Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Lecba autoimunitneho zanetu stitne zlazy a hyperfunkce

Endokrinologie Karin 11.4.2011

Dobry den,

pred tremi mesici mi byla potvrzena diagnoza "eufunkcni nodozni struma praveho laloku cytologicky benigni se sono a lab. nalezem obvyklym u imunogenni tyreopatie"; byla jsem bez tyreologickych obtizi a projevu; cytologicky zaver: koloidni struma s regresivnimi zmenami. Hormony SZ jsem mela ukazkove, ve strednim pasme normy, ale mela jsem zvysene protilatky, anti TPO+++. Na doporuceni lekare jsem zacala uzivat Euthyrox; mesic 1/2 tbl. Euthyroxu 50, pak 1 tbl. denne. Na kontrole po trech mesicich: sono na SZ beze zmeny, ale TSH 0.01mIU/l, FT4 - 34,1 pmol/l, anti TPO - 1300 IU/ml. Pan dr. vahal mezi 1/2 tbl. Euthyroxu 50 a jeho vysazenim, nakonec mi ho vysadil, mam prijit na kontrolu TSH za 6 tydnu. Chtela bych, prosim, vedet:
1. zda je zvyseni hormonu SZ dusledkem nespravne stanovene, prilis vysoke davky Euthyroxu
2. zda bylo spravne uplne vysazeni Euthyroxu po trech mesicich
3. zda je sance, ze se mi hladiny hormonu SZ vrati po vysazeni Euthyroxu na normalni uroven; po vysazeni Euthyroxu jsem mela navaly horka/poceni, pritom jsem se nikdy moc nepotila. Chapu, ze poceni je jednim z priznaku hypertyreozy...
4. chci otehotnet, pan dr. pred tremi mesici rikal, ze pri zanetu SZ je vyssi riziko potratu. Ale ted mam rozhozene hormony SZ, ktere predtim byly v poradku, mam pocit, ze dosavadni lecba mi spis ublizila, nez pomohla. Je tento muj pohled na vec spravny?
5. jake mam sance otehotnet v pripade, ze se mi hormony SZ nevrati do normalu a budu mit hypertyreozu?

Krome autoimunitneho zanetu SZ, jsem se lecila i na nespecificky zanet streva. Nekdy me boli i klouby na prstech - znamena to, ze mam vetsi problem s imunitou? Nikdy jsem nebyvala moc nemocna, rodice jsou take zdravi. Je na miste navsteva imunologa nebo spis jineho specialisty (celostni medicina?).
Moc dekuji predem za odpoved, omlouvam se za dlouhy dotaz, ale nevim si rady. Dekuji za sluzby vasi poradny.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, popořadě:
1.autoimunitní záněty se obvykle druží - vy máte střevní a zánět štítné žlázy.
2. navrhovala bych vám akceptovat názor endokrinologa a nechat 3 měsíce žlázu, aby zareagovala a jít potom na kontrolu, uvidíte, jaké budou výsledky, nelze předpokládat předem. Hyperthyreosu mít nebudete, pokud štítnice funguje, po vysazení hormonů dodávaných v tabletkách, bude funkce štítnice taková, jaká je OPRAVDU.
3.návštěva u celostního lékaře nebo u lékaře psychosomatické medicíny by byla více než na místě, jeví se mi, že váš vás stav silně znepokojuje a chtěla byste se přiblížit k příčinám. Oni vám pomohou /klidně vyhledejte oba dva, souběh terapií vám jen prospěje/, kontakty na psychosomatickou medicínu naleznete tady: http://www.lirtaps.cz/seznam_mapa.htm .
4. kloubní potíže jsou u autoimunitního zánětu střev přítomné poměrně často, nepíšete, v jakém stavu je nemoc vašeho střeva, mohla byste navštívit vašeho gastroenterologa na vyšetření, je pravděpodobné, že vaše nemoc bude třeba mírně aktivována a je potřeba změnit léčbu.
5. s těhotenstvím bych rozhodně počkala, až se situace na obou stranách /střevo i štítnice/ normalizuje, vyžádejte si stanovisko vašich lékařů k těhotenství a zkuste to. Těhotenství u autoimunit by mělo být plánované, obzvlášt, pokud berete jakékoli léky. V těhotenství byste měla být častěji kontrolována, zejména s ohledem na funkci štítnice, větší nápor na metabolismus může vyžadovat opětovné nasazení hormonů, kontroly by bylo potřeba dělat častěji, třeba každý měsíc. Neřekla bych, že u zánětu šž je větší riziko potratu, spíše jde o to, že u nekorigované (neléčené) hypothyreosy nebo hyperthyreoy dojde častěji k potratu, pokud je správně obé léčeno, k potratům z příčiny šž by dojít nemělo.
Hezký den.

Související dotazy

Eufce štítné žlázy
Štítná žláza Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků...
Odstranění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...
Hyperfunkce štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li po uklidnění...
Ultrazvuk štítné žlázy
Dobrý den, dnes byla na sonu štitné žlázy,moje obvodní...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěla bych se vás na něco zeptat. Byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

LCA levého kolene

Dobrý den, v březnu minulého roku se mi stal úraz a měl jsem vytržený meniskus...

LDL cholesterol

k odpovědi MUDr Nikoly Klímové na můj nízký cholesterol: Vstupní LDL byl...

LDL cholesterol

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Jak je to s hodnotami cholesterolu v...

LDL cholesterol přes 8

Dobrý den, před cca 8mi lety mi byl zjištěn zvýšený cholesterol-bral jsem cca...

Lebeční kosti

Dobrý den. Jednou za čas( jednou měsíčně) zjistím, že se mi na hlavě udělá mezi...

Lebeční kosti

Dobrý den, již léta mám podélnou prohlubeň ve spojení temenních kostím, která...

Lebka

Dobrý den, protože jsem na internetu nenašel dostatečně uspokojující informace,...

Lecba

akcentovana kyfoza hrudni,fixovana pri pohybu do extenze neni s paraver...

Lecba - HFMD, streptokok ve vyteru

Dobrý den. mám následující problém: od 14. 10. mi nebylo dobre (bolest hlavy,...

Lecba anginy u 4leteho ditete

Dobry den, syn onemocnel anginou a i po 3,5 dnech brani antibiotik ma stale...

Lecba autoimunitni thyreoditidy

Dobrý den. Moje dcera (19 let) byla laboratorně vyšetřena na štítnou žlázu....

Lecba bolesti

Dobry den,bylo by mozne konzultovat lecbu bolesti moji maminky po telefonu?.Pripad...

Lecba degenerativni onemocneni patere,vyrustky atd.

dodatecne prosim o odpoved na minuly dotaz chr.bolest krcni patere,vyrustky...

Lecba endometriozy po operaci

Dobry den, je mi 23 let a jsem 14 dní po laparoskopii, kdy mi odstranili endometriozni...

Lecba Helicobaktera

Pred casem byl u mne diagnostikovan Helicobacter jenom z krve. Moje pani doktorka...

Lecba kasle

Dobry den, jiz treti tyden marodim, dle doktorky nejaka viroza. Mam velky tezky...

Lecba kondylomat pomoci pulzniho barvivoveho laseru v JM

Dobry den, mohli byste mi poradit, kde bych se da v jihomoravskem kraji (nejlepe...

Lecba neplodnosti

Dobry den, Letos mi bude 30, priteli 33, o dite se snazime rok a ctvrt. Minuly...

Lecba nespavosti a psychosomatickych obtizi

Dobrý den, chtěla bych poradit, mám dlouhodobě problémy s dýcháním nejspíš psychosomaticke,...

Lecba po prodelanem zanetu jater

Dobry den, pred dvemi mesici jsem se vylecil z vcelku rozsahleho zanetu jater....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Protrahovaná bolest v krku

Dobrý den, je mi 22 let, jsem nekuřák, alkohol ve vyšším množství nepiji...

Často močím

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat. Udělal jsem hloupost a měl jsem nechráněný...

Pichani a paleni na levem prsu

Dobry den chci jse zeptat mam takovy problem picha me a nekdy i pali leve prso...

Genitální bradavice


Bolest zad a průjem

Mam problemy s krcni a bederni pateri,chci se zeptat,jestli muze byt od zad...

Bušení srdce při ulehnutí


Kapavka

Dobrý den Chtěl bych se zeptat ,byla my zjistena kapavka,mam atb Doxybene 100mg...

Vyléčí lék Byseptol kapavku?

Dobrý den, chtěl jsem se informovat, zda-li lék BYSEPTOL 480 vyléčí kapavku....

Problemy s dychanim v noci

Dobry den,chtěl bych se zeptat když spim tak z ničeho nic se nemužu nadechnout...

Hořká chut v ústech

Dobrý večer. Dovoluji si hledat u vás radu a poučení o mých momentálních potížích....

Hnědé fleky na kůži

Dobrý den trápí me spíše hnědé fleky na kůži, neboli,nesvedi mám je nejvíce...

Bolest v krku

Dobrý den, v pondělí mne začalo pobolívat v krku ale nic závažného. Druhý den...

Jemné krvácení po sexu

Dobrý den, Přítelkyně má 4. Dny po menstruaci a dnes jsme měli sex a začala...

Tmavé fleky kůže


Bolest hlavy na pravé straně.


Bolesti svalů

Dobrý den , již asi dva měsíce mě trápí bolesti svalů . Začalo to u nohou hlavně...

Tvarohový výtok a svědění pochvy

Dobry ned, mam neustale bily husty tvarohovy vytok, svedivy pochva je narudla....

Jemné krkání

dobrý den, potřebuji poradit kam mám přítelkyni poslat je Ing. a neustále večer...

Pálení Za lopatkou.

Dobrý den.Opravdu jednou za čas, mne pálí za levou lopatkou, Pálí to tam hodně...

Bolest v krku při viróze

Dobrý den, dnes je to třetí den co jsem doma. Před třemi dny jsem měl teplotu...

Reklama
Zavřít