Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Lipom žaludku

Trávení Hana 6.4.2019

Dobrý den. V loňském roce jsem prodělala klostridiovy průjem. Při gastroskopii mi byl náhodou zjištěn lipom v žaludku. Nemám žádné obtíže. Byla jsem letos opět na kontrole na gastroskopie s hroznym zážitkem. Mám alergii na mesocain, tak jsem dostala jen apaurin a celé vyšetření jsem se dávila. Lékař mě stále nutí jít na endosonografii žaludku, což odmítám. Mám panicky strach po prodelanych vyšetrenich. Lecim se pro uzkostnou poruchu a strašně se vyšetření bojím. Už rok to oddaluji. Nevím, zda je endosono tak důležité, když mi byl prokázán lipom, nic mi není a krev mám v pořádku. Děkuji moc za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, paní Radko,
chápu VAše obavy, někteří pacienti mají dávivý reflex opravdu silný a vyšetření pak mnohem hůře snášejí. Řešením může být transnasální gastroskopie, kdy se hadička zavádí přes nos, což nevyvolává tak silný dávivý reflex. Případně je možná i celková anestezie, je-li vyšetření nutné. K nutnosti výkonu se Vám vyjádří náš specialista. Vyčkejte si tedy ještě na druhou odpověď. Přeji hezké odpoledne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, kolegyně Vám popsala alternativy klasické endoskopie/endosonografie. Ohledně důležitosti vyšetření: zadní stěna žaludku je nejlépe hodnotitelná endosonograficky a navíc je při ní možná biopsie tkáně, což je hlavní výhoda oproti CT. Hodnocení z gastroskopie je zcela nedostatečné, endoskopista viděl pouze vyklenutí stěny, ev. prosvítání bílé barvy, ale určitě nemohl zhodnotit např. velikost lipomu, tvar a hlavně, že se jedná určitě o lipom. Jistě si odvodíte následky, co by se stalo, kdyby se nejednalo o nezhoubný lipom, ale o zhoubný nádor žaludku (třeba sarkom), nebo jiné tkáně (třeba lymfom). Sice proti zhoubnému nádoru svědčí okolnost, že i po roce od popisu susp. lipomu jste fit, ale rozhodně ani tak nelze říci, že se jedná o benigní nález. Že je třeba zachytit nádorová onemocnění včas a včas je léčit, to je obecně známý fakt... Pokud mohu doporučit, zkuste se svým lékařem nalézt vhodný kompromis a nález dovyšetřete, měla byste pak pokoj Vy i Váš gastroenterolog. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Lipom plodu
Dobrý den, ve 30 týdnu těhotenství nám bylo sděleno,...
Lipom filum terminale
DOBRY DEN.MAM LIPOM FILUM TERMINALE 2MM SIROKY A 11...
Lipom
Dobrý den, našla jsem si pod kůží na přední stěně...
Lipom na hlavě a bolesti hlavy
Dobrý den, Na temeni hlave mi vnikla boule, která...
Lipom filum terminale
DOBRY DEN.MAM LIPOM FILUM TERMINALE.PRED ROKEM 11 CM...
Lipom
Dobrý den ráda bych se zeptala,již 14 dní mě bolí levá...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Lipom na holeni

Vazena pani doktorko / pane doktore , asi pred rokem jsem na prave holeni, vepredu...

Lipom na levé lopatce

Dobrý den. Měla bych prosím dotaz.Za 14 dní se mám dostavit na odstranění lipomu...

Lipom na paži

Dobrý den, mám na levé paži několik let lipom, až nyní mě začíná brnět ruka,...

Lipom na předloktí

Dobrý den, už zhruba měsíc mám zevnitř na předloktí (na straně, kde jsou žíly...

Lipom plodu

Dobrý den, ve 30 týdnu těhotenství nám bylo sděleno, že může mít plod lipom...

Lipom pod žebry

Před asi čtyřmi roky jsem objevil pod kůží pod žebry hrbol, který se mi zvětšuje....

Lipom slinivky s maligními znaky

Dobrý den, babička mi dala nahlédnout do své zprávy z CT vyšetření a vyšetření...

Lipom v ledvině

Dobrý den, prosím vás chtěl bych se vás zeptat .Včera mi urolog diagnostikoval...

Lipom v ledvině

Dobrý den.Urolog mi našel lipom v pravé ledvině.1cm velký.Je to prý tukový útvar.Chtěl...

Lipom v pravé ledvině

Dobrý den, mám Lipom v pravé ledvině.Je to prý tukový útvar 1cm velký.Je ten...

Lipomatosní hamartom v oblasti hypothalamu

Dobrý den, Mému synovi (22) let byl zjištěn na magnetické rezonanci lipomatosní...

Lipomatóza

Dobry den, chtela bych pozadat o pomoc, zda by bylo mozne nejake receni ohledne...

Lipomatóza pankreatu

Dobrý den, paní doktorko, byla mi diagnostikována výše uvedená dianóza, s tím,...

Lipomek či fibromek

Dobrý den,je mi 18 let a tak před 2 rokama a půl jsem měl problém, že jsem...

Lipomy

dobry den pane doktore mam problem z podkoznim tukem tak zvany lipomy mam je...

Lipomy

Dobrý den, mám lipomy na stehnech,předloktích,břiše a zádech minimálně 40. Největší...

Lipomy

Dobrý den pane doktore, prosím pěkně, mohl byste mi poradit s mým problémem?...

Lipomy

Dobrý den, je mi 27 let a už od puberty mám na varlatech tukové bulky asi cysty,...

Lipomy

Dobrý den, příteli se tvoří na celém těle lipomy.. má 1 na zádech, 2 na předloktí...

Lipómy

Dobrý deň,pred 2 dňami mi vyberali na chirurgii VLA na pr.ramena, incízia kože,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení po revizi dělohy

Dobrý den, dne 8.9. jsem podstoupila revizi dělohy - zamlklé těhotenství...

Píchání u srdce

Dobrý den , je mi 17 let, v posledních dvou dnech mě píchá u srdce je to 3-5...

Bolesti svalů a únava

Dobrý den, ráda bych se zeptala na nedostatek železa. Změnila jsem obv. lékaře...

Bílý tvarohový výtok

Dobry den, Chtela bych se zeptat na par veci. Uz docela dlouho me trapi...

Voda v koleni po operaci menisku

Dobrý den,po operaci menisku-laparosk.,mi druhý den po vytažení drenu koleno...

Upadla mi korunka i s čepem

Dobrý den, zubař mi udělal korunku na dvojce vepředu a po necelých 2 měsících...

Dieta po odstranění žlučníku

Dobry den mam tento dotaz. 1.unora 2017 jsem mel operaci zlucniku laparoskopicky....

Zánět stydké kosti

Dobrý den, již delší dobu mi bolí v třísle na pravé straně, při větší námaze...

Silná menstruace, anemie, bolest břicha

Zdravim Vas. Rada bych vas pozadala o posouzeni spravneho postupu me lecby-...

Je tzv. píštěl po léčeném zánětu/váčku zubu OK?


Krvácení po styku

Dobrý den, mám takový problem, po pohlavním styku se svým přítelem jsem krvácela...

Krvácení z penisu


Vyrážka na penisu

Když stáhnu předkožku, tak mám vidět červené mapy/skvrny před žaludem kolem...

B komplex a žlutá moč


Červené fleky na žaludu


Zvýšené hodnoty CRP

Dobrý den, prosím o radu. Můj otec má zvýšené hodnoty CRP 94,3 mg/l, ASLo je...

Mravenčení


Hloubka hlasu

Dobrý den, je mi 21 a mám vysoký hlas, často se mi po telefonu stává, že mě...

Bolest nad kolenem

Dobrý den,už asi 3 týdny mě trápí bolest nad kolenem a je to dost nepříjemné.Při...

Stav po prodělaném zánětu středního ucha, ucho je stále zalehlé

Dobrý den, před měsícem jsem prodělal zánět pravého středního ucha. Ucho pícháno...

Reklama
Zavřít