Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám podstoupit CT vyšetření?

Plíce, dýchání Nicolle 2.4.2015

Dobrý den,
jsem studentka(nekuřačka) a je mi 20 let. Od 10.3. jsem se léčila se zápalem plic (pravostranná pneumonie). 18.3. jsem zavítala na kontrolu, kde mi udělali znovu snímek plic zadopřední a zjistili, že pneumonie vpravo je jen v částečné regresi a nasadili mi další antibiotika( třetí) Deoxymykoin. 1.4. jsem znovu absolvovala kontrolu se snímkem plic zadopředním a nově bočním snímkem, kde mi zjistili, že zápal plic už nemám, ale dle bočního snímku je v oblasti hilu oválné zastínění cca 42x26mm. Z tohoto důvodu mě lékař poslal na CT vyšetření, které mám navštívit 17.4. Jsem celiak, dále se léčím se štítnou žlázou (lehká forma snížené fce, užívám letrox 50 tbl. 1-0-0 a 1/2-0-0), také mám varixy( jen navštěvuji lékaře, ale žádnou léčbu jsem s nimi nepodstoupila). Zápal plic jsem měla poprvé v životě, ale před třemi lety jsem měla zánět průdušek, vyléčila jsem je antibiotiky. Antibiotika jsem měla naposledy před těmi třemi lety. Byla bych ráda za Vaší odpověd, zda mám podstoupit Ct vyšetření nebo ne? Myslím si, že CT vyšetření je zbytečně velké záření do těla, a od ne jednoho lékaře jsem se dověděla, že uzliny po zápalu plic někdy vznikají a poté mohou samy odeznít. Proto bych raději absolvovala znovu rentgen plic (boční snímek) a poté bych se až ubírala k CT vyšetření. Jako dokumentační fotografii jsem přiložila svou poslední lékařskou zprávu od plicního lékaře ze dne 1.4.2015

Děkuji za odpověď.
S pozdravem Nicolle

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie‎ Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

Dobrý den!
Doporučuji Vám CT podstoupit. Jednak dle RTG nevíme rozlišit, jesli se jedná o uzliny, nebo ne. Jste mladá, měla jste zánět plic s delším průběhem a pomalou regresí. Na vykloučení případného nádoru je toto jediné vyšetření, které Vám i lékaři může dát odpověď. Žádný lékař nedoporučuje CT bez zvážení a příčiny. Za sebe Vám radím, aby jste vyšetření podstoupila.

Související dotazy

Vyšetření CT
Mám jít na všetření CT břicha a dostala jsem antibiotika...
CT vyšetření
Dobrý den, již několik měsíců zažívám stupňující...
CT vyšetření
Dobrý den,mám vleklé zdravotní problémy .PL mě vyšetřuje...
CT vysetreni
Dobry den, byla jsem na CT-IVU na doporuceni urolozky,...
Výsledek CT vyšetření na ORL
Dobrý den, za poslední měsíc jsem byl 4x na ORL...
Mohu podstoupit opakovaně CT?
Dobry den.2 mesice bolest prave části zad v okoli bederni...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám pod žaludem bílou skvrnu

Dobrý den,už asi dva roky mám pod žaludem bílou skvrnu viz. příloha, občas se...

Mám pod žaludem červenou vyrážku

Dobrý den , již několik týdnů mám pod žaludem červenou vyrážku něco jako ekzém...

Mám podezření na genitální bradavice

DObrý de, mám podezření na genitální bradavice Doplňující dotaz: Děkuji moc....

Mám podezření na hemoroidy

Dobrý den, mám podezření na hemoroidy viz. foto v příloze. Můžete to potvrdit?...

Mám podezření na lupus

Dobrý den, mám refluxní ezofagitidu II stupně, dříve astma, jsem alergický na...

Mám podezření na mikropenis

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého osmiletého syna. Jedna se o to, ze má velmi...

Mám podezření na natržení nebo utržení šlachy rotátoru

Dobrý den, před měsícem jsem při basketbalu pocítil trhnutí v levém rameni,...

Mám podezření na rupturu m. biceps brachii caput longum

Dobrý den, před rokem jsem utrpěl rupturu m. supraspinatus bez možnosti operativní...

Mam podezření na schlloferuv tumor

Dobry den, je mi 16 let jsem presne mesic po operaci cysty na branici. Objevil...

Mám podezření, že mám velmi nízkou hladinu testosteronu

Dobrý den, je mi čerstvě 30 let, 186 cm 84Kg. Mám podezření, že už delší dobu...

Mám podstoupit operaci tenisového lokte?

Zdravím, mám podstoupit operaci tenisového loktu.Pracuji v kuchyni a zvedám...

Mám podstoupit plánovanou operaci v celkové narkóze

Dobrý den, mám podstoupit plánovanou operaci v celkové narkóze. Jelikož jsem...

Mám podstoupit TEP?

1.10.2014 mám podstoupit totálku kyčle - zweymuller. Pořád nevím, zda operaci...

Mám pohlavní nemoc?

Dobrý den, měla jsem nechráněný sex a bojím se, že jsem chytla nějakou nemoc....

Mám poněkud nepříjemné problémy, konkrétně s erekcí.

Dobrý den, mám poněkud nepříjemné problémy, konkrétně s erekcí. Je pro mně...

Mám poruchu stitne zlazy a chci podstoupit IVF

Dobry den, mam poruchu stitne zlazy a chci podstoupit IVF. Momentalne beru denne...

Mám pořád na toaletním papíře zbytky stolice

Dobrý den, prosím o radu. V poslední době, když se vyprázdním, řádně se umyji,...

Mám pořád průjem a křeče v břiše,pomůžete mi ?

Dobrý den,už půl roku mám takový problém s trávením a žaludkem.Po každém jídle,každý...

Mám poslední dobou častý bílý hustý výtok někdy zbarven.

Mám poslední dobou častý bílí hustý výtok nebkdy zbarven až do žlutá a občas...

Mám poslední dva roky problém s ekzémy a genitálními bradavici

Dobrý den. Mám poslední dva roky problém s exemy a genitálními bradavici, které...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Névus

Dobrý den. Během jednoho dne se mne podlilo červené znaminko. Je potřeba to...

Marvenčení a necitlivost horní části stehna

JIŽ DELŠÍ DOBU MÁM MRAVENČENÍ AŽ NECITLIVOST V HORNÍ ZEVNÍ ČÁSTI STEHNA ,LÉKAŘ...

Bakterie v moči

Dobrý den. Mám na vás několik otázek. Minulý měsíc byla má matka na operaci...

Vysazování Mirtazapinu

Dobrý den, prosím o radu- před 1 rokem jsem začal brát antidepresiva (mirtazapin...

Předejakulační tekutina a otěhotnění

Dobrý den chci se zeptat.. Když budu mít sex se svojí partnerkou a nebudu mít...

Bolestivé místo v occipito-temporální oblasti hlavy

Dobrý den, mám na střetu temporální a spánkové oblasti asi 2 cm nad pravým...

Bolest podbřišku při námaze

Dobrý den pane doktore. Obrátil jsem se na Vás ohledně bolesti v podbřišku...

Rudnutí obličeje

Dobrý den,trápí mne dlouhodobé červenání obličeje až rudnutí a stím spojený...

Zarudlá špička penisu, pálení při močení

Dobrý den, Poslední týden mě trápí problém se zarudlou špičkou penisu přímo...

Bílé skvrny na zádech

Dobrý den, asi 5 let mám vždy po pobytu u moře na zádech bílé skvrny. Dříve...

Streptococcus agalactiae sk. B

Dobrý den, prosím o radu. Mám opakované bakteriální záněty pochvy po kultiv....

Gonartróza, bolesti kolene

Dobrý den. Mohu poprosit o radu. Už 4 mesic mam problém s nohou resp.se mi udělala...

Bulka mezi přirozením a řitním otvoren

Dobrý den. Prosím vás, co je tato bulka? Mám ji tam asi týden, všiml jsem si...

Nesnesitelná bolest prsu

Dobrý den, je mi 25 let a jsem bezdětná. Zhruba před týdnem, první den menstruace...

Pálení na plicích, pálení žáhy bolesti ramen a rukou, bolest zubu

Dobrý den.. Už nějakou dobu mě pálí na plicích, v rukach mi jde jakoby studený...

Bakterie v moči

Dobrý den, v předoperačním vyšetření před plánovným odstraněním štítné žlázy...

Nabothova cysta, bolest na levé straně pochvy

Dobrý den, dnes jsem si nahmatala zespodu na děložním krčku (děložním čípku)...

Pálení, štípání v penisu

Dobrý den,občas mě zapálí,nebo zaštípne v penisu..Před třemi lety jsem měl...

Reakce na štípnutí hmyzem

Dobry den, pred dvema dny me stiplo neco do palce, kolem stipance bylo bile...

Mravenčení palce u nohy


Reklama