Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Mám nápadnou artrofii míchy

Lenka 2.6.2018 redakce uLékaře

Dobrý den, již 20 let se léčím s RS, MR mozku je po celou dobu skoro bez lézí, nyní mi bylo řečeno, že dle poslední MR mám velmi úzkou míchu(nápadnou artrofii míchy doslovně), proto se vysvětlují problémy s hybností a vyprazdňováním, přestože mozek je stále relativně čistý. Pracuji na plný úvazek, normálně se pohybuji, jen občas zaklopýtnu, s močovým měchýřem je to horší, již 5 let se cévkuji, přesto vedu aktivní život. Chtěla jsem se zeptat, jestli se atrofie míchy může zhoršovat a vést k úplně imobilitě nebo je to stálá záležitost a tento stav je trvalý, od narození, jen jsem o tom nevěděla. Pamatuji si, že mi již toto při jedné MR míchy říkali, ale nic se s tím nedělalo. Dá se to léčit nebo jen čekat, jestli se to bude zhoršovat? Můžu dělat něco pro to, pokud by se to ztenčování mohlo zhoršovat, aby se tento proces co nejvíce zpomalil? Je mi 45 let, mám malé děti. Děkuji velice za odpověd Lenka

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění bílé hmoty CNS, které vede ke ztrátě myelinu v zánětlivých ložiscích a k difúzní ztrátě axonů neuronů, onemocnění je progredující, to znamená že se časem horší. Nápadná atrofie míchy může být podmíněná právě ztrátou axonů neuronů, co vysvětluje Vaše klinické projevy, ale přesnější vysvětlení a případně i náčrt prognózy přenechám neurologovi v naší konzultační ambulanci. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Dana Halbichová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie Chaberský dvůr

Dobrý den,
atrofie může být v souvislosti s diagnózu Rs, pokud není způsobena např. přímým tlakem zdegenerované meziobratlové ploténky, výrůstkem apod. to by bylo třeba operativně odstranit. Jinak se nic jiného dělat nedá, jen intenzivní rehabilitace. Léky, které užíváte na RS by měly omezit i atrofii, pokud je v souvislosti s Vaší dg.

Zdravím

Dana Halbichová

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Imprese míchy
Dobrý den,byla jsem na vyšetření CT a zjistíli mi Def.spondyloza...
Otok míchy
Dobrý den. Před pár dny jsme utrpěla úraz páteře. Po...
Otok míchy
Dobrý den, pane doktore. Je mi 21 a před pár dny jsme...
Otok krční míchy s poraněním páteře
Chtěla bych se zeptat, v jakých případech nastává smrt...
Onemocnění míchy
Dobrý den, měla bych dotaz. Na konci Ledna jsem pocítila...
Plodné dny
Dobrý den, chci se zeptat. S manželem se snažíme(cca...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mam na rameni modrinu, ktera nemizi a po zmacknuti i boli jako modrina

Dobry den, je mi 25 let a uz tak 10 let mam na rameni modrinu, ktera nemizi...

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky podobné akné

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky...

Mám na spodní straně svého penisu modřinu/modřiny


Mám na šourku bílé útvary

Dobrý den, mám to už dlouho, ale mám na šourku bílé útvary(viz. Fotografie)...

Mám na toaletním papíru jasně červenou krev

Krev ve stolici. Dobrý den, mám dotaz. Dnes jsem byla již asi po druhé -...

Mám na vagíně blízko klitorisu nějaký výrůstek

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu ohledně mého problému. Už přes...

Mám na žaludu bilé "pupínky"

Dobrý den, Na žaludu u močové dirky mám bílé pupínky (viz obrázek ).. Mohl...

Mám na žaludu fleky, rád bych věděl jestli se mohu milovat

Dobrý den, na pennisu mám fleky, a loupe se mi trošku kuže. NA těchto stránkách...

Mám na žaludu takové malé bílé tečky

Už delší dobu mám na žaludu takové malé bílé tečky.Nesvědí,nepachne,nerudne.Zkoušel...

Mám nad jizvou bouli

Dobrý den, jsem 10 dni po operaci vyhrezlych plotenek - bez komplikací. Nyní...

Mám naprasklý bubínek

když mám naprasklý bubínek co mám dělat a jaké mám práva když mě do toho ucha...

Mám nárok na částečný invalidní důchod

Dobrý den. Jsem rok po operaci štítné žlázy (celkové vyjmutí), pro vypouklé...

Mám nárok na Částečný invalidní důchod?

Dobrý den Chci se zeptát zda s onemocněním které mám mohu požádat o částečný...

Mám nárok na částečný invalidní důchod?

Léčím se z depresí, užívám rivotril. Neurologické vyšetření cephalea s vertigem,...

Mám nárok na částečný invalidní důchod??

Dobrý den,minulý rok mě srazilo auto.Měla jsem pohmožděné plíce,lehký otřes...

Mám nárok na invalidní důchod?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli bych podle Vás mohla mít nárok na ID...

Mám nárok na invalidní důchod?

Dobrý den,chtěla bych se zeptet jestli mám nárok na invalidní důchod.Od r. 1989...

Mám nárok na invalidní důchod?

Dobrý den,mám neurofibromatozu 1 typu.Fibromy mám různě po těle,ale i na uvnitř...

Mám nárok na lázeňskou léčbu?

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé neplodnosti.O děťátko se smanželem snažíme 4...

Mám nárok na lázně

Dobrý den,delší dobu docházím k neurologovi,podstoupila jsem infuze,rehabilitace...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Oddálení menstruace

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na podrobnosti ohledně oddálení menstruace z...

Modřiny bez příčiny

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, co signalizují modřiny bez příčiny, které...

Předčasná menstruace a antikoncepce

Dobry den, chtěla jsem se zeptat beru poprvé antikoncepci Katya a začala jsem...

Lázně po TEP kyčelního kloubu

Dobrý den, zajímá mě, jak je to s nárokem na lázeň.péči po totální endoprotéze...

Canavanova choroba

Dobrý den.Dozvěděla jsem se o těchto stránkách dneska v televizi. Můj dotaz...

Bolest v zádech


Bílé pupínky na varlatech

Dobrý den, Na Varlatech se mi něco jako akné - bílé pupínky - mohl bych se...

Akcesorni slezina

Dobry den, Memu rocnimu diteti zjistili, ze ma Akcesorni slezinu. Muze to zpusobovat...

Souvisí délka a intenzita menstruace s délkou a intenzitou ovulace?

Dobrý den, mám dotaz týkající se otěhotnění. Souvisí, prosím, nějak délka nebo...

Červené fleky na žaludu

zdravim mam tento problem pred casem mela pritelkyne kvasikny ja sem to chytl...

Bolest ruky

Dobrý den v neděli někdy k odpoledni mě začala bolet celá pravá ruka (od lopatky) Od...

Zánět varlete a neplodnost?

Dobrý den. Manžel má již 3-tí týden bolest v levém varleti. Dnes byl na urologii,...

Bolesti na hrudi, pálení v krku...

dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor.Mé potíže jsou dost nespecifické.Před...

Třes v rukou, bolest na hrudi, pocit na omdlení

Dobrý den, mé mamince je 42 let a už od prosince má problémy. Tehdy omdlela,...

Užívání Neurolu

Dobrý den, moje babička (72) dlouhodobě užívá Neurol, který jí předepisuje její...

Krvácení z nosu

Mému synovi je 28 let. Asi před půl rokem mu občas začala téct krev z nosu....

Mohu při užívání Letroxu 50 pít alkohol?


Bolesti prstů na noze při delší chůzi

Dobrý den, již asi tři měsíce mě trápí, při delší chůzi bolest dvou prstů na...

Bušení srdce

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím problémem. Často se mi stává,...

Velké krční mandle

Dobry den, uz od detstva mi doktor hovoril ze mam velke hrdelne mandle. Nejak...

Inzerce
×