Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Leukoencefalitida a její léčba

Léky Monika 12.1.2019

Dobrý den,při atace v ramci autoimunitniho onemocnění jsem dostala infuzi solu medrol 4.5g a cyklofosfamid endoxan 1500mg. Teď jsem již 14 dni na prednisonu 60mg. Můj dotaz se týká nežádoucích účinků kombinace těchto léků a jak dlouho trvá vyloučeni endoxanu z těla. A jeli nutná nějaká kontrola ze strany PL,který si s tím moc neví rady. Zatím se braním užívání antidepresiv,chtěla bych pro začátek zkusit L tryptofan,ale nikdo mi není schopen poradit jestli mohu. A také by jsem potřebovala poradit,kdyz se mě snižuje cíleně imunitni systém,jak ho můžu zdravě podpořit. Můj současný psychicky i fyzický stav není moc dobrý. Moc děkuji za informace,které mi opravdu chybí. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, paní Moniko,
děkujeme za Váš dotaz, který s ohledem na jeho charakter přeposílám specialistovi na farmakologii. Jistě Vám bude nejlépe umět odpovědět na možné účinky kombinace uvedených léků a jejich eliminaci z těla. Očekávejte druhou odpověď. Přeji hodné zdraví.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Jde o obvyklou kombinaci léčiv při atace autoimunitních onemocnění. Toto schéma umožňuje snížit dávkování cyklofosfamidu na minimum při zachování účinnosti - oproti dřívějším režimům, kdy byl cyklofosfamid podáván denně v tabletách. Riziko nežádoucích účinků je při podávání v infúzích nízké a tato léčba je obvykle dobře snášena. Nicméně cyklofosfamid se v organismu kumuluje a při plánování další léčby je třeba zohlednit veškerou léčbu cyklofosfamidem v minulosti. Mezi bezprostřední nežádoucí účinky léčby patří především zvracení, útlum krvetvorby, zhoršení jaterních testů a náchylnost k infekcím. Při vyšších celkových dávkách cyklofosfamidu narůstá riziko vzniku nádorů. Ze strany praktického lékaře je vhodná kontrola krevního obrazu a jaterních testů. --- Na druhou stranu je vždy nutné při zvažování léčby cyklofosfamidem vzít v úvahu, jaké by bylo riziko nepodání léčby. Tryptofan užívat můžete, není však problém podávat běžná antidepresíva - v tomto by Vám měl poradit Váš neurolog v Motole. Ale ani praktický lékař, případně psychiatr neudělá chybu, pokud Vám předepíše jakékoli běžné antidepresívum. Stimulovat imunitu specifickými prostředky nemusí být úplně žádoucí, když u Vás probíhá léčba akutní fáze autoimunitního onemocnění. Proto rozhodně nedoporučuji přípravky ke zvýšení imunity (echinacea a podobně), které jsou volně k dostání v lékárně. Pomůže zdravá pestrá strava z čerstvých surovin, pohyb, vyhýbat se přeplněným nevětraným prostorům, cvičení do příjemné únavy a snaha o pozitivní mysl.

Související dotazy

Bez krevní léčba
Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby....
Léčba rabeprazolem
Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg...
Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba
Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň...
Léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám odoperovám...
Léčba Bechtěrevovy nemoci
Dobrý den, před 2 lety, po absolvování všech možných...
Astma dle spirometrie a léčba
Prosím o zhodnocení výsledku spirometrie a je-li nutná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Leukocyty v moči

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za mamku, 56 let. Cca necelý rok má v moči zvýšené...

Leukocyty v moči

Při preventivním vyšetření mě zjistili vyšší množství leukocytů v moči(15)Ostatní...

Leukocyty v moči - předoperační vyšetření

podle předoper.vyšetření mám leukocyty v moči 75 (normál prý 15) - jdu na operaci...

Leukocyty v moči po zánětu

Dobrý den, zpráva od lékaře-vener.ord. NO: St.p. GO, subj. bez potíží Ter.:...

Leukocyty v moči ročního dítěte

Dobrý den paní doktorko, prosím o Váš názor: v moči ročního syna jsem 1.5. našla...

Leukocyty v moči v těhotenství

Dobrý den, jsem v 16tt a dnes mi můj gynekolog zavolal, že mi zjistili nějakou...

Leukocyty, krev a bakterie v moči

Dobrý den mám dotaz na moji maminku které je 60roku,při preventivní kontrole...

Leukocyty, lymfocyty

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, může zvýšená hladina leukocytů a snížená hladina...

Leukocyty, vertigo, bolesti páteře

Dobrý den,chtěla jsem se vás prosím zeptat, už dva roky mám vysoké leukocyty,...

Leukocyty,zvysene bile krvinky

Dobry den,ja jsem se chtela zeptat uz jsem byla po 3 darovat krev a porad mam...

Leukochynie, poškození nehtového lůžka - jak léčit?

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak se léčí leukonychie nemám ji vrozenou a...

Leukopemie

Dobrý den, trpím již delší dobu nedostatkem bílých krvinek. Byly stále na...

Leukopenie

Dobrý den, absolvovala jsem preventivní prohlídku a byly mi zjištěny snížené...

Leukopenie

Dobrý den, ráda bych se zeptala - při preventivní prohlídce mi byl zjištěn snížený...

Leukopenie

Může být snížený počet bílých krvinek vrozený? Tj. že sice neodpovídá standardním...

Leukopénie

Dobrý den vážení. Mám několik let leukopénii. Nikdy jsem se s ničím neléčila...

Leukopenie

Dobrý den, včera mi zjistlili v krvi (na jaterní poradně, kde jsem roky vedená...

Leukopenie

Dobrý den, studuji SZS a odebírali jsme si krev, kde jsme zjistili že zřejmně...

Leukopenie 2800 - 3000 leuko

Dobrý den, dcera má leukopenii, je unavenější, ale jinak se prý cítí dobře....

Leukopenie s neutropenií u kojence

Dobrý den, můj 9 měsíční syn je 14 dní po rotavirové gastroenteritidě. Pro...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět plic

Dobrý den. Mám 20ti měsíční holčičku, které lékaž dnes stanovil diagnozu zánět...

Problém s levou nohou - asi stehenní sval


Nizka hladina lymfocytov

Dobry den. Chcem sa spytat a zaroven aj reagovat na moju predoslu otazku, na...

Konzervativní léčba kýly

Dobrý den mám ještě dotaz k operaci kýly letos se mi vrátila druhá a čeká mě...

Bolest varlete


Bolesti zad v bedrech-časté močení

Dobrý den, asi týden už mě trápí časté močení ( cca 15x za den .... i v noci...

Lék Zaldiar


Zubní váček

Dobrý den, zhruba před 5 dny se v mé ústní dutině na místě moudrého zubu...

Hnědý výtok


Svědění v tříslech

Dobry den, asi pul roku me trapi svedeni v trislech a na sourku ( prikladam...

Vyrážka penisu


Stav po operaci TEP kyčle, bolesti kyčle a křupání při chůzi

Dobry den jsem po operaci TEP kycle a rok po operaci.. nyni zacla bolest v oblasti...

Bolest zad

Dobrý den, Je mi 26 let a mám denně bolesti v pravé končetině.Při mírné zátěži...

Sladko v ústech

Dobrý den, právě jsem dobrala dvojí dávku antibiotik Duomox a mám nepříjemnou...

Bolest nad levým obočím

dobrý den,mám bolesti když si zmáčknu nad levým obočím,co to je.díky Hana

Muzu byt tehotna?

dobry den pane doktore chtela bych se zepatat zda muzu byt tehotna posledni...

Bolest ucha a mandle

Dobrý večer,je to asi 5 dni,co jsem mela kasel a zvětšené mandle.asi 2 dny jsem...

Motání hlavy, pálení v ústech

Už od listopadu mám velké motáni hlavy az závratě jako kdyby mě rozpalovalo...

Nedomykavost jícnového svěrače

Dobrý den, při gastroskopii mně byla diagnostikována "nedomykavost kardie,...

Jak poznám, že už nemám Zlatého Stafylokoka?

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak poznám, že už nemám Zlatého Stafylokoka....