Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba zánětu nosohltanu

Uši, nos, krk Petr 9.1.2019

Dobrý den, lékař mi předepsal sumamed na 3 dny. Léčba zabarala, ale zajímá, mě zda je sumamed to nejlepší na zánět nosohltanu. Jedná se o 3 tablety, které mají účinek jako antibiotika na 7 - 10 dní. Dále dlouho odeznívají a bakterie se na ně snáze adaptují, což jsem se dočetl...nejsou tedy pro organismus a imunitu z dlouhodobé hlediska více zatěžující ? Jaký jiný vhodnější produkt by se dal předepsat namísto sumamed...? Stejný účinek a šetrnější k organismu...Nebo je sumamed to nejlepší...?
Děkuji a zdravím. Doplnění informací: to je v pořádku, že souhlasíte... jen jsem neobdržel konkrétní odpověď na celý dotaz...podobných univerzálních odpovědí je celý internet. Kdy je postantibiotický efekt - výhodou a kdy je nevýhodou jak píšete...?
Třeba u zánětu nosohltanu, kde je dle výteřu bakterie... 2. Doplnění informací:
předepsány antibiotika, což lékař praktik zřejmě pozná, kdy je potřeba nasadit...následně výtěry provedeny s nálezem streptokoka...
Dále tedy prosím o zodpovězení dotazů, které jsem požadoval...

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, na prostý zánět nosohltanu je nejlepší prostý klid. Jedná se v naprosté většině případu o onemocnění virové. Užívání antibiotik je bohužel u nás nadbytečné. K tomuto vede více důvodu jak na straně lékaře (pohodlnost, neznalost, alibizmus), tak na straně pacienta (agresivita, netrpělivost, neznalost). Sumamed je velmi oblíbené antibiotikum jak mezi lékaři tak pacienty - je širokospektrý (zabere v podstatě na vše), je uživatelsky přívětivý (vezmou se 3tbl a je dobráno). Na prostý zánět nosohltanu, vyžaduje-li přece jen léčbu antibiotiky (výjimečně bakteriální primoinfekce či superinfekce na předcházející onemocnění virové) lépe použít obyčejný V-penicilin či amoxicilin (pokud samozřejmě není přítomna alergie na peniciliny). S pozdravem MUDr. Tomandl

MUDr. Pavel Strnad
Odpovídá lékař:

MUDr. Pavel Strnad

Specializace: Ušní, nosní, krční Pracoviště: Ambulance ORL (ušní, nosní, krční), Ústecká poliklinika

Souhlasím s MUDr.Tomandlem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Alternativou Sumamedu, která je výhodnější z hlediska vzniku rezistence, je ze stejné skupiny (makrolidová antibiotika) klaritromycin, případně jiné makrolidové antibiotikum (Rulid, Roxitromycin a podobně). To, co popisujete, je tzv. dlouhý postantibiotický efekt - tj. dlouhé doznívání účinku antibiotika, což je někdy výhodné a někdy spíše nevýhodou. U Sumamedu může delší efekt vést ke zvýšení rezistence bakterií na antibiotika. Pokud je u Vás antibiotikum na místě, je tedy z farmakologického pohledu možné ze stejné uvážit klaritromycin, např. Klacid, případně z jiné lékové skupiny peniciliny.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


V tomto případě nelze na volbu antibiotika odpovědět, protože zánět nosohltanu a celých horních cest dýchacích je ve většině případů způsoben viry, tedy antibiotická léčba je naprosto zbytečná, neúčinná. Neuvedl jste, zda byly provedeny výtěry (s jakým kultivačním výsledkem), jaké bylo CRP případně krevní obraz, pokud byly provedeny. Podávání antibiotik naslepo při nejasné diagnóze je chybné a pacienta poškozující, nehledě na možné nežádoucí účinky antibiotik a vzniku rezistence.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Dobrý den, dovolím si Váš dotaz trochu ujasnit - v terapii nespecifických bakteriálních zánětů nosohltanu se užívají v první řadě peniciliny a makrolidy (kam patří i Sumamed). Lze užít i jiné (třeba tetracykliny), každopádně v doporučeních pro praktické lékaře v novelizaci z r. 2018 figurují pouze peniciliny, makrolidy a pro pacienty se záněty komplikovanými vznikem abscesu (dutiny ohraničené hnisem) nebo prokazatelně způsobenými anaerobními bakteriemi (poměrně vzácně) linkosamidy. Asi by Vás zajímalo srovnání z hlediska bezpečnosti a možných alternativ. Peniciliny mají jedno velké negativum a tím je poměrně častá a ještě častěji udávaná alergie na penicilin. Velice dobře účinkují a jejich předností oproti makrolidům je bektericidní mechanismus působení, tedy že bakterie usmrcují, zatímco makrolidy jsou bakteriostatické. To znamená, že pouze brání množení bakterií, existující bakterie musí zlikvidovat vlastní imunitní systém. I přesto u běžné populace fungují makrolidy srovnatelně rychle jako peniciliny. Obě skupiny antibiotik ovlivňují i vlastní bakteriální floru, tedy jsou spojeny s rizikem vzniku průjmů, upozorňují se na to hlavně rizikové skupiny - děti, polymorbidní, staří. Sumamed je makrolidové antibiotikum druhé generace a jeho hlavní předností je komfortní podávání např. 3 dny po 24 hodinách, které by mělo být ekvivalentní kúře jiných antibiotik. Důvod je ten, že poločas Sumamedu je 68 hodin a ještě chvíli poté (celkem až 5 dní od dobrání poslední dávky) dosahuje ve tkáních terapeutických koncentrací. Nakonec zmíním i potřebu zvážit, zda pacient neužívá některé jiné léky - např. warfarin, který se metabolizuje v játrech a užívání penicilinu a některých makrolidů vede k nežádoucí interakci (tyto látky se snaží nacpat do stejného metabolizačního systému) - to azitromicin (Sumamed) nedělá, ten má minimální lékové interakce. Obě skupiny antibiotik se, pokud je nám dobře známo, z organismu nakonec vyloučí a pro imunitu si nejsem vědomá, že by jejich užití mělo efekt. Nakonec zmíním antibiotickou rezistenci - makrolidy jsou spojeny s vyšším rizikem vzniku antibiotické rezistence než peniciliny. To znamená, že bychom s ohledem na celkovou společnost měli upřednostňovat peniciliny před makrolidy, pokud není důvod jednat jinak. Postantibiotický efekt vysvětlil kolega jako dlouhé doznívání účinku antibiotika a zmínil, že je někdy výhodné a jindy spíše na škodu - na škodu je v případě, že třeba pacientovi provedeme výtěr a nasadíme naslepo antibiotika, mezitím se během dvou dnů vykultivuje bakterie, která je v misce rezistentní vůči makrolidům, ale pacient už má v sobě léky, které budou (zbytečně) účinkovat ještě 5 dní, aniž bychom měli šanci je nějak z organismu dostat. Podobná situace v případě (vzácné) alergické reakce. Nebo třeba u pacientů, u kterých dojde (z nějakého třeba úplně jiného důvodu) k akutnímu selhání jater a přitom mají v sobě azitromicin, který se vylučuje z 94% játry... Poslední komentář ke Streptokokovi - může jít o původce zánětu, ale také o pouhého obyvatele Vašeho krku. Nicméně jak peniciliny, tak makrolidy na něj ve valné většině zabírají.
Nakonec si dovolím vyjádřit souhlas s příspěvky svých kolegů, dr. Tomandl dobře vystihl důvody nadbytečnosti preskripce antibiotik obecně, dr. Moravcová popsala správný postup diagnostiky a léčby zánětu nosohltanu.

Související dotazy

Zánět nosohltanu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera měla na začátku...
Nosohltan
Dobrý den, doktor mi předepsal Cefzil na nějaký druh...
Nosohltan
Dobrý den, udělal se mi v krku nějaký vřídek (útvar)...
Zánět nosohltanu
Dobrý den, již 3 neděle mne trápí následující problém:...
Strach z rakoviny nosohltanu
Dobry den, uz jsem jednou psal ohledne rakoviny nosohltanu,...
Obava z rakoviny nosohltanu
Dobry den, mam dotaz. Asi pred tremi tydny jsem onemocnel...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba Warfarinem

Dobry den,prosim,kdyz uzivam Warfarin a jedla bych hodne rajcat,muze se stat,ze...

Léčba warfarinem

Dobrý den, v únoru jsem prodělala pl.embolii, ložisko trombozy nebylo nalezeno.Pravděpodobně...

Léčba Xadosem

Dobrý den. Asi tři týdny se mi občas cca 1*týdne objevují velke svědici otoky...

Léčba Xareltem

Dobrý den, 4 roky užívám Xarelto 20mg, při dnešní kontrole na hematologii mi...

Léčba zablokovaných svalů

Dobrý den při své práci se mi stal manší úraz při bojových sportech jsem spal...

Léčba záchvatu dny

Dobrý den. Mám záchvat dny - v kloubu u palce levé nohy. Byl jsem u lékaře...

Léčba zanedbané boreliózy

Přeji hezký den, ráda bych se zeptala, zda se dá léčit 3.stadium boreliozy a...

Léčba zánětu dělohy

Dobrý den, mám dotaz. Dostala jsem od doktora na gynekologii prášky na 10 dní....

Léčba zánětu močového měchýře

Dobrý den, na pohotovosti jsem dostala na zánět močového měchýře Klacid 500,...

Léčba zánětu močových cest

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 10.9.2014 jsem šla k lékaři, který mi naordinoval,...

Léčba zánětu slepého třeva u dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá běžná léčba u zdravého 10ti...

Léčba zánětu spojivek

Dobrý den, už více jak rok mě trápí záněty očních spojivek. Záněty se opakují...

Léčba zánětu trojklanného nervu

Dobrý den, dlouhodobě se léčím se zánětem trojklanného nervu, kvůli kterému...

Léčba zapouzdřeného karcinomu

Dobrý den, jsem po celkovém odstranění štítné žlázy, z histologie mi byl zjištěn...

Léčba závislosti

Dobrý den. Syn má 19 let a nejméně již 5 let intenzivně žvýká tabák. Nyní projevil...

Léčba závislosti

Dobry den, som tiez zdravotnicky personal, zdravotna sestra. Staram sa o cloveka,...

Léčba závislosti na nealkoholových drogách - občan SR

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli na Slovensku existuje nějaká kvalitní...

Léčba závislosti na pervitinu

Dobrý den. Obracím se na Vás ohledně závislosti na pervitinu. Je mi 38 let...

Léčba závislosti na pornu

Vážený pane doktore, Jmenuji se Tomáš a je mi 20 let. Jako dítě jsem byl...

Léčba zlatého stafylokoka

ako možno vyliečiť zlatého stafylokoka na koži,ktory sposobuje praskanie a odlupovanie...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti hlavy, horní čelisti, která prostupuje až do zubů a do čelistního kloubu (vše na pravé straně)

Dobrý den, Už přibližně přes měsíc trpím bolestmi hlavy, horní čelisti, která...

Únava, slabost, nevolnost

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o Váš názor týkající se mého zdravotního...

Praskliny na předkožce

Dobrý den, mám takový problém už delší dobu se mi stává že třeba dva týdny z...

Předčasná ejakulace

Dobrý den chtěl sem se zeptat jestli existuje nějaký přípraven na tento problém...

Pohyb varlat

Dobrý den, Nejspíš pujde o banální dotaz. Před nějakou dobou jsem začal...

Bílý pupínek pod ocnim vickem

Dobrý den, mam občas problémy s očnímy víčky nekdy mne to tam dře ten pupínek...

Palení chodidel u obou noh

Dobry den, je mi 73 let. Mám, od lýtek obou noh křečové žily, nosím kompresní...

Hnisavá rýma

Dobrý den, sedmiletý syn má již druhý měsíc intenzivní žlutozelenou rýmu. Po...

Díry na mandlích

Dobrý den. Je mi 19, hned po maturitě jsem nastoupila do práce (od září 2011),...

Závratě

Dobrý den, v září mi bylo diagnostikováno BPPV, prováděla jsem doporučené manévry...

Stydké pysky u holčičky

Dobrý den, byla jsem na kontrole u nové dětské lékařky a ta začala mé malé...

Těhotenství

Dobrý den. Jsem v 39tt+4 a včera jsem byla u doktora na kontrole a myslím,...

Cukání svalů, napětí ve svalech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně svých neurologických problémů. Asi...

Píchání v patě

Zničeho nic mě začala velmi lechtat pata při doteku, nedá se na ni došlápnout...

Bolest v krku

Dobrý deň chcel by som sa vás opýtať mám problém s časťou bolesťou hrdla ráno...

Střevní parazit

Dobry den, v stolici som si nasla pravdepodobne mrle (male cca 1cm dlhe, biele...

Bolest zad a průjem

Mam problemy s krcni a bederni pateri,chci se zeptat,jestli muze byt od zad...

Lek tramadol

moc vas prosím brala jsem tramadol retard 100 mg 4 pilulky denne ted jsem uz...

Penis

Dobrý den, před několika týdny se mi objevil na žaludu červený flek, trochu...

Průjem

Dobrý den, obracím se na vás s lehce nepříjemným problémem. Poslední tři...

Reklama
Zavřít