Listerióza z nepasterizované bryndzy
Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a dnes jsem měla u známých k obědu halušky. Zjistila jsem, že byly připraveny z nepasterizované bryndzy. Mám obavy z možné nákazy listeriózou. Chtěla bych se zeptat, jak velké riziko nákazy listeriózy mně / mému dítěti hrozí a co můžu nyní dělat (projeví se takové onemocnění vždy horečkou, kdy je ho možné zjistit z krve)?
MUDr. Hana Černá
Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.Dobrý den, Romano. Síše než z listeriózy bych měla obavy z jiných infekcí, například salmonelózy. Listerie jsou přítomny převážně ve zrajících sýrech a uzeninách, čerstvé sýry rizikové nebývají. Nicméně by bylo dobré, abyste si tyto epidemiologicky závažné informace zjistila dopředu, abyste pak nemusela mít obavy, zda-li své dítě nepoškodíte. Nákaza listeriózou je málo pravděpodobná, ale nepasterizované výrobky jsou pro těhotnou ženu rizikové obecně, právě pro možný výskyt například střevních bakterií. Salmonela Vašemu dítěti neublíží, nicméně byste mohla mít průjem s horečkami. Pokud by se u Vás do 2 týdnů objevily teploty nebo průjem, nebo obojí, kontaktujte svého ošetřujícího gynekologa a poraďte se s ním. Preventivní radu pro Vás bohužel nemám. Vyvarujte se rizikových potravin. Hezký den.