Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kontroly v těhotenství

Gynekologie Tereza 26.1.2019

Dobry den, jsem tehotna v Anglii (ziji tu), je to moje 1.tehotenstvi tak nemam jak porovnat s ČR ale neco mi rika, ze u nas je to lepsi. Vubec se tu nechodi k doktorovi ale k porodnim sestram. Nikdo vas neprohlidne a do 12.tydne nevite nic. Zadne vysetreni. Ja si v 8.tydnu zaplatila ultrazvuk protoze jsem chtela vedet jestli je vse ok. Mam par dotazu. Predepsali mi denne aspirin protoze sestra mela preeklampsii (mam dve sestry, maji 5 deti a jen v 1 tehotenstvi byl problem). Pry je to i na vysoky tlak. Ja mam 90/60. Mam dojem ze jestli mi to tlak jeste snizi budu omdlevat. Opravdu mam ten Aspirin brat? Take mi pred cca 5 lety byl zjisten streptokok ve vagine a bylo mi receno ze az budu jednou rodit musim dostat antibiotika. Tady mi rekli, ze to ani netestuji a ze pokud to chci zjistit musim si to soukrome zaplatit. Cetla jsem co se muze stat miminku pri porodu bez atb a dost me to vydesilo. Mam se nechat vysetrit a vydobit si atb pri porodu? A jak velkou davku kyseliny listove a vitamin D mam jako celiak brat denne? (take mam chron. Zanet stitne zlazy) Dekuji za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
to je tedy na jednu stranu nepříjemná situace.
Na prvním místě bude nutné zkontrolovat funkci štítné žlázy. V případě, že TSH bude vyšší než doporučená mez, tak bude potřeba zahájit nebo navýšit substituci hormony. Stejně tak by bylo na místě vyšetřit hladinu kyseliny listové a vitamínu D a dávky upravit dle výsledků.
Kultivační vyšetření za účelem vyloučení nebo potvrzení přítomnosti streptokoka je také potřeba a samozřejmě pokud se bakterie prokáže, tak se při porodu podávají antibiotika.
Aspirin se pro nežádoucí účinky v těhotenství nedoporučuje. Při riziku eklampsie má být kontrolován především krevní tlak a jaterní testy. Dále krevní obraz a bílkovina v moči.
Držím palce, aby vše dobře dopadlo a je pravda, že mám pacienty z Británie co sem jezdí celkem pravidelně na vyšetření a ošetření jako samoplátci .

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, žijete v Anglii, žijete tam dobrovolně, alespoň máte možnost porovnat úroveň té naší zdravotní péče, mnohdy zatracované, s tou západní. Aspirin není na tlak a le na ředění krve, klidně jej užívejte. Se streptokokem je to tak, že kdykoli se kdekoli v těle objeví v průběhu těhotenství a nejsou příznaky, léčí se v průběhu porodu. Čili máte 2 možnosti- nechat se odebrat v cca 36. týdnu a zaplatit, nebo požádat o antibiotika během porodu. Kyselina listová stačí v dávce do 1mg/den, vitamin D nevím jakou formu a dávku v jednotce máte, tedy nemohu radit. Štítnou žlázu máte vyšetřenou? A neberete žádný hormon??To je divné. S pozdravem PL

Související dotazy

Kontroly v těhotenství na hematologii
Dobrý den, svůj dotaz vkládám podruhé, jelikož jsem...
Kontroly na hematologii v těhotenství
Dobrý den, mám trombofilní mutace MTHFR C677T, EPCR...
Kontrola zubů v tehotenstvi
Dobrý den,měla bych dotaz na prohlídku zubů v těhotenství..jsem...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Trombofílie a těhotenství
Dobry den, jsem v 9 mesici tehotenstvi a jiz pred...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kontrolní vyšetření

Dobrý den. Dlouhodobě navštěvuji "svého" urologa a máme spolu velmi dobré...

Kontrolní vyšetření na chlamidie

Prosím o radu ve směru ke kontrolnímu vyšetření u gynekologa na chlamidie.Moje...

Kontrolní výtěr krku

Dobrý den, kdy je nejlépe dělat kontrolní výtěr krku po injekčním penicilinu?...

Kontroly

Dobrý den pane doktore,,potřeboval bych odvás poradit a nezlobte se.Jsem po...

Kontroly JT

Dobrý den, prodelala jsem mononukleozu a nyni budu chodit jen jednou za mesic...

Kontroly na hematologii v těhotenství

Dobrý den, mám trombofilní mutace MTHFR C677T, EPCR G4678C, PAI-1 4G, EPCR...

Kontroly po lecbe Pavlikovymi trmeny

Dobry den, dekuji za odpoved na predeslou otazku. Patrne jsem ale svoji otazku...

Kontroly po tromboze

Sem od roku 2005 po operaci,týden nato sem dostala trombózu do levé nohy,nosím...

Kontroly po uspesne lecbe Pavlikovymi trmeny

Dobry den, ziji v zahranici a me holcicce byla pri ultrazvukovem vysetreni...

Kontroly TBC

Dobrý den, před léty, jako dítě, jsem podstoupil léčbu TBC. Po ukončení léčby...

Kontroly v těhotenství na hematologii

Dobrý den, svůj dotaz vkládám podruhé, jelikož jsem udělala dost podstatnou...

Kontryhel

Dobrý den, mám velké bolesti při menstruaci, jelikož mám endometriozu 3. stupně....

Kontryhel mi zrusil menstruaci

Dobry den, je mozne ze mi sypaný kontryhelovy čaj uplne zrusil ms? Obvykle ji...

Kontryhelový čaj

Dobrý den,chtěla bych začít pít kontryhelový čaj. Jak často a kdy ho mám pít?...

Kontryhelový čaj

Dobrý den, chtěla bych otěhotnět a všude píší,že je dobré pít kontryhelový...

Kontryhelový čaj jako podpora otěhotnění

Vážený pane doktore, prosím o radu stran správného užívání kontryhelového čaje....

Kontuze - zhmoždění očního bulbu a tkáně očnice

Dobrý den, v pondělí 16.9.2013 jsem dostal míčem do oka. Po vyšetření mi byla...

Kontuze bérce

DOBRY DEN CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT:ASI PŘED MĚSÍCEM JSEM SI zpusobyla kontuzi BÉRCE...

Kontuze bulbu se subkonjuktiválním hematom

Zdravím, ve čtvrtek mě jeden (promiňte mi ten výraz) debil šťouchl do oka....

Kontuze kolene

Dobrý den, před třemi týdny jsem spadla na bruslích dvakrát za sebou na stejné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píštěl

Dobrý den, jsem po operaci perianalni pistele, která byla spojená se střevem...

Stav po kolapsu, lze z vyšetření poznat RS?

Dobrý den, po kolapsu v práci jsem byla odvezena do nemocnice, kde mi pro podezření...

Bolest paty


Pálení nohou, bulka na krku

Dobry den,cca před 2mesici jsem si tzv.terorizovala něco na krku z boku,myslela...

Nateklá kůže okolo nehtu na noze

Dobrý den,asi 3-4 týdny mě trápí na noze u palce nateklá kůže okolo nehtu.Nejdřív...

Pištěl na penisu

Dobry den, Zhruba za tyden mam jet na konzultaci do FN olomouc ohledne pistele...

Natržený křížový vaz


Bolest hlavy

Dnes jsem se uhodila do hlavy, do oblasti pravé části těsně před temeno. Byla...

Zapáchající moč

Dobrý den, mám dvouletou dceru, která od léta minulého roku prodělala 4x zánět...

Zimnice, pocity na zvracení, bolest hlavy


Panické ataky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné, že při panické atace mám příšerné...

Černá stolice

Mam dotaz,rano jsem měl černou stolici bez většiho zapachu,den předtím jsem...

Krvácení po styku po porodu

Dobrý den, včera jsem byla na gyn. vyšetření po šestinedělí. Pan doktor mi řekl,...

Cysta horního polu ledviny

Dobrý den, prosím vás o odpověď. Na CT mi zjistili : z horního polu ledviny...

Standardní proces rekonvalescence po totální endoprotéze kyčelního kloubu

Dobrý den.Mamka jde v dubnu na operaci kyčelniho kloubu /výměna na umělý/ a...

Bolest v podžebří po námaze

Dobrý den, jsem v 10týdnu těhotenství a včera odpoledne jsem nosila lavory s...

Noční nevolnost

Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc, která se mi dnes v noci stala....

HIV

Dobrý den jsem gay po 41dnech se od vzájemného honění onanie se mi objevila...

Bolest v pravém podžebří

Prosím o radu - občas při špatném pohybu ( cca. 1x měsíčně - někdy častěji)...

Hlen v kuku


Reklama
Zavřít