Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Křeče a svalové záškuby

Mozek a nervy Michaela 30.8.2021

Dobrý den, cca od května 2021 jsem začala mít mravenčení a křeče po celém těle, brnění, svalové záškuby a velkou únavu. Navštívila jsem neuroložku, která mě vyšetřila. Podle jejího klinického nálezu jsem zdravá a nález neodpovídá ALS. Přesto mě raději poslala na vyšetření MEP a EMG. Výsledky z těchto vyšetření přikládám.
Asi dva měsíce beru hořčík a vitamín B. Křeče už nemám, jen občas zůstává drobné brnění (cca 20 % původní intenzity) a svalové záškuby se taky zmírnily (také cca 20 % původního množství).
Chtěla bych poprosit o Váš názor k výsledkům vyšetření. Hodně jsem četla o ALS a mám z této nemoci strach. Chtěla bych se zeptat za jak dlouho po začátku případných příznaků se objeví nález na EMG? Myslíte, že po těchto výsledcích vyšetření EMG můžu tuto nemoc pustit z hlavy? I když v lýtku pravé nohy paní doktorka něco našla a uzavřela to jako chron. neurogenní přestavba v mmm. gastrocnemii capu med I.dx., par c i I. sin, a že nevylučuje susp. radikulopatii S1 biolat.

Podle paní doktorky se podle výsledků MEP nejedná ani o roztroušenou sklerózu. Četla jsem ale, že pro vyloučení této nemoci je potřeba magnetická rezonance mozku. Je možné tedy udělat tento závěr jen z vyšetření MEP? Měla bych se na tu magnetickou rezonanci objednat? V červnu jsem byla na magnetické rezonanci střev. Jak hodně nebezpečný by byl tak krátký odstup od případné další MR v září?
Docela mě vyděsil závěr u výsledků, že nález podporuje dg pyramidové dysfunkce pro DKK, i morfologicky asymetrickou spastickou paraparézu DKK, protože do té doby jsem si vůbec neuvědomovala, že bych měla s nohama nějaký problém. S otazníkem je na konci familiární spastická paraparéza. Myslím, že jsem četla, že se jedná o genetické onemocnění. Vůbec nic takového ale v rodině nemáme.

Poslední měsíc mám problém s tím, že se mi hodně třesou svaly při námaze. Stačí když se opřu o ruce a začnou se mi třást, když natáhnu nohu platí totéž, také pro břišní svaly. Bolely mě hodně i klouby a záda, proto moje praktická doktorka udělala odběry na ionty, CK, LD a Borrelie (výsledky opět přikládám). Vše vyšlo v pořádku. Čím ten třes může být způsoben?

Nevím co si o výsledcích vyšetření myslet a jak dál případně postupovat.

1. Doplňující dotaz dne 10.9. 2021: chtěla bych poprosit o názor druhého neurologa na můj dotaz. Hlavně jsem ještě stále nedostala odpověď ohledně dotazu na magnetickou rezonanci. (Podle paní doktorky se podle výsledků MEP nejedná ani o roztroušenou sklerózu. Četla jsem ale, že pro vyloučení této nemoci je potřeba magnetická rezonance mozku. Je možné tedy udělat tento závěr jen z vyšetření MEP? Měla bych se na tu magnetickou rezonanci objednat? V červnu jsem byla na magnetické rezonanci střev. Jak hodně nebezpečný by byl tak krátký odstup od případné další MR v září?)

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Študentová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: VISCERUM

Dobrý den, děkuji za váš dotaz. Výsledky všech vyšetření dohromady by měl zhodnotit váš neurolog, následně by vám měl sdělit i další postup. Váš dotaz předávám kolegovi - specialistovi na neurologii, věřím, že i jeho názor vám pomůže. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Z mého pohledu je také důležité, jak se cítíte po psychické stránce. Množství stresu a vyčerpání může dělat podobné příznaky, které popisujete. Přeji vám brzkou úlevu od potíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Rehabilitační lékařství‎, Neurologie Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Dobrý den paní Michaelo,
Vaše vyšetření EMG svědčí pro radikulopatii. To znamená, že máte pravděpodobně drobný výhřez ploténky. Ten sice dráždí nerv, což se projevuje na EMG, ale ne tolik, aby vám způsobil objektivní potíže. Nebo jste v minulosti měla bolesti zad, které střílely do nohy a nález na EMG je pozůstatek těchto potíží. Nesvědčí pro ALS. A nález na EMG bývá pozitivní po 3 týdnech příznaků u jakékoli poruchy.
To druhé vyšetření nejsou MEP (motorické evokované potenciály), ale transkraniální magnetická stimulace. Nevím, proč vám jej dělali. Běžně se k vyšetřování nepoužívá, spíše k terapii. Není mi jasný závěr pana doktora. Dovolila bych si s ním nesouhlasit. Každé vyšetření je potřeba hodnotit ve vztahu k vašim potížím. Pokud je svalová síla vašich nohou v pořádku, nemůžete mít nic z uvedených diagnóz. Rozhodně ne genetickou poruchu, ty začínají převážně v dětství. Podle popisu v závěru bych já osobně z tohoto vyšetření usuzovala také na radikulopatii, stejně jako u EMG.

Vaše potíže nesvědčí jednoznačně pro ALS a určitě by na tuto nemoc nezabral hořčík. Brnění a třes do jejího obrazu nepatří. Věřte prosím vaši neuroložce. Pokud na vás neshledala objektivně žádné příznaky ALS ani RS, nebudete mít ani jednu z těchto nemocí. I když brnění u RS může být, důležité je i objektivní vyšetření. Obě nemoci mají charakteristický , avšak odlišný nález při neurologickém vyšetření.

Za vašimi potíží s únavou, třesem může stát i porucha imunitního systému, stres, nadměrné pracovní zatížení, úzkosti.
Doporučila bych doplnění Imunologického vyšetření a případně pro jistotu i psychologické. Vaše neuroložka může ještě případně doplnit test na latentní tetanii, což je zvýšená dráždivost nervového systému.
Přeji brzkou úlevu.
Dr. Terzipetková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Volná

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická klinika 1. LF UK a VFN

Dobrý den. Magnetická rezonance nijak nezatěžuje organismus, nejedná se o záření, ale pracuje na principu zmagnetizování molekul vody. Její opakování je možno vcelku libovolně. Není vhodné používat často kontrastní látku na MR, nicméně 2-3 x ročně není vůbec problém. Provedené vyšetření není MEP, ale stimulace a ta se v diagnostice nepoužívá. ALS se nikdy neprojevuje brněním a na EMG pro ni nic nesvědčí, tuto nemoc bych vynechala. RS může mít více projevů, ale zase k ní nepatří svalové záškuby. Mohlo by se jednat o latentní tetanii, na tu dobře zabírá hořčík. Jeho efekt lze podpořit i vitamínem D a vápníkem 1xdenně. Nutno je užívat dlouhodobě minimálně 2 měsíce, spíše déle. EMG nález může svědčit pro postižení od vyhřezlé ploténky s tlakem na nervy nohou, ale to byste neměla brnění rukou resp. v břiše. Proto si myslím, že je to spíše náhodný záchyt. Neurologický nález byl zřejmě v pořádku. V tuto chvíli se mi zdá pravděpodobnější tetanie, než jiné poruchy. Kdyby se stav změnil, je možné pro Váš klid doplnit MR. Jistě vyšetřením nic neriskujete a třeba Vás to uklidní. Moc Vám držím palce. S pozdravem

Související dotazy

Roztroušená skleróza a svalové záškuby
Dobrý den,již asi tři dny me trapí svalove zaškuby,neni...
Svalové záškuby
Dobrý den, chtěla bych poradit, a zjistit Váš názor...
Svalové záškuby, ALS, EMG
Dobrý den pane Doktore, měl bych na Vás otázku. Je...
Záškuby svalů
Dobrý den, Je mi 21let a poslední měsíc mě začali...
Svalové záškuby u dítěte
Dobrý den, prosím o vysvětlení alias uklidnění...všimla...
Svalové záškuby
Na váš dotaz jsem odpověděla

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Křeče a mravenčení v ruce

Dobrý den,prosim vás manžel poslední dobou špatně spí budí se že prý má v ruce...

Křeče a otok nohou

Dobrý den pani doktorko.Začnu nejdříve moji nemocí léčím se ve Fakultní nem.v...

Křeče a otok ruky

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. V květnu letošního roku jsem prodělala...

Křeče a otok ruky

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. V květnu letošního roku jsem prodělala...

Křeče a píchání pod levým prsem

Dobrý den, potřebovala bych alespoň z části vědět, co mě čeká nebo kam mám jít....

Křeče a píchavá až pálivá bolest do podbříšku

Dobrý den, mám již 3 neděle bolesti, začala 2x křeč od pasu do břicha na levé...

Křeče a plynatost


Křeče a pocit na zvracení

Dobrý den, v noci jsem nemohla spát z důvodu, při výdechu, momentálně nezávisle...

Křeče a pomočení

Dobrý den, poslední dobou mám opravdu nesnesitelné křeče v lýtkách při kterých...

Křeče a silné bolesti

Dobrý den, v posledních týdnech mě trápí silné bolesti v oblasti žaludku. Moc...

Křeče a zácpa

Dobrý den, od 9 let se semnou 4 až 8krát do měsíce děje že mám křeče do břicha...

Křeče a zvracení

Dobrý den pane doktore Je mi 55 let, nikde jsem žádné problémy se žaludkem...

Křeče a zvracení

Dobrý den, mám dotaz, už hodně dlouho trpím a nevím co je příčinou. Skoro každy...

Křeče a zvracení v těhotenství

Dobrý den , jsem v 8 týdnu tehu, v noci začaly křeče , průjem , zvracení. Od...

Křeče břicha

Dobrý den, měla bych na Vás prosím dotaz, je mi 33 let, vcelku bez zdravotních...

Křeče břicha

dobrý den Občas mývám hrozné křeče břicha tak cca 2x za týden. Je to hrozné...

Křeče břicha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: V loňském roce (únor) jsem byla na laparoskopickém...

Křeče břicha

Dobrý den. Už několik týdnů mě trápí občasné žaludeční křeče. Nejsou nijak pravidelné...

Křeče břicha

Dobrý den, jsem 3.měsíce po porodu. Asi 14 dní mě pobolívalo břicho v oblasti...

Křeče břicha a desorientace po požití jídla

Dobrý den, Rád bych Vás požádal o radu. Krátká verze: Již 5 let jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Padající koutek úst

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Od malička mi padá leví koutek úst. nelíbí...

Vystrelujici bolest za uchem

Dobry den, treti den mam bolesti za uchem ale jen v jedne casti hlavy, ta bolesti...

Mušky ve vlasech

Dobrý den, obracím se na vás se dvěma dotazy. První se týká mušek ve vlasech....

Lázně a vyhřezlá ploténka

Dobrý den, mám 6.týdnu po operaci vyhřezlé ploténky HDI L4/5.Kontrola-bez komplikací.Dostal...

Bolest hlavy, potíže s krční páteří

Dobrý den, v květnu 2016 mi ruplo za krkem tak, že jsem nemohla hýbat s rukama...

Vyšší echogenita jater


Tmavé fleky na penisu

Dobrý den, mám na penisu tmavý flek jakoby modřinu (viz foto), který ovšem nebolí,...

Naražení svalu, brnění prstů, bolesti kotníku

Dobrý den, před třemi dny mě na tréninku sebeobrany soupeř nakopl kolenem do...

Modrý flek na žaludu

Dobrý den, že dne na den se mi vytvořil tento flek. Když na něj pritlacim bolí...

Poslední dobou mívám, hlavně večer, oteklé kotníky i nárty u obou nohou.

Dobrý den, poslední dobou mívám, hlavně večer oteklé kotníky i nárty u obou...

Cysta na mozku

Dobrý den byla mi nalezena Retro cerebellární SA cysta na mozku o velikosti...

Zvětšené uzliny v tříslech

Dobrý den , mám problém po oholeni intimních paritii se mi objevily dvě bulky...

Kapka touhy

Dobrý den, je mi 19let. mám velký strach z otěhotnění. Beru antikoncepci a s...

Adenotomie a mluvení

Dobry den, v patek mel muj syn 4 roky operaci mandli v celkove anestezii a jiz...

Zvýšení tlaku, rozmazané vidění

Dobrý den , včera mě postihla příhoda rozmazané vidění krevní tlak po dobu 1/2...

Tlak v nose

Dobrý den,ráda bych poprosila o vysvětlení,již delší dobu se nějak více pozoruji...

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Problém s topořením a brnění v penisu

Dobrý den asi tak před půl rokem se začal projevovat problém s topořením.Penis...

Bílý flek na jazyku

Dobrý den, dnes se mi udělal na jazyku bílý flek. Nebolí, ale vylekalo mě to...

Neštovice

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat na názor. V sobotu dne 2.7.jsem synovi...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.