Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Meniskus

Ortopedie Jakub 31.10.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,

v červnu jsem začal mít problém s bolestí levého kolena při chůzi. Z ničeho nic mě začalo při menší procházce silně bolet koleno při došlapech, tedy speciálně při chůzi z kopce. Bolest se projevovala na vnější straně kolene. Bohužel jsem měl týden poté naplánován 80km dálkový pochod, který jsem s pomocí několika prášků proti bolesti zvládnul. Poté koleno cca týden bolelo, poté se uklidnilo. Ovšem když jsem o 3 týdny později vyrazil do hor, při cestě dolů jsem opět dost trpěl.

Proto jsem vyrazil k ortopedovi, který mi koleno ohmatal a udělal RTG vyšetření. Na RTG snímku našel, že mám na tom koleni osteochondrom na stehenní kosti nad kolenem, na vnitřní straně kolena, který by s bolestí neměl souviset. Osteochondrom je cítit pohmatem a od té doby si všímám, že ho občas například při chůzi do schodů cítím, ovšem za bolest bych to neoznačil. Ortoped tedy zhodnotil, že kolenu nic není, že to "je pouze v měkkých tkáních" , aplikoval mi do něj postřik a navrhl mi, abych se objednal k jinému ortopedovi na odstranění osteochondromu, který by prý mohl do budoucna dělat problémy.

Postřik nepomohl, i o dva měsíce později mě koleno při chůzi z kopce bolelo. Ke konci srpna jsem se dostal k danému ortopedovi na vyšetření, kterému jsem znovu povyprávěl co mě trápí, opět provedl RTG snímek, na kterém nic zjevného neviděl, ohmatal koleno a s pochybami mě objednal na operaci s cílem odstranění osteochondromu spojenou s prohlédnutím kloubu, která by měla proběhnout na konci listopadu.

Ovšem v posledním měsíci jsem byl schopen s kolenem ujít bez bolesti to, co bych v červenci rozhodně nezvládl a začínám se bát smyslu nebo případných následků operace. Nejsem schopen posoudit, jak moc invazivní je operace odstranění osteochondromu, zda to za to stojí - a též se mi úplně nelíbí, že jdu na operaci a nevím přesně s čím (co se samotného kloubu týče).

Ještě bych chtěl zmínit, že sem cca 6 let pátky jednou špatně doskočil a následně toho jsem cítil nějaké lupnutí v koleni a nemohl bez bolesti ohnout nohu - což se do večera spravilo a po pár dnech koleno přestalo bolet. U lékaře jsem s tím nebyl a poté mě to nijak neobtěžovalo - nejsem si dnes ani jistý, které koleno to bylo...

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, ano nejspíše máte pravdu, podle vašeho líčení bych usuzoval na ten poškozený meniskus, který právě začne zlobit při té větší záteži a při mírné běžné denní činnosti se nijak neprojevuje, a ten osteochondrom je v tom úplně nevinně, samozřejmě záleží na jeho velikosti a umístění, pokud nezasahuje do kloubu úplně těsně, neměl by mít na funkci a bolest kloubu žádný vliv, o nutnosti jeho odstranění bych tedy požádal specialistu, kterému váš dotaz předám, s tím meniskem je to tak že můžete očekávat při další větší zátěži že se zase ozve a musíte zvážit jestli vám ty pochody za to stojí, přece jen nový meniskus vám nikdo nedá, operace odstraní jen poškozenou část menisku, ale pak jej tam samozřejmě bude kousek chybět a bolesti při větší záteži v terénu, hlavně z kopce se budou s věkem samozřejmě objevovat častěji i když to operované bude či nebude, což ortopedi jen velmi neradi slyší :-) ale faktem je že operace menisku koleni pomůže a většina operovaných cítí zlepšení, jinak samozřejmě ten meniskus tam klidně těch 6 let můžete mít prasklý a záleží jen na té zátěži kterou tomu budete a chcete dávat a je úplně normální že zhoršení a zlepšení stavu se může takto střídat... meniskus opravdu na rtg vidět není a pokud bude více zlobit, jen lepší se do kolene podívat artroskopicky, a tedy operativně provést ošetření menisku... díky za dotaz, pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

K vyjasnění stavu bych vysvětlení lékaře doplnil ještě požadavkem na provedení vyšetření megnetickou rezonancí kolena, Ta vyšetří měkké tkáně kolena a zjistí zda se jedná o poranění menisku, což je možné. V tom případě by byla na místě léčebná artroskopie.
Potíž ale může působit i chrondropatie, kdy dosud nezralá kloubní chrupavka není schopna zvládnout zvýšené fyzické požadavky, dochází k prosáknutí chrupavčité výstelky, mikrotrhlinkám a bolestem.
Léčba, omezení zátěže, vitaminy, bílkoviny, rehabilitace.
U osteochondromu není odpověď jednoduchá. Zde se podle snímku případně i CT vyšetření musí vyjádřit ortoped specialista, který všechny nález srovná, zhodnotí a dle nálezu vystaví pořadí případného léčení.

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Menisky
Prosím o vysvětlení zda může dojít k úplnému zahojení...
Poranění menisku
Dobrý den, jsem 4 měsíce po artroskopii kolene (traumatologické...
Menisku
Dobrý den, po padu, mi byla magnetickou rezonanci diagnostikovana...
Ruptura menisku
Dobrý deň, Chcel by som vysvetliť výsledok z magnetickej...
Léze menisku
Dobrý den chtěl jsem se zeptat co znamená meniskus...
Operace menisku
Dobrý den, před 6 dny jsem prodělal operaci menisku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Meningokok

Dobrý den, nedávno jsem si všimla kampaně, která vyzývá k očkování proti meningokokovi...

Meningokok streptokok

Syn měl bolest v krku a po výtěrech na ORL mu byl zjištěn meningokok dostal...

Meningokok u dětí

Dobrý den. Mám dvě malé děti a máme jít na návštěvu kde je také malý chlapec...

Meningokok v naší třídě

Dobrý den. Kvůli výskytu meningokoka v naší třídě na gymnáziu bereme všichni...

Meningokokova infekcia

Dobry den, pri zisteni infencie meningokokom je nutna izolacia pacienta a profylaxia...

Menisk

dobry den,protoze ziji v italii a nerozumim co rikaji tak sem zvolila lekare...

Menisk

Mám po operaci obou menisků (2 a 3 roky zpět) a kolena pořád bolí při námaze...

Menisková léze

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, co přesně "léze menisku" je. Jsem instruktorka...

Menisku

Dobrý den, po padu, mi byla magnetickou rezonanci diagnostikovana fistura medialniho...

Menisku praskly z obou stran

Dobry den.Mily pane doktore.Dnes si byl muj muz pro vysledky z magneticke resonance...

Meniskus

s následnou rehabilitací.Dobrý den,chtěl bych se zeptat na Váš názor v postupu...

Meniskus

Dobrý den. Mám 4 týdny po operaci menisku. Při poslední kontrole mi pan doktor...

Meniskus

Dobrý den pane doktore, de 13/6 jsem byla na artroskopii, kde mi byl odstraněn...

Meniskus

DObry den, vim,ze uz jste odpovidal na dotaz NESCHOPNOST po operaci meniskusu. Je...

Meniskus

Dobrý den, asi před rokem a 2 měsíci jsem skočil salto a špatně jsem dopadl,...

Meniskus

Dobrý den, Jsem 3 měsíce po plastice předního křížového vazu. Minulý týden...

Meniskus

dobry den, ja mam uz 5 mnesicu po operaci menisku.Mam ale porad bolesti,nekdy...

Meniskus

dobry den, ja mam uz 5 mnesicu po operaci menisku.Mam ale porad bolesti,nekdy...

Meniskus

dobrý deň, po navšteve MR mi prišli výsledky citujem "V oblasti zadnej junkčnej...

Meniskus

Dobrý den, podle magnetické rezonance mám prasklý meniskus. Již mám domluvenou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy po vysazení antikoncepce

Dobrý den, koncem ledna jsem musela na operaci kolene a kvůli tomu jsem musela...

Modrý flek na žaludu

Dobrý den, že dne na den se mi vytvořil tento flek. Když na něj pritlacim bolí...

Rozmazaná část zorného pole

Dobrý den, zhruba tak jednou za 4 měsíce se mi objevuje rozmazání určité části...

Zlomenina baze 5.MTT vpravo bez dislokace

Vážený pane doktore, paní doktorko, ráda bych se chtěla ujistit, že jsem v...

Mám časté průjmy, nadýmavost a svědění v konečníku

Dobrý den, je mi 15-let a mám časté prujmy, nadymavost a svědění v konečníku...

Hlen po stolici

Dobry den, chtela jsem se vas zeptat ohledne hlenu po stolici. Uz asi mesic...

Penis captivus

Dobrý den,s kolegy a kolegyněmi se přeme o to,zda je možné,aby při pohlavním...

Gardnerella vaginalis

Dobry den, Lékař mi diagnostikoval gardnerellu.poznala jsem změněný vytok.na...

Pálení kotníku

Dobrý den, několikrát denně mě začne jakoby pálit jedno a to samé místo na...

Chlamydie pneumoniae

dobry den. vcera me obvodni lekarka rekla, ze dle vysledku z krve mam chlamydii...

Zubní náhrada

Dobrý den,mám imedi.zubní náhradu se 3umělými zuby nahoře- 2,4,5 ostatní zuby...

Zvýšené hladiny ANA a ENA

Dobrý den,chtěla bych vědět prosím,proč mám zvýšené hodnoty Ana Ena.Děkuji d.

Uroplazmata a E-coli

Dobrý den, na gynekologii mi z kultivace a z moče zjistili uroplasmata a bakterii...

Zoloft, rotační závrať

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už 6 měsíců beru Zoloft 100mg denně. Před...

Problém s mou erekcí


Drobné krvácení z konečníku


Kašel, zahlenění a bolest ucha

Dobry den, Uz asi dva mesice mam kasel a vykaslavam hleny. I prez to ze hlen...

Dlouhodobá nevolnost

Hezký den. Již tři týdny mě trápí nauzea a celková nevolnost v žaludku často...

Špatně jsem šlápla a křuplo mi v noze

Dobry den , dnes rano jsem šla z postele a spatne jsem šlapla do mezery a kruplo...

Opakované záněty močových cest po sexu

Dobrý den, mám opakovaný problém. Po každém sexu s mým přítelem se mi po dvou...

Inzerce
×