Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Mám poslední dobou častý bílý hustý výtok někdy zbarven.

Sabina 28.11.2017 redakce uLékaře

Mám poslední dobou častý bílí hustý výtok nebkdy zbarven až do žlutá a občas se dostaví povrchové sebdení pochvy co to může byt?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, příčinou výtoku bývá nejčastěji infekce v oblasti pochvy, vulvovaginitída, která může mít příčinu nejčastěji infekčního původu, jak bakteriální, virovou, parazitární, v závislosti taky na tom, zdali jste sexuálně aktivní či nikoli. Většinou je zánět charakterizován vaginálním svěděním či pálením, výtokem různé povahy, bolestí při styku. Mohou být přítomny známky zánětu - edém, zarudnutí pochvy nebo vulvy, svědění, pálení, atd. Ke stanovení správné diagnosy je nutné zhodnotit klinický obraz obtíží (přítomnost a kvalita výtoku, svědění, známky zánětu atd.) spolu se stanovením pH a mikroskopickým vyšetřením poševního prostředí, co provádí gynekolog.
Bakteriální vaginóza je polymikrobiální klinický syndrom charakterizovaný částečnou redukcí až vymizením laktobacilů a naopak přemnožením aerobních a anaerobních bakterií v pochvě. Jedná se o bakterie, které se zde běžně vyskytují (Gardnerella vaginalis, Prevotella, Mobiluncus). Je to nezánětlivé onemocnění a bývá nejčastější příčinou vaginálního výtoku u sexuálně aktivních žen. Projevuje se šedobílým vaginálním výtokem s charakteristickým „rybím zápachem“.
Trichomonádová vulvovaginitida je velmi častou pohlavně přenosnou infekcí ženského genitálu. Původcem je prvok Trichomonas vaginalis, žijící ve vlhkém prostředí. U žen je postižena nejčastěji vagina a uretra. Projevuje se pěnivým žlutozeleným vaginálním výtokem. Onemocnění je spojené s nepříjemným pachem, pálením, otokem stydkých pysků, atd.
Vulvovaginitis candidomyceta neboli kvasinková vulvovaginitida se běžně vyskytuje u žen alespoň jedenkrát za život. Objevuje se bělavý výtok spojený se svěděním, pálením a zarudnutí vulvy a vagíny nebo pálením při močení. Příčinou je Candida albicans.
Vidíte sama, že příčin může být více, každá vyžaduje jiný individuální přístup k léčbě, proto by určitě bylo vhodné vyhledat gynekologa. Pokud ale toto nechcete, zkuste jako první nasadit antimykotika na kandidovou infekci, Canesten vaginální tablety a krém na zevní genitál, sexuální abstinence (ideálně léčba i sexuálního partnera), a režimová opatření (výplachy Rosalginem, vaginální probiotika atd.). S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
velmi pravděpodobně se bude jednat o zánětlivou afekci je zapotřebí zhotovit kultivace včetně cistlivosti mikrobiální obraz poševní a podle výsledku nasadit cílenou léčbu dále je nutné dodržovat
Několik rad jak těmto nepříjemnostem předcházet a jak postupovat po vyléčení.

A / Chemie dovede intimní partie podráždit a tím umožnit usazení nejrůznějších patogenů, vyhýbejte se tedy intimním sprejům, hodně parfemovaným mýdlům i pěnám určeným do koupele nejlepší je vlažná voda, ani intimní mýdla nejsou ideální i když je reklama doporučuje.
B / Neprodyšné a těsné oblečení například hodně upnuté jeansy umožní zapaření zvláště v létě a pot spolu s nedostatkem vzduchu také sliznici podráždí a překrví. Stejně je to s prádlem kde převažuje umělá hmota ideální je čistá bavlna.
C / Vhodné jsou prostředky na zvýšení imunity ať již jogurty nebo nápoje které probiotika obsahují, velmi dobré zkušenosti jsou i s Wobenzymem k zvýšení obranyschopnosti organizmu.
D / Co se týče stravy tak přílišné množství sladkostí které zvyšují glykemii také napomáhá například vzniku mykozy, totéž je možno říci o některých sýrech s vyšším obsahem tuku.
E / Snad je zbytečné podotýkat že na toaletě je nutno se utírat směrem od pochvy dozadu a i to že promiskuita tyto onemocnění nedílně provází.
F / V lékárně jsou volně dostupné přípravky proti mykoze i proti bakteriálním onemocněním, ale pokud samoléčba během několika málo dní nevede k úpravě zdravotního stavu vyhledejte lékaře, aby se onemocnění nedostalo do chronického stadia kdy recidivy jsou poměrně časté
Příjemný den

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Bílý hustý zapáchající výtok
Dobrý den. Je mi 19 a 3 roky užívám antikoncepci Mercilon....
Bílý výtok
Dobrý den, již šest let se mi vrací bílý výtok. Pravidelně...
Několik let mě trápí bílý, někdy nažloutlý výtok
Dobrý den, mám problém s poševním výtokem. Již několik...
Mám už tak měsíc bílý výtok a teď se přidalo i pálení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... mám už tak měsíc...
Bílý výtok
Dobrý den. Je mi 16 let a už půl roku me trápí bílý...
Bílý výtok
Dobrý den, Už asi 3 roky mám takový bílý výtok, který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám podezření na lupus

Dobrý den, mám refluxní ezofagitidu II stupně, dříve astma, jsem alergický na...

Mám podezření na mikropenis

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého osmiletého syna. Jedna se o to, ze má velmi...

Mám podezření na natržení nebo utržení šlachy rotátoru

Dobrý den, před měsícem jsem při basketbalu pocítil trhnutí v levém rameni,...

Mam podezření na schlloferuv tumor

Dobry den, je mi 16 let jsem presne mesic po operaci cysty na branici. Objevil...

Mám podezření, že mám velmi nízkou hladinu testosteronu

Dobrý den, je mi čerstvě 30 let, 186 cm 84Kg. Mám podezření, že už delší dobu...

Mám podstoupit CT vyšetření?

Dobrý den, jsem studentka(nekuřačka) a je mi 20 let. Od 10.3. jsem se léčila...

Mám podstoupit operaci tenisového lokte?

Zdravím, mám podstoupit operaci tenisového loktu.Pracuji v kuchyni a zvedám...

Mám podstoupit TEP?

1.10.2014 mám podstoupit totálku kyčle - zweymuller. Pořád nevím, zda operaci...

Mám pohlavní nemoc?

Dobrý den, měla jsem nechráněný sex a bojím se, že jsem chytla nějakou nemoc....

Mám pořád průjem a křeče v břiše,pomůžete mi ?

Dobrý den,už půl roku mám takový problém s trávením a žaludkem.Po každém jídle,každý...

Mám poslední dva roky problém s ekzémy a genitálními bradavici

Dobrý den. Mám poslední dva roky problém s exemy a genitálními bradavici, které...

Mám poškozenou čéšku

Dobrý den, již déle než rok mne bolí pravé koleno. Bez jakéhokoliv předchozího...

Mám potíže se svěděním konečníku

Dobrý den, mám potíže se svěděním konečníku. Je mi divné, že potíže mám hlavně...

Mám potíže typu dušnost

Dobrý den, chci se zeptat mám potíže typu dušnost ,při námaze ale i v klidu...

Mám potvrzený výhřez disku L4/ 6-7mm

Dobrý den přeji, chtěl bych se zeptat. Je mi 20 let, aktivně sportuji uz přes...

Mám pouze panické ataky?

Vážený pane/í/,již od mládí trpím strachem ze smti.V době,kdy mi začalo být...

Mám pozitivní protilátky-proč?

Dobrý den, jsem v 35 tydnu těhotenství od začátku mám pozitivní protilátky.Jsem...

Mám pravděpodobně problém s poruchou vnímání

Mám pravděpodobně problém s poruchou vnímání, když jsem např. v kolektivu několika...

Mám pravidelně vždy ke konci měsíce opakující se chřipku

Dobrý den, je mi 20 let. Od ledna mám pravidelně vždy ke konci měsíce takovou...

Mam pravo ziadat dalsie dovysetrenie u specialistu?

Dobry den, poziadala som o zakladne vysetrenie stitnej zlazy mojho vseobecneho...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina obratle- léčba

Dobrý den chtěla bych se zeptat proč chirurg starším osobám přibližně po 90...

Smíšená úzkostně depresivní porucha

Dobrý den , prosím o Váš o názor na můj stav . Předem se omlouvám za delší vzkaz....

Neustálý pocit žízně, velmi časté močení


Těhotenské testy a jejich spolehlivost

Dobrý den ráda bych se zeptala jaká je spolehlivost těhotenských testů, dělala...

Odlišné zbarvení kůže dolních končetin

Dobrý den, chci se prosím zeptat na dolní končetiny. Asi tak před 4 měsíci...

Bolest ramene


Občasná dušnost

Dobry den pane doktore, Predem Vam dekuji za Vas cas a odpoved. Muj problem...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Cysty ledvin

Dobry den během jednoho mesice jsem prodělala 2 zanety močového mechyre a vždy...

Bolesti ramene

Dobrý den mám problém s pravým ramenem při zvednutí ruky ,bolest při hodu třeba...

Vynechání menstruace při užívání antikoncepce

Nekrvacim Dobrý den, jsem na dlouhodobé cestě po Americe na motorce a mám problém...

Zarudlá předkožka


Bolest v podbrisku pri curani v těhotenství

Dobrý den, Jsem 18+2tt a už pár dní mě tlačí v podbřišku při curani. Není...

Střevní infekce

Dobrý den, před týdny jsem měla týden střevní potíže (nebyl to klasický průjem,...

Pachuť v ústech

Dobrý den. Chtěl bych se Vas zeptat, jestli je nějaký příznak něčeho, když cítím...

Pálení, štípání v obličeji

Dobrý den, v posledních dnech pozoruji takové častější štípání a škubání ve...

Borelioza


Obava z rakoviny


Možná borelióza

Dobrý den, od srpna mě trápí bolest břicha u pupku vlevo. Současně mě bolí i...

Neurol × Lexaurin


Inzerce
×