá. Je to opravdu marker velmi neurčitý, takovéto zvýšení by mohlo vzniknout například i masáží v oblasti krku (vyšetření lékařem, sonografie předcházející odběru). Jeho jediný smysl je sledování tohoto markeru v průběhu léčby karcinomu štítné žlázy, kdy se sleduje dynamika, absolutní hodnota není až tak zásadní. Pro Váš klid bych svému endokrinologovi zatelefonovala, že jste si všimla těchto hodnot a zda nemáte přijít na kontrolní sonografii dříve, než za rok. Pokud řekne, že to potřeba není, opravdu bych tento výsledek vůbec neřešila.
S pozdravem
Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Hubnutí a onemocnění štítné žlázy
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli je normální hubnout...
Onemocnění štítné žlázy
Dobry den, chci vědet jakou mam formu štítné žlázy,...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kontrola po císaři

Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně kontroly po císaři. Píšete, že by gynekolog...

Kontrola po chlymidiové infekci

Beru antibiotika na chlamydie,chci se zeptat,az je doberu,za jak dlouho mam...

Kontrola po konizaci

dobrý den, dnes mi byla provedena konizace a obj. na kontrolu jsem za 14 dní....

Kontrola po odstranění vaječníků

5.5.2017 mi odstranily vaječníky sestra na gynekologii mi řekla že mám přijít...

Kontrola po revizi dělohy z důvodu ZT

Dobrý den, jsem před změnou gynekologa, stávajícímu již nedůvěřuji z více důvodů,...

Kontrola po šestinedělí

Dobrý den, jsem 7 týdnů po porodu a lékař mi na prohlídce po šestinedělí řekl,...

Kontrola po úrazu

dobrý den, já měla přibližně před měsícem úraz kolene.. ( vyhozený koleno už...

Kontrola po zavedení nitroděložního tělíska

Dobrý den, mám měsíc zavedené hormonální tělísko Jaydess, dle příbalové informace,...

Kontrola protilátek po očkování

Dobrý den, kvůli častým dobrodružným cestám jsem si z opatrnosti nechala překontrolovat...

Kontrola snimku OPG

Dobry den, rad by som Vas poprosil ci mi mozete z prilozeneho snimku skontrolovat...

Kontrola u dětského lékaře

Dobrý den, podle odborné literatury se nedoporučuje dítě posazovat, ale nechat...

Kontrola u Gynekologa

Dobrý den, je mi 14 a mám jít na kontrolu ke gynekologovi ale jednou mi to dělali...

Kontrola varle

Dobrý den, dříveji jsem míval obavy, že u mě došlo k torzi varlete. Ovšem po...

Kontrola varlete

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, před týdnem jsem navštívil lékaře s bolestmi...

Kontrola zaměstnavatelem

Dobrý den, jsem 9 dní na nemocenské a už jsem měla 2x kontrolu zaměstnavatele....

Kontrola zubů v tehotenstvi

Dobrý den,měla bych dotaz na prohlídku zubů v těhotenství..jsem těhotná od července,...

Kontrolné endokrinologické vyšetrenie

Dnes som bola na kontrolnom endokrinologickom vysetrení a v správe mám : sonografické...

Kontrolni MRI ale bez kontrastni latky

Dobry den, vsechno zacalo piskanim v uchu a v cervenci 2015 na MRI v Brne...

Kontrolni MRI ale bez kontrastni latky

Dobry den, vsechno zacalo piskanim v uchu a v cervenci 2015 na MRI v Brne...

Kontrolní odběr moči

Dobrý den, chci vám tímto způsobem velmi poděkovat že ste mi vždy odpověděl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fleky na kůži

Dobry den, pred nekolika tydny se mi na kuzi udelaly nevzhledne fleky (viz....

Azitromycin a alkohol


Azitromycin mylan

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné kombinovat Azitromycin Mylan 500...

Očkování proti menigokokovi

Dobrý den , zvažuji zda očkovat či ne. Synovi je 18.měsíců , má všechny základní...

Azitromycin 250mg


Azitromycin

Dobrý den, z krve mi byla zjištěna lymská borelioza I. stadium a vzhledem k...

Sraženina krve po sklerotizaci

Dobrý den, jsem již 3 měsíce po sklerotizaci žil a již někdy první měsíc po...

Plastika močové trubice

Dobrý den, je mi 25 let, od 18ti se léčím se záněty močového ústrojí. 2krát...

Atopický ekzém a ztráta pigmentu

Dobrý den. Mam kožní problém,cca rok .. nejdříve červené ,uporne svedive(zaparene...

Azithromycin Sandoz 500mg a alkohol

Dobrý deň, rád by som vás požiadal o radu. 5.4. som doužíval antibiotiká Azithromycin...

Zvýšený estradiol

Dobrý den, 7měsíců lítám po doktorech ohledně otýkání a bolesti nohou. Přišli...

Azithromycin Actavis 500 mg

Dobrý den, začala jsem brát antibiotika Azithromycin Actavis, na příbal. letáku...

Azibiot 500mg - začít dávkovat ráno nebo večer

Dobrý den, mohu tyto antibiotika začít brát např. večer v 19:00 nebo je lepší...

Azibiot a slunce

Dobry den, dostala jsem tridenni antibiotika azibiot 500. Chtela bych se zeptat,...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Pocit na zvracení, bolest žaludku


Azitromycin a alkohol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat užívám Azitromycin SANDOZ 500 MG 6 tabletek...

Azitromycin Sandoz 500mg - alkohol


Poškození mozku?

dobrý den,kvůli poškození sluchu jsem byl na MR a závěr zní:ložisko gliosy v...

Azibiot 500, Mucosolvan long effekt tbl., orofar pastilky

Dobrý den, chtěla bych se optat, týden od 18.-24.6 mě trápil suchý dráždivý-štěkavý,...

Zavřít reklamu