Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Melanocytární névus

Kožní obtíže Jana 26.4.2017

Dobrý den. Na těle mám hodně znamének. Při preventivním vyšetření digitálním dermatoskopem mi paní doktorka doporučila čtyři vyříznout a zaslat na histologii. Tři jsou v pořádku. U čtvrtého byl výsledek následující: (citace) Mikroskopicky prokazujeme jednak vysoce dysplastický smíšený melanocytový névus (minimální vzdálenost vysoce dysplastického smíšeného melanocytového névu od nejbližšího laterálního okraje je minimálně 2,55 mm), jehož struktury nezasahují do resekčních linií laterálních okrajů ani spodiny excise, vedle kterého se nachází smíšený melanocytový névus bez dysplastického fenotypu taktéž kompletně odstraněný. (konec citace). Výsledek mi nejprve sdělovala sestra po telefonu a sdělila mi, že bude nutné další vyříznutí. Paní doktorka mi pak řekla, že počkáme a mám přijít na kontrolu za půl roku. Nic bližšího mi nevysvětlily. Mohla bych poprosit o vysvětlení Vás? Dále bych se, prosím, chtěla zeptat, zda je tento nález nebezpečný, zda hrozí melanom. Nevadí čekání půl roku? Jaký pak připadá v úvahu další vývoj? Pokud by bylo nutné další vyříznutí, stačilo by jen znaménko, nebo by bylo nutné odstranit i uzliny? Děkuji předem za Vaši odpověď.

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Jano, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku kožnímu lékaři. Prosím o strpení s odpovědí. Děkuji, s pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: Nemocnice Šternberk

Pokud jde, jak píšete u Vás o vysoce dysplastický smíšený melanocytový névus, který byl zcela správně celý odstraněn a nedosahuje k okrajům excise. Uzliny není potřeba odstraňovat, t.č. Vám žádný melanoém nehrozí. V každém případě však jsou nutné pravidelné kontroly, neslunit se,ev. toto místo krýt silnější fotoprotektivním krémem. Pokud by se v místě odstranění dysplastického névu objevilo svědění nebo jiná změna, pak je nutné navštívit dermatologa i dříve jak za půl roku!

Související dotazy

Névus
Dobrý den, už od mala cca víc jak 15 let mam v pod...
Melanocytární névus
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Na ukazováčku...
Névus
Dobry den.Chtela bych se prosim zeptat.Pod prsem jsem...
Repigmentace jizvy po reexcizi melanocytární léze
Dobrý den, paní doktorko, v srpnu 2014 mi byla provedena...
Névus na lýtku
Dobrý den, na lýtku mám pigmentový névus (myslím,...
Dysplastický névus
Dobrý den, byla jsem na kontrole pih a mám akcentovaný...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Měla jsem s přítelem sex

Dobrý den, chtěla bych vědět, když jsem spala se svým přítelem, nebylo to určitě...

Měla jsem se svým klukem nechráněný sex

Dobrý den, měla jsem se svým klukem nechráněný sex a byla jsem panna. Netrvalo...

Měla jsem takový menší kolaps

Je mi 19 a včera jsem měla takový menší kolaps. Celý den jsem nic moc nejedla,...

Měla jsem úraz a způsobila si zlomeninu vnějšího kotníku

Dobrý den, měla jsem úraz a způsobila si zlomeninu vnějšího kotníku. Na...

Měla jsem žlutou řídkou stolici

Dobrý den. Rada bych se optala . Dne 20.3.2017 mi byla provedena chromo LPSK...

Měla rozedřenou špičku jazyku

Dobrý den, cca 3 dny jsem měla rozedřenou špičku jazyku. Ve středu se mi to...

Melancholie

Dobry den, mam melancholicke nalady (splyn), ze sa mi nechce ani vstavat rano...

Melancholie

Dobrý den, Chtěl bych se Vás zeptat, zda je normální, když má člověk vztah...

Melanin

Dobrý den, na internetu jsem četla že se dá zvýšit melanin pomoci hydrochinon,...

Melanocytární névus

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Na ukazováčku se mi z ničeho nic udělal...

Melanocytový névus

Dobrý den Už rok nebo dva se mu na pravé straně hrudníku udělali 2 tmavé tečky,...

Melanocytový névus

Za mesic jdu ke kozni vyriznout tento vyrustek. Mam ho uz asi 3-4 roky, ale...

Melanocytový névus

Dobrý den, nevím zda svůj dotaz směřuji správně k Vám. Týká se mého 5 měsíčního...

Melanocytový névus se zarudlým lemem

Dobrý den, zhruba od trinacti let se mi objevuje takova tecja na prave pazi....

Melanocytový névus, změna nehtu na noze

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující problémy, které nyní mám. Na...

Melanom

Hezky den, manzelovi chururgicky vyrezavali podezrele znamenko,ktere mel...

Melanom

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně manžela.V roce 2012 mu byl zjištěn maligní...

Melanom

Dobrý den, prosím o vysvětlení - proč mají melanomy na dolních končetinách lepší...

Melanom

Dobrý den,moc prosím o odpověd na muj dotaz.Před 16lety jsem měla melanom na...

Melanom

Uprostred znamenka se mi udelal bily flek. Pred mesicem bylo znamenko jeste...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Fleky na kůži u dítěte

Hezký den, před pár dny se u dcery objevily ze dne na den následující hnědé...

Bolest solar plexus

dobrý den! ráda bych poprosila o radu jak řešit bolest v oblasti solar plexus.....

Mám tlaky v oblasti žaludku a břicha

Dobrý večer, nevím co se deje ale mam tlaky v oblasti zaludku a bricha, cítilm...

Epilepsie a očkování proti covid-19


Boule na vnitřní straně zápěstí

Zdravím, trápí mě cca 14 dnů zvláštní boule na vnitřní straně levého zápěstí....

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Granuloma anulare

Dobrý den, můj problém zní granuloma anulare. Vyzkoušela jsem několik mastí,...

Nateklá pochva

Dobrý den, poslední dva dny mám hustý bílý výtok a velmi mírné špinění. Do...

Časté nucení na stolici

Dobrý den, mám takový dotaz, který mě trápí asi 10 dní. Mám časté nucení na...

Omeprazol a Ibalgin

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne vzit si po uziti Omeprazolu...

Oranžové zbarvení jazyka


Úraz kolene, krev v koleni

Dobrý den 29. Července jsem si při fotbale udelal něco s kolenem měl jsem ho...

Bolest kostrče

Dobrý den, prosím o radu. Můj přítel 32 let má obrovské bolesti v oblasti kostrče....

Bolest horního patra, levé části horní zubní kosti, svědění

Dobrý den, již 5tý den pociťuji bolest horního patra (zadní část od poloviny...

Zmenšující se oko

Dobrý den, je mi 41 let a již dvacet let pracuji v kanceláři ( sedavé zaměstnání)....

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Incip. spondyloza Th páteře. 5m rertolistéza obratle L5. Chondroza disku L5/S1.

Dobrý den, bolí mě záda v dolní části, cca půl roku. Dnes jsem byl z ortopedie...

Tetanie a přetrvávající obtíže

Dobrý deň. Pred 3 mesiacmi mi z ničoho nič večer náhle stuhla pravá polovica...

Flek na chodidle

Dobrý den, již asi 14 dní se mi mezi palcem a prstem pravé nohy objevuje flek...

Reklama