Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Leidenská mutace

Srdce a cévy Nikola 1.2.2013

Dobrý den,mám takový dotaz.Když jsem byla na krvi na hematologii zjistili mi že mám Leidenovu mutaci.Pokaždé když jdu na operaci nebo nemůžu chodit a jen ležím musím si píchat preventivně injekce abych nedostala trombozu.Chtěla jsem se zeptat jestli existují nějaké léky,které bych mohla brát místo těch injekcí?předem děkuji za odpověd Nikola 16 let

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, milá Nikolo! Informace, že jste osobou se zvýšeným rizikem krevních sraženin Vás asi vylekala, ale chtěl bych pro Vaše uklidnění předem říci, že naprosté většině "majitelů" Leidenské mutace (těm, kdo mají mutaci jen jednu - tzv. heterozygotům - předpokládám, že to je Váš případ) se během života žádné komplikace neprojeví, pokud se navíc nesejde kombinace dalších nepříznivých okolností najednou - nehybnost končetiny (např. sádra, cestování), užívání kombinované hormonální antikoncepce, kouření atd., jak Vás již poučili na hematologii. Nositelů Leidenské mutace je velmi mnoho a většina o tom ani neví. K Vašemu dotazu - náhradou za injekce (ty obsahují tzv. nízkomolekulární heparin) může být lék warfarin - ten se užívá v tabletách, ale jeho používání má řadu velmi problematických aspektů - nutnost pravidelných odběrů krve během jeho užívání, pomalý nástup i odeznění účinku a jiné. Ten by tedy bylo možno zvažovat - pro Vás spíše v situacích, kdy by byla nutná prevence na delší dobu (např. několikatýdenní sádra na noze - v takovém případě se léky k prevenci trombózy doporučují i pacientům bez Leidenské mutace či jiných stavů s vyšším rizikem). V současnosti existují sice i jiné tabletové léky podobné účinkem injekcím, které mají výhodnější vlastnosti než warfarin, například lék Pradaxa, ale jde o léčiva relativně nová, používaná pouze ve vybraných situacích - a k těm zatím běžná prevence trombózy u jinak zdravých nositelů Leidenské mutace nepatří. V budoucnu se to možná změní (je Vám 16, takže bych si dovolil tvrdit, že se toho dožijete), jsou ale také o dost dražší a pro zcela krátkodobou prevenci (např. pro cestování) by se stejně moc dobře nehodily. V této době pro Vás tedy jsou pro nejobvyklejší krátkodobé rizikové situace (delší cesty letadlem atd. - jak víte z hematologie) nejlepší injekce. Podotýkám, že při cestování je potřeba také nezapomínat na další postupy předcházení trombóze - cvičení, procházení se (je-li to možné) a dostatečný příjem tekutin - to je přinejmenším stejně důležité, jako prevence pomocí léků. Je-li Váš dotaz veden hlavně strachem z jehel, podotýkám, že tyto injekce se podávají pouze podkožně, tedy krátkou a tenkou jehličkou, podání je opravdu velmi snadné a prakticky nebolestivé, naprostá většina pacientů to zvládne sama bez problémů a věřím, že i Vy. Injekce Vám může předepsat Váš praktický lékař, nebo hematologická ambulance, kde jste byla na vyšetření, v případě úrazu s nutností sádry pak rovnou ten lékař, který bude úraz řešit.

Doufám, že Vám moje odpověď pomohla problém osvětlit.
S pozdravem, Aleš Ducháček

Související dotazy

Leidenská mutace
Dobry den, Byl mi zjisten nalez - leidenska mutace...
Leidenská mutace
Dobrý den existuje nějaká první pomoc při leidenské...
Leidenska mutace u předoperačního vyšetření
Dobry den, jsem v 6.měsíci těhotenství a byla mi zjistena...
Mám diagnostikovanou trombofilní mutaci
Zdravím. Mám diagnostikovanou Trombofilní mutaci...
Leidenská mutace a HAC
Dobrý den, před nedávnem mi zjistili leidenskou mutaci,...
Leidenská mutace u babičky
Dobrý večer je mi 17 let a chtěla bych se zeptat jestli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Leidenská choroba

Dobrý den, nedávno mi zjistili Leidenskou chorobu,jelikož sestra onemocněla...

Leidenská mutace

Dobrý den :-) ..mám dotaz, na který se bude asi těžko odpovídat, ale předem...

Leidenská mutace

Dobrý den, mám dotaz, trpím leidenskou mutaci heterozygotní, musím před...

Leidenská mutace

Dobrý den, mám takový dotaz, asi před rokem mi byla zjištěna Leidenská mutace,...

Leidenska mutace

Dobrý den! Byla mi zjištěna LM a jsem těhotná a nikdo nic neřeší a nikdo mi...

Leidenská mutace

Dobrý den, bude mi 21 let a v 16 letech mi byla zjištěna Leidenská mutace genotypu...

Leidenská mutace

Dobrý den, byla jsem kvůli otcově trombóze na vyšetření krve a byla mi zjistěna...

Leidenská mutace

Dobrý den, může mít spojitost existence četných krevních sraženin při menstruaci...

Leidenská mutace

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné začít užívat HA, když nemám vyhodnocení...

Leidenská mutace

Dobrý den, je možné s Leidenskou mutací (heterozygot) navštěvovat saunu? Nedochází...

Leidenská mutace

Dobrý den, v květnu se chystám na fitness soutěže, což s sebou nese potřebu...

Leidenská mutace

Dobrý den, prosím, poraďte. Po 1. zamlklém těhotenství v 10TT mi po genetickém...

Leidenská mutace

Dobrý den, chtěla bych znát i jiný názor než mého gynekologa a hematologa, pokud...

Leidenská mutace

Dobrý den pane doktore,měla bych na Vás dotaz.Byla mi zjištěna dědičná srážlivost...

Leidenska mutace

Dobrý den,jdu na plánovanou operaci bříšní kýly.Mam FV Leiden-heterozykot.Hematoložka...

Leidenská mutace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat- pokud oba rodiče maji Laidenský faktor,...

Leidenská mutace

Dobrý den, byla mi zjištěna Leidenská mutace - heterozygot. Od paní gynekoložky...

Leidenská mutace

Dobrý den, mohu se s leidenskou mutací saunovat? Děkuji

Leidenska mutace

Dobrý den mám takový dotaz mám leidenskou mutace heterozygot může se v těhotenství...

Leidenská mutace

Dobrý den,mám klasickou fenylketonurii a byla mi zjištěna LM,bohužel nevím jaký...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest a pálení kůže

Dobrý den, původně jsem chtěl dotaz položit v kategorii kožní problémy, ale...

Bolest při nádechu pod pravým prsem a v žebrech

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,již 5 den mě bolí při hlubokém nádechu pod...

Bolesti zad vystřelující do ruky

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou ohledně konzultace mého stavu. Mám již...

Bolest na průduškách a kašel


Bušení srdce, vyšší tep, nevolnosti od žaludku

Beriem tablety Prenessa 8mg kazde rano na lacny zaludok.Pracujem v Nemecku v...

Brnění rukou po orgasmu

Dobrý den, se svým novým partnerem jsem prožila orgasmus, co mě však zaskočilo...

Může být dušnost od páteře?

Dobrý den opravdu může být takové zvláštní dychani od páteře, byla jsem 3 krat...

Dlouhodobé škrábání v krku

Dobrý den, již přes měsíc mě neustále škrábe v krku. Byla jsem na ORL, kde...

Skvrna po štípnutí hmyzem

Dobry den, po stipnuti hmyzem mám již 5 dni tento flek. Klíště jsem neměla....

Vyrážka a HIV infekce

8.2 sem mela nechraneny styk ...prvni testy odhalili chlamydie a gonorrhoeu...

Bolest zad a dušnost


Jak dál po vypálení bradavice?

Dobrý den. Včera jsem byla na vypálení bradavic tekutým dusíkem na patě a z...

Řidší stolice a antikoncepce

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Užívám HA Mirell každý den cca v 16:30....

Cukání tváře

Dobrý den. Už asi 2 měsíce mám neprijemny pocit v obličeji a když se usměju,...

Vytekajici tekutina + bolesti

Zdravím, už jsem sem psal o vytekajici tekutině z penisu, a bylo mi řečeno,...

Antikoncepce a stolice

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, zda může antikoncepční účinek snížit...

Výsledek CT vyšetření na ORL

Dobrý den, za poslední měsíc jsem byl 4x na ORL a CT vyšetření nyní čekám...

Odstranění vaječníků

Dobrý den, velice Vás prosím o radu ohledně odstranění dělohy a vaječníků. Vzhledem...

Bolest žeber a pod žebry na pravé straně

Dobrý den, již víc jak měsíc mě trápí bolesti pravé strany zad a bolest vpravo...

Zda skvrny tzv.plísně na těle,jsou pri dotyku partnera nakažlive i pro něho.

Poukazuji,že již delší dobou jsem náchylný na plísně.Tyto skvrny se mi tvoří...

Reklama