Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Melanom in situ

Onkologie Petr 4.6.2018

Dobry den.
Po odstraneni znaminka mi z histologie vyslo melanoma in situ. To me pochopitelne vydesilo i pres uklidnovani od lekare.
Momentalne me ceka odstraneni 1cm lemu (ze jsem mlady, pry radeji vic).
Chtel bych se zeptat na nekolik otazek.
1. Lem se posila na histologii. Jaky byva dalsi postup, pokud vyjde spatne i tahle histologie a co to znamena?
2. Jaka jsou rizika po odstraneni lemu? In situ pry netvori metastazy, ale muze se vratit lokalne. Daji se tyto navraty poznat pri kontrolach, jako napr. nove vznikajici znamenko?
3. P. doktorka rikala, ze prognoza je dobra. Zajimalo by mne, co to ale statisticky v dlouhem horizontu znamena. Vim, ze 100% nezaruci nikdo. Pokud se budu mazat, nechodit moc na slunce a hlavne na vsechny pravidelne kontroly, jaka je sance nejakych zavaznych komplikaci oproti normalni populaci? Dlouhodobe vyhlidky me desi asi nejvice. Je mi 33let.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

takže k jednotlivým:
1. Ano, odstraněná tkáň se pošle na histologický rozbor, jde o to aby celý lem až k hranici odstranění byl bez nádoru. Pokud by byl melanom ještě přítomný, musel by se následně odstranit ještě větší kus kůže, a dle histologického rozboru by onkolog mohl nařídit léčbu, např. chemoterapii. Pokud bude vše v pořádku, bude se stav pouze pravidelně kontrolovat.
2. Ano, riziko návrat onemocnění je zde vždy, vyčíslit se nedá, záleží na mnoha faktorech, mimojiné např. na Vašem životním stylu. Kvůli případnému včasnému záchytu nového nádoru se dochází na pravidelné kontroly, které by jej měly odhalit.
3. Ano, prognóza je dobrá, většina pacientů po odstranění melanomu in situ žije běžný život bez následných potíží, ale přesně jak říkáte, 100% není v medicíně téměř nic. Proto je vždy nutné dělat maximum, abyste návratu obtíží zamezil - důležitá je právě důsledná fotoprotekce, zdravý životní styl, pravidelné lékařské kontroly.

Přeji dlouhý a spokojený život bez obtíží.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Melanom in situ
Dobrý den, v lednu mi byl vyriznut melanom in situ...
Névy, melanom
Dobrý den, můžete mi prosím přeložit nález z histologie...
Melanom in situ
Dobrý den, již jsem jeden dotaz psala, odpovídala...
Melanom
Dobrý den,mamince byl před třemi týdny vyoperován melanom...
Melanom?
Dobry den, myslite, ze se jedna o melanom? Ta tmavší...
Melanom?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se může jednat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Melanom

Dobrý den , je mi 22 let a po vyřiznutí znamenka mi zjistili melanom breslow...

Melanom

Dobrý den,moje babička mela zhoubna znaminka,sestra prodelala léčbu a ja mam...

Melanom

Dobrý den, měla jsem před rokem melanom 1,3mm, sentinelová uzlina v pořádku,...

Melanom

Dobrý den, asi před dvěma lety se mi objevilo 3 cm nad levým prsem “znaménko”...

Melanom

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať či sa môže jednať o melanóm? Znamienko mám...

Melanom a kožní změny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mé mamky. Před několika lety si nechala...

Melanom a CT

Dobry den, chcem sa opytat, ci je mozne zachytit kozny melanom na CT. Podozrive...

Melanom a CT

Dobry den, kozna lekarka vyslovila podozrenie, ze jedno z mojich znamienok moze...

Melanom a tetování

Dobrý den, po odstranění melanoma a úspěšné doléčbě (2015) bych si chtěla...

Melanom in situ

Dobrý den, v lednu mi byl vyriznut melanom in situ na dolni koncetine, byla...

Melanom in situ

Dobrý den, již jsem jeden dotaz psala, odpovídala mi jiná paní doktorka, ale...

Melanom kůže

Mám podezření na melanom kuze. Po celem tele mam vyrážku, na kterou nezabira...

Melanom na krku

Dobrý den, prosím o vysvětlení, proč mají melanomy na krku a hlavě nejhorší...

Melanom nebo bradavice?

Dobrý den.psala jsem před dvěma dny kvůli znaménku které mám na intimním místě.pan...

Melanom nebo znaménko

Dobry den chtěla jsem se zeptat mám nějaké znaménko na klíční kosti už od malička...

Melanom oka

Dobrý den, dnes byla moje maminka na očním cca po 4 letech, mela jit na kontrolu...

Melanom u maminky

Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit o nějaké další informace k mojí mamince...

Melanom vs krvavé znaménko

Dobry den, mela bych otazku tykajici se melanomu. Muj otec si stezuje na bolestive...

Melanom- je dostatečně odstraněn?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o Váš názor ohledně dg mého manžela. Byl na...

Melanom, jsem po excizi, mohu jet k moři?

Dobrý den, V prosinci 2017 mi diagnostikovali melanom na pravém stehně (breslow...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pohlavní nemoci


Krvácení mimo menstruační cyklus


Slabý krvavý výtok mimo menstruační cyklus

Dobrý den. Je mi 17 let a menstruaci mám pravidelnou již od 11 roku. Poslední...

Znaménko

Dobrý den,přítel si dnes našel na pravém boku toto (viz. fotka ) pripadalo mi...

Vřídek v ústech

Dobrý den. Na vnitřní straně tváře se mi neustále dokola objevuje takový puchýřek(vřídek),...

Mrkání dítěte

Dobrý den ,mám 2,5letou vnučku,která začala výrazně mrkat.Ráno je to lepší a...

EER

Dobrý den,mám otázku,která mi pořád vrtá hlavou..v červnu letošního roku mi...

Streptokoková infekce

Dobrý den. Bydlíme spolu s přítelem a nějakou dobu už si prehazujeme nemoc....

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Dostala jsem ATB Cipricol 250 na 5dní. Mohu...

Znaménko

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Mám na břiše poměrně velké vystouplé znaménko...

Postcholecystektomický syndrom

Dobrý deň, som cca 3 mesiace po operácii žlčníka a posledný mesiac ma trápia...

Hustá krev, začínající trombóza

Dobrý den, už delší dobu mám problém s dýcháním (s hypertenzí podobné úzkosti),...

Pálení stehna


Znaménko

Dobrý den,přítel (25) má na šíji znaménko velikosti 8mm (s trichozou),které...

Otok loketního kloubu

Asi před třemi týdny jsem se uhodil (o strom) do lokte. Rána nebyla nijak silná,...

Trávicí obtíže

Dobrý den, již přes dva roky mě trápí problémy se zažíváním - pálení žáhy, tlak...

8tt prázdný gestační váček?

Dobrý den paní doktorko. Poprosím Vás o radu. Včera jsem byla na vyšetření...

Zakalená moč v těhotenství

Dobrý den,jsem momentálně v 29tt a skoro od 2 měsíce těhotenství mám občas...

Přibývání na váze

Je možné, aby při pravidelném používání léku Symbicort 400 dítě přibívalo na...

Zánět trojklanneho nervu a homeopatika

Dobrý den, měla bych prosbu,dnes mi byl diagnostikován zánět trojklanneho nervu...

Reklama